Boktips! 9 berättelser om försvinnanden
Boktips

Boktips! 9 berättelser om försvinnanden

Litteraturen är full av försvinnanden. Men även om många böcker utgår från temat så kan det handla om helt olika slags berättelser. Här har vi listat några titlar där vi får läsa om några personers försvinnanden och hur det påverkar dem som är kvar.

Av: SelmaStories
Publicerad: 25 juli 2022

Litteraturen är full av försvinnanden. Men även om många böcker utgår från temat så kan det handla om helt olika slags berättelser. Här har vi listat några titlar där vi får läsa om några personers försvinnanden och hur det påverkar dem som är kvar.

1. Gränslös av Jørn Lier Horst

Boktips! 9 berättelser om försvinnanden

Den senaste delen i Jørn Lier Horsts deckarserie om William Wisting. Wisting blir kontaktad av en grupp människor som funnit varandra på internet och försöker lösa ett ouppklarat mord: det på australiensiske backpackaren Ruby Thompson. Astria är en av de mest aktiva medlemmarna men tystnar plötsligt, inte långt efter att hon sagt sig vara nära en lösning på mordet. Wisting dras in i gruppens okonventionella efterforskningar och inser snart att det är ett komplicerat fall.

Översättare: Marianne Mattsson

Köp Gränslös här.
Lyssna på Gränslös här.

2. Äpplet faller inte av Liane Moriarty

Boktips! 9 berättelser om försvinnanden

Big little lies-författaren Liane Moriartys senaste bok Äpplet faller handlar om familjen Delaney. Stan och Joy har varit gifta i 50 år och är ett team både på tennisplanen och i arbetslivet. Men är allt så bra som det verkar? För vem är egentligen kvinnan Savannah som paret börjat umgås med? Och varför tvekar deras fyra vuxna barn att anmäla Joys försvinnande till polisen?

Köp Äpplet faller inte här.
Lyssna på Äpplet faller inte här.

Läs mer: 9 psykologiska thrillers som kryper under huden

3. Ondskans nätverk av Max Seeck

Boktips! 9 berättelser om försvinnanden

Spänning från en av av Finlands främsta deckarförfattare! I Max Seecks bok Ondskans nätverk försvinner Finlands mest framgångsrika influerare efter ett releaseparty i Helsingfors. Även hennes före detta pojkvän saknas. Några dagar senare läggs en märklig bild som föreställer en fyr på en ö i havet upp på hennes Instagramkonto. Under bilden finns en dikt som tycks beskriva hennes död. Samtidigt hittas liket av en ung kvinna på en strand. Finns det en koppling mellan den mördade kvinnan och de försvunna influerarna? Kriminalöverkonstapel Jessica Niemi och hennes kollegor kopplas in för att utreda fallen.

Köp Ondskans nätverk här.
Lyssna på Ondskans nätverk här.

3. Samlade verk av Lydia Sandgren

Boktips! 9 berättelser om försvinnanden

Lydia Sandgrens Augustprisade debut och Göteborgsskildring. Den 700-sidor långa romanen utspelar sig under tre decennier och kretsar kring förläggaren Martin Berg som på 80-talet träffar sin vän, konstnären Gustav Becker, och den geniala Cecilia som han gifter sig med. De får två barn och när dessa är små försvinner hon spårlöst. Parallellt får vi följa deras dotter, den 20-åriga psykologistudenten Rakel, i nutid. Det förbereds ett retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk och på utställningsaffischen som är tapetserad över stan möter hon var hon än vänder sig sin försvunna mammas ansikte.

Köp Samlade verk här.
Lyssna på Samlade verk här.

5. Ett lik för mycket av Carin Hjulström

Boktips! 9 berättelser om försvinnanden

Den tredje delen i Carin Hjulströms cosy crime-serie. Idylliska Säbyholm drabbas av ett märkligt försvinnande då den före detta elitsoldaten Ackie Storm tycks ha gått upp i rök. Polisen Olle Magnusson tar hjälp av Missing People för att söka igenom skogarna, samtidigt som en varg rivit får i området. Björn tar med sig Anton och Cecilia på galopptävlingar och köper loss en svårhanterlig hingst. Kanske kan det få honom att vinna Cecilias kärlek?

Köp Ett lik för mycket här.
Lyssna på Ett lik för mycket här.

6. Schack under vulkanen av Håkan Nesser

Boktips! 9 berättelser om försvinnanden

Den sjunde delen i Håkan Nessers bokserie om kommissarie Gunnar Barbarotti och hans kollega och sambo Eva Backman. I Schack under vulkanen får Barbarotti tag i ett oavslutat bokmanuskript signerat den berömde författaren Franz J Lunde. Bokens titel är ”En skriftställares sista dagar och död” och tycks skildra Lundes egna otäcka upplevelser innan försvinnandet. Barbarotti tar sig an fallet, samtidigt som coronapandemin lägger en våt filt över hela samhället.

Köp Schack under vulkanen här.
Lyssna på Schack under vulkanen här.

7. Patienten av Sebastian Fitzek

Boktips! 9 berättelser om försvinnanden

Sebastian Fitzeks thriller kretsar kring ett försvunnet barn. Det är sexårige Max som har varit försvunnen i ett år, och polisen är övertygad om att den nu inspärrade barnamördaren Guido Tramnitz är den som har kidnappat och förmodligen mördat pojken. Guido är dömd för två andra barnamord, och sitter nu på sluten psykiatrisk anstalt, men han vägrar att prata om Max. Riktiga bevis saknas, och Max föräldrar blir alltmer desperata och vill veta sanningen om vad som hänt deras älskade son. Till slut föreslår en av utredarna något extremt; han kan ordna så att pappan Till kan få komma in på samma avdelning som mördaren, med hjälp av en ny identitet och en fejkad journal.

Köp Patienten här.
Lyssna på Patienten här.

8. Gone girl av Gillian Flynn

Boktips! 9 berättelser om försvinnanden

Gillians Flynns bästsäljare Gone Girl gav genren ”psykologisk thriller” ett rejält uppsving. Boken, som senare också blev film, handlar om Nick och Amy, paret som vid en första anblick har allt. Efter några år i New York flyttar de till en småstad i Missouri. Men den nya tillvaron blir inte riktigt som de hade tänkt sig. På morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy plötsligt spårlöst försvunnen. Misstankarna faller snabbt på Nick, som hela tiden bedyrar sin oskuld. Amys dagbok ger dock en helt annan bild av Nick och äktenskapet.

Köp Gone Girl här.
Lyssna på Gone Girl här.

Läs mer: 13 böcker som definierade 2010-talet

Boktips! 9 berättelser om försvinnanden

En klassisk pusseldeckare från den schweiziske författaren Joël Dicker som tidigare skrivit Sanningen om fallet Harry Quebert. Det är juli 1994 och i staden Orphea i Hamptons skjuts borgmästaren och hans familj ihjäl. Två unga poliser löser brottet. 20 år senare kontaktas en av poliserna av journalisten Stéphanie Mailer som har grävt i fallet och menar att man har dömt fel gärningsman. När hon sedan försvinner under mystiska omständigheter inser polisen att Stéphanie hade rätt och tvingas öppna upp fallet igen.

Köp Stéphanie Mailers försvinnande här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!