11 oförglömliga böcker som blivit moderna klassiker
Boktips

11 oförglömliga böcker som blivit moderna klassiker

Klassiker är de äldre men tidlösa böckerna som vi läser och uppskattar än idag. SelmaStories har valt ut de nutida böcker vi tror kommer att bli moderna klassiker och beundras av framtida generationer.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 18 januari 2023

Klassiker är de äldre men tidlösa böckerna som vi läser och uppskattar än idag. SelmaStories har valt ut de nutida böcker vi tror kommer att bli moderna klassiker och beundras av framtida generationer.

Bok 1

Samlade verk av Lydia Sandgren

Inbunden
Köp boken

Lydia Sandgren vann Augustpriset 2020 inom skönlitteratur för Samlade verk. Det är en roman om familjegåtor och en omtumlande livskris bland en mångårig vänskap och djup kärlek. En allvarlig men underhållande roman som sticker ut bland den svenska samtidslitteraturen, med potential till att bli en tidlös klassiker.

Bok 2

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Storpocket
Köp boken

En sorglig, intressant och djupgående karaktärsstudie om fyra vänner och deras liv i New York, som spänner över flera decennier och växlar mellan mörker och ljus. Ett litet liv är en sådan bok som man inte kan lägga ifrån sig och aldrig vill att den ska ta slut, trots att den är 732 sidor lång.

Översättare: Niclas Nilsson

Bok 3

Samlade dikter och prosa 1954-2004 av Tomas Tranströmer

Tomas Tranströmer har genom åren med sina dikter befäst sin plats som en av Sveriges främsta poeter, hyllad världen över för sin poesi. Samlade dikter och prosa 1954 – 2004 innehåller hans samtliga publicerade diktsamlingar med rytmisk lyrik och vackert metaforiskt språk som talar direkt till själen.

Bok 4

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Storpocket
Köp boken

Under 1970-talets början drabbas den utdöende norrländska byn Svartvattnet av ett fruktansvärt brott. Anna och hennes dotter Mia anländer med bussen från Stockholm, men den person som skulle möta dem dyker inte upp. Trots att de har en karta och det är en ljus natt, går de vilse och till slut söker Annie hjälp i ett blått tält nere vid vattnet.

Det har gått arton år sedan händelsen och nu börjar sanningen om vad som egentligen hände bubbla upp till ytan. Det blir farligt igen i myrlandet. Händelsen har kastat en mörk skugga över byn och många människors liv.

Bok 5

Boktjuven av Markus Zusak

Boktjuven har alla förutsättningar att bli en modern klassiker. Köp den, låna den eller stjäl den, men framför allt: läs den!” – SvD.

Den handlar om Liesels uppväxt i Nazityskland och hennes kärlek till böcker och orden. Historien berättas av Döden. Narrativet sätter ett udda perspektiv på berättelsen vilket gör den till en unik och oförglömlig läsupplevelse. Samtidigt är berättelsen en realistiskt skildring av hur det kan ha varit att växa upp i Nazityskland under andra världskriget.

Översättare: Anna Strandberg

Bok 6

Det här är hjärtat av Bodil Malmsten

”Det här är hjärtat är en kärleksdikt, en sorgedikt, en dikt när den orimliga förlust som kallas döden drabbar, den drabbar alla, den drabbade mig. Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den”. – Bodil Malmsten i mars 2015.

En vacker och sorglig men samtidigt livsbejakande dikt som vi tror kommer att vara lika relevant i framtiden som den är idag.

Bok 7

Never let me go av Kazuo Ishiguro

Storpocket
Köp boken

2017 vann Kazuo Ishiguro nobelpriset för skönlitteratur ”som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen” – Svenska Akademien. Never let me go är en av hans mest hyllade romaner. Den skildrar tre barns gemensamma uppväxt men berör också vår tids stora etiska frågor. En skickligt berättad tankeväckande och sorglig historia.

Översättare: Rose-Marie Nielsen

Bok 8

Min kamp 1 av Karl Ove Knausgård

Den första delen av Karl Ove Knausgårds briljanta autofiktiva hexalogi. Första delen inleds med en svepande beskrivning av varje människas slutpunkt, döden. En suggestiv läsning som vi tror kommer att beröra framtida generationer med dess vackra och råa språk.

Översättare: Rebecca Alsberg

Bok 9

Vägen av Cormac Mccarthy

Amerikanska författaren Cormac McCarthy har visat gång på gång att han är en av samtidens främsta författare, med flera romaner som blivit filmatiserade. Vägen är hans dystopiska roman – en djupt gripande berättelse om en far och sons resa mot hopp, som ställs i kontrast mot en skrämmande framtid. Det är en hypnotisk berättelse som griper tag i en och känns träffande och universell, och kanske även mer träffande desto mer tiden går.

Översättare: Thomas Preis

Bok 10

Jag for ner till bror av Karin Smirnoff

Jag for ner till bror är den första delen i serien Jana Kippo. Det är en tung berättelse från den norrländska glesbygden Smalaånger med inslag av fattigdom, misshandel och alkoholism. Maria har hittats död. Hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Samtidigt på äldreomsorgen får de en ny medarbetare, Janakippo, som stack sin far med en högaffel. Dramat är gripande och berörande och kan bli lika relevant om 50 år som den är idag.

Bok 11

Harry Potter och De vises sten av J.K. Rowling

Det finns många moderna böcker med potential att bli klassiker i framtiden, men den bokserien som nästan redan klassas som en, är Harry Potter – som tog världen med storm när den släpptes. J.K. Rowling har skapat en helt bildligt och och bokstavligt talat magisk värld där vi följer Harry Potter och hans vänner bland trolldom och äventyr kämpa mot oddsen för att besegra de onda krafterna. Tidlös underhållning för yngre och äldre.

Översättare: Lena Fries-Gedin

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer