12 böcker om antiken och grekisk mytologi
Boktips

12 böcker om antiken och grekisk mytologi

Kärlek och hat, lojalitet och svek, smärta och sorg. Antiken och den grekiska mytologin är full av storslagna berättelser som fortfarande fascinerar. Vi listar läsning för dig som inte får nog av antika miljöer, myter och gudar!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 08 mars 2023

Kärlek och hat, lojalitet och svek, smärta och sorg. Antiken och den grekiska mytologin är full av storslagna berättelser som fortfarande fascinerar. Vi listar läsning för dig som inte får nog av antika miljöer, myter och gudar!

Bok 1

Papyrus av Irene Vallejo

Förr i tiden var varje bok ett unikt föremål som samlades som en skatt i bibliotek efter att bokjägare skickats ut för att leta upp de eftertraktade verken på uppdrag av faraoner och kungar. Papyrus, en internationell succé, berättar historien om bokens uppkomst i den antika världen, från Alexandria till Rom, och hur muntliga berättelser utvecklades till papyrusrullar som blev grunden till västvärldens kultur. Irene Vallejo har skrivit en bok som hyllar böcker och läsning, men främst är det en fascinerande och personlig kulturhistoria om det skrivna ordets fantastiska ursprung.

Bok 2

Sången om Akilles av Madeline Miller

Storpocket
Köp boken

Den enormt populäre och rörande återberättelsen av sagan om det Trojanska kriget, Sången om Akilles, är nu aktuell på svenska. Efter en landsflykt hamnar den unge prinsen Patroklos hos kung Peleus och hans perfekte son Akilles. Trots deras olikheter växer en innerlig vänskap fram mellan pojkarna, en relation som djupnar till något mer i vuxenålder.

När Helena av Sparta blir bortrövad skickas Akilles i väg till Troja för att fullfölja sitt öde. Med sliten mellan kärlek och oro över vännen, gör Patroklos honom sällskap, där allt de håller nära hjärtat kommer att sättas på prov.

Översättare: Marianne Tufvesson

Bok 3

Galatea av Madeline Miller

Inbunden
Köp boken

Efter Sången om Akilles har Madeline Miller skrivit en kort men förtrollande återberättelse av Antika Greklands saga om Galatea. En skicklig marmorskulptör har skapat den vackraste kvinna som staden någonsin skådat, och gett henne liv, och tagit henne till sin fru. Nu förväntar han sig att Galatea, hans fru, ska behaga honom och göra sig undergiven. Men hon vill annat och med en dotter att rädda är hon fast besluten att bryta sig loss till varje pris.

Översättare: Matilda Södergran

Bok 4

Mythos av Stephen Fry

Stephen Fry, en av Englands mest folkkära komiker, återberättar de grekiska myterna och dess berättelser om kärlek, hat, kärlek och åtrå. Med värme, träffsäkerhet och stor kunskap om den klassiska litteraturen berättar Fry om vad som faktiskt hände, när det begav sig, i de odödliga gudarnas kretas. Sagorna om Atenas födelse ur Zeus huvud, Persefones vandring i dödsriket, Eros och Psyches svindlande kärlekshistoria – här blir de högrelevanta och fullkomligt mänskliga.

Översättare: Molle Kanmert Sjölander

Bok 5

Slaget om Troja av Theodor Kallifatides

Inbunden
Köp boken

Theodor Kallifatides skriver en egen version av Illiaden. Här är gudarna bortrensade och dramatiken tydligare. Men kriget, grymheterna och hjältedåden är marinerade i författarens varma livsvisdom. Kallifatides återger den klassiska berättelsen om Paris, Melenaos, Helena och Akilles på ett sätt som ger läsaren lika mycket spänning som reflektioner om kärlek, sorg och vad det innebär att vara människa.

Bok 6

Tullias värld av Kerstin Ekman

Inbunden
Köp boken

Kerstin Ekman utforskar sitt intresse för antiken och tecknar ett porträtt av en ung kvinnas liv och död i denna skönlitterära bok med personliga drag. Hon berättar om Tullia, Ciceros dotter. Genom att läsa om de stora män som levde under den här tiden har Kerstin Ekman lärt sig om kvinnorna. Det fanns inget annat sätt att ta reda på det.

 

Bok 7

Flickornas tystnad av Pat Barker

Inbunden
Köp boken

Trojanska kriget var männens krig, men vad hände med de besegrade kvinnorna? Där Illiaden berättar om männen som stupade i Troja vill Pat Barker i Flickornas tystnad berätta om kvinnorna. Mödrarna som minns sina söner, hur de var som barn och den sorg de lämnar efter sig. Hustrur som minns sina män. Flickornas tystnad ger röst åt krigets och tillvarons alla tysta kvinnor. Det är både en kärleksroman och en hjältedikt där Akilles är ett ensamt barn som förlorat sin mor och aldrig slutar söka efter henne.

Översättare: Eva Johansson

Bok 8

Eros den bitterljuva av Anne Carson

Anne Carsons storartade debut från 1986 kommer nu för första gången på svenska. I denna klassiker till essäbok undersöker Carson begreppet ”eros” i det antika Grekland genom att studera den tidens poesi och förhållande till begär. Här visar Carson sin briljanta förmåga att förklara samtiden och antiken genom varandra.

Översättare: Niklas Haga

Bok 9

Kirke av Madeline Miller

Storpocket
Köp boken

Det kan hända att du minns Kirke som den vackra häxan i Odysséen som förvandlade Odysseus manskap till svin. Hon anses vara den första häxan i västerländsk litteratur, och i Madeline Millers bok får hon äntligen en egen, episk äventyrsberättelse. En saga för vuxna full av magi, förtrollning, resor och mirakel.

”Med Kirke får vi ett feministiskt perspektiv på Odyséen. Miller väcker de urgamla texterna till liv och ger dem samtida relevans. Den här romanen slukar man girigt i en sittning. Den är ljuvlig.”
Observer

Översättare: Niclas Nilsson

Bok 10

Pompeji av Maja Lundgren

Maja Lundgrens roman om det antika Pompeji sålde i mer än 110 000 exemplar och nominerades till Augustpriset 2001. I Pompeji år 78-79, precis innan katastrofen, tampas den före detta borgmästaren Publius Paquius Proculus med svåra familjeangelägenheter. Mimerskan Methe är olyckligt kär. Den kristna Maria får problem när det dyker upp brev från Paulus. Värdshusvärden Sittius hyr ut sin lokal på Bordellgränd till vem det vara månde. I kulissen vakar den mäktiga vulkanen Vesuvius. Förälskad som han är skriver han kärleksbrev till alla människor och gör än så länge inget annat väsen av sig.

Bok 11

Afrodites tårar av Theodor Kallifatides

Theodor Kallifatides essäbok från 1996 utforskar den grekiska gudinnan Afrodite. Vem var hon? Vad blev hennes öde? Har de gamla grekiska sagorna och myterna något att säga oss än idag? Kallifatides ger sig ut i myternas och sagornas landskap och kommer nära både nymfer och himmelens vrede. Läs om myternas blod, svett och tårar såväl som lojalitet, lust och oövervinnelig kärlek.

Bok 12

Vår älskade av Kamila Shamsie

I den hyllade boken Vår älskade gör författaren en ny tolkning av Sofokles antika drama Antigone. Isma lämnar England för USA med en känsla av att livet äntligen kan börja på riktigt. Efter att ha ägnat sig helt åt småsyskonen har hon äntligen fått chansen att följa sina drömmar. Men Isma kan inte sluta oroa sig över sin viljestarka syster Aneeka i London, och brodern Parvaiz om också han när en dröm: Han vill hedra arvet från sin pappa, jihadisten han aldrig kände. En dag försvinner Parvaiz spårlöst. När han återigen ger sig tillkänna besannas Ismas värsta farhågor. Inte långt därefter lär syskonen känna Eamonn, sonen till en mäktig politiker med ett arv att antingen leva upp till eller trotsa. De två familjernas öden flätas samman, med drastiska konsekvenser för alla.

Översättare: Ylva Mörk

Bok 13

Tyngd av Jeanette Winterson

Jeanette Wintersons bidrag till Mytserien är en mästerlig version av berättelsen om Atlas och Herakles. Atlas, tyngd av ansvar, bär världen på sina axlar utan att försöka smita. Samtidigt tar Herakles sig rätten att skövla den. Jeanette Winterson vidgar myten om Atlas och Herkules till ett svindlande stort perspektiv, där både geologi och astronomi får plats. Hon för också in sitt eget livsöde i berättelsen och berättar självutlämnande om sin ensamma uppväxt och längtan ut till stjärnorna, bland annat med hjälp av rymdhunden Laika, emblematisk för en hel generation ensamma barn på sextiotalet. Med en självklar poetisk logik blir det Laika som slutgiltigt befriar Atlas ur hans fångenskap.

Tyngd kan finnas på bibliotek och antikvariat.

En sida till? Fortsätt läs!