En del föräldrar är med under hela uppväxten och länge efter det medan andra är helt frånvarande. Relationen till våra föräldrar kan vara komplicerad, inte minst när vi själva har blivit vuxna. SelmaStories tipsar om sex böcker som utforskar vad det innebär att vara någons barn.
Anna-Karin Palm följer sin mors gradvisa försvinnande in i alzheimers sjukdom, och försöker förstå mammans livshistoria och hur den påverkat henne själv och familjen. Jag skriver över ditt ansikte blir en berättelse om klassresa och livshunger, om familjehemligheter och en komplicerad mor-dotter-relation, som till slut kan landa i ett slags försoning.
2. Mamma i soffa av Jerker Virdborg
Ett helt vanligt besök i en helt vanlig möbelbutik utvecklar sig snart till något högst ovanligt. När det är dags att åka vägrar mamma att lämna soffan hon satt sig i. ”Jag går ingenstans”, säger hon. De vuxna barnen gör allt för att mamma ska lämna butiken i scener som är lika dråpliga som tragiska. Samtidigt tätnar mysterierna i den gamla lokalen. Jerker Virdborgs Mamma i soffa söker svar på frågor som vad det innebär att vara någons förälder och att vara någon barn.
Köp boken här.
3. Meningarna av Johanna Ekström
Johanna Ekström skriver känsligt och smärtsamt om att vårda en sjuk mamma, om ensamhet, sorg och kärlek, hopplöshet och ilska, om språkets möjligheter och omöjligheter.
”Jag är fyrtiosex år. Min dotter är snart åtta. Hon är hos sin pappa. Hon sover nu. Jag tänker på min mamma. Hon sover också, ensam i sin lägenhet. Jag träffade henne för några timmar sedan. Hon sa att hon var trött. Vad mer? Det är som en våldshandling att identifiera henne. Hon var ledsen. Hon var skör av sin död.”
4. Sanningens kalas av Marie Lundström
Radiojournalisten Marie Lundström författardebut med Sanningens kalas. Boken beskrivs som en dråplig och drabbande roman om livsval och kärlek och om det svåra i att vara kvinna, mamma och dotter. Det handlar om 48-åriga Isabel. Hon är ingen stjärna på det här med livet. Men vad fattas henne? Hon har en trygg familj, ett litet hus och fast jobb. Något hon inte borde behöva är en älskare, men nu blev det så ändå.
5. Skynda att älska av Alex Schulman
När Alex Schulman föddes hade hans pappa redan ett helt liv bakom sig. Han var gammal. När Alex besöker torpet i Värmland efter faderns bortgång väcks starka minnen till liv. En del gamla och bekanta, andra nya och och helt oväntade. Alex börjar samla på minnena och snart har han hundratals minnesfragment i anteckningsboken. Skynda att älska är ett ömsint och kärleksfullt porträtt av en far och en stark berättelse om hur det är att växa upp med en åldrande förälder.
6. Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri
En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Rollerna är förändrade och pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det?