Småbarnsförälder? Här är böcker med med hög igenkänning
Boktips

Småbarnsförälder? Här är böcker med med hög igenkänning

Barn i all ära. Men ibland behöver även föräldrar en paus från kaoset. Vi tipsar om 9 böcker som lättar på tillvaron och som är fyllda med igenkänning varvat med humor.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 04 oktober 2021

Barn i all ära. Men ibland behöver även föräldrar en paus från kaoset. Vi tipsar om 9 böcker som lättar på tillvaron och som är fyllda med igenkänning varvat med humor.

Bok 1

Jag borde sagt det först av Annika Wall

Fia tycker att hon skapat ett perfekt hem och ett perfekt familjeliv. Det tycker inte maken Kristian. Han känner sig nedstämd över sin popkarriär som gått i graven i den hemmabyggda studion i källaren. Kristian tycker att Pia har blivit tråkigt men egentligen är inte Pia heller så nöjd över tillvaron. Hon hade planer på att bli konstnär men istället jobbar hon med reklam på en byrå och samlar på figurer av Lisa Larson.

Det här är en roman om en fru som slutar göra allt efter mallen och som skildrar en skilsmässa.

Bok 2

Hej igen vardag! av Louise Winblad

Allt för ofta får vi ta del av folks tillsynes perfekta vardag på sociala medier. Barnen ler och är alltid glada. När barnen har somnat är det kvalitetstid och mys på balkongen med ett glas vin. Här får vi ta del av den riktiga vardagen. Vardagen som består av stress, jobbiga barn, smutstvätt och trötta föräldrar. Den här boken är en motvikt till de omöjliga kraven som ställs på föräldrar och särskilt kvinnor. En klockren skildring av livet som förälder till småbarn.

Bok 3

Se på oss nu av Geir Gulliksen

Hans är 50 år och har varit gift med Ingunn sedan han var trettiosex år. Han tittar på en video som blivit inspelad från ett bröllop och blir påmind om hans äktenskap med Ingunn och undrar hur lycklig han egentligen är. På bröllopet träffar han Harriet som är mycket yngre och han blir tvungen att ta reda på hur långt den relationen kan gå. Är det stundens behag eller riktig kärlek? Kan man äta kakan och ha den kvar? Hans mående är bättre nu än innan och det kanske Ingunn också känner? Det uppstår en konflikt i honom där han måste ta reda på sina egna känslor utan att såra sin fru.

Bok 4

Godnattsagor för vuxna av Kathryn Nicolai

Inbunden
Köp boken

En bok för dig som ligger vaken om nätterna och har sömnbrist. Den består av en samling korta och lugnande berättelser för att motverka oro när du ska försöka sova. Den är uppmuntrande och fylld av tröst men är samtidigt inte för lång eller avancerad för att ta sig igenom. Författaren Kathryn Nicolai har den populära podcasten Nothing Much Happens med godnattsagor som har flera miljoner nedladdningar världen över.

Bok 5

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri

Den folkkära författaren Jonas Hassen Khemiri beskriver i denna roman en pappa som återvänder till Sverige för att hälsa på sin familj som han en gång övergav. Dottern är gravid men med fel man, neurotiske sonen har fått barn men vill att pappan som nu blivit farfar ska sköta sig själv. Alla har bytt roller och pappans dåvarande roll måste omdiskuteras.

Boken gavs ut 2019 men är lika aktuell idag eftersom den tar upp frågor om valen vi gör i livet samt hur långt man är villig att gå för sina barn.

Bok 6

Mer än en kvinna av Caitlin Moran

Inbunden
Köp boken

Den här humoristiska guideboken ger vägledning till medelålders kvinnor samtidigt som den ger en uppmaning till förändring. Caitlin Moran är tillbaka med nya tankar och frågor efter succén Konsten att vara kvinna. Den är lättläst och fyndig men också välformulerad och skarp. Boken vidrör till stor del föräldraskap men även de kroppsliga förändringarna som sker när man blir äldre.

Bok 7

Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman

Fredrik Backman blandar humor med allvar. En bok om att försöka vara en bra förälder som duger till. I Saker min son behöver veta om världen synliggörs småbarnsföräldrars oro, svagheter och ständiga strävan efter att bli accepterad som förälder. Samtidigt som boken bygger på humoristisk igenkänning tar den också upp rädsla och villkorlig kärlek.

Bok 8

Du. Dikter för nyfödingar av Stina Wirsén

Kartonnage
Köp boken

En vacker bok tillägnad nya och gamla föräldrar, nyfödda som vuxna barn. Diktboken innehåller fantastiska bilder med igenkänning och texter om att vänta, att få och att växa med ett barn. Författaren beskriver stora berättelser med korta meningar som går rakt in i hjärtat. Här åskådliggörs bristen på sömn och att vinka av sitt nästan stora barn på väg ut i livet.

Bok 9

Min kamp av Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgårds självbiografiska roman Min kamp. Det här är första av sex delar som inleds med en svepande beskrivning om döden. Hela boken kretsar kring detta ounvikliga, från barndommen till att bli vuxen.

Berättelsen handlar om författarens pappa som är otillgänglig och svår att förstå sig på. Plötsligt en dag ringer Karl Oves bror och meddelar att pappan gått bort. Det uppstår en chockartad tillvaro trots att han inte kände sin pappa. Samtidigt beskriver Karl Ove en livssituation där han tvingats sluta dricka för att få kontroll på sitt liv med familj och barn. Knausgård lyckas också, med sin träffsäkra detaljskärpa, skildra föräldrarollens både fram- och baksidor.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer