14 berörande böcker om demens
Boktips

14 berörande böcker om demens

När vi blir äldre påverkas vårt minne, för somliga i högre grad än för andra. Att se en närstående glömma mer och mer kan vara en smärtsam upplevelse – och ibland kan man hitta tröst och igenkänning i litteraturen.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 09 mars 2023

När vi blir äldre påverkas vårt minne, för somliga i högre grad än för andra. Att se en närstående glömma mer och mer kan vara en smärtsam upplevelse – och ibland kan man hitta tröst och igenkänning i litteraturen.

Bok 1

Nollamorfa av Johan Jönson

danskt band
Köp boken

Den mångfaldigt prisade Johan Jönson är tillbaka med en högst originell poesibok i A3-format som skildrar en demenssjuk mans sista tid på ett äldreboende. Montaget görs genom dialoger och monologer från mannen och hans närstående, medan den sista delen av boken porträtterar kyrkogården och dess gravsten över den döde i diktform. 
Bok 2

Simmarna av Julie Otsuka

Inbunden
Köp boken

Julie Otsukas efterlängtade återkomst efter Vi kom över havet är äntligen här. Simmarna handlar om livet i en simhall i New York. Den börjar med beskrivningen av en spricka i simbassängens botten och hur det påverkar besökarnas rutiner och väcker oro och spekulationer. I andra delen av boken möter vi en äldre kvinna, Alice, som har flyttat till ett hem som hon inte känner igen. Hennes minnen från barndomen och interneringslägret under kriget kommer tillbaka samtidigt som hennes dotter försöker hitta ett sätt att hantera deras relation som faller sönder. En stilistiskt skildrad berättelse om närhet, avstånd, förlust och minne.

Översättare: Helena Fagertun

Bok 3

När hjärnan sviker – om livet med demens av Hedvig Söderlund

Kartonnage
Köp boken

Bonus faktatipsNär hjärnan sviker är en såväl väldisponerad och informativ som personlig handbok för dig som söker svar på alla sorts frågor om demens. Boken går igenom Alzheimers sjukdom och andra vanliga demenssjukdomar, tillsammans med exempel och förslag på hur du hanterar en situation när du själv eller någon annan är på väg att drabbas. Här får du stöd och tröst och påminns om att du inte är ensam.

Hedvig Söderlund är professor i psykologi och har studerat minnet och hjärnan i många år. Här delar hon med sig av sin expertkunskap samt av egna erfarenheter som anhörig.

Bok 4

När du dör ska jag vara nära av Annie Reuterskiöld

Vad är en människa värd utan sina minnen? Våren 2020 tar coronaviruset sig in i samhällets alla vrår och SvD-journalisten Annie Reuterskiölds mamma bor på ett demensboende. Efter en tid kommer beskedet att mamman smittats av sjukdomen och Annie bestämmer sig för att göra upp med de svåra minnen som har skapat ett inre avstånd mellan dem. Hon tar på sig ett uppdrag – när du dör ska jag vara nära. Men hur gör man det? Hur kommer man nära någon som inte längre kommer ihåg? Jakten på närhet skapar nya frågor om hur minnet fungerar, och varför Annie som är frisk också har glömt så mycket. I sökandet efter svar blottläggs en stor kärlek genom den märkliga insikten att mammans demenssjukdom också har varit läkande.

Bok 5

Askans dotter av Ilaria Tuti

Ilaria Tuti är tillbaka med ännu en rysande kriminalroman. Askans dotter, tredje delen i den älskade serien om kommissarie Terese Battaglia. Terese har förlorat striden mot alzheimer vilket gjort henne olämplig som polis. Hon tvingas möta en rad existentiella frågor samtidigt som det dyker upp spöken från hennes förflutna. Mot sin vilja blir Teresa indragen i en utredning där hennes eget liv står i fokus.

Bok 6

Hon minns inte av Jonas Brun

Det är år som präglas av förluster. Jonas Bruns mamma drabbas av Alzheimers sjukdom och för varje gång något lämnar henne skriver han ner det. Nu är han aktuell med Hon minns inte,  en skildring av minnesförlust och en memoar. En vacker och drabbande bok om när någon man älskar försvinner men fortfarande finns kvar.

Läs mer: Jonas Brun: ”Att skriva om mammas demens var ett sätt att stå ut”

Bok 7

Rose är borta av Katja Kettu

Inbunden
Köp boken

Ettu inser att Rose är förvunnen från deras hem i Minnesota. Hos polisen får han än en gång veta att det är fyrtio år sedan hans hustru försvann. När parets dotter återvänder är pappan svårt sjuk men har börjat minnas. Bit för bit fogar hon ihop bitarna till berättelsen om Rose och Ettu men också till sin egen historia med rötter hos finska immigranter och amerikansk ursprungsbefolkning.

Läs mer: Katja Kettu har skrivit en kärlekshistoria med den finländska emigrationen som fond

Bok 8

Jag skriver över ditt ansikte av Anna-Karin Palm

Anna-Karin Palm följer sin mors gradvisa försvinnande in i alzheimers sjukdom, och försöker förstå mammans livshistoria och hur den påverkat henne själv och familjen. Det blir en berättelse om klassresa och livshunger, om familjehemligheter och en komplicerad mor-dotter-relation, som till slut kan landa i ett slags försoning.

Bok 9

Glöm allt men inte mig av Philomène Grandin

Philomène Grandin berättar om sin uppväxt och om hennes pappa, Izzy Young. Han är legendaren som skapade Folklore Center i New York där musiker och poeter som Patti Smith och Allen Ginsberg uppträdde och arrangerade Bob Dylans första konsert. Under 80-talet lever hon och pappan ett okonventionellt liv fyllt av kultur och kärlek. Men pengarna är oftast slut. Trettio år senare sjunker Izzy allt djupare in i demens.

Bok 10

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman

Inbunden
Köp boken

En ömsint liten bok om demens och kärlek. Farfar och Noah sitter på en bänk och pratar. De kan prata om allt och under samtalet kan farfar inte låta bli att minnas hur det var att förälska sig i farmor, och hur det var att förlora henne. Han fruktar den dag då han inte längre kommer att minnas henne. Den värld han känner håller på att förändras. Minnena blir allt svårare att fånga och farfar och Noah är nu tvungna att lära sig att göra det svåraste av allt: ta farväl.

Bok 11

Jag vet inte vad som händer av Anna Norlin

Marias mamma Elsa har blivit dement. Hon ringer allt oftare, ställer förvirrade frågor och pratar osammanhängande. Hon bor ensam och hankar sig fram i lägenheten. Fram tills nyligen har hon klarat allt själv och haft ett rikt socialt liv. Så får Elsa en stroke. Hon hamnar i rullstol och flyttar till ett institutionsboende. Allt förändras och Elsas värld slås sönder. Samtidigt kämpar dottern Maria för att skapa någon form av trygghet i kaoset.

Bok 12

Elizabeth är försvunnen av Emma Healey

”Elizabeth är försvunnen” står det på lappen skriven med 80-åriga Mauds egen handstil. Men vad betyder anteckningen? Hon kan inte komma ihåg. Det har hänt mer och mer den senaste tiden, Maud har blivit glömsk. Ibland känner hon inte ens igen sin dotter. Men trots sin förvirring är Maud helt säker på att någonting har hänt med väninnan, och hon är fast besluten att ta reda på vad. Kan jakten på Elizabeth hjälpa henne att finna sanningen bakom det mysterium som förföljt henne i hela livet: försvinnandet av Mauds storasyster, Sukey, strax efter andra världskrigets slut? En underhållande och varm roman som samtidigt är en hjärtskärande skildring av åldrande.

Bok 13

Boken om E av Ulla Isaksson

Erik Hjalmar Linder och Ulla Isaksson, livskamrater och älskande, drabbades gemensamt när Eriks demens tog överhanden över deras samhörighet. Vad händer när ens närmaste förändras? Liksom man själv. Här berättar Ulla Isaksson mycket öppet och självrannsakande om vad hon upplevde.

Bok 14

Nattexpressen av Karin Erlandsson

Inbunden
Köp boken

Ett bonus tips för barn! Nattexpressen är en magisk barnbok som väver in demens i sagan. Elvaåriga Danja och hennes familj åker till mormor, som de brukar göra i december. Men den här gången är inte allting som det ska. Mormor säger konstiga saker, är glömsk och svamlar om en viktig nyckel utan att berätta var den finns och vad den leder till. När mormor sen försvinner vet inte Danja vad hon ska tro. Samma natt väcks hon av tågljud från det övergivna tågspåret utanför mormors hus. Det mystiska tåget heter Nattexpressen. Danja går ombord och tas med på ett hisnande äventyr där tid och rum följer sina egna regler.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!