19 böcker om att vara ung och kvinna
Boktips

19 böcker om att vara ung och kvinna

Litteraturens värld kan vara en källa till igenkänning och många romaner har ett tydligt feministiskt perspektiv och budskap. Här kommer en lista på 19 bra böcker om att vara kvinna och ung.

Av: Mattias Timander
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 05 april 2022

Litteraturens värld kan vara en källa till igenkänning och många romaner har ett tydligt feministiskt perspektiv och budskap. Här kommer en lista på 19 bra böcker om att vara kvinna och ung.

1. Göra mig förtjänt av Alice Dadgostar

19 böcker om att vara ung och kvinna

När Göra mig förtjänt börjar 29-åriga Darya nyligen börjat arbeta på förskola. Träffsäkert får vi en inblick i den offentliga sektorns verklighet av idag.

”Göra mig förtjänt är en roman om sönderarbetade kollegor och stressade chefer, om en längtan efter att hitta sin plats – och om tiden, den som bara tycks rinna mellan fingrarna.”

Köp boken här.
Läs e-boken här.

2. Run, Rose, Run av James Patterson och Dolly Parton

19 böcker om att vara ung och kvinna

Unga kvinnan Rose jagas av sitt förflutna. Hon har nyss blivit en stjärna som sjunger om det kämpiga livet hon har lämnat bakom sig. Men efter hon flyttat till Nashville för att förverkliga sina drömmar och äntligen hitta lycka och trygghet jagas hon av en ond kraft som hon försökt fly från. Run, Rose, Run av countrystjärnan Dolly Parton och författaren James Patterson är en musikalisk och kärleksfylld roman fylld med spänning, om en ung kvinna som är redo att satsa allt för att bli framgångsrik i en mansdominerad värld.

Översättare: Carla Wiberg

Köp Run, Rose, Run här
Lyssna på Run, Rose, Run här

3. Välj mig av Sofia Rönnow Pessah

19 böcker om att vara ung och kvinna

Sofia Rönnow Pessah är tillbaka. Med samma träffsäkerhet som i Männen i mitt liv lyckas hon sätta ord på det som skaver i mänskliga relationer – och i det samhälle vi gärna kallar vårt. A T-läkaren Mathilde har redan kartlagt vart hennes liv är på väg. Med hjälp av årslistor och beslutsamhet ska allt bli som hon vill…

Köp Välj mig här
Lyssna på Välj mig här

4. Samling av Natasha Brown

19 böcker om att vara ung och kvinna

I Samling följer vi en dag av en svart brittisk kvinnas liv i Brexit-London. Hon verkar få allt hon har strävat efter: en stor befordran på sitt finansbolag och ytterligare invigning i hennes pojkväns värld av vita, gamla pengar-privilegier på en trädgårdsfest. Men hon har också fått diagnosen cancer och hennes ”framgång” känns plötsligt ihålig. Det är en berättelse om de kontexter vi lever inom – om ras och klass, trygghet och frihet, vinnare och förlorare. Med en vass och osviklig blick demonterar Natasha Brown mytologin om vithet, radar prydligt upp spillrorna och går därifrån

Översättare: Matilda Södergran

Köp Samling här

5. Är det här jag? av Anna Shulze

19 böcker om att vara ung och kvinna

Anna Schulze skriver romaner om riktiga människor med relationer som alla kan identifiera sig med. Hon utkom senast 2017 med Kidnappningen som baserar sig på hennes pappas livshistoria. Efter 17-årige Iris mamma dött flyttar hon in med sin moster, hennes enda möjliga familj. Iris har siktet inställt på konstskola men väl där drar hennes ensamhet och såriga bakgrund till sig hänsynslösa och manipulativa män. Är det här jag? handlar om en ung kvinnas svåra väg mot att ta sitt liv i besittning.

Köp Är det här jag? här

6. Vård, skola och omsorg av Linn Spross

19 böcker om att vara ung och kvinna

Julia är på rymmen från universitetsvärlden och dess plågoandar. Hon har hivat ut sin doktorstitel genom fönstret och i stället funnit en trygg hamn dels i studierna till sjuksköterska, dels inom hemtjänsten, även om där lurar faror i form av smittsamma virus och arbetsuppgifter bågnande av ansvar. Hennes uppdrag blir att försöka mota döden i grind, få brukarna att klara av att leva lite till. Hemma finns dessutom hennes barn. Detta underverk som fick födas, trots allt.

Köp Vård, skola och omsorg här

19 böcker om att vara ung och kvinna

Elin Persson debuterade med De afghanska sönerna, en young adult-roman som hyllats av kritiker och unga läsare. Nu är hon tillbaka med berättelsen om Andréa, som känner ett starkt behov att lämna barndomen bakom sig för något större. Hennes ensamstående mamma orkar inte gå upp ur sängen och hänget med barndomskompisen Anja känns inte givande längre. Men när Alex och hans epa-traktor blir farkosten ut ur flickrummet, börjar Andréa förstå att det nya livet inte är en dans på rosor.

Köp Det är någonting som drar i mig här
Lyssna på Det är någonting som drar i mig här

8. Om det regnar i Ahvaz av Nooshia Shams

19 böcker om att vara ung och kvinna

Om det regnar i Ahvaz är en queer ungdomsroman om 18-åriga Ava som förkastar kärlek till förmån för de platoniska relationerna med de två vännerna Mira och Hugo. Ava, Mira och Hugo är Sveriges Starkaste Trio, och de kommer leva lyckligt för alltid. Sen kommer Nadja in i Avas liv, och Ava tvingas ompröva sin inställning till romantiska förhållanden. Hon blir helt enkelt svårt förälskad.

Köp Om det regnar i Ahvaz här

9. Som natten av David Ärlemalm

19 böcker om att vara ung och kvinna

En fängslande skildring av en ung kvinnas våldsamma vardag. För tjugoåriga Asynja är den fyra månader gamla dottern ”Snäckan” allting som egentligen betyder något. När pojkvännen Eddies drogaffärer går snett blir Asynja och dottern maktlösa brickor i ett mörkt spel. Under några dygn i södra Stockholm driver Asynja längre och längre bort från det liv hon drömt om, och lämnat en sårig uppväxt i Norrland för. Som natten är en mörk roman om en ung kvinna som dras in i en härva av kriminalitet, en berättelse om brutalitet men också om vänskap och mänsklig värme.

Köp Som natten här
Lyssna på Som natten här

10. Livlina av Happy Jankell

19 böcker om att vara ung och kvinna

Happy Jankells debutroman är en träffsäker skildring av livet som ung vuxen i ett samtida Stockholm. Huvudkaraktären Liv blir lämnad av sin pojkvän efter ett gräl och faller ner i mörker och psykisk ohälsa. De destruktiva beteendemönstren börjar styra henne, och hon jämförs ständigt med hennes rakt igenom lyckade storasyster Lina, som hon inte alls liknar. Efterhand inleder Liv ett förhållande med en man som är mycket äldre än henne. Detta sätter familjerelationerna på prov och hennes liv förändras drastiskt. Livlina är en generationsroman som berör och stannar kvar.

Köp Livlina här
Lyssna på Livlina här

11. Queenie av Candice Carty-Williams

19 böcker om att vara ung och kvinna

Queenie är en berättelse som vittnar om den sexism och rasism som tyvärr är vardag för många unga rasifierade kvinnor idag. Vi får följa 25-åriga Queenie Jenkins som har ett trist journalistjobb i London och spenderar fritiden med att söka tröst på dejtingappar. Boken har för många varit källa till en hel del goda skratt. Brittiska författaren Candice Carter-Williams är nämligen unik i sitt slag med sin raffinerade galghumor. Det här är verkligen en samtidsskildring du inte vill missa; boken har till och med prisats med en British Book Award!

Köp Queenie här
Lyssna på Queenie här

12. Jackie av Anne Swärd

19 böcker om att vara ung och kvinna

I den här boken placeras vi i 1980-talets Stockholm, dit unga Jackie vänder sig för att pröva sina vingar. Närmare bestämt är året 1988 – en ovanligt varm sommar. Jackie möter en man som överträffar alla hennes förväntningar. Anne Swärd har hyllats för sin fängslande prosa och valdes 2019 in i Svenska Akademien, som efterträdare till Sara Stridsberg. Jackie är hennes första roman efter invalet, och hennes femte totalt. Feministiskt och stilistiskt mästerlig, och träffsäkert om att vara kvinna och ung.

Köp Jackie här
Lyssna på Jackie här

13. Konsten att skapa en tjej av Caitlin Moran

19 böcker om att vara ung och kvinna

Caitlin Moran, journalist och författare, är känd för sina Konsten att…-böcker samt för att ständigt vara magnetiskt rolig och karismatisk i intervjuer. Denna bok, Konsten att skapa en tjej är en tillflyktsort för alla som någonsin har haft ångest över att vara ung och vilja bli någon annan. Det är just vad 14-åriga Johanna Morrigan i boken gör – hon blir Dolly Wilde. Frågan är vad som gör en tjej till en tjej? Få andra kan skriva så träffsäkert och underhållande om identitet och feminism som Moran, och här briljerar hon dessutom i att porträttera ungdomlighet.

Köp Konsten att skapa en tjej här

14. Störst av allt av Malin Persson Giolito

19 böcker om att vara ung och kvinna

Störst av allt är inte bara en stor succé som välskriven spänningsroman, fängslande rättegångsdrama och även Netflix-serie och pjäs. Malin Persson Giolito är även mycket skicklig på att på ett trovärdigt sätt gestalta att vara ung i dagens samhälle. Boken är perfekt att läsa om, så om du redan läst den eller sett serien kan du vända tillbaka till den för den oerhörda ungdomsskildringen! Och till dig som har den kvar att upptäcka: Grattis!

Köp Störst av allt här
Lyssna på Störst av allt här

15. Pojkflickan av Nina Bouraoui

19 böcker om att vara ung och kvinna

Fransk-algeriska Nina Bouraoui börjar bli mer och mer känd utanför Frankrike som den storartade författare hon är. Nu senast tippades Bouraoui till och med som nobelpristagare i litteratur. Pojkflickan är nyckelromanen som följer en ung jag-berättare som vantrivs i den roll hennes omgivning tilldelat henne. Hon slits mellan algerisk och fransk, flicka och pojke, vuxenvärlden och barndomen. Som modern feministisk roman är Pojkflickan helt enkelt ett läs-måste!

Köp Pojkflickan här

16. Männen i mitt liv av Sofia Rönnow Pessah

19 böcker om att vara ung och kvinna

Tillhörde du också den växande skaran följare av Twitter-kontot Sonia Soledad? Då har du förmodligen redan hört nyheten, om inte så: hate to break it to you, men det är fejk. De otroligt humoristiska tweetsen var det författaren Sofia Rönnow Pessah som låg bakom. Sonia var huvudpersonen i hennes debutroman Männen i mitt liv som charmat många med sin stil. Det är männen, one night standsen, som Sonia ”betar av” som driver berättelsen framåt. Parallellt tecknas en inre skildring av hur samtiden och patriarkala strukturer kan tära på en. Det här är en bladvändare, och den finns dessutom briljant inläst av Sissela Benn!

Köp Männen i mitt liv här
Lyssna på Männen i mitt liv här

17. Det enkla och det ensamma av Asta Olivia Nordenhof

19 böcker om att vara ung och kvinna

Poeten Asta Olivia Nordenhof är en av den unga danska poesiscenens allra främsta namn. Och ung dansk poesi är i sig ett framgångskoncept, ihop med bland andra Yahia Hassan och Olga Ravn har de nämligen visat att det är i Köpenhamn som den unga poesin är allra hetast just nu. Det enkla och det ensamma är en på samma gång stillsam och intensiv diktsamling som vi har berättat om tidigare här på SelmaStories. På den här listan har den en given plats, eftersom den innehåller så fina betraktelser av en ung kvinna, som verkligen går att relatera till.

Köp Det enkla och det ensamma här

18. Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson

19 böcker om att vara ung och kvinna

Huvudpersonen Bibbs är kanske inte superung längre. Men det är hennes early twenties hon blickar tillbaka till. Tone Schunnessons uppmärksammade roman handlar om framgång och motgång, om medialitet och osynlighet, och om hur dagens samhälle ständigt tvingar oss att ligga i framkant. Det är något som Bibbs tidigare gjort med lätthet – hon är både känd och har lägenhet i Stockholm. Men när hon helt plötsligt måste få fram hundratusen kronor för att få behålla lägenheten inser hon att hon inte är tjugofem längre. Och att hon nu kommer behöva göra en del radikala saker för att överleva.

Köp Dagarna, dagarna, dagarna här
Lyssna på Dagarna, dagarna, dagarna här

19. Nätterna på Winterfeldtplatz av Elin Boardy

19 böcker om att vara ung och kvinna

En tröst när den feministiska kampen känns oändlig är att tänka på alla framsteg inom jämlikhet som gjorts de senaste hundra åren. Förslagsvis kan man läsa en riktigt bra bok som utspelar sig för ungefär hundra år sen, och en aktuell sådan är Elin Boardys senaste roman Nätterna på Winterfeldplatz. Hedvig från Göteborg är nitton år och flyttar till Berlin. Det är 1928 och tack vare sin arbetskollega Mina får hon utforska Berlins revolutionära gräsrotskultur. Hedvig får i dessa miljöer uppleva frihet som kvinna på riktigt, men den friheten är hotad.

Köp Nätterna på Winterfeldtplatz här
Lyssna på Nätterna på Winterfeldtplatz här

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmasStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!