Atefeh Sebdani är fem år gammal när hon och hennes bröder slits bort från deras mamma och smugglas till Europa från Iran. Föräldrarna blir kvar i iransks motståndsrörelsens militärläger, där de kämpar som soldater. Min hand i min är en drabbande uppväxtskildring om att förlita sig på en själv som barn, och om samhället som ofta misslyckas med att se det utsatta barnet. Det är också berättelsen om en brinnande vilja som med mod lyckas frigöra sig.
Johanna Rubin Dranger är aktuell med en tecknad dokumentärroman. I boken pågår ett detektivarbete för att få veta vad som egentligen hände de släktingar som ”försvann” under andra världskriget. Läsaren förflyttas över tre kontinenter, men också genom tid och rum. Och medan de mördade träder fram i ljuset hotar mörkret att sluka den som kliver in i det.
Rahaf Mohammed har kallats för världens modigaste tonåring. Nu kommer hennes självbiografi om flykten från Saudiarabien till frihet.
Rahaf tränas till undergivenhet, enligt det strikta Saudiarabiska samhällets traditioner. Hennes bröder behandlar henne som en slav och slår henne regelbundet, ofta medan mamman till synes oberörd ser på. När hennes syster blir svårt misshandlad av släktingar når Rahaf sin vändpunkt. Hon börjar ifrågasätta alla de övergrepp och orättvisor som sker i hennes hem och land. Hon sminkar sig, hon klipper av sitt hår – trots förbud och farliga konsekvenser. Rebellen inom henne frodas.
Idag är Nadim Ghazale en känd polis som kämpar mot grov brottslighet och rasism. Men en gång i tiden var han ett barn på flykt från krigets Libanon. Boken Min väg från flykting till hela Sveriges polis handlar om den livsresan. Om flykten, skulden, ilskan och kärleken. Om alla gånger han fått frågan om han säljer knark på väg mellan centralstationen och svt-huset, om varför han inte får hyra stuga på västkusten och om slumpen som gjorde honom till polis. Yrket som höll på att kosta honom livet.
Zanyar Adamis debuterar med en självbiografisk uppväxtskildring. Pojken, som är bokens berättarröst, föds i början av 80-talet av två kurdiska gerillasoldater. Det upptäcks att han har en blodsjukdom som utan rätt vård kan innebära döden. Han lämnas hos sina morföräldrar, men familjen tvingas fly kriget från Iran till Irak där de överlever svält och bombanfall. De lyckas skicka pojken till Sverige där han som ensamkommande femåring hamnar hos en fosterfamilj. Året därpå flyr även föräldrarna och pojken får äntligen bo med dem. Men föräldrarna är nedbrutna och förtvivlade över att ha lämnat pojkens syster i Kurdistan.
Varför kallar vi dem flyktingar och inte bara människor på flykt? Få föddes som flyktingar. Ingen önskar att dö som flykting. Trots det så talar vi om flyktingar som om de vore samma sak som att vara dansk, svensk eller norsk. Människor på flykt har tvingats bryta med allt men ändå när de drömmar och hopp om framtiden. Carsten Jensen har skrivit en bok inte om flyktingar, utan om människor som kastar sig huvudstupa. Om människor på väg.
Ungdomsromanen De afghanska sönerna är Elin Perssons debut. När hon inte ägnar sig åt skrivandet jobbar hon med socialt arbete, och i hennes första bok skildrar hon tre unga personers livsöden på ett mycket drabbande sätt. Här får vi möta Rebecka som jobbar på ett HVB-hem. Varje dag träffar hon Ahmed, Hamid och Zaher. De är Afghanistans söner, och Rebecka på asylboendet är deras anhörig. Som ny på hemmet får hon rådet att ”lämna jobbet på jobbet”. Men det är svårt att inte bli berörd, och när det blir för mycket flyr hon ner till källaren och sitter där en stund.
Läs mer: Elin Persson: ”Jag ville skriva en nära berättelse bortom flyktingpolitiken”
Daniel Yousefi hade planerat att stanna i de grekiska flyktinglägren i en vecka. Han blev kvar i ett halvår. Den åttonde kontinenten är Daniel Yousefin debut, en dokumentär-poetisk skildring av flyktingkrisen. Bilder blandas med intervjuer, samtal och reportageliknande berättelser från volontärer och flyktingar i södra Europa.
Nahid och Masood är 18 år gamla när de träffas i Teheran. När revolutionen kommer smyger de runt i staden och delar ut flygblad. De riskerar allt, men det är samtidigt roligt, kittlande och spännande. En dag blir en demonstration långt med våldsam och allvarlig än vad de kunnat föreställa sig. Nahid och Masood flyr med sin dotter till Sverige och försöker bygga ett nytt liv. 30 år senare får Nahid ett sjukdomsbesked som hon möter med ilska. Ilska över hur livet blev, det som inte blev, det ständiga kampen och förlusten. Det var vi är en roman full av kraft, vrede och livsglädje som greppar tag i läsaren från första sidan.
Nadia och Saeed träffas i ett land på gränsen till inbördeskrig. De blir kära i varandra, och på grund av oroligheterna runt omkring kommer de varandra nära snabbare. När bomber börjar explodera och vägspärrar upprättas hör Nadia och Saeed rykten om vägar bort från våld och krig. Det är farligt och har ett pris, men när våldet eskalerar tar de beslutet att lämna sina gamla liv bakom sig.
1945 kommer Sandrine från krigets mörker till försommarsverige. Med sig har hon ett barn hon tänkt göra sig av med och en hemlighet. Sju månader senare står hon brud på en ö ute i skärgården och ska gifta sig med kvinnoläkaren Ivan Ceder. Under bröllopsnatten drar en snöstorm in och bröllopsgästerna blir fast på ön.
Nioårige Gazas far är mellanhand i en lång kedja av människosmugglare. Tre gånger i månaden kommer långtradare fullastade med människor på flykt från Iran, Irak och Syrien. Gazas jobb är att hålla uppsyn över flyktingarna, se till att de inte blir upptäckta och får tillräckligt med mat och luft för att överleva. Med allt friare tyglar blir det skrämmande tydligt att Gaza inte är mogen för den makt han har över människorna.
”En av de romaner som berört mig mest den här hösten… Det är rasande skickligt genomfört och det är skrivet på ett språk som är som en knytnäve i magen”
Yukiko Duke
Bön till havet är inspirerad av det som hände Alan Kurdi, den 3-åriga syriska pojken som drunknade i Medelhavet 2015 vars bild blev en symbol för flyktingkrisen. På en strand vaggar en pappa sin sovande son i väntan på gryningen och en båt som de hoppas ska ta dem till ett nytt hem. Han berättar för sin pojke om barndomens somrar, sin farfars gård i Syrien och hur staden Homs myllrade av liv innan bomberna började falla.
Läs mer: Khaled Hosseinis nya bok om flykt får världen att gråta
En självbiografisk roman om Kim Thúys minnen från barndomen i krigets Sydvietnam, till livet i exil i Kanada, vidare till flykten i båt över Siambukten och tiden i flyktingläger i Malaysia. Minnesfragmenten vävs ihop med varandra och Kim Thúy berättar med både humor och allvarlig. Ru har nominerats till flera priser och författaren var en av fyra slutkandidater till Den Nya Akademiens Litteraturpris 2018.