8 böcker med reflektioner om döden
Boktips

8 böcker med reflektioner om döden

Att våga prata om döden kan vara både skrämmande och känslosamt. Sorg är svårt att sätta ord på. Men ibland kan det ge tröst att läsa. I dessa åtta böcker reflekterar författarna om livets både fina och svåra stunder.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 09 september 2022

Att våga prata om döden kan vara både skrämmande och känslosamt. Sorg är svårt att sätta ord på. Men ibland kan det ge tröst att läsa. I dessa åtta böcker reflekterar författarna om livets både fina och svåra stunder.

Bok 1

En liten bok om konsten att dö av Ulf Nilsson

Kartonnage
Köp boken

En sommardag förra året kallades författaren Ulf Nilsson tillsammans med sin fru till ett avskilt rum på Huddinge sjukhus. Där fick de beskedet att Ulf hade obotlig cancer. Han hade antagligen bara några månader kvar att leva. Tio veckor skulle det bli. Under sjukdomstiden förde Ulf anteckningar, resultatet är den här boken.

Bok 2

Anteckningar om sorg av Chimamanda Ngozi Adichie

danskt band
Köp boken

Under Coronapandemin 2020 förlorade författaren Chimamanda Ngozi Adichie sin pappa. Sorgen blev extra påtaglig då hon var långt bort från sin familj. I hennes blottande essä berättar hon om den djupa sorgen och saknaden, och om att dela sin sorg med miljoner andra människor.

Bok 3

Låt oss hoppas på det bästa av Carolina Setterwall

Låt oss hoppas på det bästa handlar om att försonas med döden och livet. Carolina har man och barn och hittar en dag sin man i sängen, död. Hon blir änka och ensam med deras son. Tillsammans tvingas de hitta en ny vardag tillsammans och samtidigt tänker hon tillbaka på det liv som varit.

Bok 4

Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk av Björn Natthiko Lindeblad, Navid Modiri, Caroline Bankler

Jag kan ha fel är storsäljaren som med ömhet och humor tar upp livets svåra och lätta stunder. Björn skriver om sina kloka insikter efter hans liv som buddhistmunk i Thailand samtidigt som han berättar om den obotliga sjukdomen ALS. Han vågar prata om livets sista skede samtidigt som han behåller en hoppfullhet i sitt språk.

Bok 5

Det andra namnet av Jon Fosse

Inbunden
Köp boken

Asle är konstnär och bor själv på Dylgja norr om Björgvin. Här bor också en annan Asle som är konstnär. De två vännerna är likadana och lever samma liv. Medan den ena vännen är på ett galleri för att förbereda för en utställning hittar han den andra vännen Asle i snön. Han har fallit ihop av alkoholmissbruk.

Det andra namnet är första delen i Septologien som handlar om döden, livet och alkoholism.

Bok 6

Det här är hjärtat av Bodil Malmsten

danskt band
Köp boken

Bodil Malmstens diktsamling Det här är hjärtat är en tröst när livet sviker och känns tungt. Det är både en dikt om sorg, en dikt om kärlek och en dikt om förlust och saknad.

Bok 7

I kroppen min - Vägsjäl av Kristian Gidlund

Kristian Gidlund var journalisten och bandmedlemmen i rockbandet Sugarplum Fairy. 2013 gick han bort i obotlig cancer. För att skriva när alla tankar startade han bloggen I min kropp som resulterade i en bok. I denna ärliga och utlämnande bok berättar Kristian om sin sista tid i livet för att själv hantera det han gick igenom. Det här är inte bara en personlig dagbok utan en bok som sätter ord på det obegripliga.

Bok 8

Hantera döden – en handbok av Jakob Ratz Endler

Kartonnage
Köp boken

Hur ofta talar du om döden? Tanken på att vi en dag kommer att upphöra att existera är sorglig, skrämmande och för många av oss svår att ta till sig. Jakob Ratz Endler är läkare och har varit med många patienter när de dör. I den här boken får vi följa honom in i akutrum, operationssalar och i samtal med patienter och anhöriga. Han skriver varmt och sakligt om hur döden egentligen ser ut och hur man kan förbereda sig och underlätta för sina anhöriga.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer