Romancedrottningen Simona Ahrnstedt:
Författare

Romancedrottningen Simona Ahrnstedt: "Allt som är kvinnlig kultur har haft lägre status"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 14 februari 2018

Romance är västvärldens största litterära genre – som nu får sin rättmätiga revansch.
Det finns verkligen ett stort rum att fylla med en annan typ av kvinnoskildringar, säger Simona Ahrnstedt, författare och rådgivare åt romanceförlaget Lovereads.

Love hurts
Love scars
Love wounds and marks
Any heart not tough or strong enough
To take a lot of pain, take a lot of pain

Den gamla Nazareth-dängan från 1975 har fått många hjärtan att banka extra hårt. För kärleken är ju så: dramatisk, stark, komplicerad … och allmängiltig. Inte så konstigt att romance hör till världens största och mest kommersiellt gångbara bokgenrer – som helt oförtjänt levt ett liv i skuggan av ”finare” litteratur.

–  Jag skulle vilja säga att det beror på främst en sak: att det här är litteratur som är skriven av kvinnor, för kvinnor och om kvinnor. Så fort något handlar om att kvinnan har rätten till sin egen frihet och njutning så blir det förlöjligat. Rent kvinnoförakt, säger Simona Ahrnstedt. Hon är Sveriges främsta romanceförfattare, som länge kämpade i ensamhet mot fördomar, samhällsnormer och frågor om begrepp som ”tantsnusk”.

– Frågan i sig signalerar att kvinnlig sexualitet inte är att ta på allvar eller innehåller djup. Och den belyser vad vi har för syn på kvinnlig kultur, som generellt har lägre status, säger Simona Ahrnstedt som är känd för sina starka, feministiska huvudpersoner. I sina böcker tar hon gärna upp aktuella samhällsdebatter, till exempel i pocketaktuella Allt eller inget som bland annat har en tydligt kroppspositivistisk agenda.

Lovereads ger ut enbart romance

Nu är romance-genren mitt i att få en rättmätig revansch, vilket märks på många sätt – inte minst genom att förlaget Lovereads startats som ett boutique-imprint inom ett av Sveriges största förlag Forum.

– Jag är ofta ute och pratar om vad romance egentligen är, och jag märkte till exempel att i början var det en del funderingar kring hur mycket sex de här böckerna egentligen innehåller. Jag har till och med fått frågan ”det är väl den kvinnliga motsvarigheten till porr, eller?”. Det kändes dels som en gammal fördom om ”tantsnusk”, men också en association till Femtio nyanser– serien så klart, säger Ebba Östberg, som är ansvarig förläggare för Lovereads.

Förlaget är helt inriktat på modern romance, såväl översatt som nyskriven svensk. En bred utgivning, med andra ord.

– När jag först hörde talas om det så tyckte jag att det lät för bra för att vara sant. Jag har kämpat så länge i motvind vad gäller romance så jag trodde inte att det här var möjligt, säger Simona Ahrnstedt, som anlitats som rådgivare till förlaget.

Ebba Östberg inledde förlagets resa och den svenska romance-revanschen med att åka på studieresa till USA där genren är, kort sagt, gigantisk.

– Det var en helt otrolig resa. För det första är det i princip enbart kvinnor som arbetar med romance, och budgetarna de har hand om är stora. I USA står romance för en tredjedel av den skönlitterära marknaden, så det finns ett stort ekonomiskt motiv där. Att alla stora förlagshus arbetar med romance är en självklarhet, berättar Ebba Östberg.

Synen på romance kommer att förändras

Och nu har trenden nått Sverige. Romancegenren är definitivt här för att stanna, och växa. Och synen på den kommer att förändras.

– När min första bok kom ut 2010 hade förlaget fullt sjå med att få bokhandlare att ta in den. Nu tas romance upp som vilken genre som helst i samtal om litteratur, säger Simona Ahrnstedt som ser moderna romanceböcker som klart feministiska – och den typen av romance ska Lovereads satsa på.

– Jag hoppas att utgivningen ska spegla ett modernt samhälle, undviker stereotypa karaktärer och väljer författare som har en tydlig analys som lyser igenom. Det finns verkligen ett stort rum att fylla med en annan typ av kvinnoskildringar, säger Simona Ahrnstedt.

Kvinnor med bra jobb, som tar ansvar för sina liv. Kompetenta individer som får vara tillsammans med män som ger dem bra sex…

– I romanceböcker finns inte slentrianmässiga våldtäkter och mord som driver handlingen framåt, säger Simona Ahrnstedt.

Ebba Östberg tillägger:
– Romance kan vara en litterär fristad där kvinnor får vara både duktiga på sina jobb och ha en cool karriär OCH ha en lycklig relation

Alla kan läsa romance

Och det finns en romancebok för alla. Så länge en kärleksintrig som driver handlingen framåt finns i centrum och slutet är, om inte lyckligt så åtminstone hoppfullt, så kan i princip vad som helst finnas runt omkring: historiska miljöer, deckare, thrillers, fantasy … Genrerna som rör sig under romance är hur många som helst.

– Man skulle kunna säga att romanceläsare är bland de mest allsidiga som finns. De läser gärna en nobelpristagare ena dagen, och en romance nästa, säger Ebba Östberg.

–Det har gett mig en speciell känsla att gilla det som kultureliten fnyser åt, en sorts underdogkänsla, säger Simona Ahrnstedt.

Men den känslan kanske hon får jobba med nu – när romance blir det alla läser.

 

Relaterade artiklar

Simona Ahrnstedt tipsar om sina fem romantiska favoriter

5 böcker med extra mycket hjärta

8 böcker om att vara pirrande förälskad

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!