Böcker som får dig att sova gott
Boktips

Böcker som får dig att sova gott

Sömnproblem och en känsla av rastlöshet eller oro? Här är tio böcker som ger dig tips och råd på hur du får en bättre och lugn nattsömn utan pekpinnar.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 26 oktober 2023

Sömnproblem och en känsla av rastlöshet eller oro? Här är tio böcker som ger dig tips och råd på hur du får en bättre och lugn nattsömn utan pekpinnar.

Bok 1

Sov dig till ett bättre liv av Christion Benedict

Sömnforskaren Christian Benedict berättar om hur olika faktorer påverkar sömnen. Bland annat handlar boken om de om de populära sömntricken, de största sömnbovarna, och om hur skärmtid påverkar sömnens kvalitet.

Bok 2

Godnattsagor för vuxna av Kathryn Nicolai

Inbunden
Köp boken

En bok för dig som ligger vaken om nätterna och har sömnbrist. Den består av en samling korta och lugnande berättelser för att motverka oro när du ska försöka sova. Den är uppmuntrande och fylld av tröst men är samtidigt inte för lång eller avancerad för att ta sig igenom. Författaren Kathryn Nicolai har den populära podcasten Nothing Much Happens med godnattsagor som har flera miljoner nedladdningar världen över.

Bok 3

Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favilli, Francesca Cavallo

Inbunden
Köp boken

En historiebok för rebelltjejer, om rebelltjejer. Godnattsagor för rebelltjejer har blivit en stor uppmärksammad bok världen över. I boken finns bland annat Ada Lovelace, Malala, Elizabeth 1, Amelia Earhart, Michelle Obama och Astrid Lindgren. Författare, astronauter, konstnärer, dansare, kockar, rappare, boxare, forskare och politiska ledare från hela världen.

Bok 4

Somna & somna om av Linda Wirén

Vaknar du på natten eller har du svårt att somna? Den här boken är för dig. Få kontakt med kroppen och övertyga den om att allt är lugnt. En hjärna som är stressad har ett larmsystem som signalerar fara. För att bli av med detta behöver man koppla av och koppla bort hjärnan med olika tekniker. I boken får sexton experter. komma till tals och ge tips på hur man slappnar av och sover bättre.

Bok 5

Sov gott! av Helena Kubicek Boye och Laura Di Francesco

Få en lugn och harmonisk nattning. Här är fem nya sömnsagor till ditt barn när den har svårt att somna. Sagorna bygger på KBT och mindfulness och är skapade för att slippa jobbiga tankar, komma ner i varv och för att slutligen kunna somna gott.

Bok 6

Sömnguiden av Sarah Dognin Dit Cruissat

Ett stort problem i samhället är sömnsvårigheter. Många tampas med att kunna somna om kvällarna och att kunna slappna av. Den här boken är både en praktisk dagbok och en njutning. Hur förbereder man sig på bästa sätt för att kunna somna och hur många timmars sömn behövs för att känna sig utvilad?

Bok 7

Sömn, sömn, sömn av Minna Tunberger, Christian Benedict

Storpocket
Köp boken

Att sova ordentligt är avgörande för hälsan. Sömn påverkar din mentala och fysiska hälsa och minskar risken för sjukdomar och infektioner. Här finns massor av information om hur dagsljus påverkar din sömn, vad den digitala revolutionen har för påverkan på sömnen och hur den förskjuter dygnsrytmen.

Bok 8

Att vara stilla när allt skyndar av Magnus Fridh

Inbunden
Köp boken

Genom vardag, natur och meditation berättar Magnus Fridh om platser som du kan återhämta dig på och finna stillhet och lugn. Hur blir man mer närvarande i vardagen och kan skogen och naturen påverka vår hälsa och vårt välbefinnande? Hitta små, enkla knep som kan göra stora förändringar för ditt välmående och livslust.

Bok 9

Just idag av Olle Carlsson

Kartonnage
Köp boken

Olle Carlsson är präst i Svenska kyrkan och har i denna bok samlat tankar som påverkar dig positivt och ger dig sinnesro. Boken innehåller korta texter som avslutas med en fråga för varje dag under hela året. Reflektera och få det att bli andliga övningar som gör att du kan starta dagen på bästa sätt. Tankarna ska ge oss energi och göra oss mer närvarande i nuet.

Bok 10

Mosleys sömnskola av Dr Michael Mosley

Inbunden
Köp boken

Dr Michael Mosley delar med sig av forskning och konkreta råd på hur du kan få bättre sömn. Sömnen är avgörande för hälsan och är livsviktig för att du ska orka med. Han lär dig om hur du går från sömnbrist till en ostörd nattsömn på fyra veckor. Genom att sova bra kan du hantera känslor, rensa hjärnan på tankar och hålla dig frisk.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.