När hon lämnar Börshuset i knytblus och blommor under armen tillsammans Sara Stridsberg. Eller hur hon sitter på scenen under Nobelfesten iförd en enorm rosaorange smällkaramell till klänning. Det är ikoniska bilder och troligen är det någon av dessa som de flesta svenskar ser framför sig när de hör hennes namn.
Sara Danius var författare, professor och litteraturforskare, en hyllad essäist och stilist. Men mest känd var hon som Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare. Hon tillträdde som ledamot på stol nummer 7 2013 och blev två år senare ständig sekreterare. När ledamoten Katarina Frostensons make Jean-Claude Arnault, den så kallade Kulturprofilen, i slutet av 2017 anklagades för sexuella trakasserier och övergrepp var det hon som fick hantera den kris som skulle skaka institutionen i grunden. Hon tillsatte en advokatutredning som ledde till splittring, avhopp och utspel. Och efter att en hemlig omröstning om att utesluta Katarina Frostenson inte fick tillräckligt med stöd meddelade ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund att de hoppade av Svenska Akademiens arbete. Under denna tumultartade tid skrev Horace Engdahl i en debattartikel i Expressen att Sara Danius var ”den av alla sekreterare sedan 1786 som lyckats sämst med sin uppgift”. Kjell Espmark, som just hade lämnat sin stol, var en av dem som kritiserade texten och menade att det var det skändligaste han läst.
Den 12 april avgick Sara Danius som ständig sekreterare. ”Det var Akademiens vilja” sa hon efter mötet då hon inför smattrande kameror meddelande sin avgång på Börshusets trappa. Hennes avhopp väckte starka reaktioner och det hölls flera manifestationer runt om i landet. Tusentals personer, däribland kända politiker, visade sitt stöd genom att posera i hennes signaturplagg knytblusen både på Mynttorget och i sociala medier.
Läs mer: ”Rak i ryggen, orädd, stolt” – här är läsarnas starkaste minnen av Sara Danius
Sara Danius föddes 1962, i Täby. Hennes pappa Lars Danius var militär och lärare och 55 år gammal när hon föddes. Den 35 år yngre modern Anna Wahlgren är författaren som väckt debatt med sina böcker om barnuppfostran. Föräldrarna skildes när hon var i treårsåldern och fram till att hon var 11 bodde hon med sin mamma och flera småsyskon. De flyttade mycket och uppbrotten var många. Böckerna blev tidigt en frist, och Sara Danius har i ett radioprogram berättat att hennes första starka läsupplevelse var en bok av Narnia-författaren CS Lewis. Hon var i tioårsåldern och berättelsen skrämde fullkomligt vettet ur henne. Hon var så inne i bokens värld att hon knappt förstod att det inte var på riktigt. Under uppväxten berättar hon om olika läsupplevelser i sin dagbok och en mulen februaridag 1974 skriver hon: ”Jag har läst Bladen brinner av Barbro Lindgren, fy fan vad bra den var! Jag önskar att min dagbok också kunde bli en riktig bok, som hennes och lika bra. Men det blir den väl inte, jag är inte en sådan typ som Barbro, hon skriver på ett annorlunda sätt liksom.”
Efter gymnasiet hade Sara Danius en rad olika jobb. Hon arbetade på sjukhus och som sekreterare och var croupier på kasinon innan hon började studera litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Hon sökte sig sedan till en forskarutbildning i Uppsala och efter att ha studerat utomlands i flera år disputerade hon 1998. Avhandlingen The senses of modernism väckte uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Hon skrev sedan litteraturkritik och essäböcker – och har hyllats för att vara både en skarp folkbildare och stilist. Den blå tvålen, om den realistiska romanen och Husmoderns död, essän om Bonniers kokbok, är två av hennes mest kända böcker. Hon skrev mycket om litteratur, om författare som Balzac, Proust och Flaubert, men också om kläder och stil och hon kom att bli en modeikon. 2013 valdes hon in i Svenska Akademien där hon tog över stol nummer 7, den som en gång varit Selma Lagerlöfs.
Läs mer: Sara Danius: ”Nu är jag fri – och städa upp kan de göra själva”
Den 12 oktober var det ett år sedan Sara Danius dog i cancer endast 57 år gammal. Efter beskedet om att hon hade somnat in var Sara Stridsberg en av många som uttryckte sin sorg och saknad. ”Hon lämnar ett gigantiskt hål i världen” sa den tidigare kollegan. Daniel Sandström, förläggare och litterär chef på Albert Bonniers Förlag, sa att han var tacksam för att fått känna henne, och att han alltid skulle minnas henne som briljant och modig, som någon som var trogen sig själv.
– Hon kunde skriva lika bländande och klokt om Proust och Joyce som om fotografi och mode. Hon förenade sömlöst rollerna som essäist, kritiker, professor, och hennes texter är både stränga och lekfulla, lärda och tillgängliga.
Under hösten blev hennes porträtt som ska placeras i Börshuset färdigt. Enligt tradition får Akademiens ständiga sekreterare sina porträtt målade av en konstnär, men Sara Danius hann aldrig sitta modell. Nu har Ylva Snöfrid gjort en målning av henne och porträttet kommer pryda den nuvarande ständige sekreteraren Mats Malms arbetsrum.