Drama bland fyrverkerierna – 8 böcker i sann nyårsanda
Boktips

Drama bland fyrverkerierna – 8 böcker i sann nyårsanda

Det är dags att glömma allt jobbigt som varit och blicka framåt mot ett nytt, lyckligt år! Men är det verkligen så enkelt? Vi listar spännande romaner där nyårsfirandet inte riktigt blir som det var tänkt...

Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 21 december 2023

Det är dags att glömma allt jobbigt som varit och blicka framåt mot ett nytt, lyckligt år! Men är det verkligen så enkelt? Vi listar spännande romaner där nyårsfirandet inte riktigt blir som det var tänkt...

Bok 1

Ett gott nytt år av Malin Stehn

Malin Stehns debut till spänningsoman försvinner 17-åriga Jennifer från en fest. I en annan del av staden skålar hennes mamma Lollo in det nya året med sina gamla vänner, Nina och Malena. De har inte så mycket gemensamt längre, men familjernas nyårsfirande är fortfarande tradition. När föräldrarna vaknar efter en kväll med för många glas och lite för mycket ärlighet är mardrömmen ett faktum. Försvinnandet sätter vännernas värld i gungning och mörka hemligheter tvingas upp till ytan. Hur väl känner de varandra? Och vad hände egentligen på nyårsnatten?

Läs mer: Boktips! 9 starka berättelser om försvinnanden

Bok 2

Högre än alla himlar av Louise Boije af Gennäs

I denna den första delen av en trilogi som utspelar sig under 2000-talets första decennium, följer vi sex vänner i Stockholm som samlas på Norr Mälarstrand för att fira nyårsafton 1999. Gruppen, bestående av författaren Sanna, hennes make börsmäklaren Victor, Naturvårdsverksarbetaren Stefan med sin terapeutfru Pella, den kämpande skådespelerskan Liv, och UD-anställde Jalle, står inför ett årtusende fyllt av möjligheter. Deras tätt sammansvetsade relationer testas genom åren av personliga och yrkesmässiga framgångar och motgångar, sorg och tragedi. Romanen erbjuder en översikt över tidig 2000-talshistoria och utforskar teman som stark vänskap och det mänskliga villkoret i en föränderlig tid.

Bok 3

Rökridå av Thomas Enger och Jørn Lier Horst

En bombexplosion på nyårsafton gör att Oslo sätts i terrorberedskap. Ett av namnen på listan över skadade i dådet är bekant för Alexander Blix: Ruth-Kristine Smeplass, mamma till Patricia som vid två års ålder kidnappades tio år tidigare och varit försvunnen sedan dess. Fallet blir aktuellt på nytt och även bloggaren Emma Ramm får upp intresset för det olösta mysteriet. Både Alexander och Emma försöker på varsitt håll tränga sig igenom den rökridå som lagts ut för att dölja sanningen om Patricias försvinnande.

Översättare: Marianne Mattsson

Bok 4

Dödligt nyår på Teneriffa av Katarina Bivald

Berit Gardner vaknar på nyårsaftons morgon i sin stuga i Cornwall – men snart avbryts lugnet av ett oväntat telefonsamtal från det förflutna som ber henne att omedelbart resa till Teneriffa. Kort därefter finner hon sig själv bland palmerna i kvällsbrisen. En man hittas mördad efter en storslagen nyårsfest, i ett rum låst från insidan, vilket leder till att Kommissarie Wei Lin från Policía Nacional är övertygad om att det är mord. Han söker desperat Berits hjälp för att lösa fallet. I en berättelse som påminner om Agatha Christies verk, använder Berit sin intelligens och skarpsinne för att inte bara identifiera mördaren utan också för att klargöra hur mordet utfördes. Det står klart att mördaren inte kommer att tveka att mörda igen.

Bok 5

Kvinnorna på Flanagans av Åsa Hellberg

Den andra delen i Åsa Hellbergs serie om lyxhotellet Flanagans tar sin start på en dramatisk nyårsfest. Vännerna Elinor och Emma har drivit hotellet i tjugo år och det går strålande, men under ytan hotar skuld- och skamkänslor att brisera. Framgången har kommit med ett högt pris och kompanjonerna har tvingats offrat allt – inklusive familjelivet. Emmas dotter Frankie är en revolutionär ung kvinna som hatar sin mamma. Elinors dotter Billie flyr från sin mammas förväntningar och börjar studera i Uppsala. Intrigerna på Londonhotellet tar ny fart när 1980-talet når sin mitt med flärd, droger och sex. Och mellan kvinnorna står Sebastian. Kommer verkligen vänskapen, och hotellet, att överleva om sanningen kommer fram?

 

Bok 6

Nyårsfesten av Lucy Foley

Alla är inbjudna. Alla är misstänkta. December börjar lida mot sitt slut och det nya året ska snart ringas in i en lyxig jaktstuga i de skotska högländerna. Nio vänner som känt varandra sedan universitetstiden har samlats för att dricka champagne, äta god mat och njuta av varandras sällskap. Det ska bli det bästa nyåret någonsin. Men just som ett snöoväder drar in över Skottland hittas en i sällskapet mördad. Och samtidigt sprids ett rykte om att en seriemördare går lös i vildmarken. Har han slagit till igen? Eller finns den skyldiga inom stugans trygga väggar?

Översättare: Katarina Falk

Bok 7

Återträffen av Viveca Sten och Camilla Sten

Ännu en riktig nagelbitare i lyxig fjällmiljö. Fem kvinnor som pluggade tillsammans för tjugo år sedan återförenas för en helg i en av kvinnornas, Lisens, överdådiga hus i Åre. Helgen inleds med champagne, glada miner och härliga minnen, men snart börjar sprickor visa sig i fasaden. Livsbesvikelser, avund och gamla konflikter kommer upp till ytan. Samtidigt börjar snöovädret dra in över fjället. Och när nya hemligheter uppdagas brister allt. Fem kvinnor åker dit men bara fyra återvänder…

Bok 8

Nyårskyssen av Nora Roberts

Nyårskyssen är den avslutande, fristående delen i Nora Roberts älskade trilogi om värdshuset i Boonsboro. Efter att ha lämnat storstaden, ett exklusivt hotell och en otrogen man bakom sig har Hope börjat om i den lilla staden Boonsboro, och trivs med sitt nya liv. Hon sköter stadens värdshus och blir omtyckt av alla gäster. Hon har allt hon vill ha, ett spännande jobb och nära väninnor – men på kärleksfronten står det mer stilla än hon skulle önska. Den enda närkontakt med det motsatta könet hon får är när hon stöter på Ryder Montgomery, den äldste av bröderna Montgomery som rustat upp det gamla värdshuset. Han är envis, tyst och tvär, och av någon anledning lyckas han alltid gå henne på nerverna. Visserligen råkade Ryder och Hope ge varandra en nyårskyss, men det har de bådats enat om att det var ett misstag. Eller?

Översättare: Tove Janson Borglund

En sida till? Fortsätt läs!