6 böcker som skildrar relationen mellan far och son
Boktips

6 böcker som skildrar relationen mellan far och son

Det kan vara varm och nära, distanserad, sårig, eller icke existerande. Relationen mellan far och son är för många en viktig relation i livet, något som speglas även i litteraturen. Här listar vi sex böcker på temat.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 02 februari 2023

Det kan vara varm och nära, distanserad, sårig, eller icke existerande. Relationen mellan far och son är för många en viktig relation i livet, något som speglas även i litteraturen. Här listar vi sex böcker på temat.

Bok 1

Cirkelns fyra hörn av Jerker Virdborg

Inbunden
Köp boken

Cirkelns fyra hörn är en spännande och klaustrofobisk berättelse om en son som en dag får en överraskning av sin pappa vilket leder dem långt ner i Stockholms okända historia. Samtidigt avslöjar pappan en privat och skakande berättelse som tvingar sonen att spetsa öronen till det yttersta. 

 

Bok 2

Vägen av Cormac Mccarthy

I en fasansfull nära framtid vandrar en far och son genom en nedbränd del av USA i kalla och dimmiga förhållanden. Deras mål är kusten men de vet inte vad som väntar där. De har bara en pistol, kläder och mat de hittat för att överleva. Vägen handlar om deras kärlek till varandra i möte med en apokalyptisk miljö. Boken är en mästerverk som beskriver både det värsta och det bästa hos människan. Den har hyllats som fruktansvärt träffsäker, imponerande och universell av The Guardian.

ÖversättareThomas Preis

Bok 3

Säg inget till mamma av Tomas Omar Al-Jeddahwi

Inbunden
Köp boken

Tomas Omar al-Jeddahwi växer upp i 80-talets Stockholm och hiphop, breakdance och graffiti är givna ingredienser. Hans pappa är lika excentrisk som oberäknelig. Det är en osäker och utsatt tillvaro för Tomas, samtidigt som det är ett spännande liv med färgstarka personligheter. Men hur präglar det en ung pojkes syn på manlighet?

Bok 4

Till min son av Augustin Erba

Hur ska man leva sitt liv? Hur vet man vilka val man ska göra? Och hur hjälper man dem man älskar att inte göra om ens egna misstag? Till min son är en antologi med 13 texter där svenska män skriver till sina söner. Texter sprängfyllda av glädje, oro, längtan och sorg.

Bok 5

Skynda att älska av Alex Schulman

När Alex föddes hade hans pappa redan ett helt liv bakom sig. Han hade vuxna barn från tidigare äktenskap, jobbat med Lennart Hyland, umgåtts med Zarah Leander och slagits mot ryssen under finska vinterkriget. Alex far var gammal. I Skynda att älska minns författaren sin far och hur det var att växa upp med en åldrande förälder.

Bok 6

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Dottern är gravid med fel man och pappans son har fått egna barn. Helst vill han att pappan, som nu är farfar, ska ta hand om sig själv. Rollerna är förändrade och pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det?

En sida till? Fortsätt läs!