Foto: Shutterstock 22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad
Böckerna

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

Låt läsning bli en tröst i sorgen och ilskan efter ett uppbrott. SelmaStories listar 22 boktips för dig som fått hjärtat krossat — oavsett om du söker igenkänning eller verklighetsflykt.

Av: Elsa Sjögren
Publicerad: 04 juli 2019

Låt läsning bli en tröst i sorgen och ilskan efter ett uppbrott. SelmaStories listar 22 boktips för dig som fått hjärtat krossat — oavsett om du söker igenkänning eller verklighetsflykt.

För dig som vill ha igenkänning

En del letar igenkänning och liknande berättelser efter ett uppbrott, kanske beror det på viljan att förstå vad som precis hänt eller känna att man inte är ensam i sin erfarenhet. Här hittar du historier om svåra relationer, skilsmässor och att bli lämnad. Smärtsam, men kanske även tröstande och nödvändig läsning.

1. Maken av Gun-Britt Sundström

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

En modern svensk klassiker som dissekerar relationen och äktenskap. Vad innebär det att vara ett par? Vad kan man kräva av varandra? Kan man leva ihop även om man har olika tankar om vad ett förhållande ska vara? Martina och Gustav ställer sig frågorna till varandra och till andra. Samtidigt försöker de få relationen att fungera, ger upp, gör slut och börjar om igen. Och igen, och igen. Maken utspelar sig i 60- och 70-talets Stockholm, en tid då många tror att kärnfamiljen är på väg att avskaffas. Ändå upptäcker Martina hur svårt det är att vara utan ”make” när alla man känner bildar par och familj.

Boken finns här.

Läs mer: Flora Wiström möter Gun-Britt Sundström: ”Allt som står i boken är sant”

2. Nej och åter nej av Nina Lykke

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

Ett satiriskt skilsmässodrama full av underhållning och vass humor. Ingrid och Jan har varit gifta i 25 år. För Ingrid har både familjelivet och läraryrket mist sin glans. Jan, däremot, har blivit befordrad till departementschef och drömmer om sin femton år yngre kollega Hanne. Hanne som i sin tur inte hänger med när vännerna gifter sig och skaffar barn.

”Vad är meningen med alltihop? Det är någonstans grundfrågan i Nina Lykkes väldigt roliga och svarta roman som – inte utan värme – skildrar den privilegierade medelklassmänniskans ibland dåraktiga jakt på kärlek, självförverkligande och nervösa fixering vid att passa in.”
Cecilia Ekebjär, Gefle Dagblad

Boken finns här.

3. Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

Få kan ha missat Lena Anderssons hyllade och prisade roman Egenmäktigt förfarande från 2013 — men kanske är det dags att läsa om den? Ester Nilsson är poet och essäist, hon ser sig själv som en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag får hon en förfrågan att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två inleder en slags kärleksrelation. Egenmäktigt förfarande är en berättelse om hur mycket vi är beredda att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade, men också om hur svårt det är att inte utnyttja människors svaghet, och hur brutalt resultatet blir.

Boken finns här.

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

En smärtsam och drabbande skilsmässoberättelse som gör ont att läsa. Petra upptäcker att hennes man under en längre tid varit otrogen, och äktenskapet går i kras. I ett försök att komma över det största sveket som någonsin drabbat henne flyttar hon ensam ut till en grå fjällstuga. Avskärmad från mänskligheten och omgiven av naturen funderar hon på om det finns något som är värre än ensamheten.

Boken finns här.

5. Jag älskade honom av Anna Gavalda

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

Den första romanen av författaren till succén Tillsammans är man mindre ensam. Den unga tvåbarnsmamman Chloé älskar, eller har älskat, en man som lämnat henne för en annan. Hon och barnen åker till svärfaderns stuga på landsbygden. Han upplevs först som kall och sluten men öppnar sig sakta för Chloé och berättar om de hemliga passionerna i hans liv.

Boken finns här.

Läs mer: 8 självhjälpsböcker om relationer, sex och brustna hjärtan

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

6. Bli kvar av Olivia Hagéus

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

Allt går tillbaka till stunden hon blev lämnad. Varför blev det såhär? Vad händer nu? Vad mer finns kvar än tårar, smärta och ensamhet när man blivit lämnade av den man älskar allra mest? Bli kvar är en dagboksberättelse fylld till brädden av känslor. En berättelse om uppbrott, kärlek och okontrollerade känslor, både de underbara och de farligt energislukande.

Boken finns här.

7. Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

En roman om ett äktenskap, skildrat efter att kärleken tagit slut. Han försöker se sig själv och förhållandet genom henne, som han tänker sig att hon kan ha upplevt det. Det blir en berättelse om kärlek, om vad kärlek är och kan vara, om de stora förhoppningar vi har på oss själva och på varandra.

Boken finns här.

Läs mer: Geir Gulliksen möter Flora Wiström: ”Jag tror att vi blir till genom andra”

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

Olivia är dumpad. John vill inte längre vara ihop och Olivia förstår inte hur hon ska kunna överleva ensam. Vem är hon utan John och det perfekta förhållandet? Är hon verkligen en sån som bara kysser den hon älskar? Eller är det så enkelt som Danijel säger – att man ska skratta när man är glad, skrika när man är arg och ligga när man är kåt? En ungdomsroman som absolut kan läsas av vuxna.

Boken finns här.

Missa inte! 17 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

9. Dotter till en dotter av Inger Alfvén

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

Eva-Marie är 28, välutbildad och självförsörjande. Hon är gift med Andro, en protestsångare som är på väg att slå igenom. Han är en charmerande egocentriker som sjunger samhällskritiska visor men själv lever kvar i en bekväm mansroll. I förhållandet råder full jämlikhet: frihet för honom att komma och gå som han vill; frihet för henne att sitta och vänta. Eva-Maries syster Susanne lever i ett fruktansvärt äktenskap och vill frigöra sig, men vet inte hur. Eva-Marie inser att sättet att hängivet underkasta sig är ett mönster som också finns hos hennes mor och mormor. Ett kvinnoarv hon måste befria sig ifrån och bryta upp med.

Boken finns här.

10. Allt som blir kvar av Sandra Beijer

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

I juli gör Matildas pojkvän slut. Hon lämnas kvar, ensam i en öde lägenhet. Matilda måste fylla tomrummet och bästa vännen Miron tar henne under sina vingar. Han lovar att bedöva smärtan med nya äventyr. Tillsammans ska de rida ut sorgen, explodera i natten. Men hur långt kan man egentligen gå och vilka är Mirons verkliga motiv? Och när vet man om man mår bättre eller inte längre känner något alls? Sandra Beijer levererar hjärta och smärta med hög igenkänning för alla som är, eller har varit, unga och gjort slut med någon.

Boken finns här.

11. Dagar om ensamhet av Elena Ferrante

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

Dagar av ensamhet är en av tre kortromaner i en trilogi om obesvarad kärlek. Berättaren är Olga, 38 år gammal och tvåbarnsmor. Chockad och övergiven står hon kvar i ruinerna av den familj hon och maken byggt upp tillsammans. Olga hamnar i en djup personlig kris och klarar inte av att släppa taget om Mario. Hon blir fixerad vid honom och hans nya kvinna. Hon bemöter honom föraktfullt och hänsynslöst och förfallet tilltar när Olga isolerar sig och barnen i lägenheten, utan att kunna betala el- och telefonräkningar. När Olga inleder en relation med en granne i huset skymtar en väg ut ur mörkret — plötsligt är det hon som har övertaget.

Boken finns här.

12. Rosenregimen av Elin Bengtsson

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

När Niko flyttar till en ny stad träffar hon Emmy. De träffas på en buss och livet förtrollas, blir skirt, ljust och skört. Erotiken och närheten till Emmy öppnar Nikos värld, men det är någonting annat som stängs. Emmy kör motorcykel och lever ett ordnat liv med välmående krukväxter. Hon förstår inte Nikos lust att spränga sig igenom språket, dansa, söka sig till sin gräns. Den gemensamma lägenheten börjar kännas klaustrofobisk, men hur lämnar man kärleken när man väl fått in den i sitt liv?

Boken finns här.

Läs mer: 17 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

För dig som vill bli distraherad

Vill du snarare flytta fokus från uppbrottet och helt och hållet gå in i andra berättelser? Här är boktipsen för dig. En salig blandning av varm feelgood, episka äventyrsberättelser, böcker som får dig att kissa på dig av skratt och historier om vänskap och att börja om på nytt.

13. Björnstad-serien av Fredrik Backman

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

Invånarna flyttar från Björnstad och jobben blir allt färre, ändå lever drömmen om stadens forna glansdagar. Det är hockeyn som är räddningen. Allt hopp sätts till det lovande juniorlaget som i den stundande matchen förväntas sätta staden på kartan igen. Mitt i detta finns Peter, ett före detta hockeyproffs som flyttar hem igen för att bygga upp sin gamla klubb. Här finns Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som mamma och fru. När ett allvarligt brott sker visar det sig hur villigt ett samhälle förfört av framgång är att se mellan fingrarna och hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.

Boken finns här.

14. Ragga som du shoppar av Lin Jansson

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

När Lovisa ännu en gång beklagar sig över att hon inte någon vart med Adrian får hon rådet av sina vänner att ‘ragga som du shoppar’. Adrian som är hela anledningen till att hon överhuvudtaget går till jobbet. Utöver honom finns där bara en sur personalchef, en ännu surare butikschef och ett aldrig sinande lager av myggmedel att sortera. Lovisa har fastnat i en tillvaro hon helst hade velat dumpa, men det är lättare sagt än gjort. Samtidigt tycks systern Olivia, som Lovisa alltid stått nära, försvinna mer och mer. Ragga som du shoppar är en skratta-tills-man-kissar-på-sig-framkallande roman som blandar drastisk humor med allvar och spot on beskrivningar av det nutida Sverige.

Boken finns här.

15. Rosengädda-serien av Emma Hamberg

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

Rosengädda-serien är riktig feelgood om mat, kärlek och vänskap som garanterat kommer att lyfta ditt humör. Bror är en 13-årig frankofil som har massvis med Serge Gainsbourg-skivor, men inte en endaste vän. När föräldrarna bråkar och viskar om skilsmässa bestämmer han sig för att rädda familjen. Han iscensätter ett seglarläger som han sedan låtsas åka på, för att ge föräldrarna tid att hitta tillbaka till varandra. Tessan är 29 år och fast i en dålig relation. Hon älskar mat men tillbringar dagarna med att servera pulvermos i en korvkiosk istället för att laga fantastiska rätter åt finsmakare. Hon vill något mer med sitt liv. Men hur ska det gå till? Jane är en 60-årig excentrisk dam som hjälper små djur i nöd. Tack vare henne möts Tessan och Bror i hennes lilla hus.

Böckerna finns här.

16. Begravd jätte av Kazuo Ishiguro

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

En genreöverskridande berättelse som är både äventyrsberättelse, pikareskroman och fantasy. Det är 500-tal. Romarna försvann för länge sedan och det som ska komma att bli England sveps in i ett slags kollektivt minnesförlust som kallas ”dimman”.
I landskapet rör sig människor på obestämd flykt. Föräldrar söker sina barn, barn söker sina föräldrar. Men det är också en värld befolkad av monster och demoner. Och mitt i allt detta befinner sig Axl och Beatrice, ett åldrat par som ger sig ut på en lång och farofylld resa för att hitta sin son, sedan många år försvunnen.

Boken finns här.

17. Kirke av Madeline Miller

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

En äventyrsberättelse om den första häxan i litteraturen — Kirke. Hon är mest känd som gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans besättning till svin, nu får hon en egen berättelse. Det är en kraftfull och tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet.

Boken finns här.

18. Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

Den nyblivna änkan Charlotte tar en paus från sitt framgångsrika företag och flyr ut till den skånska landsbygden i jakt på ro. En dag får hon beskedet att hon ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade, ett hus som inrymmer en bokhandel. Den konkursfärdiga Riverside Bookshop, med sin tillhörande excentriska personal, verkar vara bortom all räddning. Men Charlotte kämpar för att rädda verksamheten och en gemenskap växer fram bland de motsträviga arbetarna. Samtidigt inser Charlotte att något inte stämmer. Varför har hon aldrig träffat sin moster, och vad är det för mörk hemlighet som gömmer sig i huset? Bokhandeln på Riverside drive är mysig och charmig feelgood om ett hus fyllt med böcker, oväntade vänskaper och att läka efter en stor sorg.

Boken finns här.

19. Nio främlingar av Liane Moriarty

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

Den före detta bästsäljande romanceförfattaren Frances Welty åker till Tranquillum House med värmevallningar och ett brustet hjärta. Tillsammans med åtta andra gäster ser hon fram emot tio dagar av lyxbehandlingar, meditation, nya vänskaper och träning. Men kvinnan som driver centret, den karismatiska Masha Dmitrichenko, har andra planer. När hennes metoder blir alltmer okonventionella inser de nio främlingarna att de omöjligt kommer klara av utmaningarna utan hjälp av varandra.

”En slugt uppbyggd, ständigt överraskande och ofta väldigt rolig bladvändare – och samtidigt en djupt tillfredsställande thriller. Moriarty levererar ännu en säker vinnare.”
Publishers Weekly

Boken finns här.

20. Under Vintergatans alla stjärnor av Camilla Davidsson

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

En feelgoodroman om Emma, en sönderstressad och utarbetad kvinna som flyr tillvaron i Stockholm för London, staden där kärleken Eric bor. Men relationen blir komplicerad och utvecklas i en annan riktning än den Emma tänkt sig. Hon hör talas om den tusenåriga pilgrimsleden Camino de Santiago de Compostela i Spanien, kanske är det här det hon behöver för att reda ut sitt liv? Emma ger sig iväg på den 80 mil långa vandringen. Under resan genom den spanska landsbygden tvingas hon konfrontera sina mörkaste tankar och minnen från det förflutna. Längs vägen träffar hon människor som på olika plan får stor betydelse för henne. Under vintergatans alla stjärnor baseras till stor del på författarens egen historia och sökande efter mål och mening i livet.

Boken finns här.

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

Eleanor Oliphant har alltid satt en stolthet i att klara sig själv, hon behöver ingen annan. Hon har gjort det enkelt för sig själv. Klär sig i likadana kläder varje dag, äter samma mat till lunch och veckoslutet firar hon med fryst pizza och två flaskor vodka. Så en dag möter hon it-killen Raymond och allt förändras. Tillsammans räddar de en äldre man, Sammy, som fallit ihop på gatan, och Eleanor upplever en värme och gemenskap hon inte trodde fanns. Hon inser att hon har varit en fena på att överleva men inte har en aning om hur man lever. En varm, annorlunda och rolig bok om vänskap, ensamhet och livet.

Boken finns här.

22. Med varje andetag av Nicholas Sparks

22 böcker att läsa när du är hjärtekrossad

Hope har kommit till ett vägskäl. Hon ör 36 år gammal och har varit ihop med sin pojkvän i sex år, men har börjat inse att en framtid med bröllop och barn aldrig kommer att ske. För att tänka över sitt liv reser hon till familjens hus vid kusten. Tru bor i Zimbabwe och har aldrig varit i USA, men får ett brev där han ombeds besöka en ort vid kusten i North Carolina. Avsändaren är en man som säger sig vara hans pappa. För att få reda på mer om sin mamma och hemligheterna som omgärdade hennes liv, reser Tru till Sunset Beach.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!