11 böcker för dig som älskar Bridgerton-serien
Boktips

11 böcker för dig som älskar Bridgerton-serien

Har du redan slukat hela Julia Quinns Bridgerton-serie och sett klart alla tillgängliga TV-avsnitt? Här är böckerna för dig!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Liam Daniel/Netflix
Publicerad: 05 juni 2023

Har du redan slukat hela Julia Quinns Bridgerton-serie och sett klart alla tillgängliga TV-avsnitt? Här är böckerna för dig!

Bok 1

En kvinnas guide till lycka och framgång av Sophie Irwin

danskt band
Köp boken

En varm och rolig berättelse om den okonventionella Kitty Talbot i 1800-talets England. I sin kamp för att rädda sin familj upptäcker hon något oväntat – kärleken. Kitty står inför ekonomiska svårigheter och har bara tolv veckor på sig att hitta en förmögen man som kan rädda hennes familj från vräkning. Tillsammans med sin syster Cecily ger hon sig iväg till London med en smart plan i bagaget. De snabbt anpassar sig till societetslivet, men stöter på ett hinder – Lord Radcliffe. Han genomskådar Kittys oskyldiga fasad och gör allt för att förhindra henne från att snärja hans bror i ett kärlekslöst förhållande. Men Kitty ger inte upp lättvindigt och kastar sig in i kampen…

Översättare: Anna Thuresson

Bok 2

Queen Charlotte av Julia Quinn, Shonda Rhimes

danskt band
Köp boken

I en nyskriven bok i Bridgertons universum möter vi Charlotte av Mecklenburg-Strelitz, en tysk prinsessa som gifter sig med en blivande kung på bara några timmar. Charlotte är vacker, envis och intelligent, men hennes egenskaper är inte vad det brittiska hovet förväntar sig av henne. Som drottning måste Charlotte navigera kungahusets politiska spel och samtidigt vakta sitt hjärta då hon förälskar sig i kungen, trots hans försök att hålla henne på avstånd. Charlotte måste välja mellan att följa sitt hjärta eller att fullfölja sin plikt som drottning och regent.

Bok 3

Ett otänkbart öde av Simona Ahrnstedt

Inbunden
Köp boken

Året är 1884 i Sverige i brytningstid, där kvinnokampen går i motvind när en ny elit intar makten. Den unga Alexandra Rosenkvist befinner sig långt från sin by efter en omvälvande skandal. En man med ett mörkt förflutet får i uppdrag att hämta hem henne. Under deras färd genom landet med olika transportmedel verkar de inte ha något gemensamt, men trots detta börjar förbjudna känslor att växa fram. Men Alexandras konservativa familj som väntar i Stockholm har andra planer för hennes framtid…

Bok 4

Alexandras utmaning av Tessa Dare

Kvinnorna på Bloom Square är en bokserie i överklassmiljö för den som älskar historisk romance i samma stil som Bridgerton. I den andra delen har Alexandra Mountbatten tagit på sig uppdraget att förvandla de föräldralösa, bråkiga och busiga flickorna Rosamund och Daisy till välartade unga damer. I första anblick verkar det omöjligt. Alexandra inser att flickorna behöver allt annat än sträng disciplin; de behöver kärlek och uppmuntran – något flickornas förmyndare Chase Reynaus inte förstår. Chase är arvinge till hertigen och gör allt för att inte bli känslomässigt engagerad. I någon. Hur ska Alexandra nå hans hjärta, utan att riskera att krossa sitt eget?

Översättare: Per Hagman

Läs mer: Mind the gap! 7 romaner som utspelar sig i London

Bok 5

Summan av alla kyssar av Julia Quinn

Julia Quinn, författaren till succéserien om Familjen Bridgerton, är aktuell med ny bokserie som utspelar sig i 1800-talets London. I denna tredje del i kvartetten möter vi Hugh Prentice och Sarah Pleinsworth – två till synes helt oförenliga själar. Som om det inte vore nog med deras olikheter som personer höll en duell Hugh ställde upp i på att splittra Sarahs familj. Hugh är både praktiskt och teoretiskt intelligent men saknar begåvning för allt som har med känslor och romantik att göra. Sarah å andra sidan är en utåtriktad känsloperson. Men mot deras viljor tvingas de samman för en hel vecka i varandras sällskap, och oanade saker uppstår mellan de båda.

Bok 6

Jul i rubinrött av Amanda Hellberg

En svensk Bridgerton – ja, det här är så nära man kommer! Amanda hellbergs serie som inleddes med Jul i krinolin fortsätter här i samma still, fast hetare. Det är julen 1888 och Nina Swartensköld på på Dackesta herrgård är djupt olycklig trots att hon verkar ha allt. När den frisinnade privatläraren Johan Mahler anländer för att undervisa sonen och bo på godset sker det otänkbara – Nina blir kär och känslorna är besvarade. Medan vintermörkret sänker sig brinner den hemliga förälskelsens låga allt starkare…

Bok 7

Hemligheter i sommarnatten av Lisa Kleypas

Kostymtrenden har gjort att många världskända romanceförfattare äntligen översätts till svenska. Ett exempel är serien Väninnor och författaren Lisa Kleypas, där denna första bok är Henligheter i sommarnatten. I centrum av handlingen står den vackra Annabelle Peyton. Hon hade kunnat välja vilken man som helst, om hon bara haft en förmögenhet. Men hennes familj är på gränsen till ruin och det är Annabelles uppgift att hitta en välbärgad man som kan rädda dem.

Bok 8

Åren i Paris av Paula McLain

Åren i Paris är en otrolig berättelse om en stor och smärtsam kärlek mellan två verkliga, historiska personer: Hadley Rickardson och Ernest Hemingway. Det är kärlek vid första ögonkastet och tillsammans bestämmer de sig för att lämna USA. De hamnar mitt i det turbulenta konstnärslivet i 1920-talets Paris – de bor trångt och fattigt, men umgås med Gertrude Stein, Ezra Pound och makarna Fitzgerald; med miljonärer, konstnärer och bohemer. En omvälvande tid, som till slut får kärleken att krackelera.

Bok 9

Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston

En roman som utspelar sig i modern tid, men med helt rätt känsla! I Rött, vitt och kungligt blått har USA en kvinnlig president och henne son heter Alex Claremont-Diaz – och han vet hur man syns på sociala medier. Problemet är bara att Alex har en ärkefiende, prins Henry av Wales. När ett bråk mellan dem hamnar på hela världens löpsedlar måste de ofrivilligt låtsas vara vänner tills stormen har blåst över. Men snart utvecklas den falska vänskapen till något mycket mer …

Bok 10

Stolthet och fördom av Jane Austen

Klassikernas klassiker för alla som älskar 1800-talets relationer och draman! Berättelsen om hur Elizabeth Bennet och den svåråtkomlige mr Darcy på kringliga vägar kantade av förvecklingar och högmod långsamt närmar sig varandra hör till litteraturhistoriens verkliga höjdpunkter. Med sitt rika och engagerande persongalleri, sina vackra miljöer och med sin subtila humor har romanen inspirerat och fängslat läsare i över 200 år.

Bok 11

Huset Longbourn av Jo Baker

Ta en tur ”bakom kulisserna” till Jane Austens Stolthet och fördom – nämligen in i köket. Parallellt med kärlekshistorien mellan Mr Darcy och Elisabeth löper romansen mellan den unga köksflickan Sarah och butlern James Smith. Samtidigt som läsaren får kika in i hushållets köksfönster pågår Austens originalberättelse i de finare rummen en trappa upp.

 

Läs mer historisk romantik