12 böcker om romantik i historiska miljöer
Boktips

12 böcker om romantik i historiska miljöer

Anrika gods, trånande blickar och minnen från en svunnen tid. Att läsa om kärlek i historiska miljöer gör nästan berättelsen ännu mer romantisk.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty
Publicerad: 16 maj 2022

Anrika gods, trånande blickar och minnen från en svunnen tid. Att läsa om kärlek i historiska miljöer gör nästan berättelsen ännu mer romantisk.

1. Vinterdrömmar av Anne-Lise Boge

12 böcker om romantik i historiska miljöer

Vinterdrömmar är del ett i ljudbokserien Modershjärta av norska författaren Anne-Lise Boge. Året är 1928. I den lilla bygden Landvik är det tidig vinter och frosten har kommit. Maren 17 år, är dotter till handelsmannen Thorvald Bredli. En dag blir den fattige ynglingen Trond Lia anställd på butikens lager. Trond med de mörka lockarna och de djupblå ögonen. Maren är förlorad och den gryende förälskelsen övergår i kärlek.

Översättare: Eva-Maria Gelotte

Lyssna på boken här.

2. Sir Richards hemligheter av Julia Quinn

12 böcker om romantik i historiska miljöer

Sir Richard Kenworthy har mindre än en månad på sig att hitta en lämplig brud. Han har varken tid att vara kräsen eller spela svårfångad. Men så får han syn på kvinnan som spelar cello på Smythe-Smiths årliga konsert och vet direkt att hon är den rätta. Kvinnan bakom cellon är Iris Smythe-Smith. Med sitt ljusa hår, blyga uppsyn och sin torra och underfundiga humor är hon van att hamna i skymundan, och blir misstänksam av sir Richards uppvaktningar. När han friar till henne kan hon inte släppa tanken på att det är något han döljer, trots att hennes hjärta inte vill något annat än att få bli hans.

Översättare: Anna Thuresson

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

3. Skarvungen av Stine S. Samuelsen

12 böcker om romantik i historiska miljöer

Den första delen i romanceserien Förgätmigej. Laura och Anders bor i en liten stuga i vackra Orrviken. De är nygifta och Laura väntar parets första barn, men jobbet som stenhuggare i berget kräver mycket resande av Anders. Deras enda granne är gamle Ville med träbenet. Under hösten grips Laura av en oförklarlig rädsla för att något hemskt ska hända när hon är ensam. Mörkret blir allt tätare under de kalla månaderna och Laura plågas av mardrömmar. En natt vaknar hon av ett skrämmande ljud ute på gården. Hon tittar ut genom fönstret och ser en gestalt vid uthuset, någon som ser rakt på henne.

Översättare: Joar Tiberg

Köp Skarvungen här.
Lyssna på Skarvungen här.

4. Fri kärlek av Tessa Hadley

12 böcker om romantik i historiska miljöer

Hon har kallats för en modern Virginia Woolf och älskas av författare som Zadie Smith och Chimamanda Ngozi Adichie. Nu är brittiska Tessa Hadley aktuell med en ny roman på svenska. I Fri kärlek är det sent 60-tal och London vaknar till liv av den nya ungdomsrevolutionen. Men förortsfamiljen Fischer tycks tillhöra en mer konservativ värld. Den plikttrogna Phyllis är gift med Roger, en engagerad pappa med en karriär i utrikesdepartementet. Men när en gammal väns tjugoåriga son kysser Phyllis efter en middag blir det ett uppvaknande och hon gör ett val som går emot alla förväntningar.

Översättare: Marianne Tufvesson

Köp boken här.

 

5. Familjen Bridgerton-serien av Julia Quinn

12 böcker om romantik i historiska miljöer

Bokserien om den förmögna familjen Bridgerton har beskrivits som ”Jane Austen möter Bridget Jones”, och det låter ju helt perfekt? Här kan du frossa i både romantik och vackra 1800-talsmiljöer. I den senaste och sjätte boken om familjen Bridgerton möter vi Michael Stirling. Han är Londons mest ökände ungkarl som aldrig har haft några svårigheter att fånga en kvinnas uppmärksamhet. Men en dag möter han Francesca Bridgerton och blir för första gången i sitt liv handlöst förälskad. Men Francescas hjärta tillhör någon annan, så Michael är dömd till att vara olyckligt kär. Tills en dag då Francescas liv vänder helt och han äntligen får chansen att yttra sina känslor – frågan är om han vågar?

Översättare: Maja Willander

Köp böckerna här.
Lyssna på böckerna här.

Läs också: Jane Austen möter Bridget Jones – lär känna familjen Bridgerton

6. Ett hav av minnen av Fiona Valpy

12 böcker om romantik i historiska miljöer

Fiona Valpys senaste bestseller finns nu på svenska! I Ett hav av minnen så hälsar Kendra på sin sjuka mormor Ella, som vill att Kendra ska skriva ner hennes historia innan hon glömmer. År 1937, när mormor Ella var 17 år, skickades hon till franska Île de Ré över sommaren. Där mötte hon kärleken i fransmannen Christophe. Men kriget bryter ut och allt förändras. Ella tvingas återvända hem till Skottland och växer mer och mer ifrån Christophe, och den hon varit i Frankrike.

Översättare: Christina Mansicka

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

7. Mot Paradiset av Hanya Yanagihara

12 böcker om romantik i historiska miljöer

Var du en av dem som älskade Ett litet liv? I mars kommer Hanya Yanagiharas nya och efterlängtade roman på svenska. Mot paradiset utspelar sig under tre århundraden och ger läsaren tre olika versioner av den amerikanska historien. Det handlar om kärlek och makt, sjukdom och privilegier. Men också om längtan att finna sin plats i ett jordiskt paradis.

Översättare: Niclas Nilsson

Köp boken här.

Läs mer: 9 nya lästips till vårens bokcirkel

12 böcker om romantik i historiska miljöer

Kim och Hanne, 17 och 18 år gamla, mötte varandra på en dans år 1941 i det ockuperade Danmark. Bara några dagar efter de mötts åker Kim ut på sjön och en brevväxling tar fart mellan de två nyförälskade. Kim blir själv vittne till vad kriget gör med människorna som lever i de hamnar han lägger till vid. Om detta skriver han hem till Hanne, men en dag slutar breven att komma. Kim ger sig in i motståndskampen och sköts till döds av nazisterna i april 1945. Än idag lever Hanne, såväl som hennes minnen från krigstiden och kärleken till Kim. Hon närmar sig hundra års ålder när författaren Conny Palmkvist får möta henne och hennes historia, som resulterat i denna berörande roman.

Köp boken här.

9. Slottet Wadenstierna-serien av Simona Ahrnstedt

12 böcker om romantik i historiska miljöer

Simona Ahrnstedts älskade serie om Slottet Wadenstierna utspelar sig under tre olika tidsperioder. Den första boken Överenskommelser handlar om Beatrice Löwenstam som lever ett hårt hållet borgarliv med sin farbrors familj. Året är 1880, och på operan möter hon för första gången stadens mest omtalade ungkarl Seth Hammerstaal. Seth fascineras av Beatrice och snart är de involverade i en mycket komplicerad romans. Men det finns andra planer för Beatrice, planer som hon själv inte invigts i…

Köp böckerna här.
Lyssna på böckerna här.

10. Lisa och Lilly av Mian Lodalen

12 böcker om romantik i historiska miljöer

Förbjuden kärlek och passion i Stockholm 1911. Det är ungdomarnas, och framför allt kvinnornas stad. Lisa och Lilly möts en sommarkväll på en hemlig dans vid Årstaviken efter att de båda smitit ut från sina hem. Ett år senare hittas deras sammanflätade kroppar i Hammarby sjö. I denna starka roman får vi följa de unga kvinnornas sista turbulenta år i livet. Mian Lodalen hyllar och ger upprättelse åt två arbetarkvinnors magiska förälskelse som ledde dem till ett tragiskt öde.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs mer: Mian Lodalen skriver om förbjuden kärlek i 1900-talets Stockholm

11. Tulpanfeber av Deborah Moggach

12 böcker om romantik i historiska miljöer

En fängslande berättelse om kärlek och passion i 1600-talets Amsterdam. Den välbärgade köpmannen Cornelis Sandvoort anlitar konstnären Jan von Loos för att måla ett porträtt av honom och hans unga hustru Sophia. Medan konstnären målar tavlan, penseldrag för penseldrag, växer passionen mellan honom och Sophia. Har de en gemensam framtid att se fram emot eller ska deras sköra lycka spricka liksom Amsterdams överhettade tulpanlöksmarknad?

Översättare: Lena Torndahl

Köp boken här.

12. Ekon av längtan av Tamara McKinley

12 böcker om romantik i historiska miljöer

Sjuksköterskan Annabelle Blake har flytt London för Paris efter att illasinnade rykten gjort det omöjligt för henne att jobba i staden. Det är 1930-tal, och hon träffar poeten Etienne och målaren Henri. De är charmiga och begåvade och lever båda ett utsvävande liv. Annabelle förförs av Paris nöjesliv, men när allt fler unga ägnar sig åt att bekämpa fascismen i Spanien tvingas även Annabelle inse att kriget är ett faktum. Flera år senare kommer den unga konstnären Eugenie Ashton till Paris. Precis som sin mor Annabelle förälskar hon sig i staden, men mörka familjehemligheter vänder upp och ner på tillvaron.

Översättare: Eva Haskå

Köp boken här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!