3 älskade klassiker på nytt vis
3 älskade klassiker på nytt vis
Böckerna

3 älskade klassiker på nytt vis

Av: Caroline Geijer
Publicerad: 14 februari 2017

En älskad klassiker är universell, tidlös och kan läsas om och om igen. Men kanske skadar det inte med lite nya människor och miljöer? Här är tre fantastiska böcker där författarna bytt georgianska England eller Shakespeares något otidsenliga namn till lite mer uppdaterade versioner. Men allt känns igen, vi lovar!

Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld


En modern version av: Stolthet och fördom av Jane Austen

Hyllade Curtis Sittenfeld levererar här en lika delar Jane Austen-hyllning som djärvt litterärt experiment. Mr Darcy, Chip Bingley och hela familjen Bennet har flyttats från Jane Austens engelska grevskap till ett nutida USA i en enligt kritikerna fantastisk nytolkning.

Handlingen i nutid

Liz skriver för ett livsstilsmagasin och bor med sin yogande syster Jane i New York. Men när deras far får hälsoproblem återvänder de till barndomshemmet i Cincinnati och finner det stora Tudorhuset förfallet – och resten av familjen i en förvirrad röra. De yngsta systrarna Kitty och Lydia bryr sig mer om sina crossfitpass och paleodieter än att skaffa jobb, och mellansystern Mary håller som bäst på med sin tredje magisterexamen och lämnar knappt sitt rum, med undantag för de mystiska tisdagsutflykterna som hon inte vill diskutera med någon. Mrs Bennet är lika neurotisk och påfrestande som alltid och försöker desperat hitta en lämplig giftaskandidat till Jane, vars fyrtioårsdag är i snabbt annalkande. Så gör Chip Bingley, den nyinflyttade snygge läkaren som varit med i dokusåpan Singel söker kärleken, entré. Chip fattar genast tycke för Jane, medan Liz inte alls finner kirurgen Fitzwilliam Darcy lika charmerande. Spelet kan börja. Sanning och skvaller är en lekfull, smart och underhållande saga för 2000-talet som tonsäkert tar sig an frågor om kön, klass, kärlek och familj, och ja – stolthet och fördom.


Författaren

Curtis Sittenfeld har fått flera utmärkelser för sitt skrivande, den första redan som sextonåring. I en klass för sig är hennes debutroman och den har blivit utsedd av The New York Times som en av 2005 års bästa böcker. 2007 kom hennes andra roman ut, Mannen i mina drömmar, och 2009 den tredje, Presidentens hustru. Systerland kom ut på svenska år 2014 – och i år alltså Sanning och skvaller.

 

 

 

 


Aniara av Knut Larsson

En modern version av: Aniara av Harry Martinson

Harry Martinsons stora rymdepos har i Knut Larssons händer blir det ett lika ovanligt som spännande serieroman.
Handlingen i nutid: Berättelsen är på samma gång en förtvivlans varning i kärnvapnens och de ekologiska hotens tid och det kanske viktigaste verket i Martinsons livslånga projekt att visa oss människans försök att se sig själv och sin roll i skapelsen. Aniara publicerades första gången 1956 och fick ett storartat mottagande. Men kanske är det först idag som rymdeposet fullt ut framstår som ett av vår tids konstnärligt och intellektuellt mest utmanande verk. Harry Martinson beskrev själv boken så här 1957: ”Vi tror att det räcker med att överlämna åt politikerna att klara en del praktiska samlevnadsdetaljer. Men vi måste alla känna vår meddelaktighet i världssituationen. Vi måste uppleva vårt medlemskap i kosmos och vår medansvarighet när förstörelsen släpps lös.”

Författaren

Knut Larsson är en svensk serietecknare, illustratör och konstnär som debuterade i Galago 1996. Sedan dess har han kommit ut med sex seriealbum, bland andra Canimus (2001), Lokmannen (2003) och Krokodilstaden (2008). Knut Larsson har vunnit flera fina utmärkelser samt haft utställningar i Moskva, St Petersburg, Tokyo, Rom, Malmö, Paris, Budapest och Stockholm.
knut-larsson

Tidsklyftan av Jeanette Winterson

 

En modern version av: En vintersaga av William Shakespeare

I Jeanette Wintersons omarbetning av En vintersaga framträder Shakespeares eviga teman hämnd, svartsjuka och förlåtelse, mot bakgrund av finanskrisens London och amerikanska New Bohemia.

Handlingen i nutid

Leo är övertygad om att hans gravida fru Mimi bedrar honom med hans barndomsvän Xeno. En gång i tiden delade han och Xeno allt, men händelser i deras förflutna förmörkar deras relation, och Leo kan inte tro annat än att barnet Mimi bär på är Xenos. Hans vanvettiga svartsjuka kommer att leda till att han mister allt. Leo vill inte veta av Mimis dotter och hon blir Perdita, den lilla förlorade. Över haven förs hon till en främmande kust och växer upp i den amerikanska södern, under Sheps skyddande hand, ovetande om sitt ursprung. Ända till Xenos son 16 år senare får upp ögonen för den hjärtskärande vackra flickan – men kan det som en gång förlorats återbördas och kan förlåtelse överbrygga tidens djupa klyfta?

Författaren

Jeanette Winterson är en hyllad och älskad författare, ofta nämnd i Nobelpris-sammanhang. Hon växte upp på engelska landsbygden i ett strängt frireligiöst hem, men lever idag med sin fru Susan i London och Cotswolds. Hon har i sitt författarskap intresserat sig för hur människor reagerar när de hamnar i stressade situationer, vid vändpunkter i livet.
jeanette-winterson

av Caroline Geijer

En sida till? Fortsätt läs!