7 starka romaner om destruktiv kärlek
Boktips

7 starka romaner om destruktiv kärlek

Ofta börjar det som något vackert. Två personer förälskar sig i varandra och föreställer sig hur en gemensam framtid skulle se ut. Något händer, någon förändras. Kärleken blir ful och lockar fram svartsjuka, kontrollerande beteenden och manipulation. Här är sju romaner som skildrar destruktiva relationer.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 20 september 2022

Ofta börjar det som något vackert. Två personer förälskar sig i varandra och föreställer sig hur en gemensam framtid skulle se ut. Något händer, någon förändras. Kärleken blir ful och lockar fram svartsjuka, kontrollerande beteenden och manipulation. Här är sju romaner som skildrar destruktiva relationer.

Bok 1

Djävulsgreppet av Lina Wolff

Inbunden
Köp boken

En kvinna flyttar från Sverige till Florens, här känns allt främmande. Hon träffar en italiensk man som hon inleder ett förhållande med. Han är narcissistisk och relationen är destruktiv och våldsam.

Lina Wolff har med sina fem böcker byggt ett eget berättarrum på det svenska riksbiblioteket. Man går in på egen risk. Ingen blir oberörd.”
Per Wirtén, Expressen.

Bok 2

Det kommer inte alltid vara du av Petra Backström

De träffas på jobbet. De skickar långa mejl till varandra sent om kvällarna, men snart räcker det inte till. Samtidigt finns hon med de två barnen i bakgrunden. Det kommer inte alltid vara du är en gestaltning av de små ögonblicken mellan två älskande, de trasiga såväl som de kittlande.

Bok 3

Livet innan du dör av Lina Nordquist

Livet innan du dör är Lina Nordquists andra roman efter den kritikerhyllade Dit du går, följer jag. Vi får träffa fyra grannar i ett villaområde i Uppsala. En korsade fyra hav för kärlekens skull, en är yrkeskriminell, en är företagare och den fjärde var polis tills han tvingades sluta. De möts av en slump en sommarkväll. Deras historier berättar om värme och längtan efter försoning, om skam och sönderfall. Efter några timmar i varandras sällskap skaver det. När grannarna skiljs åt är en av dem död.

Bok 4

Rosenregimen av Elin Bengtsson

Niko flyttar från landsbygden till universitetsstaden. På en buss träffar hon Emma och livet förtrollas till något skirt, ljust och skört. Erotiken och närheten till Emmy öppnar Nikos värld, men det är någonting annat som stängs. Emmy lever ett ordnat liv med välmående krukväxter och vill ha en trygg relation med en partner att dela sitt liv med. De har svårt att förstå varandra, relationen blir allt mer destruktiv och präglas av svartsjuka och utspel. Men hur lämnar man kärleken när man väl fått in den i sitt liv?

Bok 5

Gömda kroppar av Caroline Kepnes

Boken som tillsammans med Du ligger till grund för Netflix-serien You. Efter förlusten av Beck har Joe nu hittat kärleken på nytt. Hon heter Amy, och hon är perfekt. Men så en dag försvinner Amy, och med det Joes förstautgåvor av Philip Roth-böcker, och Joe tar till alla knep för att hitta henne. Motvilligt flyttar han till Los Angeles, skaffar Facebook och börjar jobba i en bokhandel. Målet? Att hitta Amy och döda henne. Men det går inte enligt plan. Han träffar den rika arvtagerskan Love och faller pladask. Kanske kan han finna lyckan ändå?

Översättare: Hjalmar Manfred Svensson

Bok 6

Jackie av Anne Swärd

Det är sommaren 1988 och en ung kvinna är på väg mot Stockholm, mot livet. Ingenting har ännu hänt. I Stockholm möter kvinnan en tio år äldre man, och stegvis tar han mer och mer kontroll över hennes liv. Anne Swärds Jackie är en roman om kärlek, besatthet och överlevnad.

”Skildringen i ’Jackie’ av hur en människas personlighet kan trasas sönder är avancerat finsnickeri. Allt som händer är fullständigt begripligt. Och samtidigt lika fullständigt obegripligt. Precis som det är.”
Bodil Juggas, Arbetarbladet

Bok 7

Jag händer jämt av Emma Rävås

En ungdomsroman om att vara i en destruktiv relation, att ta sig ur den och att hitta kärleken igen. 16-åriga Andrea träffar Hedvig, och hon blir kär direkt. Hedvig är tre år äldre, snygg, rolig och bekräftar Andrea på alla sätt och vis. När Andrea är med Hedvig är det lätt att skolka från skolan för att stanna hemma och äta pizza i sängen, att inte höra av sig till sin bästa vän och super sig redlös. Men Andrea måste också hela tiden hålla Hedvig på gott humör och parera allt som kan trigga hennes misstänksamhet.

En sida till? Fortsätt läs!