Glitter och glamour – 8 böcker som ger litterär flärd
Boktips

Glitter och glamour – 8 böcker som ger litterär flärd

När vardagen känns grå och dyster använder vi oss gärna av litteraturen för att drömma oss bort till en mer glamourös tillvaro. Läs om rockstjärneliv på 70-talet, storslagna 20-talsfester och livet på ett lyxhotell.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 29 september 2021

När vardagen känns grå och dyster använder vi oss gärna av litteraturen för att drömma oss bort till en mer glamourös tillvaro. Läs om rockstjärneliv på 70-talet, storslagna 20-talsfester och livet på ett lyxhotell.

Bok 1

Nattens drottning av Simona Ahrnstedt

En bubblande kärlekshistoria om att falla för sin totala motsats.

Kate Ekberg har öppnat den populära nattklubben Kate’s dit alla vill gå och festa. Hon är en stjärna. En tuff affärskvinna med skinn på näsan. Under hennes glamourösa fasad är hon utsatt för utpressning. Den utåt sett stela bankchefen Jacob Grim har efter en tragedi tvingat sig själv till att inte känna någonting. Knepet har fungerat i tio år men när han träffar Kate som är desperat faller allt samman. Något händer när tjejen från nattklubben och bankmannen träffas. Det uppstår en passion och nu finns ett löfte om något mer. Men de måste våga vara sårbara.

Bok 2

Nya tider på Flanagans av Åsa Hellberg

Den tredje delen i Åsa Hellbergs bokserie Flanagans. Frankie älskar att driva hotell. Systern Billie däremot är långt borta och fokuserar på sin skådespelarkarriär, men det gör inget. Så länge Frankie har sin familj och teamet på Flanagans vid sin sida kan hon utföra mirakel. Men när hennes äktenskap spricker kraschar hon och det blir tydligt att Frankie inte längre klarar sig på egen hand. För Billie kommer ropet på hjälp olägligt. Hon har precis landat filmrollen som alla stjärnor och konkurrenter vill ha, har flyttat till New York och är vilt förälskad. Världen ligger öppen för henne. Men hur säger man nej till en älskad syster?

Bok 3

Förtroendet av Penny Vincenzi

London, 1950-tal. Tom Knelston är en karismatisk och uppåtsträvande labourpolitiker med en hustru som delar hans ideal och ambitioner. De framstår som det perfekta paret. Men en dag träffar Tom den vackra och olyckligt gifta modellen Diana Southcott. De inleder en spännande men farlig affär som kan äventyra bådas äktenskap och karriärer.

Bok 4

Som i en dröm av Julia Quinn

Sugen på 1800-talsglamour? Bridgerton-författaren Julia Quinn är aktuell med den första delen i en ny serie: Smyth-Smith. I Som i en dröm möter vi Honoria Smythe-Smith. Hon är riktigt dålig på att spela fiol och, dessvärre, kär i sin storebrors bästa vän. Marcus Holroyd är earlen av Chatteris och hopplöst förälskad i sin bästa väns lillasyster.

Bok 5

Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald

F. Scott Fitzgeralds klassiker Den store Gatsby bjuder på 20-talsglamour i mängder. Boken utspelar sig till största del under sommaren 1922, och handlar om Nick Carraway, en utexaminerad student från Yale som flyttar till New York för att göra karriär. Han hyr en villa intill ett av öns mest lyxiga hus och från sin trädgård ser han stadens societet komma och gå. Festerna är magnifika – men vem ligger egentligen bakom dem? En morgon står en uniformsklädd herre på Nick Carraways gräsmatta. Med sig har han en handskriven inbjudan, undertecknad Jay Gatsby.

Bok 6

Tio grisar nere av Denise Rudberg

Denise Rudbergs elegant crime-serie utspelar sig bland överklassen på Östermalm. I den tionde delen kastas förundersökningsledaren Marianne Jidhoff tillbaka i tiden efter en brutal dödsskjutning på en krog på Östermalm. Hon hemsöks av minnen från den dramatiska sommaren 1993. En kylig sommar då hennes numera döde make Hans utredde en annan krogskjutning medan deras äktenskap vacklade på ruinens brant. I London 1993 gömmer sig den självsäkra och förslagna Sacha Jungfeldt undan sitt tidigare liv. Hon är fast besluten att påbörja ett nytt liv långt ifrån Stockholm. Men priset hon får betala för sin flykt är högt.

Bok 7

Daisy Jones & The Six av Taylor Jenkins Reid

Vad är mer glamouröst än rock’n’roll? Daisy Jones & The Six är berättelsen om ett fiktivt rockband med sin storhetstid på 70-talet. Deras musik hördes överallt. de sålde ut arenor över hela världen och deras musik definierade en hel era. Så plötsligt, den 12 juli 1979 splittrades bandet. Utan att någon fick veta varför. Förrän nu. De var älskare och vänner, bröder och rivaler. Alla minns sanningen olika, men de är alla överens om att från den stunden då Daisy Jones barfota klev upp på scenen på the Whisky blev ingenting sig likt.

Bok 8

Besatt av Tara Isabella Burton

Besatt har i New York Post beskrivits som ”en Talented Mr. Ripley för sociala-medier-åldern”. Louise har ingenting, Lavinia har allt. De möts av en slump och blir vänner. Det är en intensiv och uppslukande vänskap och Lavinia tar med Louise på fester, lånar ut sina kläder och visar Louise den värld som hon så länge har velat tillhöra.
Men när Lavinia ber Louise flytta in i hennes lyxiga lägenhet blir skillnaderna mellan dem allt tydligare. Och Louise vill inte länge bara ha allt som Lavinia har – hon vill helt enkelt vara Lavinia.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!