10 hjärtevärmande feelgood-böcker
Boktips

10 hjärtevärmande feelgood-böcker

Mysigt, roligt och romantiskt, gärna med lite svärta. Dessa är huvudingredienserna i en riktigt bra feelgood-bok. Vi tipsar om 10 hjärtevärmande favoriter. 

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 11 februari 2019

Mysigt, roligt och romantiskt, gärna med lite svärta. Dessa är huvudingredienserna i en riktigt bra feelgood-bok. Vi tipsar om 10 hjärtevärmande favoriter. 

1. Nätterna vid havet av Nicholas Sparks

10 hjärtevärmande feelgood-böcker

Minns du filmen från 2008 med Richard Gere och Diane Lane? Japp, det är den boken vi pratar om. Nätterna vid havet ges ut på nytt på svenska i februari. Adrienne Willis åker till en liten kuststad i North Carolina över helgen för att komma bort en stund och ta hand om sin väns värdshus. Men en storm är på väg, på fler sätt än hon kan tänka sig. Medan stormen närmar sig har Adrienne bara en gäst — Paul Flanner. En man som flyr från sitt egna förflutna. Isolerade i värdshuset finner de två sargade människorna tröst hos varandra.

Boken finns här.

2. Där kärleken bor av Agnès Ledig

10 hjärtevärmande feelgood-böcker

Författaren Anaëlle skriver till en åklagare för att göra research inför sin nya bok. Hevré har tröttnat på sin inrutade tillvaro och svarar nyfiket på brevet. Det blir början på en brevväxling som blir allt djupare och mer laddad. Anaëlle anförtror honom om olyckan som förändrade hennes liv. När hon anlitar snickaren Thomas för att renovera sitt hus är hon med om ytterligare ett omvälvande möte, men den här gången i verkliga livet. Båda har varit med om svårigheter och de finner en sorts gemenskap. Men det är inte alltid lika enkelt att öppna sig i verkligheten som i ett brev.

Boken finns här.

3. Bara lite till av Simona Ahrnstedt

10 hjärtevärmande feelgood-böcker

På ett dygn har stella förlorat allt: sin fästman, sitt hem och sitt jobb. Hon super sig redlös, cyberstalkar sitt ex och grinar ögonen ur sig för att sedan inse att hon inte kan vara kvar i Stockholm. Hon är pank, hungrig och vilsen. Hon beger sig till ett kallt, smutsigt torp på landet för att slicka sina sår. Omgiven av galna getter, truliga tonåringar och ett styck självgod ekobonde, som är oväntat bra på att kyssas, dras Stella in i konflikterna på den lilla orten Laholm.

Boken finns här.

4. Evvie Drake börjar om av Linda Holmes

10 hjärtevärmande feelgood-böcker

Eveleth ”Evvie” Drake är en nybliven änka och bor i ensam i ett smärtsamt tomt, stort hus i en sömnig kuststad i Maine. Maken Tim dog i en bilolycka ett år tidigare och idag lämnar Evvie knappt huset. Alla i staden tror att det är sorgen som håller henne hemma och Evvie avslöjar inte sanningen, inte ens för sin bästa vän Andy.

Samtidigt i New York kämpar Dean Tenney, en före detta professionell basebollspelare och Andys barndomsvän, med sina färdigheter på planen. När en mediestorm blåser upp flyr han till Andy i Maine. Dean flyttar in i en lägenhet i Evvies hus och de två ingår i en pakt: Dean frågar inte om Evvies man och Evvie frågar inte om Deans bekymmer. Men det som började som en oväntad vänskap övergår snart i något mer, men de bär båda två på hemligheter från det förflutna.

Boken finns här.

5. Drömmen runt hörnet av Lucy Dillion

I författaren Lucy Dillions roman möter vi Lorna som flyttar tillbaka till Longhampton för att förverkliga sin dröm om att öppna ett konstgalleri. Men det var där hennes familj splittrades och där hon blev kär för första gången. Hon förstår att hon kommer att behöva hantera spöken från det förflutna. Men kanske är det här hon trots allt ska lyckas, både med karriären och kärleken?

Köp boken här.

6. Förälskad i trubbel av Sarah Title

Liam är bibliotekarie och älskar sin hemstad på den amerikanska östkusten. Joanna tröttnar på den lilla staden och flyttar till Los Angeles för ett skivkontrakt. Men alla hennes planer går i stöpet. Hennes hemkomst blir det stora samtalsämnet i den lilla staden och Liam charmas genast av Joannas rebelliska utstrålning. Joanna å sin sida tycker att Liam har bra musiksmak och kan inte låta bli att titta när han joggar förbi i sina tighta löparshorts. De blir förälskade, men fortfarande kvarstår det faktum att Liam älskar den lilla staden, medan Joanna inte vill något hellre än att flytta därifrån. Är deras romans dömd att misslyckas?

Köp boken här.

7. En nypa salt av Maria Goodin

Meg växer upp med sin ensamstående och minst sagt excentriska mamma, som odlar spaghetti i blomlådorna och fångar älvor i mjölkflaskor på nätterna. De har inga släktingar och umgås inte med någon. Men varför lever de så isolerat? När Meg har hunnit bli 21 år flyttar hon tillbaka till stugan i Cambridge för att ta hand om sin mamma som nu har blivit svårt sjuk. Samtidigt ställs frågorna om vem hon egentligen är på sin spets. Alltför sent inser hon att de mörka hemligheter hennes mamma döljer bakom sin glada fasad riskerar att krossa allt hon drömmer om. Dessutom ställer trädgårdsmästaren Ewan till med oreda i både rabatterna och Megs hjärta och hon som redan har träffat sitt livs kärlek, forskaren Mark.

Köp boken här.

8. Hur man gör succé på dårhus av Emmy Abrahamson

Majas karriär som ståuppkomiker ser inte precis lysande ut och inte hennes liv i övrigt heller för den delen. I tio år har hon uppträtt på företagsfester, julbord, möhippor och kryssningar. Hon har dessutom en egen show på Youtube där hon pratar med sina strumpdockor. Men så en dag ringer det på dörren, utanför står två poliser. De kör henne till Psykiatriska Kliniken i Malmö, men varför hon blir inspärrad har hon ingen aning om! Hon måste ta sig därifrån så fort som möjligt, hon måste fly..

Köp boken här.

9. En del av mitt hjärta av Agnès Martin-Lugand

Agnès Martin-Lugand är Frankrikes feelgood-drottning och i den här finstämda romanen möter vi Diane som efter att ha förlorat sin man och dotter i en bilolycka, kämpar med att bygga upp sitt liv igen. Uppmuntrad av sin bäste vän Félix börjar hon långsamt öppna upp sig för en ny kärlek. Och en dag står han bara där. Omtänksamma Olivier, som älskar henne just som hon är. Med Olivier kan hon känna sig trygg och se en möjlig framtid. Men ingenting blir som hon tänkt. På ett galleri möter hon Edward, den irländske fotografen som hon upplevde en stormig kärleksrelation med ett år efter tragedin. Känslorna dem emellan finns kvar, men de har båda gått vidare och deras relation är lika omöjlig nu som då. Kan hon lämna sitt trygga liv i Paris för en oviss framtid i ett främmande land? Och är det rätt att välja passion framför trygghet?Köp boken här.

10. Det vi glömde säga av Klara Grede

Ella Larsson har kommit på den perfekta planen för att vinna tillbaka sin exman. Den innehåller ett avspänt förhållande till sex, ett flashigt jobb och lögner om att hon älskar att träna och segla. Kort sagt, allt hon inte är. Hon ska bli en annan, en sportig, känslokall kvinna med välklippt frisyr. Sin exmans dröm! Han ska få tigga om att få henne tillbaka. Kan nån hejda henne, snälla!

Köp boken här.

En sida till? Fortsätt läs!