7 böcker för hjärnor med sömnbrist
Boktips

7 böcker för hjärnor med sömnbrist

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 20 mars 2017

Sovit dåligt? Kanske har ett envist barn hållit dig vaken, eller en jobbtanke som var svår att släppa? Vid sömnbrist kan avkoppling och enkla upplevelser som inte kräver så mycket koncentration kännas mysiga.

Här är sju böcker som passar perfekt som förströelse – lagom korta, med en stor litterär upplevelse inbakad ändå!

För den trötta föräldern

Du. Dikter för nyfödingar av Stina Wirsén
Enkla vackra dikter som ger väldigt mycket mer än de kräver av läsaren. När man läst klart kan man riva ut och sätta upp de illustrerade dikterna på väggen!

För de äkta visdomsorden

Plocka din dag av Horatius
Poesi i dess mest välkända form. Mannen bakom ”Carpe Diem” – Horatius – nu i nyöversättning för 2000-talet. Många av Horatius verser är så träffande att de blivit en del av det svenska språket

För dagdrömmaren

Irlandstrilogin av Nora Roberts
En riktigt bra berättelse helt enkelt, som nästan läser sig själv. Nora Roberts är en perfekt författare för långa söndagseftermiddagar. Hennes senaste, Irlandstrilogin, är en löst sammanhållen trilogi om familjen Gallagher på myternas, mystikens och musikens Irland.

För hjärtat

Skynda att älska av Alex Schulman
Alex Schulman långt från den skoningslösa satir som hans krönikor och bloggtexter kännetecknas av. Vemod och sorg blandas med humor och oceaner av kärlek. En gripande berättelse om en far och en son och deras kamp mot tiden.

För deckarlyssnare

När döden kom till Pemberley av P.D. James
Där här är en ”perfect match”, som dessutom är kort och snabb, i ljudboksformat. Deckardrottningen PD James ger sig på en fortsättning på Jane Austens älskade Stolthet och fördom, och lägger till sitt eget signum, det som är hennes adelsmärke: en välkonstruerad mordgåta. Fungerar även på de läsare som inte kan Jane Austens verk helt utantill.

För serieläsaren

Synd av Elin Lucassi
Bilder med text är enklare än bara text. Elin Lucassi benar i denna bok ut ordet synd och illustrerar de sju dödssynderna: Högmod, Girighet, Lust, Avund, Frosseri, Vrede och Lättja. Vad betyder synd idag?

För den som inte vill läsa alls

Bröd Bröd Bröd av Martin Johansson och Kristin Lindström
Baka istället! Bröd bröd bröd är en bakbok som fungerar, som avdramatiserar bakningen och som ger inspiration och mod att testa och improvisera. Det är helt enkelt boken för alla hemmabagare, även de som aldrig satt en surdeg.

 

Av Johanna Stenius

En sida till? Fortsätt läs!