5 skäl till att feelgood-böcker är bra för hälsan
Böckerna

5 skäl till att feelgood-böcker är bra för hälsan

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 20 november 2017

Det skrivna ordet har hjälpt människan i århundraden. Och när vi läser skönlitterära berättelser ökar vår förståelse för andra människors liv och öden. Dessutom väcks vår kreativitet och vår hjärna tränas. Alltså: nästa gång du tar upp en härlig feelgood-bok, tänk på alla fördelar du får!

1.Empati

När du testar att gå i någon annans skor ökar din förmåga till empati. Det finns studier som visar att vissa delar av hjärnan aktiveras till att se nya perspektiv när den får föreställa sig historier och miljöer.

2. Motverkar stress

Att verkligen sjunka in i en berättelse och glömma bort nuet för en stund ger en välbehövlig paus som gör att du sedan orkar köra på igen. Forskning från universitetet i Sussex visar att läsning är det mest effektiva sättet att motverka stress, som slår såväl att lyssna på musik som att ta en promenad. Enligt denna studie räckte sex minuters läsning. Då gick hjärtrytmen ner och muskler slappnade av upp till 68%.

3. Bättre sömn

En kvällsritual är ett väldigt  bra sätt att bygga upp ett hälsosamt sömnmönster. En av nycklarna i rutinen är att minst en av sakerna kopplar bort dig från dagens måsten och göranden – läsning är perfekt!

4. Förbättrade relationer

Livet är komplicerat och många situationer och relationer har inte några enkla lösningar. Där kan böcker ge oss idéer till förändring, visa komplexa känslor och helt nya utgångar.

5. Du blir lyckligare

En studie av 1500 läsare i England visade att 76 procent av dem tycker att läsningen förbättrar deras liv och hjälper dem att må bra.

 

Det finns alltså inget som hindrar dig från att sjunka ner i soffan med lite verklighetsflykt i bokform redan ikväll. Du gör ju dig själv en tjänst! Här är några boktips.

Den röda adressboken av Sofia Lundberg

Doris, 98 år, lever alldeles ensam i en lägenhet på Bastugatan i Stockholm och hennes enda kontakt med omvärlden, förutom hemhjälpen, är systerdotterdottern Jenny som bor i USA. Doris har haft samma adressbok sedan 1928. I den finns alla de människor hon mött genom livet. De flesta av namnen är överstrukna, döda, men en dag börjar Doris skriva ner sina minnen till Jenny. Det blir en fascinerande berättelse om vänskap och äventyr, lycka och sorg, och om den stora kärleken som man aldrig glömmer.


 

Sonjas andra chans av Åsa Hellberg

Hundratusentals läsare har älskat böckerna om miljardärskan Sonja, som efter sin död förändrar livet för sina bästisar. Sju år efter Sonjas död – och arvet som bland annat gav hennes bästa vänner ett hotell i London, ett fantastiskt hus på Mallorca och en restaurang i Paris – tampas Sonjas vänner med livet. Alla tre behöver en förändring, och de vet att det är dags att uppfylla Sonjas sista önskan: att sprida hennes aska runtom i världen.

 

Lust och längtan av Carin Hjulström

”Sex, makt, pengar, droger … Det är sådana ämnen lyssnarna vill ha!” Radioprofilen Frida Fors får en ny svensk-amerikansk producent som direkt har ledningens öra. Fridas kvällsprogram ”Sena samtal i P4” måste bli sexigare för att utvecklas och locka nya lyssnare …

 

Allt jag önskade av Lucy Dillon

En härligt hoppingivande och hjärtevärmande bok om förlorade drömmar och nya möjligheter. I centrum står femåriga Nancy, som slutat prata när mamma Caitlins äktenskap knakar i fogarna. Nancy får bo hemma hos en faster, Eva, några gånger i månaden och snart ser både Caitlin och Eva ser sina äktenskap i ett nytt ljus – och upptäcker vad de själva egentligen innerst inne vill.


Avskedsfesten av Anna Fredriksson

En roman om att bryta upp från ett långt äktenskap och behöva orientera sig i en okänd värld. Om hur man sakta skapar sig en ny identitet mitt i livet.
Rebecca och hennes man Jacob har fattat beslutet att skilja sig. Det är inget dramatiskt. Men när de berättar nyheten för sina bästa vänner på den traditionsenliga, årliga svamphelgen, är det som om en bomb briserar.

 

Damkören i Chilbury av Jennifer Ryan

När männen i den lilla engelska byn Chilbury försvinner ut i andra världskriget lägger prästen ner kyrkokören. Men byns kvinnor vägrar att acceptera det, de måste få samlas, sjunga och stötta varandra i sorg och glädje. Så med hjälp av den livfulla musikprofessorn Primrose Trent som plötsligt dyker upp bildar de en damkör. Genom kören ingjuter de mod i bygden när kriget sliter sönder deras tillvaro.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En sida till? Fortsätt läs!