12 texter och böcker som kan ge tröst i sorgen
Biografier

12 texter och böcker som kan ge tröst i sorgen

Inga ord i världen kan ta bort det som gör ont. Men att gå till litteraturen och läsa om andras erfarenheter av förlust kan vara en tröst – i alla fall efter en tid.

Av: SelmaStories
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 12 september 2023

Inga ord i världen kan ta bort det som gör ont. Men att gå till litteraturen och läsa om andras erfarenheter av förlust kan vara en tröst – i alla fall efter en tid.

Bok 1

En liten bok om konsten att dö av Ulf Nilsson

Kartonnage
Köp boken

Barnboksförfattaren Ulf Nilsson gick bort i sviterna av cancer hösten 2021. En liten bok om konsten att dö är hans sista verk, ett resultat av de anteckningar han förde under sjukdomsperioden. Han hade en unik förmåga att skriva poetiskt om svåra ämnen, så som döden och sorg, för barn. Samma varma ton och kombination av det stora och det lilla återfinns i den här boken.

Bok 2

När du dör ska jag vara nära av Annie Reuterskiöld

Hur kommer man någon nära som inte längre kommer ihåg något? Annie Reuterskiölds mamma bor på ett demensboende och har drabbats av coronaviruset. Annie vill komma över de händelser som skapat ett avstånd mellan dem. Jakten på psykisk närhet bidrar till många insikter.

Bok 3

En dag dog Hannah, alla andra dagar levde honav Patrick Ekwall

Journalisten Patrick Ekwall berättar om den omtumlande tiden efter hustrun Hannahs död. Drygt ett år innan Hannah gick bort diagnostiserades hon med en aggressiv form av bröstcancer. En dag dog Hanna, alla andra dagar levde hon skildrar Patrick och dottern Tindras sorg och saknad. Men handlar även om att se framåt och fortsätta leva, till minnet av Hannah.

Bok 4

Hantera döden – en handbok av Jakob Ratz Endler

Kartonnage
Köp boken

Hur ofta talar du om döden? Jakob Ratz Endler är läkare och har stått bredvid många patienter när de tagit sitt sista andetag. Hantera döden, en handbok tar med oss in i akutrum, operationssalar och i samtal med patienter och anhöriga. Boken beskriver hur döden ser ut och hur man kan förbereda sig och sina anhöriga.

Bok 5

Nattmusik för dagsländor av Eva-Stina Byggmästar

Inbunden
Köp boken

”Jag vill trösta och vårda de söndriga själarna”. Så har Eva-Stina Byggmästar sagt om sitt författarskap. I sin nya diktsamling skriver hon om ett antal livsviktiga frågor: Handlar kärleken egentligen om att gå vilse, om metamorfos, om att satsa allt och förlora allt? Var i kroppen sitter själen? Nattmusik för dagsländor är en diktsamling om sorg och förlust, och den nya boken har fått ett fint mottagande.

Bok 6

Anteckningar av Tua Forsström

Inbunden
Köp boken

Vad gör man åt kärleken som blev hemlös? Tua Forsströms diktsamling handlar om sorgen efter ett barnbarn som dog leukemi. I sina anteckningar kring förlusten citerar hon poeten W.H. Auden. När han fick frågan om poesi kan förändra samhället eller människonaturen sa han nej. Men dikten kan tillåta oss att umgås med de döda, menade han. Den kan påminna oss om att glädjas en smula åt livet eller åtminstone uthärda lite bättre, hålla oss sällskap en stund.

Bok 7

Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion

”Livet förändras snabbt. Livet förändras på ett ögonblick. Man sätter sig ner för att äta middag och livet som man känner det är slut.”

Så skriver författaren och essäisten Joan Didion i sorgeboken Ett år av magiskt tänkande. Boken tilldelades National Book Award 2005 och handlar om året efter att hennes man sedan 40 år hastigt gick bort. Kvällen före nyårsafton 2003 sitter hon och hennes make John Gregory Dunne, vid matbordet i lägenheten i New York. De har precis kommit hem från sjukhuset där deras enda dotter Quintana ligger i koma, svävande mellan liv och död. Hon har drabbats av en vanlig influensa, som senare har utvecklats till en allvarlig lunginflammation och svår blodförgiftning. Samma kväll vid matbordet drabbas plötsligt John av en hjärtinfarkt och dör. En tid senare avlider även Quintana.

Bok 8

Det här är hjärtat av Bodil Malmsten

danskt band
Köp boken

Det här är hjärtat från 2015 är en drygt 60 sidor lång sorgesång om den orimliga förlust som kallas döden. ”Den här dikten krävde att jag skrev den” sa Bodil Malmsten om diktsamlingen som var hennes första på 22 år och som blev hennes sista bok.

Ur Det här är hjärtat, 2015 

Varje år ska hjärtat slå
ungefär 30 miljoner gånger

Men så slå då!
Slå
Slå
Slå

Bok 9

Ändå inte försvunnen av Lasse Berg

Det var när författaren Lasse Berg och hans fru Ingrid var iväg på en långresa som de fick ett telefonsamtal som skulle förändra deras liv för alltid. Deras dotter Linda, 34, hade förblött i deras lägenhet efter en osannolik fallolycka. Sorgeboken Ändå inte försvunnen : om sorg, tröst och att vara människa är personlig men samtidigt allmängiltig berättelse om det värsta som kan hända en förälder.

Bok 10

Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka : Carls bok av Naja Marie Aidt

danskt band
Köp boken

I Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka skriver den danska författaren  Naja Marie Aidt om sorgen efter hennes son som dog. En kväll i mars får hon ett telefonsamtal om att hennes 25-årige son Carl ligger för döden på Rigshospitalet efter en olycka. Han har under en drogpsykos kastat sig ut från fjärde våningen. I boken skriver hon om livet med och utan honom och hon söker efter ett språk som kan bära döden, i andras skrivande.

Bok 11

Dagbok från ditt försvinnande av Malin Lagerlöf

När någon en helt vanlig morgon säger hejdå, går ut genom dörren och aldrig mer kommer tillbaka. Om det handlar Dagbok från ditt försvinnande. När regissören Daniel Lind Lagerlöf försvann spårlöst från en klippa i Bohuslän 2011 lämnade han efter sig fru och tre små barn, varav den yngsta bara var tre månader. Fem år efter händelsen kom manusförfattarens Malin Lagerlöfs bok om tiden efter sin mans försvinnande. Dagboken är både en sorgebok och kärleksförklaring och en berättelse om att tvingas uppfinna sig själv på nytt.

Bok 12

En handfull regn av Niklas Rådström

Vi är beredda till nästan vad som helst för att hålla kvar livet i dem vi älskar. Så skriver Niklas Rådström i En handfull regn från 2007. Romanen är full av minnesbilder från författarens uppväxt på Södermalm under 60- och 70-talet och kretsar kring barndomsvännen, en av de unga döda, som begick självmord. Det är en bok om livet och döden och om den väg varje människa måste vandra, genom ljusa valv och mörka.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!