15 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta
Boktips

15 riktigt sorgliga böcker som får dig att fulgråta

Bara en riktigt bra bok får läsaren att gråta. Vill du låta tårarna forsa hejdlöst? Då ska du läsa någon av dessa drabbande berättelser.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 27 juni 2023

Bara en riktigt bra bok får läsaren att gråta. Vill du låta tårarna forsa hejdlöst? Då ska du läsa någon av dessa drabbande berättelser.

Bok 1

Imorgon och imorgon och imorgon av Gabrielle Zevin

danskt band
Köp boken

Imorgon och imorgon och imorgon är en banbrytande bok som har erövrat bästsäljarlistorna och blivit hyllad av Goodreads, Amazon och Time Magazine som årets bästa bok. Vi och många på BookTok vittnar om att detta är en riktigt sorglig historia i samma anda som Ett litet liv.

Handlingen tar sin början på ett sjukhus år 1987, där Sam och Sadie kämpar med sina egna utmaningar och trauman. Genom en delad passion för dataspel upptäcker de en stark koppling till virtuella världar. Åtta år senare möts de igen och börjar samarbeta för att nå framgång inom spelindustrin. Men verkligheten är inte lika perfekt som spelvärldarna. Vi följer deras resa genom framgångar och prövningar både i arbetslivet och privatlivet, samtidigt som samhället och deras relation förändras över tid.

Bok 2

Sången om Akilles av Madeline Miller

Storpocket
Köp boken

Madeline Miller återväcker på ett lysande och berörande sätt antika Grekiska myter, denna gång Illiaden. Patroklos den ung prinsen, tvingas fly sitt land och hamnar hos kung Peleus och hans perfekte son Akilles. Trots deras olikheter växer en innerlig vänskap fram mellan pojkarna i takt med tiden. När Helena av Sparta blir bortrövad skickas Akilles i väg till det fjärran Troja för att fullfölja sitt öde. Sliten mellan kärlek och oro över vännen gör Patroklos honom sällskap, utan att ana att allt de håller kärt kommer att sättas på prov under de kommande åren.

Sången om Akilles har blivit en sensation och sålts i över en miljon exemplar världen över. Det är en helt hjärtskärande kärlekshistoria som berör en på djupet, och såklart får dig att fulgråta.

Översättare: Marianne Tufvesson

Bok 3

Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti

Hur berättar man för någon att man är döende? 26-åriga Ella-Maria Nuttis mor-och-dotter-skildring har gått hem hos både läsarna och kritikerna. Hennes debutroman utspelar sig under en vecka och handlar om mamman Agneta som reser från Gällivare för att hälsa på sin juridikstuderande dotter Tilda i Stockholm. Agneta är svårt sjuk i cancer och nu är tanken att hon ska berätta för dottern. Men fastän de möts finns det ett stort avstånd och Agneta har svårt att få ut orden.

Läs mer: Ella-Maria Nutti: ”Jag har alltid känt saker för starkt i proportion till vad som har hänt”

Bok 4

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Douglas Stuarts hyllade Shuggie Bain utspelar sig i industristaden Glasgow på 80-talet. Margret Thatcher sitter vid makten och man måste kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, den yngsta i syskonskaran, är den som håller ut längst. Men han drömmer sig också bort.

Översättare: Eva Åsefeldt

Läs mer: Shuggie Bain – succédebuten som fått klassikerstatus

Bok 5

Allt jag inte kan säga av Emilie Pine

Brutalt ärligt skriver Emelie Pine om de händelser som har format hennes liv: om infertilitetens outsägliga sorg, om att ta hand om en alkoholiserad förälder, om tabun kring den kvinnliga kroppen och den kvinnliga smärtan, om ofrivilligt sex och våld mot det egna jaget. Förkrossande, gripande och insiktsfull – och trots det fylld av glädje.

Översättare: Matilda Södergran

Bok 6

Lisa och Lilly av Mian Lodalen

Förbjuden kärlek och passion i Stockholm 1911. Det är ungdomarnas, och framför allt kvinnornas stad. Lisa och Lilly möts en sommarkväll på en hemlig dans vid Årstaviken efter att de båda smitit ut från sina hem. Ett år senare hittas deras sammanflätade kroppar i Hammarby sjö. I denna starka roman får vi följa de unga kvinnornas sista turbulenta år i livet. Mian Lodalen hyllar och ger upprättelse åt två arbetarkvinnors magiska förälskelse som ledde dem till ett tragiskt öde.

Läs mer: Mian Lodalen skriver om förbjuden kärlek i 1900-talets Stockholm

Bok 7

Nästan bra på livet av Conny Palmkvist

Inbunden
Köp boken

När Lovas mamma drabbas av allvarliga förlossningskomplikationer står han under några dagar helt ensam med den nyfödda. Lova är hans ansvar och bandet som skapas mellan dem är starkare än alla ord. Men efter den första tiden hemma smyger sig en oro in i deras liv. Varför är det så svårt att få kontakt med dottern? Utvecklas hon verkligen som alla andra bebisar? Och hur gör man för att nå fram till ett barn som lever i en helt egen värld?  När vardagen blir allt svårare att tackla, glider Conny och dottern ifrån varandra.

Bok 8

Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf

Starkt gripande och sorglig klassiker. Dottern Klara Gulla är livets ljus för den värmländske torparen Jan i Skrolycka. När hon ger sig iväg till storstaden och dras till det lättsinniga livet där blir torparen Jan tokig. Hans vanmäktiga faderskärlek spränger alla gränser och han vandrar in i vansinnets rike. Han blir Kejsarn av Portugallien, som med orubbligt tålamod väntar på dotterns återkomst i furstlig prakt och härlighet.

Läs också: 15 svenska klassiker du säger att du har läst – men har du verkligen det?

Bok 9

I kroppen min av Kristian Gidlund

I mars 2011 fick Kristian Gidlund sin första cellgiftsbehandling mot den nyligen upptäckta magcancern. Han började skriva en blogg, ”I kroppen min”. Ett halvår senare såg det ut som om behandlingen hade lyckats. Men i augusti 2012 hade cancern kommit tillbaka och visade sig vara obotlig. De starkt berörande texterna i Kristians, som gick bort 29 år gammal, blogg blev bok.

Bok 10

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Storpocket
Köp boken

En roman för den som vill bli uppslukad av den stora berättelsen – djupt gripande, skoningslös och oförglömlig. De fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York spänner över flera decennier och växlar mellan mörker och ljus. Ju längre boken går, desto sorgligare blir det. Extremt stark.

Läs också: 20 episka romaner för riktigt stora läsupplevelser

Bok 11

Godnatt mister Tom av Michelle Magorian

Under andra världskriget evakueras  den vanvårdade Willie Beech från London och en fruktansvärd hemsituation  till engelska landsbygden. Hos Mister Tom möter Willie för första gången i sitt liv vänlighet. Han får äta sig mätt, han får kläder – och han får sova i en egen säng. Han möter snälla människor och får nya vänner. Och han råkar också ut för något så extremt sorgligt att tårarna sprutar på den mest hårdhjärtade läsaren.

Översättare: Meta Ottosson

Bok 12

Förr eller senare exploderar jag av John Green

Hazel är 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. En eftermiddag i  stödgruppen förändras livet. Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer, dyker upp och de blir förälskade. Det här är en  en förkrossande vacker och gripande historia om livet, Hazel Grace och Gus. Om att vara ung och ändå stå med ena foten i graven. Om att tro att man aldrig mer kommer att bli glatt överraskade. Om att få sin sista önskan uppfylld.

Översättare: Ylva Stålmarck

Bok 13

Adjö herr Muffin av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm

Underbart fin bok att läsa för sina barn om döden – om man klarar av det. Det är lätt hänt att den som läser gråter så mycket att budskapet kanske inte riktigt når fram.

Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor men nu är han gammal, trött och grå. Han minns och gör en liten lista:  Jag har haft det bra, bättre än de flesta. Men en dag får han ont i magen …

Bok 14

Boktjuven av Markus Zusak

Allmänt känd som fruktansvärt sorglig – och otroligt bra. Boktjuven är en skildring av vänskap och mod under andra världskriget, berättad av Döden själv.  Historien kretsar kring flickan Liesel, boktjuven, och hennes uppväxt i ett sargat Nazityskland. Krigets fasor och vardagens förtretligheter och glädjeämnen skildras utifrån hennes anteckningar. 

Översättare: Anna Strandberg

Bok 15

Det här är hjärtat av Bodil Malmsten

danskt band
Köp boken

Det här är hjärtat från 2015 är en drygt 60 sidor lång sorgesång om den orimliga förlust som kallas döden. ”Den här dikten krävde att jag skrev den” sa Bodil Malmsten om diktsamlingen som var hennes första på 22 år och som blev hennes sista bok.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!