Skepp O'hoj! 10 böcker som tar med dig ut på öppet hav
Boktips

Skepp O'hoj! 10 böcker som tar med dig ut på öppet hav

Havet är en av få kvarvarande platser som ännu inte har utforskats fullt ut och de främmande djupen är en utmärkt miljö för rafflande historier. Här listar vi tio böcker som utspelar sig i det stora blå.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Getty
Publicerad: 22 september 2021

Havet är en av få kvarvarande platser som ännu inte har utforskats fullt ut och de främmande djupen är en utmärkt miljö för rafflande historier. Här listar vi tio böcker som utspelar sig i det stora blå.

Don’t wait any longer.
Dive in the ocean,
leave and let the sea be you. 

Jalal ad-Din Rumi (1207–1273)
Översättning Coleman Barks
Citat hämtat ur Vintervatten av Susanne Jansson

Bok 1

Svarta segel av Rebecka Edgren Aldén

Svarta segel är en skarp och suggestiv psykologisk thriller som utspelar sig vid Stockholms vackra skärgård. Den första boken i Rebecka Edgren Aldéns nya serie Sjöräddar.

En ensam segelbåt ligger och driver vind för våg på Möjafjärden. När sjöräddaren Annika går ombord är det helt tomt. Båten är övergiven. Men har den verkligen slitit sig? Ankaret är upptaget och alla tampar ligger på plats. Ett mysterium.

Joanna står på bryggan och ser ut över småbåtshamnen. Hon ska segla några dagar med sin storebror Zack medan värmen drar in. Med sig ombord har hon en tung sorg från sitt förflutna. Kan havets samvaro bota hennes sorg? Det blir några dramatiska och stekheta dagar till havs som förändrar allt.

Bok 2

Utvandrarna av Vilhelm Moberg

Utvandrarna är den första delen om Kristina, Karl Oskar, Robert, Arvid och alla andra i Ljuder socken som lämnar fattig-Sverige för ett drägligare liv i USA. Vilhelm Moberg skrev sig rakt in i den svenska folksjälen med sitt Utvandrarepos. Utvandrarna gavs ut första gången 1949 och har lästs och älskats allt sedan dess.

Bok 3

Hur man blir slängd överbord av Emmy Abrahamson

Jacqueline övertalar sin motvilliga mamma om att det är en strålande idé att åka på kryssning och sätter sedan en illa dold masterplan i verket – hitta en gubbvän till mamma och själv få vila från livet som allt-i-allo i en stökig småbarnsfamilj. Lyx, medelhavet, glamour – vad skulle rimligen kunna gå fel?

Bok 4

Den sista migrationen av Charlotte McConaghy

Franny Stone har tillbringat hela livet vid havet, driven av kärleken till fåglarna som svävar ovanför. Men när klimatförändringarna medför att alla vilda djur börjar dö ut i fruktansvärd hastighet börjar även hennes älskade fåglar att försvinna. På Grönland hittar hon den sista flocken silvertärnor och bestämmer sig för att följa dem till deras slutmål på Antarktis. Hon lyckas komma ombord på Saghani, en av världens sista fiskebåtar, och tillsammans ger de sig ut på en farofylld färd över havet.

Bok 5

Vågspel av Ann Rosman

Den 5 juni 1916 förliser det brittiska krigsfartyget HMS Hampshire utanför Orkneyöarna. Med sig till havsbotten tar det 700 man och många är dykarna som med livet som insats försökt finna och bärga Hampshires mytomspunna skatt. Nästan hundra år senare hittas en segelbåt drivande utanför samma kust. På däck finner man blod och andra spår efter slagsmål. I jakten efter svar på vad som hänt blir kopplingarna mellan fallet och det för länge sedan förlista fartyget allt starkare.

Bok 6

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Kartonnage
Köp boken

Prisade Pärlfiskaren är den första delen av fyra i serien Legenden om ögonstenen. Trots att Miranda saknar en arm är hon den bästa dykaren och den bästa pärlfiskaren. Hon vet att ögonstenen, den mytomspunna och mest värdefulla pärlan, kan bli hennes. Med sig på äventyret har hon Syrsa som har en sällsynt förmåga, något som kan ge Miranda ett rejält övertag på alla andra i sökandet efter ögonstenen.

Bok 7

Vintervatten av Susanne Jansson

Inbunden
Köp boken

Vintervatten är en spännande berättelse om det vackra, viskande, vredgade havet. Treårige Adam försvinner från sitt hem på Orust. Polisen drar slutsatsen att han drunknat, men pojkens skuldtyngda pappa Martin anar vad andra inte förstår. Det var inte någon olycka. Någon eller något har lockat pojken ner i havet. På vinden hittar han märkliga fakta om tragedier som går långt tillbaka i tiden. De visar sig tjäna inte bara som ledtrådar till vad som hänt hans son, utan också till händelser i Martins egen uppväxt.

Bok 8

Människohamn av John Ajvide Lindqvist

Högst upp i Gåvastens fyr står Anders med sin sexåriga dotter Maja. Maja går för att undersöka någonting och fem minuter senare börjar mardrömmen. Hon försvinner. Spårlöst. Ett par år senare återvänder Anders till ön, nersupen och deprimerad. Då nås han av ett meddelande som tänder ett vansinnigt hopp: Maja finns ännu i världen. Ett sökande tar sin början. Det kommer att föra Anders till Domarös hemlighållna förflutna, mot havets mörka hjärta.

Bok 9

Djupgraven av Viveca Sten, Camilla Sten

Övernaturligheter hämtade från nordisk folktro möter sjömansskrock och bäddar för sträckläsning. Även om tolvåriga Tuva inte har mycket gemensamt med sina klasskompisar och mest håller sig för sig själv har hon alltid känt sig hemma i skärgården och på Harö, där hon bor. Men den här hösten har något förändrats. Människor försvinner spårlöst i havet, mörka skuggor böljar under vattenytan och övernaturliga väsen visar sig bland träden …

Bok 10

Berättelsen om Pi av Yann Martel

På Stilla havets oändliga, blå och solglittrande yta guppar en ensam livbåt. Ombord finns en hyena, en orangutang, en drygt tvåhundra kilo tung bengalisk tiger – och så Pi, en sextonårig indisk pojke. De är de enda överlevande efter nattens oväder då fartyget de reste med förliste och försvann ner i djupet. Det här är Pis berättelse om ändlösa dagar och nätter till havs.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!