21 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta
Boktips

21 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

Bara en riktigt bra bok får läsaren att gråta. Vill du låta tårarna forsa hejdlöst? Då ska du läsa någon av dessa drabbande berättelser.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 09 juni 2022

Bara en riktigt bra bok får läsaren att gråta. Vill du låta tårarna forsa hejdlöst? Då ska du läsa någon av dessa drabbande berättelser.

1. Sången om Akilles av Madeline Miller

21 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

Madeline Miller återväcker på ett lysande och berörande sätt antika Grekiska myter, denna gång Illiaden. Patroklos den ung prinsen, tvingas fly sitt land och hamnar hos kung Peleus och hans perfekte son Akilles. Trots deras olikheter växer en innerlig vänskap fram mellan pojkarna i takt med tiden. När Helena av Sparta blir bortrövad skickas Akilles i väg till det fjärran Troja för att fullfölja sitt öde. Sliten mellan kärlek och oro över vännen gör Patroklos honom sällskap, utan att ana att allt de håller kärt kommer att sättas på prov under de kommande åren.

Sången om Akilles har blivit en sensation och sålts i över en miljon exemplar världen över. Det är en helt hjärtskärande kärlekshistoria som berör en på djupet, och såklart får dig att fulgråta.

Översättare: Marianne Tufvesson

Köp Sången om Akilles här.
Lyssna på Sången om Akilles här.

Läs mer: Grekiska myter blir levande igen i Madeline Millers romaner.

2. Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti

21 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

Hur berättar man för någon att man är döende? 26-åriga Ella-Maria Nuttis mor-och-dotter-skildring har gått hem hos både läsarna och kritikerna. Hennes debutroman utspelar sig under en vecka och handlar om mamman Agneta som reser från Gällivare för att hälsa på sin juridikstuderande dotter Tilda i Stockholm. Agneta är svårt sjuk i cancer och nu är tanken att hon ska berätta för dottern. Men fastän de möts finns det ett stort avstånd och Agneta har svårt att få ut orden.

Köp Kaffe med mjölk här.
Lyssna på Kaffe med mjölk här.

Läs mer: Ella-Maria Nutti: ”Jag har alltid känt saker för starkt i proportion till vad som har hänt”

3. Shuggie Bain av Douglas Stuart

21 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

Douglas Stuarts hyllade Shuggie Bain utspelar sig i industristaden Glasgow på 80-talet. Margret Thatcher sitter vid makten och man måste kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, den yngsta i syskonskaran, är den som håller ut längst. Men han drömmer sig också bort.

Översättare: Eva Åsefeldt

Köp boken Köp Shuggie Bain här.
Lyssna på Shuggie Bain här.

Läs mer: Shuggie Bain – succédebuten som fått klassikerstatus

4. Frida av Nina Grünfeld

21 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

Nina Grünfeld visste ingenting om sin farmor förrän hon började gräva i arkiven. Det hon fann var en gripande berättelse om tillhörighet, förlust och saknad. Frida föddes 1908 i Österrike-Ungern i en ortodox judisk familj. Hon levde som prostituerad, misstänktes för spioneri och fick lämna bort sin son. Grünfeld finner ledtrådar som för henne närmare lösningen på gåtan kring den försvunna Frida.

Köp Frida här.
Lyssna på Frida här.

5. Allt jag inte kan säga av Emilie Pine

21 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

Brutalt ärligt skriver Emelie Pine om de händelser som har format hennes liv: om infertilitetens outsägliga sorg, om att ta hand om en alkoholiserad förälder, om tabun kring den kvinnliga kroppen och den kvinnliga smärtan, om ofrivilligt sex och våld mot det egna jaget. Förkrossande, gripande och insiktsfull – och trots det fylld av glädje.

Översättare: Matilda Södergran

Köp Allt jag inte kan säga här.
Lyssna på Allt jag inte kan säga här.

6. Lisa och Lilly av Mian Lodalen

21 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

Förbjuden kärlek och passion i Stockholm 1911. Det är ungdomarnas, och framför allt kvinnornas stad. Lisa och Lilly möts en sommarkväll på en hemlig dans vid Årstaviken efter att de båda smitit ut från sina hem. Ett år senare hittas deras sammanflätade kroppar i Hammarby sjö. I denna starka roman får vi följa de unga kvinnornas sista turbulenta år i livet. Mian Lodalen hyllar och ger upprättelse åt två arbetarkvinnors magiska förälskelse som ledde dem till ett tragiskt öde.

Köp Lisa och Lilly här.
Lyssna på Lisa och Lilly här.

Läs mer: Mian Lodalen skriver om förbjuden kärlek i 1900-talets Stockholm

7. Nästan bra på livet av Conny Palmkvist

21 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

När Lovas mamma drabbas av allvarliga förlossningskomplikationer står han under några dagar helt ensam med den nyfödda. Lova är hans ansvar och bandet som skapas mellan dem är starkare än alla ord. Men efter den första tiden hemma smyger sig en oro in i deras liv. Varför är det så svårt att få kontakt med dottern? Utvecklas hon verkligen som alla andra bebisar? Och hur gör man för att nå fram till ett barn som lever i en helt egen värld?  När vardagen blir allt svårare att tackla, glider Conny och dottern ifrån varandra.

Köp Nästan bra på livet här.
Lyssna på Nästan bra på livet här.

8. Överlevarna av Alex Schulman

21 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

Han trycker telefonen hårt mot örat. Varför ingriper han inte? Han ser ner för slänten som mynnar ut i sjön. Han ser ladan och bastuhuset och uteplatsen med de vita plaststolarna, grusstigen som leder upp för berget. Han ser konturerna av bröderna som försöker döda varandra, en enorm slutscen vid det vattenbryn som varit fonden för hela historien. Det är ingen värdig final, men kanske väntad. Hur hade de annars tänkt att detta skulle sluta? Tre bröder åker tvärs över landet för att sprida sin mors aska vid torpet som ingen av dem besökt på tjugo år.

Köp Överlevarna här.
Lyssna på Överleverna här.

9. Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf

Starkt gripande och sorglig klassiker. Dottern Klara Gulla är livets ljus för den värmländske torparen Jan i Skrolycka. När hon ger sig iväg till storstaden och dras till det lättsinniga livet där blir torparen Jan tokig. Hans vanmäktiga faderskärlek spränger alla gränser och han vandrar in i vansinnets rike. Han blir Kejsarn av Portugallien, som med orubbligt tålamod väntar på dotterns återkomst i furstlig prakt och härlighet.

Köp Kejsarn av Portogallien här.

Läs också: 15 svenska klassiker du säger att du har läst – men har du verkligen det?

 

10. I kroppen min av Kristian Gidlund

I mars 2011 fick Kristian Gidlund sin första cellgiftsbehandling mot den nyligen upptäckta magcancern. Han började skriva en blogg, ”I kroppen min”. Ett halvår senare såg det ut som om behandlingen hade lyckats. Men i augusti 2012 hade cancern kommit tillbaka och visade sig vara obotlig. De starkt berörande texterna i Kristians, som gick bort 29 år gammal, blogg blev bok.

Köp I kroppen min här.
Lyssna på I kroppen min här.

 

11. Ett litet liv av Hanya Yanagihara

En roman för den som vill bli uppslukad av den stora berättelsen – djupt gripande, skoningslös och oförglömlig. De fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York spänner över flera decennier och växlar mellan mörker och ljus. Ju längre boken går, desto sorgligare blir det. Extremt stark.

Översättare: Niclas Nilsson

Köp Ett litet liv här.
Lyssna på Ett litet liv här.

Läs också: 20 episka romaner för riktigt stora läsupplevelser

 

12. Godnatt mister Tom av Michelle Magorian

Under andra världskriget evakueras  den vanvårdade Willie Beech från London och en fruktansvärd hemsituation  till engelska landsbygden. Hos Mister Tom möter Willie för första gången i sitt liv vänlighet. Han får äta sig mätt, han får kläder – och han får sova i en egen säng. Han möter snälla människor och får nya vänner. Och han råkar också ut för något så extremt sorgligt att tårarna sprutar på den mest hårdhjärtade läsaren.

Översättare: Meta Ottosson

Köp Godnatt Mister Tom här.

 

13. Förr eller senare exploderar jag av John Green

Hazel är 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. En eftermiddag i  stödgruppen förändras livet. Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer, dyker upp och de blir förälskade. Det här är en  en förkrossande vacker och gripande historia om livet, Hazel Grace och Gus. Om att vara ung och ändå stå med ena foten i graven. Om att tro att man aldrig mer kommer att bli glatt överraskade. Om att få sin sista önskan uppfylld.

Översättare: Ylva Stålmarck

Köp Förr eller senare exploderar jag här.
Lyssna på Förr eller senare exploderar jag här.

 

 

14. Adjö herr Muffin av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm

Underbart fin bok att läsa för sina barn om döden – om man klarar av det. Det är lätt hänt att den som läser gråter så mycket att budskapet kanske inte riktigt når fram.

Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor men nu är han gammal, trött och grå. Han minns och gör en liten lista:  Jag har haft det bra, bättre än de flesta. Men en dag får han ont i magen …

Köp Adjö herr Muffin här.

 

15. Morgon i Jenin av Susan Abdulhawa

Bokens berättare Amal förlorar i stort sett alla hon älskar i kriget. Hon tvingas fly till USA och uppfostrar på egen hand sin nyfödda dotter Sara och skapar sig en egen tillvaro. När Amal, många år senare, får besök  av en israelisk man på jakt efter sin rätta identitet, knyts de lösa trådarna i väven ihop och hon väljer att återvända till Mellanöstern med sin dotter.

Översättare: Niclas Nilsson

Köp Morgon i Jenin här.
Lyssna på Morgon i Jenin här.

Läs också: 13 böcker vi läser om och om igen

 

16. Boktjuven av Markus Zusak

Allmänt känd som fruktansvärt sorglig – och otroligt bra. Boktjuven är en skildring av vänskap och mod under andra världskriget, berättad av Döden själv.  Historien kretsar kring flickan Liesel, boktjuven, och hennes uppväxt i ett sargat Nazityskland. Krigets fasor och vardagens förtretligheter och glädjeämnen skildras utifrån hennes anteckningar. 

Översättare: Anna Strandberg

Köp Boktjuven här.

 

17. Spring! Fanny spring! av John Reynolds Gardiner

Otroligt gråtframkallande och vacker klassiker om tioåriga Willy och hans morfar. En dag vägrar morfar att stiga upp ur sängen. Han är inte sjuk säger doktorn, men han verkar på något sätt ha gett upp hoppet. Morfar har ekonomiska bekymmer. Han är orolig för potatisskörden. Tioårige Willy som bor hos morfar bestämmer sig för att ta saken i egna händer.

 

 

18. I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell

Johanna Thydells debutbok som belönats med både Augustpriset och Slangbellan. Jenna är tretton år och har just börjat sjuan – och hennes mamma är svårt sjuk i cancer. I taket i Jennas rum har hon och mamma klistrat upp stjärnor som lyser i mörkret. Under en av dem har hon gömt en dikt. Om du dör mamma, då tar jag livet av mig. I taket lyser stjärnorna är en helt fantastisk, och sorglig, roman om det svåraste svåra.

Köp I taket lyser stjärnorna här.
Lyssna på I taket lyser stjärnorna här.

 

19. Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom

En livsklok berättelse om en professor – Morrie – och hans elev, Mitch. När Mitch får reda på att Morrie har en dödlig nervsjukdom beslutar han sig för att besöka Morrie varje tisdag – precis som under studieåren. De samtalar om kärlek, äktenskap, känslor, förlåtelse, saknad och död. Deras pånyttfödda vänskap blir till en sista föreläsning fylld av visdom och erfarenhet. En lektion i konsten att leva som berört miljontals.

Lyssna på boken här.

 

20. Snösystern av Maja Lunde

21 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

Julian tycker att julen är det bästa som finns, och dessutom fyller han år på julafton! Men i år är ingenting som vanligt. Julian och hans familj bär på en stor sorg efter storasyster Juni, och Julians föräldrar verkar helt ha glömt bort att det snart är jul. Men så träffar Julian Hedvig, som är full av konstiga ord och som förstår precis hur viktig julen är, och de blir snart vänner. Fast visst är det något som inte stämmer? Varför är Hedvig alltid ensam hemma? Vem är den mystiske mannen som smyger runt i hennes trädgård, och varför verkar det vara helt omöjligt att lära henne simma?

Köp Snösystern här.
Lyssna på Snösystern här.

21. Det här är hjärtat av Bodil Malmsten

21 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

Det här är hjärtat från 2015 är en drygt 60 sidor lång sorgesång om den orimliga förlust som kallas döden. ”Den här dikten krävde att jag skrev den” sa Bodil Malmsten om diktsamlingen som var hennes första på 22 år och som blev hennes sista bok.

Köp Det här är hjärtat här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!