4 starka skildringar av relationer mellan mor och son
Boktips

4 starka skildringar av relationer mellan mor och son

Bara de som själv har erfarenhet vet hur starka band som kan uppstå i en fin mor- och sonrelation. Här är fyra romaner som skildrar dem särskilt vackert.

Av: Mattias Timander
Mattias Timander
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 13 januari 2022

Bara de som själv har erfarenhet vet hur starka band som kan uppstå i en fin mor- och sonrelation. Här är fyra romaner som skildrar dem särskilt vackert.

Bok 1

En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Inbunden
Köp boken

Ett av de allra viktigaste samtida författarskapen i Frankrike stavas Édouard Louis. Från sitt eget liv och uppväxt har han hämtat uppslag till en rad hyllade berättelser. Han är även en förgrundsgestalt på HBTQ-litteraturens fält. I hans senaste roman En kvinnas frigörelse tecknas med värme och kärlek ett komplext porträtt av Édouards egen mor. Relationen mellan de båda skildras just så intrikat som en relationer mellan förälder och barn är, och imponerande nog lyckas Louis med det konststycket på bara drygt hundra sidor. Romanen är tätt poetisk och tangerar identitära teman som klass och sexualitet.

Köp boken här.

Bok 2

Hon minns inte av Jonas Brun

Jonas Bruns mamma Catarina drabbades av demens. Hennes minne luckrades upp som trådarna i en väv, skriver han i sin roman. Frågan är vad som lämnas kvar när minnena försvunnit? Vem är den människa som saknar både minnen och drömmar? Hon minns inte är en hyllad och berörande bok om att vara anhörig, och om att vara son.

Missa inte intervjun med Jonas Brun i podden Samtal om böcker!

Bok 3

Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver

Eva hade oroat sig för sin son Kevin ända sedan han varit liten, men ingen hörsammade hennes rop på hjälp. När Kevin, 16 år gammal, utför en skolskjutning och dödar 9 personer är hans mamma den enda som inte är förvånad. Efter morden försöker Eva bygga upp sitt liv igen, samtidigt som hon skriver brev till sin ex-make Franklin om hur hon upplevt Kevins uppväxt. Vi måste prata om Kevin är en klassisk roman, och film med samma namn, om föräldraskap i sin allra svåraste form.

Bok 4

Fjärilsvägen av Patrik Lundberg

Fjärilsvägen är en kärleksförklaring till en mor och en skildring av klass i Sverige idag. Författaren Patrik Lundberg berättar om sin mamma Birgitta, som växte upp som arbetarflicka på landsbygden, med åttaårig folkskola, ett år i husmoderskola och kontorsjobb direkt efter examen. Birgitta fick chans att uppfylla den svenska drömmen med allt vad det innebar, men på 90-talet kom finanskris, skilsmässan och mentala påfrestningar att lägga en våt filt över tillvaron. Fattigdomen och barnens liv till varje pris präglade Patriks uppväxt, som tecknas mycket vackert i denna älskade roman.

Läs mer: Patrik Lundberg: ”När vi flyttade hemifrån orkade min mamma inte mer” 

Mattias Timander
Mattias Timander

Mattias Timander är litteraturvetare och kulturskribent från Kiruna, och jobbar som redaktör på SelmaStories. Instagram: @mattiastimander

En sida till? Fortsätt läs!