Kärlek i krigstid - 7 stormande starka romaner
Boktips

Kärlek i krigstid - 7 stormande starka romaner

Lidande, mod och hjärtskakande kärlek under ett av historiens mest ödesdigra krig. Här finns en utvald lista över kärleksromaner som utspelar sig i krigstid.

Fotograf: Midjourney / Johanna Stenius
Publicerad: 18 juli 2023

Lidande, mod och hjärtskakande kärlek under ett av historiens mest ödesdigra krig. Här finns en utvald lista över kärleksromaner som utspelar sig i krigstid.

Bok 1

Över gränsen av Louise Kennedy

Inbunden
Köp boken

Nordirland, 1975. Cushla, en småskolelärarinna, möter försvarsadvokaten Michael på familjens pub. Trots att han är protestant, äldre och gift, kan hon inte motstå honom. Mitt i eskalerande terror blir hon alltmer förtrollad av hans sofistikerade värld. I skolan konfronteras Cushla och eleverna dagligen med följderna av det sekteristiska våldet. När Michael väljer att försvara några unga katoliker väcker deras val starka reaktioner från omgivningen. De har överskridit flera gränser i en värld där överträdelser har ett högt pris.

Kennedys gripande berättelse utforskar teman som kärlek och klass i den nordirländska konflikten, även känd som ”the troubles”. Över gränsen vann årets debut 2023 av The British Book Awards, blev nominerad till Woman’s Prize och hyllades av The New York Times.

Översättare: Klara Lindell

Bok 2

Huset på Rivieran av Natasha Lester

Éliane, en ung kvinna i andra världskrigets Paris, räddar ovärderlig konst från nazisterna med livet som insats. Under en fasad av okunnighet motarbetar hon hemligt nazisternas plundring av Louvren. Flertalet år senare upptäcker Remy, som ärvt ett hus vid Rivieran, en katalog över stulen konst och känner igen ett verk från sitt barndomshem. Natasha Lester skickligt blandar två tidsplan i denna verklighetsbaserade berättelse om mod, kärlek och hemligheter.

Översättare: Ida Ingman

Bok 3

Mer än en fiende av Hanna Ljungberg

I september 1943, under ockupationen av den franska staden Chantons, möts den svensk-tyske kaptenen Markus och fransyskan Caroline. Deras möte utmanar Markus på oväntade sätt, inte bara känslomässigt utan även genom att dra in honom i ett terrordåd som sätter igång en kedja av händelser i motståndsrörelsen och hos den tyska kommendanten. I en livsavgörande situation kämpar Markus med att balansera kärleken till Caroline mot hundratals oskyldiga människors liv och sin egen överlevnad. Tillsammans navigerar de genom liv och död, medan de desperat försöker finna medmänsklighet mitt i en grym tid.

Bok 4

Under en brinnande himmel av Mark Sullivan

Under en brinnande himmel utspelar sig mitt i en av historiens värsta katastrofer och följer den unga italienaren Pino Lella, vars liv förändras dramatiskt av krig och nazister. Motvilligt dras han in i konflikten och blir en ovärderlig del av en underjordisk järnväg, som hjälper flyende judar. Genom detta möter han Anna, en sex år äldre änka, som blir den stora kärleken i hans liv. Driven av kärleken till Anna och deras gemensamma framtidsdrömmar tar Pino sig an ett dödligt uppdrag.

Översättare: Erik MacQueen

Bok 5

Vad hjärtat aldrig glömmer av Kelly Rimmer

1939 i Trzebinia, Polen. Alina är säker på att hon skulle gifta sig med sin barndomsvän Tomasz, trots de växande ryktena om nazistiska trupper. Men med ockupationens framryckning och stigande rädsla splittras deras by, och Tomasz försvinner. Årtionden senare i Florida 2019, får Alices mormor en stroke och försöker förmedla sin sista önskan genom bilder och enstaka ord: att Alice ska hitta hennes försvunna farfar i Polen. Alice står nu inför det svåra valet att lämna sina barn, en autistisk son och en högpresterande dotter, för att upptäcka familjens mörka historia i Polen

Översättare: Lisbet Holst

Bok 6

Bortom horisonten av Jojo Moyes

Året är 1946, ”krigsbrudarna” – kvinnor som gift sig med män under kriget – påbörjar en dramatisk färd med båt från Sydney, Australien, för att återförenas med sina män som återvänt från kriget. Bland passagerarna finns en mångfald av personligheter. Trots strikta regler om separation mellan män och kvinnor på skeppet, förändras dynamiken när osäkerheten kring deras snabbt ingångna äktenskap börjar sprida sig. Bortom horisonten är en av Jojo Moyes mest älskade romaner, baserad på verkliga händelser, som först publicerades på svenska 2006 som Brudskeppet.

Översättare: Ann Björkhem

Bok 7

En förlorad kärlek av Alyson Richman

Lenka, en ung konststuderande, och Josef, hennes make, har nyligen gift sig när andra världskriget bryter ut. Äktenskapet får då ett abrupt slut.  Josef försöker fly till New York, medan Lenka förväntas följa efter, men hans skepp sjunker och Lenkas öde leder henne till Theresienstadt och Auschwitz – de förlorar varandra. De lever hela liv utan vetskap om att den andra överlevde, båda hållande fast vid minnet av den förlorade kärleken. Årtionden senare möts de igen. En otroligt stark roman om den första kärleken och människans förmåga att överleva även de mörkaste stunderna.

Översättare: Carina Jansson

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer