10 drabbande böcker om att komma ny till Sverige
Boktips

10 drabbande böcker om att komma ny till Sverige

Romaner och biografier som på olika sätt handlar om att komma ny till Sverige. Här har vi listat några fler barn-, ungdoms- och vuxenböcker som kretsar kring identitet, tillhörighet och att hitta sin plats i världen.

Av: SelmaStories
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 06 april 2022

Romaner och biografier som på olika sätt handlar om att komma ny till Sverige. Här har vi listat några fler barn-, ungdoms- och vuxenböcker som kretsar kring identitet, tillhörighet och att hitta sin plats i världen.

1. Min väg från flykting till hela Sveriges polis av Nadim Ghazale och Sara Nygren

10 drabbande böcker om att komma ny till Sverige

Min väg från flykting till hela Sveriges polis är Nadim Ghazales berättelse om att ankomma till Sverige som flyktingbarn från krig i Libanon, och hans väg till att bli polis och bekämpa brottslighet och rasism i landet. Det här är berättelsen om flykten, skulden, ilskan och kärleken – men mest av allt är det här en bok om att bygga från noll och om det magiska ordet ”välkommen”.

Köp Min väg från flykting till hela Sveriges polis här
Lyssna på Min väg från flykting till hela Sveriges polis här
Läs Min väg från flykting till hela Sveriges polis som e-bok här

2. Glaspojken av Zanyar Adami

10 drabbande böcker om att komma ny till Sverige

Glaspojken är Zanyar Adamis berörande självbiografiska berättelse om hans traumatiska men hoppfulla uppväxt. Han är son till två kurdiska gerillasoldater men på grund av en dödshotande sjukdom lämnas till hans morföräldrar. De tvingas lämna kriget i Iran till Irak och lyckas skicka Zanyar till Sverige hos en fosterfamilj. Föräldrarna lyckas även fly till Sverige där familjen återförenas och får bo i ett svenskt slott. Men Zanyars syster är kvar i Kurdistan.

Köp Glaspojken här
Lyssna på Glaspojken här
Läs Glaspojken som e-bok här

3. Vera av Anne Swärd

10 drabbande böcker om att komma ny till Sverige

Vera är en berörande roman om skuld och kärlek, och framförallt om överlevnad och flykt till en främmande värld. Berättelsen tar plats vid andra världskrigets slut. Sjuttonårige Sandrine har flytt kriget och ankommer till Sverige under sommaren, med ett falskt namn. Hennes enda bagage är ett barn hon tänkt göra sig av med – en hemlighet hon är beredd att göra vad som helst för att dölja. Med döden bakom sig och livet framför sig gifter hon in sig i överklassfamiljen Ceder med en läkare dubbelt så gammal som hon…

Köp Vera här
Lyssna på Vera här
Läs Vera som e-bok här

4. Maryam och mormorsmålet av Minoo Shams

10 drabbande böcker om att komma ny till Sverige

Maryam och mormorsmålet är en kapitelbok för lågstadiet om vänskap och om att komma ny till ett land. Det handlar om Maryam som kommer till Sverige med sina föräldrar och sin storebror precis när höstterminen ska börja. Kvar i Iran är mormor, som Maryam saknar så att det gör ont i hjärtat. Maryam vill inte vara här men hon börjar tvåan och går i skolan som man ska. Fast hon vägrar att prata svenska. Men i skolan får hon snabbt en riktig vän i Ida. En vän som kan skratta på samma språk som Maryam! Och sakta sakta börjar Maryam hitta vägen framåt.  Minoo Shams debutbok är den första delen i en bokserie om Maryam.

Köp Maryam och mormorsmålet här

5. De afghanska sönerna av Elin Persson

10 drabbande böcker om att komma ny till Sverige

Elin Persson skildrar tre drabbande livsöden i sin debutroman. Rebecka jobbar på ett HVB-hem där hon varje dag träffar Ahmed, Hamid och Zaher. De är Afghanistans söner, och Rebecka på asylboendet är deras anhörig. Som ny på hemmet får hon rådet att ”lämna jobbet på jobbet”. Men det är svårt att inte bli berörd, och när det blir för mycket flyr hon ner till källaren och sitter där en stund.

Köp De afghanska sönerna här
Lyssna på De afghanska sönerna här

Läs mer:  ”Jag ville skriva en nära berättelse bortom flyktingpolitiken”

10 drabbande böcker om att komma ny till Sverige

Suad Alis debutroman Dina händer var fulla av liv är en skildring av en kvinna före, under och efter flykten. Läsaren får följa Nora från barndomen i Baidoa, via gymnasietiden i Somalias huvudstad Mogadishu, genom de första oroliga åren i landet när klankonflikterna växer sig allt större. Till sist finns ingen annan utväg än att försöka lämna landet. Flykten blir svår och när hon väl kommer fram till Sverige vill hon, med alla sina förluster, helst bara dö. Men hon har sin dotter. Och hon har en vilja av järn – hon vill resa sig igen.

Köp Dina händer var fulla av liv här
Lyssna på Dina händer var fulla av liv här

Läs mer: 12 drabbande böcker om människor på flykt

7. Det var vi av Golnaz Hashemzadeh Bonde

10 drabbande böcker om att komma ny till Sverige

Nahid träffar Masood den kväll de firar att hon kommit in på universitetets läkarlinje. De är båda 18 år. Revolutionen kommer över dem som ett stjärnregn. De smyger runt i staden och delar ut flygblad, sprider sitt budskap. De vet att de riskerar allt, men det är roligt, kittlande, skrämmande. De är odödliga. Men allt blir långt mer allvarligt och våldsamt än de kunnat föreställa sig, och för lånade pengar flyr de till Sverige med falska pass. Det gör det för sin egen skull, och för att dottern ska få en framtid. I Sverige skapar hon sig en ny tillvaro, men tryggheten här har en mörk baksida. 30 år senare är Nahid arg – på sjukdomen, på sjukhuspersonalen, på livet, på sina vuxna barn. Allt det där ingen förstår i Sverige fast de vet så mycket. Allt som har med förlust och kamp att göra. Men ett barnbarn är på väg och ett hopp tänds. Kanske var inte allt förgäves ändå?

Köp Det var vi här
Lyssna på Det var vi här

8. En ö i havet av Annika Thor

10 drabbande böcker om att komma ny till Sverige

Ungdomsförfattaren Annika Thors böcker handlar ofta om människor som kämpar för att finna sin plats i tillvaron. I en En ö i havet får vi läsa om systarna Steffi och Nelli som är tolv och sju år gamla när de skickas till en ö i Göteborgs skärgård för att undkomma judeförföljelserna i sitt hemland Österrike. De drömmer om ett paradis, men möts av en karg verklighet. Boken är den första delen i en serie som fortsätter med NäckrosdammenHavets djup och Öppet hav.

Köp En ö i havet här
Lyssna på En ö i havet här

9. Modersmål av Mona Monasar

10 drabbande böcker om att komma ny till Sverige

Mona Monasar växte upp i Tensta utanför Stockholm med somaliska föräldrar. Hon har tidigare deltagit i estradpoesi-tävlingen ”Ortens bästa poet”, och debuterade i fjol med en diktsamling. Texterna i Modersmål kretsar kring psykisk ohälsa, rasism och hur det var att växa upp som svart, muslimsk flicka i 2000-talets Sverige.

Hon bänder upp min mun
gråter viskar i mitt öra
Förtär din moders mål
Svälj din tunga gör plats för ditt modersmål
Låt det fylla dig
När du tar ditt sista andetag
Spotta ut din tunga och säg orden
jag matat dig med från din födsel
Ge mig tillbaka vad jag sått
Ge mig tillbaka det du fått

Köp Modersmål här

10. Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri

10 drabbande böcker om att komma ny till Sverige

Jonas Hassen Khemiris debutbok Ett öga rött hyllades av kritikerkåren när kom 2003. Boken handlar om 15-årige Halim som tänker bli Sveriges mäktigaste revolutionsblatte. Hans mamma är död och han bor med sin pappa som övergett kampen och mest talar om vikten av att tala bra svenska. Ett öga rött, som också har filmatiserats, är en rolig och sorglig berättelse om en ensam ung man som försöker hitta sin plats i världen.

Köp Ett öga rött här
Lyssna på Ett öga rött här

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!