14 starka berättelser om andra världskriget
Biografier

14 starka berättelser om andra världskriget

Tiden kring andra världskriget är ett mänsklighetens sår som vi aldrig får glömma. Ännu finns berättelser från krigstiden som ännu inte berättats. Här har vi samlat några riktigt starka böcker om tiden mellan 1937 och 1945, och om hur de åren förändrade världen för alltid.

Fotograf: Getty Images
Publicerad: 27 september 2022

Tiden kring andra världskriget är ett mänsklighetens sår som vi aldrig får glömma. Ännu finns berättelser från krigstiden som ännu inte berättats. Här har vi samlat några riktigt starka böcker om tiden mellan 1937 och 1945, och om hur de åren förändrade världen för alltid.

1. Föda åt min hämnd av Bengt Ohlsson

14 starka berättelser om andra världskriget

Det är september 1940 och slaget om Storbritannien rasar. Sebastian Sanzinger är stridspilot i Luftwaffe, stationerad vid franska kusten. Det enda som håller honom uppe är tanken på fästmön Anna hemma i Tyskland och deras bröllop. Det frikostigt utportionerade metamfetaminet Pervitin gör sitt också. Mitt i en bombräd råkar han ut för ett motorfel och vänder tillbaka, något som får oanade konsekvenser.

Köp Föda åt min hämnd här.
Lyssna på Föda åt min hämnd här.

2. Intill vanvett, intill döden av Kirsten Thorup

14 starka berättelser om andra världskriget

En annan bild från Tyskland än den vi brukar visas. I centrm står unga Harriet, som ensam är i München efter att hennes man stupat som stridspilot för Nazityskland. Hon vill bidra med något och inkvarteras hos en högt uppsatt nazist. Men det är 1942, krigskulisserna rämnar och snart omprövas allt.

Köp Intill vanvett, intill döden här

Lyssna på Intill vanvett, intill döden här

3. Ett hav av minnen av Fiona Valpy

14 starka berättelser om andra världskriget

Kendra hälsar på sin sjuka mormor Ella, som vill att Kendra ska skriva ner hennes historia innan hon glömmer. År 1937, när mormor Ella var 17 år, skickades hon till franska Île de Ré över sommaren. Där mötte hon kärleken i fransmannen Christophe. Men kriget bryter ut och allt förändras. Ella tvingas återvända hem till Skottland och växer mer och mer ifrån Christophe, och den hon varit i Frankrike. Fiona Valpys nya roman är en starkt berörande berättelse om minnet av den stora kärleken.

Översättare: Christina Mansicka

Köp Ett hav av minnen här.
Lyssna på Ett hav av minnen här.

4. Den som inte saknar dig av Conny Palmkvist

14 starka berättelser om andra världskriget

Kim och Hanne, 17 och 18 år gamla, mötte varandra på en dans år 1941 i det ockuperade Danmark. Bara några dagar efter de mötts åker Kim ut på sjön och en brevväxling tar fart mellan de två nyförälskade. Kim blir själv vittne till vad kriget gör med människorna som lever i de hamnar han lägger till vid. Om detta skriver han hem till Hanne, men en dag slutar breven att komma. Kim ger sig in i motståndskampen och sköts till döds av nazisterna i april 1945. Än idag lever Hanne, såväl som hennes minnen från krigstiden och kärleken till Kim. Hon närmar sig hundra års ålder när författaren Conny Palmkvist får möta henne och hennes historia, som resulterat i denna berörande roman.

Köp Den som inte saknar dig här.

5. Den hemliga gåvan av Natasha Lester

14 starka berättelser om andra världskriget

Natasha Lester som skrev succéromanen Den franska fotografen är aktuell på nytt. Den hemliga gåvan är en berörande historia om vilket pris man är beredd att betala för evig kärlek. Kat Jordan jobbar som modekonservator och besöker sin mormors hus i engelska Cornwall. Där hittar hon en imponerande samling Dior-klänningar. Hon bestämmer sig för att gå till botten med hur de hamnat hos hennes mormor, och spåren leder till två syskons spännande livsöden.

Översättare: Johanna Svartström

Köp Den hemliga gåvan här.
Lyssna på Den hemliga gåvan här.

6. Ulrike och kriget : Ulrike och freden av Vibeke Olsson

14 starka berättelser om andra världskriget

Vibeke Olsson var bara femton år 1975 när hon skrev Ulrike och kriget, som tillsammans med uppföljaren Ulrike och freden kom att bli klassiker. Vi är i Tyskland och kriget har just brutit ut. Ulrike har vid tretton års ålder fallit för nazisternas propaganda. Hon tror blint på Hitler trots att hon tvingas utstå bombattacker, sömnlöshet, kyla och svält. Böckerna skildrar hur det tyska folket lurades att ställa upp för Führern, och de visar hur formbara våra barn är.

Köp Ulrike-böckerna här.
Lyssna på Ulrike-böckerna här.

7. Frida: min okända farmors krig av Nina Grünfeld

14 starka berättelser om andra världskriget

Nina Grünfeld visste ingenting om sin farmor förrän hon började gräva i arkiven. Det hon fann var en gripande berättelse om tillhörighet, förlust och saknad. Frida föddes 1908 i Österrike-Ungern i en ortodox judisk familj. Hon levde som prostituerad, misstänktes för spioneri och fick lämna bort sin son. Grünfeld finner ledtrådar som för henne närmare lösningen på gåtan kring den försvunna Frida.

Köp Frida: min okända farmors krig här.
Lyssna på Frida: min okända farmors krig här.

8. Turister i tredje riket av Julia Boyd

14 starka berättelser om andra världskriget

Detta är en berättelse och ett vittne från nazismens hemska framväxt under mellankrigstiden. Den ger oss nya insikter i Tredje rikets komplexitet. Det är ögonvittnesskildringar från studenter, journalister, celebriteter, kommunister, fascister och turister. Det är triviala minnen men också fruktansvärda, djupt tragiska ärr.

Översättare: Manne Svensson

Köp Turister i tredje riket här.

9. Ting som bär våra minnen av Dina och Jovan Rajs

14 starka berättelser om andra världskriget

Dina och Jovan Rajs föddes i forna Jugoslavien och deras uppväxt präglades av förintelsen. Dina som gömd med falska identitetshandlingar och i ständig rädsla för att bli upptäckt, Jovan både som gömd och som fånge i flera koncentrationsläger. I Ting som bär våra minnen berättar de sin historia genom saker som de har burit med sig genom livet. En papperslapp, en förlovningsring, ett schackspel. Saker som vittnar om ett liv som överlevande, saker som gömdes när de tvingades lämna sina hem. Ting som påminner om deras historia och påverkat deras sätt att tänka och känna.

Köp Ting som bär våra minnen här.
Lyssna på Ting som bär våra minnen här.

14 starka berättelser om andra världskriget

En gripande släkthistoria som dessutom är en uppgörelse med den tystnad som omringat medlöparna, de som varken utmärkte sig för sitt mod eller för sina synder. De som helt enkelt ”följde med strömmen” i Tyskland och övriga Europa. Berättelsen sträcker sig från andra världskriget till våra dagar och ställer frågan: vad händer med en kontinent som inte förmår minnas sitt egentliga arv?

Köp Medlöparna här.

11. Resenären av Ulrich Alexander Boschwitz

14 starka berättelser om andra världskriget

En bok med en fascinerande historia. Resenären skrevs omdelbart efter Kristallnatten 1938, men låg bortglömt i flera år och gavs ut på tyska första gången 2018. På kvällen den 9 november 1938 bankar det på dörren till familjen Silbermanns våning i Berlin. Otto Silbermann lyckas ta sig ut genom bakdörren och räddas. Han är oförmögen att att återvända till sitt vandaliserade hem. Istället vandrar han genom staden. Runt omkring pågår livet som vanligt, samtidigt som han själv i ett slag blivit villebråd. Han har hört berättelser om bekanta som fängslats eller försvunnet men har tänkt att förföljelserna inta angår honom. I ett desperat försök att rädda det som räddas kan stiger han på ett tåg.

”5 stjärnor. Resenären är den mest drabbande roman jag någonsin läst om händelserna som ledde fram till Förintelsen. Boken rör ämnen som förräderi, masshysteri och individens galenskap.”
NRC Handelsblad (Nederländerna)

Köp Resenären här.

12. Avgrunden av Kim Leine

I Avgrunden reser de danska tvillingarna Kaj och Ib Gottlieb till Finland för att strida som frivilliga i inbördeskriget, och delta i stormningen av Tammerfors. Efter deras möte med krigets fasansfulla verklighet får vi följa bröderna från ungdomen, genom förälskelser och besvikelser, drifter och sjukdomar, till Leipzig, Paris och Geneve. Kim Leine lotsar oss genom 1920-talets fredstid, vidare till 1930-talets oroligheter med tilltagande nazism och antisemitism. Slutligen befinner vi oss åter i krig och Kaj och Ib måste navigera i ett riskfyllt spel bland Gestapomän på Köpenhamns gator.

Köp Avgrunden här.

13. Innanför murarna av Maria Ernestam

Maria Ernestams gripande roman utspelar sig på den franska landsbygden i Normandie. Där ligger ett gammalt mytomspunnet kloster vars bibliotek lockar forskare från hela världen. Sofi lämnar Sverige och ett trasigt äktenskap bakom sig och bosätter sig på klostret för att skriva. Men hon hittar aldrig det lugn hon söker. Även klostret bär på en mörk historia och Sofi plågas snart av syner och drömmar om det som skedde där under andra världskriget. Soldaternas öden tvinnas samman med hennes och till slut vet hon varken ut eller in. Vem kan hon lita på? Och vem hemsöker henne med viskningar och knackningar?

Köp Innanför murarna här.

14. Sekreterarklubben av Jan Bergman

I Sekreterarklubben berättar Jan Bergman om de unga kvinnor som riskerade sina liv inom den svenska underrättelsetjänsten under andra världskriget. Det här är historien om den så kallade C-byrån och de kvinnor som jobbade som kurirer, infiltratörer, informanter och ”eskortflickor”. Några av kvinnorna kallades för ”svalor” och stod lägst i rang inom underrättelsearbetet, men var samtidigt de som tog de största riskerna, offrade sina kroppar, sin framtid och ibland även sina liv. Tack vare ”svalorna” kunde man knäcka de tyska kodsystemen och få tillgång till information som var avgörande för Sverige under krigsåren.

Köp Sekreterarklubben här.

En sida till? Fortsätt läs!