9 berörande böcker om demens
Böckerna

9 berörande böcker om demens

När vi blir äldre påverkas vårt minne, för somliga i högre grad än för andra. Att se en närstående glömma mer och mer kan vara en smärtsam upplevelse – och ibland kan man hitta tröst och igenkänning i litteraturen.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty
Publicerad: 07 oktober 2021

När vi blir äldre påverkas vårt minne, för somliga i högre grad än för andra. Att se en närstående glömma mer och mer kan vara en smärtsam upplevelse – och ibland kan man hitta tröst och igenkänning i litteraturen.

Bok 1

Hon minns inte av Jonas Brun

Det är år som präglas av förluster. Jonas Bruns mamma drabbas av Alzheimers sjukdom och för varje gång något lämnar henne skriver han ner det. Nu är han aktuell med Hon minns inte,  en skildring av minnesförlust och en memoar. En vacker och drabbande bok om när någon man älskar försvinner men fortfarande finns kvar.

Bok 2

Rose är borta av Katja Kettu

Ettu inser att Rose är förvunnen från deras hem i Minnesota. Hos polisen får han än en gång veta att det är fyrtio år sedan hans hustru försvann. När parets dotter återvänder är pappan svårt sjuk men har börjat minnas. Bit för bit fogar hon ihop bitarna till berättelsen om Rose och Ettu men också till sin egen historia med rötter hos finska immigranter och amerikansk ursprungsbefolkning.

Bok 3

Jag skriver över ditt ansikte av Anna-Karin Palm

Anna-Karin Palm följer sin mors gradvisa försvinnande in i alzheimers sjukdom, och försöker förstå mammans livshistoria och hur den påverkat henne själv och familjen. Det blir en berättelse om klassresa och livshunger, om familjehemligheter och en komplicerad mor-dotter-relation, som till slut kan landa i ett slags försoning.

Bok 4

Glöm allt men inte mig av Philomène Grandin

Philomène Grandin berättar om sin uppväxt och om hennes pappa, Izzy Young. Han är legendaren som skapade Folklore Center i New York där musiker och poeter som Patti Smith och Allen Ginsberg uppträdde och arrangerade Bob Dylans första konsert. Under 80-talet lever hon och pappan ett okonventionellt liv fyllt av kultur och kärlek. Men pengarna är oftast slut. Trettio år senare sjunker Izzy allt djupare in i demens.

Bok 5

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman

En ömsint liten bok om demens och kärlek. Farfar och Noah sitter på en bänk och pratar. De kan prata om allt och under samtalet kan farfar inte låta bli att minnas hur det var att förälska sig i farmor, och hur det var att förlora henne. Han fruktar den dag då han inte längre kommer att minnas henne. Den värld han känner håller på att förändras. Minnena blir allt svårare att fånga och farfar och Noah är nu tvungna att lära sig att göra det svåraste av allt: ta farväl.

Bok 6

Jag vet inte vad som händer av Anna Norlin

Marias mamma Elsa har blivit dement. Hon ringer allt oftare, ställer förvirrade frågor och pratar osammanhängande. Hon bor ensam och hankar sig fram i lägenheten. Fram tills nyligen har hon klarat allt själv och haft ett rikt socialt liv. Så får Elsa en stroke. Hon hamnar i rullstol och flyttar till ett institutionsboende. Allt förändras och Elsas värld slås sönder. Samtidigt kämpar dottern Maria för att skapa någon form av trygghet i kaoset.

Bok 7

Elizabeth är försvunnen av Emma Healey

”Elizabeth är försvunnen” står det på lappen skriven med 80-åriga Mauds egen handstil. Men vad betyder anteckningen? Hon kan inte komma ihåg. Det har hänt mer och mer den senaste tiden, Maud har blivit glömsk. Ibland känner hon inte ens igen sin dotter. Men trots sin förvirring är Maud helt säker på att någonting har hänt med väninnan, och hon är fast besluten att ta reda på vad. Kan jakten på Elizabeth hjälpa henne att finna sanningen bakom det mysterium som förföljt henne i hela livet: försvinnandet av Mauds storasyster, Sukey, strax efter andra världskrigets slut? En underhållande och varm roman som samtidigt är en hjärtskärande skildring av åldrande.

Bok 8

Boken om E av Ulla Isaksson

Erik Hjalmar Linder och Ulla Isaksson, livskamrater och älskande, drabbades gemensamt när Eriks demens tog överhanden över deras samhörighet. Vad händer när ens närmaste förändras? Liksom man själv. Här berättar Ulla Isaksson mycket öppet och självrannsakande om vad hon upplevde.

Bok 9

Nattexpressen av Karin Erlandsson och Peter Bergting

Ett bonus tips för barn! Nattexpressen är en magisk barnbok som väver in demens i sagan. Elvaåriga Danja och hennes familj åker till mormor, som de brukar göra i december. Men den här gången är inte allting som det ska. Mormor säger konstiga saker, är glömsk och svamlar om en viktig nyckel utan att berätta var den finns och vad den leder till. När mormor sen försvinner vet inte Danja vad hon ska tro. Samma natt väcks hon av tågljud från det övergivna tågspåret utanför mormors hus. Det mystiska tåget heter Nattexpressen. Danja går ombord och tas med på ett hisnande äventyr där tid och rum följer sina egna regler.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!