17 starka berättelser om andra världskriget
Biografier

17 starka berättelser om andra världskriget

Tiden kring andra världskriget är ett mänsklighetens sår som vi aldrig får glömma. Ännu finns berättelser från krigstiden som ännu inte berättats. Här har vi samlat några riktigt starka böcker om tiden mellan 1939 och 1945, och om hur de åren förändrade världen för alltid.

Fotograf: Getty Images
Publicerad: 13 juli 2023

Tiden kring andra världskriget är ett mänsklighetens sår som vi aldrig får glömma. Ännu finns berättelser från krigstiden som ännu inte berättats. Här har vi samlat några riktigt starka böcker om tiden mellan 1939 och 1945, och om hur de åren förändrade världen för alltid.

Bok 1

Kvinna utan mask av Hanne-Vibeke Holst

Inbunden
Köp boken

Under 1930-talet kämpar den danska konstnären Sonja för att förverkliga sin dröm att bli konstnär, trots motståndet från sin mamma. Hon tar modigt steget att söka sig till en konstskola i Köpenhamn. Snart finner hon sig i en miljö där allt tycks vara möjligt – idealism och experiment frodas, och både konst och sexualitet blir en del av motståndet mot den växande nazismen. När kriget bryter ut befinner sig Sonja i Paris, omgiven av surrealisterna. Allt ställs på sin spets.

Romanen bygger på den verkliga konstnären Sonja Ferlov Mancobas liv och hennes kamp för kärleken och konsten under Europas mörkaste årtionden.

Översättare: Djordje Zarkovic

Bok 2

En hälsning från motståndsrörelsen av Conny Palmkvist

Inbunden
Köp boken

Efter många år av grävande berättar Conny Palmkvists nu sin bild av fallet om Jane Horneys öde. En dag i januari 1945 försvann hon spårlöst i Skåne tills den danska regeringen meddelade att hon hade avrättats av motståndsrörelsen för samspel med tyskarna. Men var hon skyldig för allt hon anklagades för? Vad är sanningen? Det här är en gripande berättelse om mordet på en ung, oskyldig och hjältemodig kvinna som agerade i svenska statens tjänst.

Bok 3

Mildred av Rebecca Donner

Inbunden
Köp boken

Mildred är en levande historisk skildring av en kvinna i hjärtat av den tyska motståndsrörelsens kamp. Mildred Harnack var en amerikansk student som lämnade USA för att studera i Tyskland. Hon distribuerade flygblad, hjälpte judar att fly och blev, när kriget brutit ut, också spion. Hon greps tillsammans med maken Arvid just som de stod i begrepp att fly till Sverige. 1943 fördes hon, på Hitlers order, till giljotinen.

Översättare: Christian Ekvall

Bok 4

Mer än en fiende av Hanna Ljungberg

Markus, den svensktyska kaptenen i Wehrmacht träffar en dag franska Caroline. Känslorna sprudlar och kaptenen inser att hon är mycket mer än en fiende. Paret står inför ett avgörande livsval som ställs mot deras egen överlevnad, mot kärleken till varandra och mot hundra oskyldiga människors liv. Och hela tiden brottas paret med den största utmaningen av alla: att hitta medmänsklighet i en omänsklig tid.

Bok 5

Sångfågelns hemlighet av Fiona Valpy

Inbunden
Köp boken

En riktig blandvändare till historisk roman av den populäre Fiona Valpy. Den handlar om relationen mellan en mor och en dotter och om att finna sin väg i livet. Året är 1940 och Flora Gordon lever ett lugnt liv i den skotska lilla hamnstaden Loch Ewe. Men kriget börjar närma sig, och när staden görs om till en flottbas förändras Floras liv för alltid. Många år senare återvänder Floras dotter, sångerskan Lexie till Loch Ewe efter en omtumlande musikkarriär i London. Men byborna är reserverade mot henne och hon känner sig som en outsider. Lexi inser snart att hennes mamma – och alla andra i byn – har burit på hemligheter i decennier som får henne att ifrågasätta allt hon har tagit för givet.

Bok 6

Älven av Rosa Liksom

Inbunden
Köp boken

Rosa Liksom skildrar en undanskymd företeelse under Lapplandskriget vid andra världskrigets slut. Romanen utspelar sig i Tornedalen där befolkningen evakuerar till de svenska flyktinglägren, och är berättat ur ett barns perspektiv.

Flickans pappa är ute i kriget som redan tagit hennes bröder. Farbrorn och mamman har redan lämnat deras gård. Flickan ansluter sig med en piga och en pojke för att evakuera och ta sig genom det krigshärjade finska Lappland, för att komma i säkerhet på andra sidan vattnet. Gruppen möts av en hemsk verklighet av krigets fasor, av hunger och kyla.

Översättare: Janina Orlov

Bok 7

Föda åt min hämnd av Bengt Ohlsson

Inbunden
Köp boken

Det är september 1940 och slaget om Storbritannien rasar. Sebastian Sanzinger är stridspilot i Luftwaffe, stationerad vid franska kusten. Det enda som håller honom uppe är tanken på fästmön Anna hemma i Tyskland och deras bröllop. Det frikostigt utportionerade metamfetaminet Pervitin gör sitt också. Mitt i en bombräd råkar han ut för ett motorfel och vänder tillbaka, något som får oanade konsekvenser.

Bok 8

Intill vanvett, intill döden av Kirsten Thorup

Storpocket
Köp boken

En annan bild från Tyskland än den vi brukar visas. I centrm står unga Harriet, som ensam är i München efter att hennes man stupat som stridspilot för Nazityskland. Hon vill bidra med något och inkvarteras hos en högt uppsatt nazist. Men det är 1942, krigskulisserna rämnar och snart omprövas allt.

Översättare: Helena Hansson

Bok 9

Ett hav av minnen av Fiona Valpy

Kendra hälsar på sin sjuka mormor Ella, som vill att Kendra ska skriva ner hennes historia innan hon glömmer. År 1937, när mormor Ella var 17 år, skickades hon till franska Île de Ré över sommaren. Där mötte hon kärleken i fransmannen Christophe. Men kriget bryter ut och allt förändras. Ella tvingas återvända hem till Skottland och växer mer och mer ifrån Christophe, och den hon varit i Frankrike. Fiona Valpys nya roman är en starkt berörande berättelse om minnet av den stora kärleken.

Översättare:
Christina Mansicka

Bok 10

Den som inte saknar dig av Conny Palmkvist

Inbunden
Köp boken

Kim och Hanne, 17 och 18 år gamla, mötte varandra på en dans år 1941 i det ockuperade Danmark. Bara några dagar efter de mötts åker Kim ut på sjön och en brevväxling tar fart mellan de två nyförälskade. Kim blir själv vittne till vad kriget gör med människorna som lever i de hamnar han lägger till vid. Om detta skriver han hem till Hanne, men en dag slutar breven att komma. Kim ger sig in i motståndskampen och sköts till döds av nazisterna i april 1945. Än idag lever Hanne, såväl som hennes minnen från krigstiden och kärleken till Kim. Hon närmar sig hundra års ålder när författaren Conny Palmkvist får möta henne och hennes historia, som resulterat i denna berörande roman.

Bok 11

Den hemliga gåvan av Natasha Lester

Natasha Lester som skrev succéromanen Den franska fotografen är aktuell på nytt. Den hemliga gåvan är en berörande historia om vilket pris man är beredd att betala för evig kärlek. Kat Jordan jobbar som modekonservator och besöker sin mormors hus i engelska Cornwall. Där hittar hon en imponerande samling Dior-klänningar. Hon bestämmer sig för att gå till botten med hur de hamnat hos hennes mormor, och spåren leder till två syskons spännande livsöden.

Översättare: Johanna Svartström

Bok 12

Frida av Nina Grünfeld

Inbunden
Köp boken

Nina Grünfeld visste ingenting om sin farmor förrän hon började gräva i arkiven. Det hon fann var en gripande berättelse om tillhörighet, förlust och saknad. Frida föddes 1908 i Österrike-Ungern i en ortodox judisk familj. Hon levde som prostituerad, misstänktes för spioneri och fick lämna bort sin son. Grünfeld finner ledtrådar som för henne närmare lösningen på gåtan kring den försvunna Frida.

Bok 13

Turister i Tredje riket av Julia Boyd

Inbunden
Köp boken

Detta är en berättelse och ett vittne från nazismens hemska framväxt under mellankrigstiden. Den ger oss nya insikter i Tredje rikets komplexitet. Det är ögonvittnesskildringar från studenter, journalister, celebriteter, kommunister, fascister och turister. Det är triviala minnen men också fruktansvärda, djupt tragiska ärr.

Översättare: Manne Svensson

Bok 14

Ting som bär våra minnen av Dina Rajs, Jovan Rajs

Inbunden
Köp boken

Dina och Jovan Rajs föddes i forna Jugoslavien och deras uppväxt präglades av förintelsen. Dina som gömd med falska identitetshandlingar och i ständig rädsla för att bli upptäckt, Jovan både som gömd och som fånge i flera koncentrationsläger. I Ting som bär våra minnen berättar de sin historia genom saker som de har burit med sig genom livet. En papperslapp, en förlovningsring, ett schackspel. Saker som vittnar om ett liv som överlevande, saker som gömdes när de tvingades lämna sina hem. Ting som påminner om deras historia och påverkat deras sätt att tänka och känna.

Bok 15

Medlöparna av Géraldine Schwarz

En gripande släkthistoria som dessutom är en uppgörelse med den tystnad som omringat medlöparna, de som varken utmärkte sig för sitt mod eller för sina synder. De som helt enkelt ”följde med strömmen” i Tyskland och övriga Europa. Berättelsen sträcker sig från andra världskriget till våra dagar och ställer frågan: vad händer med en kontinent som inte förmår minnas sitt egentliga arv?

Bok 16

Resenären av Ulrich Alexander Boschwitz

Inbunden
Köp boken

En bok med en fascinerande historia. Resenären skrevs omdelbart efter Kristallnatten 1938, men låg bortglömt i flera år och gavs ut på tyska första gången 2018. På kvällen den 9 november 1938 bankar det på dörren till familjen Silbermanns våning i Berlin. Otto Silbermann lyckas ta sig ut genom bakdörren och räddas. Han är oförmögen att att återvända till sitt vandaliserade hem. Istället vandrar han genom staden. Runt omkring pågår livet som vanligt, samtidigt som han själv i ett slag blivit villebråd. Han har hört berättelser om bekanta som fängslats eller försvunnet men har tänkt att förföljelserna inta angår honom. I ett desperat försök att rädda det som räddas kan stiger han på ett tåg.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!