17 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta
Böckerna

17 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

Bara en riktigt bra bok får läsaren att gråta. Vill du låta tårarna forsa hejdlöst? Då ska du läsa någon av dessa drabbande berättelser.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 21 mars 2018

Bara en riktigt bra bok får läsaren att gråta. Vill du låta tårarna forsa hejdlöst? Då ska du läsa någon av dessa drabbande berättelser.

17 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

Brutalt ärligt skriver Emelie Pine om de händelser som har format hennes liv: om infertilitetens outsägliga sorg, om att ta hand om en alkoholiserad förälder, om tabun kring den kvinnliga kroppen och den kvinnliga smärtan, om ofrivilligt sex och våld mot det egna jaget. Förkrossande, gripande och insiktsfull – och trots det fylld av glädje.

Läs också: Här är boken som får alla att gråta hejdlöst 

17 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

En gång i tiden var Rob en sån där jobbigt lyckligt lottad man – gift med fantastiska Anna, pappa till den efterlängtade lilla pojken Jack, och med ett eget hus i norra London. Men det var då. Innan Jacks alltmer frekventa huvudvärkar och den där naggande känslan som Rob inte kunde skaka av sig. Innan alla läkarbesök som bekräftade att deras och varje förälders största rädsla blivit verklighet, och hela livet rasat. En stark och ömsint berättelse om den ovillkorliga kärleken mellan far och son och om att försöka förstå det ofattbara, som inte lämnar någon oberörd.

3. Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf

Starkt gripande och sorglig klassiker. Dottern Klara Gulla är livets ljus för den värmländske torparen Jan i Skrolycka. När hon ger sig iväg till storstaden och dras till det lättsinniga livet där blir torparen Jan tokig. Hans vanmäktiga faderskärlek spränger alla gränser och han vandrar in i vansinnets rike. Han blir Kejsarn av Portugallien, som med orubbligt tålamod väntar på dotterns återkomst i furstlig prakt och härlighet.

Läs också: 14 svenska klassiker du säger att du har läst – men har du verkligen det?

4. I kroppen min av Kristian Gidlund

I mars 2011 fick Kristian Gidlund sin första cellgiftsbehandling mot den nyligen upptäckta magcancern. Han började skriva en blogg, ”I kroppen min”. Ett halvår senare såg det ut som om behandlingen hade lyckats. Men i augusti 2012 hade cancern kommit tillbaka och visade sig vara obotlig. De starkt berörande texterna i Kristians, som gick bort 29 år gammal, blogg blev bok.

5. Ett litet liv av Hanya Yanagihara

En roman för den som vill bli uppslukad av den stora berättelsen – djupt gripande, skoningslös och oförglömlig. De fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York spänner över flera decennier och växlar mellan mörker och ljus. Ju längre boken går, desto sorgligare blir det. Extremt stark.

Läs också: 20 episka romaner för riktigt stora läsupplevelser

6. Godnatt mister Tom av Michelle Magorian

Under andra världskriget evakueras  den vanvårdade Willie Beech från London och en fruktansvärd hemsituation  till engelska landsbygden. Hos Mister Tom möter Willie för första gången i sitt liv vänlighet. Han får äta sig mätt, han får kläder – och han får sova i en egen säng. Han möter snälla människor och får nya vänner. Och han råkar också ut för något så extremt sorgligt att tårarna sprutar på den mest hårdhjärtade läsaren.

7. Förr eller senare exploderar jag av John Green

Hazel är 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. En eftermiddag i  stödgruppen förändras livet. Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer, dyker upp och de blir förälskade. Det här är en  en förkrossande vacker och gripande historia om livet, Hazel Grace och Gus. Om att vara ung och ändå stå med ena foten i graven. Om att tro att man aldrig mer kommer att bli glatt överraskade. Om att få sin sista önskan uppfylld.

8. Adjö herr Muffin av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm

Underbart fin bok att läsa för sina barn om döden – om man klarar av det. Det är lätt hänt att den som läser gråter så mycket att budskapet kanske inte riktigt når fram.

Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor men nu är han gammal, trött och grå. Han minns och gör en liten lista:  Jag har haft det bra, bättre än de flesta. Men en dag får han ont i magen …

9. Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman

Folk säger att mormor är annorlunda. Galen. Men hon har ett hemligt språk och ett eget kungarike och där är allt annorlunda. Dit tar hon med sjuåriga Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när hon blir slagen i skolan. Tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende.  Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev, där mormor ber sina grannar om ursäkt. Rörande och sorgligt om rätten att vara annorlunda.

10. Morgon i Jenin av Susan Abdulhawa

Bokens berättare Amal förlorar i stort sett alla hon älskar i kriget. Hon tvingas fly till USA och uppfostrar på egen hand sin nyfödda dotter Sara och skapar sig en egen tillvaro. När Amal, många år senare, får besök  av en israelisk man på jakt efter sin rätta identitet, knyts de lösa trådarna i väven ihop och hon väljer att återvända till Mellanöstern med sin dotter.

Läs också: 13 böcker vi läser om och om igen

11. Dagen du förstörde allt av Linnea Dahlgren 

Melanie och Kassandra har varit bästisar sen de var små.  Något av det bästa de vet är att besöka Tidssmygen, en glänta i skogen där det känns som man kan resa i tiden. De reser till gemensamma minnen och till allt roligt de ska göra i framtiden. Så en tidig morgon vaknar Melanie av telefonen. Kassandra är död. Hon har tagit livet av sig.

12. Boktjuven av Markus Zusak

Allmänt känd som fruktansvärt sorglig – och otroligt bra. Boktjuven är en skildring av vänskap och mod under andra världskriget, berättad av Döden själv.  Historien kretsar kring flickan Liesel, boktjuven, och hennes uppväxt i ett sargat Nazityskland. Krigets fasor och vardagens förtretligheter och glädjeämnen skildras utifrån hennes anteckningar. 

13. Spring! Fanny spring! av John Reynolds Gardiner

Otroligt gråtframkallande och vacker klassiker om tioåriga Willy och hans morfar. En dag vägrar morfar att stiga upp ur sängen. Han är inte sjuk säger doktorn, men han verkar på något sätt ha gett upp hoppet. Morfar har ekonomiska bekymmer. Han är orolig för potatisskörden. Tioårige Willy som bor hos morfar bestämmer sig för att ta saken i egna händer.

14. I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell

Johanna Thydells debutbok som belönats med både Augustpriset och Slangbellan. Jenna är tretton år och har just börjat sjuan – och hennes mamma är svårt sjuk i cancer. I taket i Jennas rum har hon och mamma klistrat upp stjärnor som lyser i mörkret. Under en av dem har hon gömt en dikt. Om du dör mamma, då tar jag livet av mig. I taket lyser stjärnorna är en helt fantastisk, och sorglig, roman om det svåraste svåra.

15. Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom

En livsklok berättelse om en professor – Morrie – och hans elev, Mitch. När Mitch får reda på att Morrie har en dödlig nervsjukdom beslutar han sig för att besöka Morrie varje tisdag – precis som under studieåren. De samtalar om kärlek, äktenskap, känslor, förlåtelse, saknad och död. Deras pånyttfödda vänskap blir till en sista föreläsning fylld av visdom och erfarenhet. En lektion i konsten att leva som berört miljontals.

16. Nästan vad som helst av Peter Pohl

Peter Pohl

Det går inte att välja en bok av Peter Pohl som får tårkanalerna att släppa loss.  Det finns så många otroligt välskrivna, dramatiska och sorgliga böcker av denna en av Sveriges främsta ungdomsboksförfattare … Jag saknar dig, jag saknar dig!Anette-böckerna, Vi kallar honom AnnaJanne min vänRegnbågen har bara åtta färger. Det finns verkligen ett bibliotek i Peter Pohls författarskap för oss som älskar böcker som verkligen känns.

17 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

”Den sista gången jag säger god natt till dig vet jag inte att det är sista gången jag gör det. Om jag hade vetat det hade jag förmodligen lagt mer energi i avskedet. I stället säger jag att jag tror att jag går och lägger mig hos Ivan snart. Du protesterar inte. Med blicken fäst vid din dator låter du mig gå och jag gör det, jag går, för allra sista gången går jag ifrån dig. Jag tror att vi ska ses i morgon bitti. Det gör vi inte. Vi ses aldrig mer.”En morgon finner Carolina sin man död i sängen. Hon blir ensam med deras lille son och tvingas till ett helt nytt liv, samtidigt som hon rannsakar det liv hon har haft. ”Låt oss hoppas på det bästa” är en gastkramande uppgörelse, inte bara med döden utan också med livet: med kärleken och föräldraskapet och den moderna relationen och dess inneboende förväntningar.

Läs också: 14 böcker vi oftast rekommenderar andra att läsa

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En sida till? Fortsätt läs!