Böcker som utspelar sig under första världskriget
Boktips

Böcker som utspelar sig under första världskriget

Första världskriget har i sitt eftermäle kunnat berätta om många dramatiska livsöden. Vi har listat romaner som utspelar sig kring krigsåren.

Av: Clara Castenfelt
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 15 september 2023

Första världskriget har i sitt eftermäle kunnat berätta om många dramatiska livsöden. Vi har listat romaner som utspelar sig kring krigsåren.

Bok 1

Bokbindaren i Oxford av Pip Williams

I Storbritannien 1914 får kvinnorna samhället att fungera när männen rycker ut i krig. I Bokbindaren i Oxford skildrar Pip Williams historia ur kvinnornas perspektiv. Vi följer tvillingsystrarna Peggy och Maude som arbetar i bokbinderiet på Oxford University Press. Peggy är intelligent och ambitiös och hennes stora dröm är att studera vid Oxfords universitet. Maud tycker om sin tillvaro i bokbinderiet, hon är en känslig själ och det har alltid varit Peggys uppgift att se efter sin syster. Under kriget anländer belgiska flyktingar till Oxford, vilket påverkar samhället. Peggy kan se en annan framtid för sig själv och sin syster men sjukdom och krig står i vägen för de planerna. 

Översättare: Annika Sundberg

Bok 2

Ett liv till av Åsa Avdic

Inbunden
Köp boken

1921 i USA sörjer världen sina döda från första världskriget. Thomas Bradford, en spiritist, söker en assistent och får svar från Ruth Doran, en medelålders änka med bortglömd utbildning. Tillsammans utforskar de möjligheten att kontakta den andra sidan, men det leder till oanade konsekvenser i Ett liv till – en berättelse om människors fall in i varandra och ut i det okända.

Bok 3

Giganternas fall av Ken Follett

Ken Folletts Giganternas fall är en magnifik historisk berättelse om fem familjer från olika länder och deras sammanflätade öden under tidigt 1900-tal. Vi följer dramatiska händelser såsom första världskriget, ryska revolutionen och kampen för kvinnlig rösträtt från Washington till Sankt Petersburg, från kolgruvor till palats. Berättelsen är tätt sammanvävd och kombinerar spänning, romantik och historisk autencitet i en gripande skildring av makt och vanmakt. Detta är första delen i en trilogi där de följande två böckerna kommer att fortsätta följa de fem familjernas öden under 1900-talets konflikter och kriser.

Bok 4

Brobyggarna av Jan Guillou

Tre bröder på det norska Vestlandet förlorar sin far och farbror till havet och tvingas söka försörjning i staden. De upptäcks som tekniskt begåvade repslagarlärlingar, och utbildas med hjälp av välgörenhet till järnvägs- och brobyggare. Efter examen vid universitetet i Dresden skulle de återvända till Norge för att bidra till järnvägsprojektet mellan Oslo och Bergen, men kärleken stör planerna och två av bröderna flyr utomlands. Äldste brodern Lauritz återvänder för att ansluta sig till järnvägsbygget på Hardangervidda och därmed börjar en fascinerande berättelse om tre bröders liv under den tekniskt mest avancerade epoken, Det Stora Århundradet.

Bok 5

Mot fyren av Virginia Woolf

Mrs Ramsay är värdinna i sommarvillan på Skye där sonen James drömmer om att besöka fyren. Väderleksrapporterna ger hopp och besvikelse, medan Mr Ramsay är skeptisk. Lily Briscoe, en ung konstnärinna som förevigar människorna runt omkring henne genom sin pensel, är också en av gästerna i sommarparadiset. Men första världskriget sätter stopp för utflykten och det är inte förrän tio år senare som familjen Ramsay återvänder och möter den stundande båtutflykten mot fyren.

Mot fyren är en hyllning till det som består och ett porträtt av livets gång och vad historien gör med våra drömmar och förhoppningar.

Bok 6

Bannlyst av Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöfs roman sägs ha skapats genom en inre kamp bortom de vanliga utmaningarna som författare stöter på. Handlingen utgör en pacifistisk protest mot det våldsamma kaoset som utspelade sig i samband med första världskrigets slutskede. Romanen följer Sven, som kämpar med känslor av avsky som andra känner mot honom, samt Sigrun som måste fly från sin våldsamma make. Boken jämför kannibalism och krig och ställer frågan vilket som är värst.

Bok 7

På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque

Remarque beskriver krigets fasor naket och osentimentalt, men med en humoristisk ton. Hans verk påminner oss om att krig inte bara tar livet av dem som dör, utan även kan döda livsgnistan hos de överlevande.

Bok 8

Sophies historia av Jojo Moyes

Frankrike 1916, och Sophie Lefevre driver tillsammans med sin syster familjehotellet medan deras män slåss vid fronten. En farlig besatthet föds hos den tyska kommendanten när han ser Sophies porträtt målat av hennes make Edouard, vilket tvingar Sophie att fatta ett ödesdigert beslut. Århundraden senare i London 2006, avslöjas målningens verkliga värde och dess turbulenta historia genom ett slumpartat möte med Liv Halston, som hotar att vända upp och ner på hennes tillvaro. Sophies historia är en berättelse om kampen för att försvara det man älskar mest, oavsett vad det kostar.

Läs mer