11 pusseldeckare du inte kommer att kunna lägga ifrån dig
Boktips

11 pusseldeckare du inte kommer att kunna lägga ifrån dig

Med hjälp av noga utplacerade ledtrådar och ett brokigt galleri av misstänkta uppmuntras läsare till att själva lösa mordmysteriet. Pusseldeckaren hade sin guldålder på 30-talet – men genren är lika underhållande idag. Vi tipsar om elva klassiker såväl som nutida böcker!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 06 november 2023

Med hjälp av noga utplacerade ledtrådar och ett brokigt galleri av misstänkta uppmuntras läsare till att själva lösa mordmysteriet. Pusseldeckaren hade sin guldålder på 30-talet – men genren är lika underhållande idag. Vi tipsar om elva klassiker såväl som nutida böcker!

Bok 1

Jag kommer att hitta nyckeln av Alex Ahndoril

Inbunden
Köp boken

Privatdetektiven Julia Stark får ett oväntat besök på kontoret. Mannen är en av ägarna till ett framgångsrikt företag. Under morgonen hittade han en bild i sin telefon på en blodig man med en säck över huvudet. Han har ingen aning om var bilden kommer ifrån och behöver Starks hjälp för att ta reda på vad det är som hänt innan polisen kopplas in.

Stark ber sin exman Sidney Mendelson ta ledigt från Norrmalmspolisen, hon vet att hon behöver hans hjälp. Samtidigt tänker hon på hur hon ska kunna vinna tillbaka hans kärlek.

Jag kommer att hitta nyckeln är första delen i en serie pusseldeckare av författarduon bakom Lars Kepler.

 

Bok 2

Ett fynd att dö för av Måns Nilsson, Anders De La Motte

Andra delen i den hypade serien Morden på Österlen. Nu kommer Anders de la Mottes och Måns Nilssons andra pusseldeckare. I Ett fynd att dö för är det högsommar när en ökänd antikhandlare mördas på en antikmarknad. Kriminalkommissarie Peter Vinston dras in i fallet och får hjälp av Tove Esping på Simrishamnspolisen. Den omaka duon inser snart att antikvitetsvärlden är full av excentriska människor, gamla konflikter och gåtor som är ovanligt svåra att lösa. Frågan är bara vem som är beredd att döda i jakten på det stora fyndet?

Bok 3

En hund begraven av S.j. Bennett

Inbunden
Köp boken

Nu kommer den andra delen i S.J. Bennetts deckarserie med Drottning Elizabeth II i huvudrollen. Drottningen börjar ana oråd när en oljemålning hon fick på 60-talet oväntat dyker upp på en utställning. Och när en kropp kort därefter hittas i slottets pool befinner hon sig återigen i mitten av en mordutredning. Med biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi vid sin sida tar hon sig an fallet – fast besluten att lösa gåtan innan mördaren slår till igen.

Översättare: Birgitta Wernbo-Augustsson

Bok 4

Inferno i snö av Marie Bengts

En ny pusseldeckare av Marie Bengts är här! Några dagar före jul 1957 är Hannah Lönn och hennes faster Lilly på väg till det öländska pensionat där de ska fira jul. På vägen överraskas de av snöfåken och tvingas söka skydd på en närbelägen gård, där de får stanna tills stormen är över. Det visar sig snart att de kommit till ett allt annat än harmoniskt hushåll, och Hannah anar att de rent bokstavligt kanske har hamnat ur askan i elden.

Bok 5

Dolda djup av Ann Cleeves

När Julie Armstrong kommer hem en sommarkväll hittar hon sin döda tonårsson i badkaret. Polisen kan konstatera att han blivit strypt och placerad i badkaret som hade smyckats med blommor. Kort därefter hittar man en ung kvinnas kropp i en vattensamling i en klippa vid stranden. Precis som med Julies son är vattnet fyllt av blommor. I jakten på den mystiska mördare tvingar Vera Stanhope lokalbefolkningen att avslöja sina alla sina hemligheter.

”Ann Cleeves kombinerar i Dolda djup den moderna thrillern med klassisk pusseldeckarstil, och hon gör det med bravur. Boken saknar helt stora åthävor. Den är knivskarp i sin lågmäldhet och inbjuder till uppslukande sträckläsning.” – Östgöta Correspondenten

Översättare: Jan Järnebrand

Läs mer: Här är hela bokserien om Vera Stanhope

Bok 6

Pestön av Marie Hermanson

Marie Hermanssons Pestön utspelar sig i 20-talets Göteborg. En upphittad död man leder konstapel Nils Gunnarsson så småningom till den ökända Pestön, som tidigare använts för att hålla inresta sjömän i karantän. Numer hålls en man fången på ön, och Gunnarsson får en hel del att nysta i, i denna pusseldeckare. Han måste på nytt ta hjälp av journalisten Ellen Grönblad, som vi känner igen från Hermanssons förra bok – Den stora utställningen.

Bok 7

Döden går ronden av P.D. James

 Döden går ronden kretsar kring några våldsamma brott på en sjuksköterskeskola – och nu finns den brittiska pusseldeckaren från 1971 ute som ljudbok. När Muriel Beal, Socialstyrelsens inspektör för sjuksköterskeskolorna, ska besöka John Carpendarsjukhuset väntar hon sig inget annat än en vanlig rutininspektion. Men mitt under en pågående förevisning blir en ung sjuksköterskeelev mördad inför hennes ögon. Detta är början på en rad gåtfulla och våldsamma händelser på sjuksköterskeskolan och Scotland Yard skickar kommissarie Dalgliesh att leda utredningen. Han blir snabbt medveten om att skolan är en sluten värld med mörka hemligheter. Och att mördaren skriver ut mord som botemedel mot alla sorters missgärningar.

Översättare: Helena Kahn

Bok 8

Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith

Berättelsen om Mma Ramotswe, Botswanas första detektiv, är otroligt mysig och ger en annan bild av Botswana. Med klokhet och en förmåga att få folk att öppna sig hjälper Mma Ramotswe vanliga människor med deras problem, från försvunna barn till stulna bilar.

Översättare: Peder Carlsson

Bok 9

Stephanie Mailers försvinnande av Joël Dicker

Inbunden
Köp boken

En klassisk pusseldeckare från författaren till Sanningen om fallet Harry Quebert. Det är juli 1994 och i staden Orphea i Hamptons skjuts borgmästaren och hans familj ihjäl. Två unga poliser löser brottet. 20 år senare kontaktas en av poliserna av journalisten Stéphanie Mailer som har grävt i fallet och menar att man har dömt fel gärningsman. När hon sedan försvinner under mystiska omständigheter inser polisen att Stéphanie hade rätt och tvingas öppna upp fallet igen.

Översättare: Maria Bodner Gröön

Bok 10

Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang

Maria Langs klassiska deckare håller än. Mördaren ljuger inte ensam var hennes debut och kom ut första gången 1949. På en ö i en sjö i Bergslagen samlas under en sommarhelg Rutger Hammar, hans fru och en handfull gäster. De ska umgås, bada och segla. Men under en promenad gör Puck Ekstedt ett makabert fynd: en av Hammars gäster ligger strypt under en gran. Fästmannen Einar Bure kontaktar sin gamle vän Christer Wijk, kommissarie vid Stockholmspolisen, för att lösa fallet. Snart uppdagas det att alla gäster knyts samman genom kärleksband och svartsjuka – och alla verkar ha något att dölja.

Bok 11

Dolken från Tunis av Agatha Christie

Ingen pusseldeckar-lista är komplett utan en Agatha Christie-bok. Dolken från Tunis är ett låsta rummet-mysterium som börjar med att en änka i byn King Abbot begår självmord. Kort därefter börjar ryktena florera. Mördade hon sin make? Vad hon utsatt för utpressning? Hade hon en affär med den välbärgade Roger Ackroyd? Redan dagen efter hennes död infaller nästa. Bakom den låsta dörren till sitt arbetsrum mördas Roger Ackroyd, efter att han fått ett brev som avslöjar vem det var som pressat änkan på pengar. Detektiven Hercule Poirot kallas in för att lösa fallet.

Översättare: Gudrun Ullman

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!