12 böcker inlästa av superpopulära Katarina Ewerlöf
Boktips

12 böcker inlästa av superpopulära Katarina Ewerlöf

I ljudboksvärlden räcker det inte att vi gillar den där deckaren eller romanen. Här spelar även rösten, som vi faktiskt ska umgås med i flera timmar, en viktig roll för läsupplevelsen. En stämma som gått hem hos svenskarna är skådespelerskan Katarina Ewerlöfs. Här är några böcker som är inlästa av henne!

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 01 maj 2023

I ljudboksvärlden räcker det inte att vi gillar den där deckaren eller romanen. Här spelar även rösten, som vi faktiskt ska umgås med i flera timmar, en viktig roll för läsupplevelsen. En stämma som gått hem hos svenskarna är skådespelerskan Katarina Ewerlöfs. Här är några böcker som är inlästa av henne!

Katarina Ewerlöf är skådespelerskan som fått en guldbagge för sin roll i Tomten är far till alla barnen och synts i tv-serier som Fjällbackamorden. Om du tycker att hennes röst låter väldigt bekant är det inte så konstigt. Enligt siffror från ljudbokstjänsterna BookBeat, Nextory och Storytel är hon nämligen en av de inläsare som svenskarna lyssnar allra mest på.

Bok 1

Gökungen av Camilla Läckberg

Läckbergs Fjällbackaserie har älskats världen över och fått utländska turister att vallfärda till det lilla kustsamhället. Gökungen är den elfte boken i serien och kretsar kring två händelser, utan synbart samband, som skakar Fjällbacka. En känd fotograf hittas död i sin utställningslokal. Samtidigt utsätts Henning Bauer, nobelpristagare i litteratur, för ett våldsamt dåd på ön där han skriver på sin nästa roman. Patrik Hedström och kollegorna på Tanumshede polisstation står och stampar i utredningen. Samtidigt undersöker Erica Falck ett tragiskt mord i 1980-talets Stockholm.

Bok 2

Ondskans nätverk av Max Seeck

Äntligen en ny ljudbok av deckarstjärnan Max Seeck! I Ondskans nätverk försvinner den kända finska influencern Lisa Yamamoto efter en releasefest i Helsinki. Även hennes ex-pojkvän är spårlöst försvunnen. Bara ett par dagar senare publiceras en märklig bild föreställandes ett fyrhus på Lisa Yamamotos Instagramkonto. Under bilden finns en dikt som verkar beskriva Lisas död. Samtidigt hittas en ung kvinnas lik på en strand. Kan det finnas en koppling? Kriminalöverkonstapel Jessica Niemi och hennes kollegor tar sig an fallet.

Översättare: Bo Samuelsson

Bok 3

Biodlarens löfte av Fiona Valpy

Med krossat hjärta beger sig Abi till den franska landsbygden och ett sommarjobb på ett gammalt slott. Snart snart dras Abi in i en kvinnas berättelse som kan förändra hela hennes liv. Sjuttio år tidigare, år 1938, sköter Eliane bikuporna i slottets trädgård. Där möter hon Mathieu och blir kär för första gången. Men hennes framtidsplaner ändras när kriget drar in över Frankrike. När hon separeras från Mathieu under den tyska ockupationen beslutar hon sig för att gå med i motståndsrörelsen, men utan ett krigsslut i sikte blir hennes lojalitet gentemot honom hårt prövad …

Översättare: Christina Mansicka

Bok 4

Välkommen till Evigheten av Camilla Grebe

I Camilla Grebes nya ödesdrama till deckare står Lykke Andersson anklagad för mord. Hon redaktör, författarfru och tonårsmamma – någon som omgivningen har svårt att se som det minsta våldsam. Vad hände egentligen på familjens gård? Och har det att göra med det som hände åtta år tidigare?

Läs mer: Camilla Grebe: ”En historia som ingen riktigt har berättat tidigare”

Bok 5

Vådaskott av Katrine Engberg

I den tredje delen i Katrine Engbergs Köpenhamnserie försvinner tonåringen Oscar från sitt hem och lämnar ett kryptiskt meddelande efter sig. Samtidigt hittas ett lik i sopförbränningsanläggningen Amager. Utredningen leder polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner till Oscars färgstarka familj Dreyer-Hoff, som driver ett auktionshus. Men är den starka familjesammanhållningen avundsvärd, eller är de vuxnas kärlek till sina barn snarare sjuklig? Esther de Laurenti, pensionär med näsa för mysterier och Kørners vän, gör en fasansfull upptäckt på webbsidan för Dreyer-Hoffs auktionshus. Vem är det som mördar för att skapa odödlig konst?

Översättare: Margareta Järnebrand

Bok 6

Svindlande höjder av Emily Brontë

Ewerlöf har också tagit sig an några riktiga klassiker, bland annat två böcker av Brontë-systrarna. Här i Svindlande höjder av Emily Brontë läser hon tillsammans med Johan Rabaeus. Svindlande höjder skrevs 1847 under pseudonymen Ellis Bell, och handlar om Catherine Earnshaw på gården Wuthering Heights, och den förbjudna kärleken mellan henne och Heathcliff – fostersonen som hittades på Liverpools gator. Romanen behandlar frågor som klass, natur/kultur och äkta kärlek, och berör läsare världen över än idag.

Översättare: Birgit Edlund

Bok 7

Det slutna rummet av Mari Jungstedt

Inför turistruschen på Gotland upptäcks en mördad kvinna i Lummelundagrottan, efter att ha deltagit i en mörkertur dagen innan. Detta väcker frågor om mördarens tillvägagångssätt. Utredningen leds av kommissarie Knutas och avslöjar kopplingar till ett gammalt grottmysterium i Norrland. Karin, som väntar barn, beger sig dit på egen hand och finner sig snart mitt i ett farligt drama.

Bok 8

Knutby av Jonas Bonnier

Knutbydramat, ett av Sveriges mest uppmärksammande kriminalfall, har skapat löpsedel efter löpsedel. Jonas Bonnier har tidigare skrivit Helikopterrånet och nu kommer hans roman om händelserna som 2004 skakade den lilla orten utanför Uppsala. Sommaren 1997 flyttar familjen Forsman till Knutby. Där påbörjar de sitt nya liv i Filadelfia-församlingen som leds av Eva Skoog. Under de knappt sju år som följer ska ett fåtal personer och familjer väva sig ett förödande nät av erotiska maktrelationer som ofrånkomligt utmynnar i ett tragiskt crescendo. Vi gissar att det kan bli svårt att lägga ifrån sig lurarna här!

Bok 9

Skyddsängeln av Sofie Sarenbrandt

Sofie Sarenbrandts succéserie om kriminalinspektör Emma Sköld har verkligen slagit igenom stort. Den första boken i serien, Vila i frid, börjar med att en känd skådespelare, och kort därefter även ett äldre par, hittas döda på lyxspat Yasuragi. Nackapolisens Emma Sköld kopplas in och finner snart att det måste finnas ett samband. Särskilt efter att ännu en offer skördas… Senaste delen heter Skyddsängeln – gissa uppläsaren?

Bok 10

Påfågelsommar av Hannah Richell

En drabbande dröm-dig-bort-roman om gripande livsöden. Så beskrev juryn Påfågelsommar då den i år var nominerad till Årets bok av Bonniers Bokklubbar. Hannah Richells tredje bok utspelar sig på den engelska landsbygden och här flätas nutid och dåtid samman. På samma släktgård är två kvinnor, fast med många år emellan, med om en omvälvande sommar. Det är Lillian som är instängd i ett olyckligt äktenskap och vars liv förändras när en konstnär som hennes man anlitat kommer till godset. Många är senare är det Maggie, barnbarnet, som kommer till släktgården och tvingas konfronteras med sitt förflutna.

Översättare: Lisbet Holst

Bok 11

Farliga vidder av Nora Roberts

Gillar du romance? Katarina Ewerlöf har läst in bästsäljarförfattaren Nora Roberts bok Farliga vidder. Romanen gavs ut första gången 1997 och handlar om en far som dör och lämnar ifrån sig en ranch i Montana. Till begravningen kommer hans tre mycket olika döttrar från olika äktenskap. När de får höra hur testamentet lyder står det klart att de tre döttrarna ärver ranchen, men med villkoret att de bor där tillsammans under ett år.

Översättare: Gunilla Holm

Bok 12

Huset på udden av Agatha Christie

Huset på udden handlar om Doktor Calgary, som varit bortrest från England i två år för en polarexpedition. Han kommer tillbaka hem bara för att finna att en vän blivit oskyldigt dömd för ett mord inom familjen; en dom han kunnat sätta stopp för om han varit hemma och vittnat. Doktor Calgary besöker sin väns familj, men istället för en trivsam artighetsvisit leder besöket till att han dras in i familjens mörka affärer. För om inte Calgarys vän mördat mostern, vem i familjen har då gjort det? Denna klassiker av Agatha Christie läser Katarina Ewerlöf in särskilt fint tycker vi.

Översättare: Helen Ljungmark

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!