Åsa Hellberg om nya boken: ”Jag har aldrig ett synopsis”
Författare

Åsa Hellberg om nya boken: ”Jag har aldrig ett synopsis”

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 20 november 2018

Författaren Åsa Hellberg har skrivit sin första kortroman. Laholmsflickan är en svart, humoristisk berättelse om uppdämd kvinnovrede och vad den kan få för konsekvenser. 

Åsa Hellbergs böcker beskrivs ofta som fartfyllda, varma och humoristiska. Men också med en seriös underton. Hennes ambition har varit att skriva underhållande berättelser om människor som trots sin mogna ålder inte alltid är säkra på sig själva. Nu är hon aktuell med sin första kortroman Laholmsflickan, vilken också är hennes första lite mörkare berättelse.

Berätta om Laholmsflickan

Laholmsflickan har svartare drag, den är annorlunda från vad jag brukar skriva. Man kan säga att det är tragikomedi. Den handlar om en kvinna i medelåldern. Hon har fått vara med om en del under sitt äktenskap. Hennes exman var notoriskt otrogen och lämnade henne för en yngre kvinna.

Åsa Hellbergs roman börjar fem år efter skilsmässan, då huvudpersonen blir kontaktad av någon som kallar sig Laholmsflickan. Hon visar sig vara exmannens älskarinna och har planer på att döda honom. Och hon vill ha huvudpersonen till hjälp.

– Vi får följa dialogen mellan Laholmsflickan och exfrun. Exfrun drömmer om ett liv utan maken, men förstår att det i praktiken skulle vara förfärligt. Alltmedan dialogen mellan de båda kvinnorna utvecklas, uppdaterar exfrun samtidigt sin exman om planerna. Hon frågar honom på vilket sätt han vill bli dödad.

Åsa Hellberg berättar om sin huvudperson, hon som aldrig nämns vid namn. Hur hon fortfarande älskar sin exman, men hur han sedan länge har gått vidare. Åsa Hellberg suckar, menar att det är svårt att gå vidare efter ett långt äktenskap. Huvudpersonens exman är författare, konstnär. Hans konstnärssjäl behövde vårdas, under äktenskapet kretsade hennes liv kring honom. Hon glömde bort sig själv.

Den här boken är bara skriven utav lust.

Åsa Hellberg var mitt uppe i en redigering när hon kom på att hon ville ha någonting att göra om eftermiddagarna. Hon jämför det med stickning. Hennes ambition var att utveckla sitt skrivande, öva på att berätta ur nya perspektiv och med nya ord. Hon viftar med fingrarna och berättar hur hon placerade fingertopparna mot tangentbordet och hur romanen därifrån tog fart.

Hur har det varit att skriva en kortroman?

– Det har varit fruktansvärt roligt, bland det roligaste jag gjort. Den här boken är bara skriven utav lust.

Hur har skrivprocessen sett ut?

– Jag sätter mig alltid ner med datorn i knät. Och sedan händer det någonting när fingertopparna får kontakt med tangenterna. Jag har aldrig vetat en enda story. Jag skriver mig fram till precis allting. Jag har aldrig ett synopsis.

Du beskriver Laholmsflickan som en svart komedi, men den känns inte alltigenom mörk? 

– Det är ingen munter historia, men muntert berättad. En svart komedi helt enkelt.

Foto: Anna-Lena Ahlström

KÖP BOKEN HÄR

KÖP BOKEN HÄR

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!