9 böcker skrivna av akademiledamöter
Boktips

9 böcker skrivna av akademiledamöter

Svärta, svek eller feelgood? Oavsett sinnestillstånd lyckas tidigare och nuvarande akademiledamöter sätta huvudet på spiken. Vi har listat åtta böcker författade av personer som har eller har haft en stol i Svenska Akademien.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Rickard L Eriksson / Svenska Akademien ©
Publicerad: 07 maj 2023

Svärta, svek eller feelgood? Oavsett sinnestillstånd lyckas tidigare och nuvarande akademiledamöter sätta huvudet på spiken. Vi har listat åtta böcker författade av personer som har eller har haft en stol i Svenska Akademien.

Bok 1

Två vänner av Per Wästberg

Inbunden
Köp boken

En berättelse om två människor, Torsten och Signe, och deras livshistorier som presenteras nåde för författaren och läsaren. Ett språkligt och detaljrikt äventyr med en Beckettsk humor , så typiskt för Per Wästberg .

 

Bok 2

Inte alls dåligt av Kristina Lugn

Inbunden
Köp boken

Mellan 2006 och 2020 innehade Kristina Lugn stol nummer 14 i Svenska Akademien. ”Inte alls dåligt” är en postum diktsamling som i samarbete med förläggaren Lina Rydén Reynols vuxit fram ur en stor och osorterad mängd efterlämnade skisser, utkast och avslutade dikter.

Bok 3

Hunter i Huskvarna av Sara Stridsberg

Dramatikern och författaren till succéromanerna Drömfakulteten och Kärlekens Antarktis är aktuell med nya novellsamlingen Hunter i Huskvarna. Novellerna skildrar olika människoöden med det gemensamma temat vänskap, kärlek och förlåtelse.

Sara Stridsberg är känd för sin svärta och skildrar ofta helt andra livsberättelser än sina egna.

Bok 4

Den svarta månens år av Ellen Mattson

Svenska Akademiens ledamot och romanförfattaren Ellen Matssons senaste bok Den svarta månens år, handlar om huvudpersonen David Svarthed som har fått avsluta sin tjänst efter en tvist med en student på universitetet. Nu består hans dagar av att skriva om Iliaden och får återkommande besök av en katt som krafsar på dörren. Efter ett olycksfall på en isfläck tappar David sakta verklighetsuppfattningen och en ny tillvaro växer fram.

 

Detta är en bok om en man som söker något som gått förlorat, i en värld där drömmens absurda logik ofta styr.

Bok 5

Jackie av Anne Swärd

Jackie sitter på tåget på väg mot Stockholm och ett nytt liv. Det är en sommar i slutet av 80-talet och än så länge har ingenting skett. Den man hon senare träffar är långt ifrån vad hon hade kunnat tänka sig. Romanen om Jackie tar upp sorg och kärlek och att klara sig med livet i behåll.

Bok 6

Anteckningar av Tua Forsström

Inbunden
Köp boken

I Tua Forsströms anteckningar citerar hon W.H. Auden om en förlust. En strategi för att överleva en dikt är magiskt tänkande. Och hur gör man när kärleken inte hittar hem?

 

Bok 7

Op. 101 av Horace Engdahl

Inbunden
Köp boken

Op. 101 ges ut i början på november i år och är Horace Engdahls senaste bok.

Från balkongen ser författaren ut över sin nya hemstad och en tillvaro som ändrat skepnad i en tidsperiod som fått övertag lika obevekligt som när en epidemi utbreder sig. Detta har förändrat honom, både i hans egna och omgivningens ögon och tagit ifrån honom hans godhet. Men trots förlusten finns en oupptäckt glädje som gör tanken verkligare och friare.

Bok 8

Sidenkatedralen av Sara Danius

Inbunden
Köp boken

Innan Sara Danius bortgång arbetade hon med två projekt som inte hann slutföras. Textsamlingen innehöll publicerade artiklar och flera essäer men även en bok om hennes passion för fotografi och mode.

Denna samling rymmer alltifrån Selma Lagerlöf och Svenska Akademin men i synnerhet Sara Danius stora begåvning.

Läs mer