Sara Danius – en lysande och modig stilist
Författare

Sara Danius – en lysande och modig stilist

Den omskakande tiden i Svenska Akademien gjorde henne omtalad över hela världen, och avhoppet väckte protester. Nu har det gått över ett år sedan författaren, litteraturprofessorn och den tidigare ständige sekreteraren Sara Danius dog efter en längre tids cancersjukdom. Vi minns hennes rakryggade sätt och knivskarpa stil – och påminner om de böcker hon skrev.

Av: SelmaStories
Fotograf: Thron Ullberg
Publicerad: 11 november 2020

Den omskakande tiden i Svenska Akademien gjorde henne omtalad över hela världen, och avhoppet väckte protester. Nu har det gått över ett år sedan författaren, litteraturprofessorn och den tidigare ständige sekreteraren Sara Danius dog efter en längre tids cancersjukdom. Vi minns hennes rakryggade sätt och knivskarpa stil – och påminner om de böcker hon skrev.

När hon lämnar Börshuset i knytblus och blommor under armen tillsammans Sara Stridsberg. Eller hur hon sitter på scenen under Nobelfesten iförd en enorm rosaorange smällkaramell till klänning. Det är ikoniska bilder och troligen är det någon av dessa som de flesta svenskar ser framför sig när de hör hennes namn.

Sara Danius var författare, professor och litteraturforskare, en hyllad essäist och stilist. Men mest känd var hon som Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare. Hon tillträdde som ledamot på stol nummer 7 2013 och blev två år senare ständig sekreterare. När ledamoten Katarina Frostensons make Jean-Claude Arnault, den så kallade Kulturprofilen, i slutet av 2017 anklagades för sexuella trakasserier och övergrepp var det hon som fick hantera den kris som skulle skaka institutionen i grunden. Hon tillsatte en advokatutredning som ledde till splittring, avhopp och utspel. Och efter att en hemlig omröstning om att utesluta Katarina Frostenson inte fick tillräckligt med stöd meddelade ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund att de hoppade av Svenska Akademiens arbete. Under denna tumultartade tid skrev Horace Engdahl i en debattartikel i Expressen att Sara Danius var ”den av alla sekreterare sedan 1786 som lyckats sämst med sin uppgift”. Kjell Espmark, som just hade lämnat sin stol, var en av dem som kritiserade texten och menade att det var det skändligaste han läst.

Den 12 april avgick Sara Danius som ständig sekreterare. ”Det var Akademiens vilja” sa hon efter mötet då hon inför smattrande kameror meddelande sin avgång på Börshusets trappa. Hennes avhopp väckte starka reaktioner och det hölls flera manifestationer runt om i landet. Tusentals personer, däribland kända politiker, visade sitt stöd genom att posera i hennes signaturplagg knytblusen både på Mynttorget och i sociala medier.

Läs mer: ”Rak i ryggen, orädd, stolt” – här är läsarnas starkaste minnen av Sara Danius

Sara Danius föddes 1962, i Täby. Hennes pappa Lars Danius var militär och lärare och 55 år gammal när hon föddes. Den 35 år yngre modern Anna Wahlgren är författaren som väckt debatt med sina böcker om barnuppfostran. Föräldrarna skildes när hon var i treårsåldern och fram till att hon var 11 bodde hon med sin mamma och flera småsyskon. De flyttade mycket och uppbrotten var många. Böckerna blev tidigt en frist, och Sara Danius har i ett radioprogram berättat att hennes första starka läsupplevelse var en bok av Narnia-författaren CS Lewis. Hon var i tioårsåldern och berättelsen skrämde fullkomligt vettet ur henne. Hon var så inne i bokens värld att hon knappt förstod att det inte var på riktigt. Under uppväxten berättar hon om olika läsupplevelser i sin dagbok och en mulen februaridag 1974 skriver hon: ”Jag har läst Bladen brinner av Barbro Lindgren, fy fan vad bra den var! Jag önskar att min dagbok också kunde bli en riktig bok, som hennes och lika bra. Men det blir den väl inte, jag är inte en sådan typ som Barbro, hon skriver på ett annorlunda sätt liksom.”

Efter gymnasiet hade Sara Danius en rad olika jobb. Hon arbetade på sjukhus och som sekreterare och var croupier på kasinon innan hon började studera litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Hon sökte sig sedan till en forskarutbildning i Uppsala och efter att ha studerat utomlands i flera år disputerade hon 1998. Avhandlingen The senses of modernism väckte uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Hon skrev sedan litteraturkritik och essäböcker – och har hyllats för att vara både en skarp folkbildare och stilist. Den blå tvålen, om den realistiska romanen och Husmoderns död, essän om Bonniers kokbok, är två av hennes mest kända böcker. Hon skrev mycket om litteratur, om författare som Balzac, Proust och Flaubert, men också om kläder och stil och hon kom att bli en modeikon. 2013 valdes hon in i Svenska Akademien där hon tog över stol nummer 7, den som en gång varit Selma Lagerlöfs.

Läs mer: Sara Danius: ”Nu är jag fri – och städa upp kan de göra själva”

Den 12 oktober var det ett år sedan Sara Danius dog i cancer endast 57 år gammal. Efter beskedet om att hon hade somnat in var Sara Stridsberg en av många som uttryckte sin sorg och saknad. ”Hon lämnar ett gigantiskt hål i världen” sa den tidigare kollegan. Daniel Sandström, förläggare och litterär chef på Albert Bonniers Förlag, sa att han var tacksam för att fått känna henne, och att han alltid skulle minnas henne som briljant och modig, som någon som var trogen sig själv.

– Hon kunde skriva lika bländande och klokt om Proust och Joyce som om fotografi och mode. Hon förenade sömlöst rollerna som essäist, kritiker, professor, och hennes texter är både stränga och lekfulla, lärda och tillgängliga.

Under hösten blev hennes porträtt som ska placeras i Börshuset färdigt. Enligt tradition får Akademiens ständiga sekreterare sina porträtt målade av en konstnär, men Sara Danius hann aldrig sitta modell. Nu har Ylva Snöfrid gjort en målning av henne och porträttet kommer pryda den nuvarande ständige sekreteraren Mats Malms arbetsrum.

Böcker av Sara Danius:

1. Sidenkatedralen

Sara Danius – en lysande och modig stilist

Sara Danius arbetade med två projekt som aldrig hann färdigställas; en samlingsvolym med publicerade artiklar och essäer i skilda ämnen, samt en bok om hennes favoriter inom fotokonsten. Sidenkatedralen samlar dessa projekt i en volym. Här finns förord till nyöversatta klassiker som Madame Bovary och Gruppen, essäer om Svetlana Aleksijevitj och Selma Lagerlöf, och de sommar- och vinterprogram som talade till så många. Men också texter om banbrytande fotografer,  samt texter om Svenska Akademien. Allt präglat av Sara Danius blandning av bildning och briljans.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Sara Danius – en lysande och modig stilist

Beslutet att tilldela Bob Dylan Nobelpriset 2016 blev ett av de mest uppseendeväckande i Svenska Akademiens historia. I denna behändiga volym ger Sara Danius en unik inblick i turerna kring priset och dess mediala efterspel. Samtidigt berättar hon kärleksfullt och med ledig lärdom om Dylans verk och förklarar vad som gjorde valet av just honom så självklart.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs mer: Så gick det till när Bob Dylan fick Nobelpriset – läs ett utdrag ur Sara Danius bok

Sara Danius – en lysande och modig stilist

Essän om Bonniers kokbok och husmoderns död är redan en klassiker. Sara Danius studerar recepten om ål, hummer och hare och blixtbelyser ett stycke svensk samtidshistoria. I en annan text beskriver hon sitt tonåriga möte med Sartre och existensens meningslöshet, för att i nästa stund skildra glasbruket Orrefors historia och sin farfar disponentens märkliga öde. Därtill skriver hon om ett brett spektrum av författare, från Jane Austen och George Sand till Thomas Mann, Marcel Proust, James Joyce och andra. I detta omfattande texturval blir Sara Danius originalitet och stilistiska säkerhet synliga i full bredd. Hennes sätt att ömsom lustfyllt ägna sig åt detaljer, ömsom lärt ge de stora perspektiven, är en lycka för läsaren.

Köp boken här.

Läs mer: 9 böcker med potential att bli framtida klassiker

Sara Danius – en lysande och modig stilist

I sin originella bok visar Sara Danius att den urgamla konsten att göra saker och ting synliga tar en radikalt ny vändning på 1800-talet. Det handlar om hur romankonsten slår upp fönsterluckorna mot världen och lär sig att se. Danius anlägger ett nytt och annorlunda perspektiv på realismen, den mest skandalösa av strömningar, och beskriver hur romankonsten bryter sig ur idealism och stiltvång. Realismen vill visa verkligheten sådan den är, inte hur den borde vara. Bokens rika bildmaterial illustrerar tidens visuella överflöd och bildar en anslående bakgrund till det synligas uppkomst i litteraturen.

Köp boken här.

5. Prousts motor

Sara Danius – en lysande och modig stilist

Brukade Marcel Proust gå på bio? I denna essä lyfter Sara Danius fram en Proust som hamnat i skuggan av madeleinekakan. Det är en författare som blickar framåt snarare än bakåt, som inspireras av fotografier snarare än av impressionistiska målningar, som flyger fram längs vägarna i automobil och sedan skyndar sig att skildra den sällsamma upplevelsen i dagstidningen Le Figaro – långt innan det futuristiska manifestet var påtänkt. Tidningsartikeln innehöll fröet till På spaning efter den tid som flytt. Sara Danius visar hur Prousts roman drivs av försöket att återge hur maskinkulturen förvandlar människans upplevelse av tid och rum. Därmed öppnar hon också ett nytt perspektiv på den litterära modernismen.

Boken finns att låna på bibliotek.

6. Försök om litteratur

Sara Danius – en lysande och modig stilist

Försök! Så löd vår uppmaning. Försök att ringa in vad som verkligen intresserar dig i dagens litteratur, konst och teater, eller överhuvudtaget vad som ligger dig varmt om hjärtat. Resultatet har blivit tre böcker med personligt hållna essäer. Bland de skrivande som hör till landets tongivande återfinns författare, konstnärer, skådespelare, forskare och kritiker. Tillsammans blir deras försök en karta över svenskt kulturliv idag. Inte heltäckande, men fullt av uppslag och tidigare oanade förbindelser.

Boken finns att låna på bibliotek.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!