Gastronomisk feelgood som får det att vattnas i munnen
Boktips

Gastronomisk feelgood som får det att vattnas i munnen

Härliga feelgood-romaner fyllda av kärlek, humor, sorg – och framförallt mat. Sjunk ner i böckernas värld och låt de målande matbeskrivningarna locka dina sinnen.

Av: Moa Dahlgren
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 24 maj 2023

Härliga feelgood-romaner fyllda av kärlek, humor, sorg – och framförallt mat. Sjunk ner i böckernas värld och låt de målande matbeskrivningarna locka dina sinnen.

Bok 1

Hannas kaffestuga av Kristina Ahlström

Inbunden
Köp boken

Hanna, som vi känner från första delen i denna välsmakande serie, Hannas sweet deli, får farmor Majas anteckningsböcker fyllda med fantastiska smaker, vilket gör hennes dröm om en kaffestuga i skärgården möjlig. Hon ska nu vidarebefordra den svenska kaktraditionen. Dock, inte alla i familjen stöder hennes dröm; Erik tycker att projektet tar tid från deras relation, Carl vill att hon fokuserar på Hannas Sweet deli och hennes dementa far behöver ett boende. Trots familjens motstånd vägrar Hanna ge upp sin vision och med hjälp från ett gäng bakintresserade äldre kvinnor tar hennes projekt fart. Hannas kaffestuga, den andra romanen om Hanna Dahlman, är en kärleksfull hyllning till de svenska kakorna, fullspäckad med värme och känsla.

Bok 2

En dyrbar fångst av Christoffer Holst

Inbunden
Köp boken

I ”Hotellarvet”, första delen i en mysdeckarserie, får vi följa Louise Collins och hennes syster Lina i en spännande historia fylld av mörka mysterier och charm. Efter att ha lagt ned sin tidning går Louise med på att hjälpa sin far att expandera hans hotellimperium, samtidigt som hon kämpar med sina egna demoner. Lina, som aldrig har accepterats av familjen på grund av sin härkomst, fascineras av den döde butiksägaren bredvid hennes egen delikatessbutik som visar sig ha varit en privatdetektiv. När Louise anländer till Vadstena för att öppna det nya hotellet dras systrarna in i en farlig jakt efter sanningen om en försvunnen flicka och en stad full av hemligheter.

Bok 3

Familjen Morelli av Karl Ljung, Per Schlingmann

Stella Morelli har varit borta från sitt älskade Toscana länge när hon till slut återvänder. Där möter hon kärleken, familjen, råvarorna, vinet och döden. Tillbaka i Stockholm återgår livet till vardagen. Ända tills hon plötsligt får den chans hon drömt om. Att öppna en egen restaurang. Men vägen dit blir svår och Stella behöver hjälp av din stjärnkock till bror. Kommer han ställa upp?

Bok 4

Små citroner gula av Kajsa Ingemarsson

Agnes verkar ha allt, Pojkvän, jobb, familj och en bästa vän. Men steg förs steg så rämnar hennes trygga grund och plötsligt står hon handfallen. När en gammal kollega erbjuder henne jobb, på restaurangen han ska öppna, slänger hon sig därför rakt in i det riskfyllda projektet. Följ Agnes när hon utforskar kärlek, vänskap, sig själv och matens värld.

Bok 5

Smultron och svek av Annika Wenström och Eva Swedenmark

Smultron och Svek är den första delen i serien om familjen bakom restaurangen La Stella. Liselottes man driver Östersunds mest populära restaurang. Själv kämpar hon med jobbet på resebyrån och med två barn. Hon har en känsla av att livet inte blev riktigt som hon tänkt sig. Detta är en berättelse om familjen, kärlek, mod och framförallt mat.

Bok 6

Tre koppar choklad av Care Santos

Len choklad flyter som en röd tråd genom den här boken. Tre kvinnors liv vävs samman genom tre århundraden. Vi får läsa om Marianna som kämpar för att klara sig efter makens bortgång, Auror som i sin ägo en värdefull chokladkanna och Sara är arvtagare till Kataloniens mest anrika chokladkonditori. Vi får följa tre starka kvinnor från 1700 talet till 2000-talet.

Boken finns inte att köpa online, men kan hittas på bibliotek och antikvariat.

Bok 7

Solsken och parmesan av Christoffer Holst

Hilda jobbar som kock på en förskola där hon, tyvärr, har blivit KK med sin chef. Rasmus är en avdankad dansbandsstjärna som sover på sin systers soffa. Denna sommar ska deras öden mötas. De båda bokar in sig på en matlagningskurs i Toscana. Men hotellet har brunnit upp och kursen flyttas till ett pensionat i Öregrund. I sommarvärmen flödar vinet, maten och kärleken.

Bok 8

Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert

Följ med Elizabet Gilbert på en livsomvälvande resa runt världen och in i sig själv. Hon har hus, man och jobb men är inte lycklig. Livet tar en drastisk vändning efter den svåra skilsmässan. Hon bestämmer sig för att ta en ”time out” och ger sig iväg på en lång resa. I Italien lär hon sig njuta, av maten och av livet. I Indien finner hon sinnesro och i Indonesien hittar hon balans.

Bok 9

Hjärtats skafferi av Ruth Reichl

Smaka på New York! Bille har precis kammat hem drömjobbet som assistent på en ikonisk mattidning. Men drömmen blir kortvarig när tidningen tvingas lägga ner. Bille får sitta ensam kvar och ta hand om frågor rörande gamla recept. Vad hon inte vet är att de gamla dammiga recepten ska bli början på ett helt nytt äventyr, en matresa genom historien.

Bok 10

Familjereceptet av Veronica Henry

Familjereceptet tar oss med på en resa genom tid och rum, genom skratt och gråt med en gammal receptbox som ledsagare.

Lauras döttrar lämnar boet och samtidigt förändras livet när hon kommer på sin man med en hemsk hemlighet. För att hitta tröst öppnar hon sin viktigaste familjeklenod. En gammal receptbox skriven av hennes mormor under andra världskriget. Genom recepten och historien kan hon kanske komma på banan med livet igen.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!