16 historiska skildringar av och med kvinnor
Boktips

16 historiska skildringar av och med kvinnor

Under en lång tid var det bara män som var beslutsfattare och historieskrivare. Deras erfarenheter skrevs in i historieböckerna, medan kvinnornas perspektiv ofta har glömts — eller valts — bort. Vi tipsar om några romaner som skildrar olika historiska perioder, men med kvinnors relationer, vardag och liv i fokus.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 10 augusti 2022

Under en lång tid var det bara män som var beslutsfattare och historieskrivare. Deras erfarenheter skrevs in i historieböckerna, medan kvinnornas perspektiv ofta har glömts — eller valts — bort. Vi tipsar om några romaner som skildrar olika historiska perioder, men med kvinnors relationer, vardag och liv i fokus.

1. Fredagsklubben av Sofia Lundberg, Alyson Richman och M.J Rose

16 historiska skildringar av och med kvinnor

Fredagsklubben är en kollektivt skriven roman av författarna Sofia Lundberg, Alyson Richman och M.J Rose. Den dyker på djupet i konstnärsklubben De Fem under 1800-talet, i vilken Hilma af Klint ingick. af Klints konstnärskap har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren, efter att dagens konstpublik förstått hur mycket före sin tid hon faktiskt var. Hennes och de andra kvinnorna i gruppens intresse för det spirituella kommer fram i romanen, där de tillsammans söker kontakt med en högre, andlig dimension.

Missa inte vår intervju med en av författarna!

Köp Fredagsklubben här.
Lyssna på Fredagsklubben här.

2. Inte utan min syster av Åsa Hellberg

16 historiska skildringar av och med kvinnor

Åsa Hellbergs Inte utan min syster är den första delen i en serie. Det handlar om systrarna Anna och Cornelia som växer upp på en gård utanför kustorten Fjällbacka. De kommer från en fattig familj men trots det får de yngsta flickorna chansen att utbilda sig till sjuksystrar. I storstaden möts de av en helt ny värld av läkare, kvinnosakskvinnor och fascinerande patienter. Arbetet är krävande men framtidstron är stark. De vill bli den nya sortens kvinnor, fast priset de får betala är högt. För bara några år senare krossas tillvaron.

Köp Inte utan min syster här.
Lyssna på Inte utan min syster här.

Läs mer: Bland skratt och tårar – här är sommarens feelgoodböcker

3. En ny värld av Natasha Lester

16 historiska skildringar av och med kvinnor

En storslagen historisk roman som utspelar sig i 1920-talets New York. Evie Lockhart växer upp i en överklassfamilj i Boston och har redan fått sin framtid planerad. Hon ska gifta sig med barndomsvännen Charlie och ägna sig åt hemmet och familjen – men Evie vill något helt annat. Hon drömmer om att studera vid universitetet och bli läkare som sin far. Evie får kämpa för sin rätt att studera och lyckas till slut ta sig till New York. Där upptäcker hon en ny värld full av jazz, glamour och äventyr.

Översättare: Johanna Svartström

Köp En ny värld här.
Lyssna på En ny värld här.

Läs mer: 8 bokpärlor som skildrar det glada 20-talet

 

4. Jag står här och stryker av Tillie Olsen

16 historiska skildringar av och med kvinnor

Den amerikanska författaren Tillie Olsen har hyllats som skildrare av den kvinnliga tystnaden. Hon skrev om hårt arbetande kvinnors lott i manssamhället och moderskapets ambivalens – och nu kommer hennes novellsamling från 1961 i svensk utgåva. Jag står här och stryker som först gavs ut under titeln Tell Me a Riddle består av fyra noveller och är numera lektyr i litteraturundervisningen vid amerikanska universitet.

Översättare: Else Lundgren

Köp Jag står här och stryker här.

5. Hem av Karin Erlandsson

16 historiska skildringar av och med kvinnor

Karin Erlandssons nya roman Hem är en berättelse om finlandsvensk historia ur ett kvinnligt perspektiv. Läsaren får ta del av en rad människoöden, som alla förenas av havet – resans och längtans hav. Efter succén med fantasyserien Legenden om ögonstenen är Karin Erlandsson tillbaka med en episk, historisk roman som inte kommer att lämna någon oberörd. Romanen ges ut simultant i Finland och Sverige.

Köp Hem här.
Läs Hem som e-bok här.

6. De saknade vännernas bok av Lisa Wingate

 

16 historiska skildringar av och med kvinnor

I romanen De saknade vännernas bok är vi mitt i den svåra efterkrigstiden som följde amerikanska inbördeskriget (som pågick 1861 till 1865). Hannie är 18 år och på jakt efter sin familj som rövats bort av slavhandlare. Etthundra år senare hittar Benny en gammal bok på skolan i Louisiana där hon arbetar. Stämningen är deppig, folk har tappat kontakten med sitt förflutna. Men tack vare boken får Benny kontakt med historien, och hennes liv är därmed förändrat.

Köp De saknade vännernas bok här.
Lyssna på De saknade vännernas bok här.

7. God natt Madame av Carina Burman

16 historiska skildringar av och med kvinnor

Carina Burman är författaren och litteraturvetaren som nu kommit ut med en gripande roman som bygger på Anna Charlotta von Stapelmohr/Schröderheims liv. En kvinna som ofta besökte hovet och var nära vän med Carl Michael Bellman. Men tack vare, eller på grund av, hennes kvickhet hamnar hon plötsligen i kylan. Året är 1790, och Anna Charlotta sätter sig ned för att skriva berättelsen om sitt liv. Carina Burman får läsaren att glömma de över tvåhundra åren som skiljer läsaren från berättaren. God natt Madame är både rolig och sorglig, och mycket välskriven.

Köp God natt Madame här.
Köp God natt Madame som e-bok här.

8. Ellens val: Friheten av Moa Eriksson Sandberg

16 historiska skildringar av och med kvinnor

Den fjärde delen i en unik och beroendeframkallande romanserie om kärlek och systerskap, i en tid av förändring. Ellen har äntligen hittat sin syster – men blir deras återförening som Ellen föreställt sig? Samtidigt intensifieras relationen med Carl och Ellens vän Ingeborg blir blixtförälskad i herrgårdssonen Anton. Men Ingeborg vill inte ha det liv Anton kan erbjuda – hon vill studera till läkare och måste därför fatta ett tufft beslut. Gabriellas och Oskars äktenskap sätts på prov när de båda utsätts för farliga frestelser.

Köp Ellens val: Friheten här.
Lyssna på hela serien Ellens val här.

9. Sparven av Elisabeth Östnäs

16 historiska skildringar av och med kvinnor

Den unga kvinnan Sparven lever bland de fattigaste i Stockholm i mitten av 1700-talet när hon lockas av en ny sekt i Skevik ute på Värmdö. Faror lurar överallt i staden och det är omöjligt att veta vem som går att lita på. Frågan är om sekten kan hjälpa Sparven eller om allt bara kommer att bli ännu värre.

Köp Sparven här.
Lyssna på Sparven här.

10. Tyska huset av Annette Hess

16 historiska skildringar av och med kvinnor

En mäktig debutroman som redan har tagit Tyskland med storm. I Frankfurt 1963 blir översättaren Eva Bruhns inkallad som tolk under Auschwitzrättegångarna. Att lyssna på de fasansfulla vittnesmålen väcker frågor kring hennes egen historia. Varför vägrar hennes föräldrar att prata om sitt liv under kriget? Och varför undviker pojkvännen Jürgen alla frågor om det förflutna?

Köp Tyska huset här.
Lyssna på Tyska huset här.

11. En andra allians av Denise Rudberg

16 historiska skildringar av och med kvinnor

Den andra delen i Denise Rudbergs serie Kontrahenterna, en spänningsserie som utspelar sig i andra världskrigets Stockholm där vi får följa de tre unga kvinnorna Elisabeth, Iris och Signe som under brinnande krig valts ut för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. I En andra allians växer sig Nazityskland allt starkare och tyskarna går på midsommardagen 1942 in i Ryssland.

Köp En andra allians här.
Lyssna på En andra allians här.

12. Kvinnorna på Flanagans av Åsa Hellberg

16 historiska skildringar av och med kvinnor

Den andra delen i Åsa Hellbergs serie om lyxhotellet Flanagans. Vännerna Elinor och Emma har drivit hotellet i tjugo år och det går strålande, men under ytan hotar skuld- och skamkänslor att brisera. Kompanjonerna har fått betala ett högt pris för framgången och har offrat allt – inklusive familjelivet. Emmas dotter Frankie är en revolutionär ung kvinna som hatar sin mamma. Elinors dotter Billie flyr från sin mammas förväntningar och börjar studera i Uppsala. Intrigerna på Londonhotellet tar ny fart när 1980-talet når sin mitt med flärd, droger och sex. Och mellan kvinnorna står Sebastian. Kommer verkligen vänskapen, och hotellet, att överleva om sanningen kommer fram?

Köp Kvinnorna på Flanagans här.
Lyssna på hela Flanagans-serien här.

13. Herravälde av Elin Olofsson

16 historiska skildringar av och med kvinnor

Det är svensk försommar 1921 när Alice måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Han har fått ett slaganfall och Alice upptäcker att allt är ett luftslott. Ingen går att lita på. Rollen hon fostrats till spricker sönder och lusten till Halvard, mannen hon gav upp, vägrar dö. Thomasine bestämmer sig efter ett möte med mästermålaren Anders Zorn för att bli konstnär. Kan hennes tvivelaktiga förflutna vara Alice till hjälp? Samtidigt säljer pigan Brita uppgifter om sin arbetsgivare till en tidningsman. Deras relation påverkar till slut riksdagsvalet. Det är det första året som kvinnor får rösta, men männen har fortfarande makten.

Köp Herravälde här.
Lyssna på Herravälde här.

14. Lätta ditt hjärta av Karin Wahlberg

16 historiska skildringar av och med kvinnor

Den tredje delen i Karin Wahlbergs romanserie om människorna kring lasarettet i Ekstad under 1950-talet. Stina Rudström är äntligen färdig med sin utbildning och börjar på sitt första riktiga jobb som barnmorska på Allmänna BB i Stockholm. Hon vill göra skillnad för andra människor.

I Ekstad är det fortsatt brist på sjuksköterskor. Syster Greta, avdelningsföreståndare på Epidemin drar en lättnadens suck när hon får tag i en ny sköterska till sin avdelning. Men hon känner sig lite tveksam till syster Katjas kvalifikationer. Var kommer hon ifrån egentligen?

Lilla Marianne som bara går i andra klass oroar sig för mamma Sonja. Oftast ligger hon i soffan när Marianne kommer hem från skolan. Sonja får medicin från sjukhuset och är trött, så trött. Tant Nancy hjälper henne och ett par gånger har ambulansen fått hämta henne.

Köp Lätta ditt hjärta här.
Lyssna på Lätta ditt hjärta här.

Läs också: 4 böcker om historiska barnmorskor som gav järnet

15. Att föda ett barn av Kristina Sandberg

16 historiska skildringar av och med kvinnor

Det är 1938 och Majs 21-årsdag. Hon är nygift och gravid. Hon ska ha över sin nya, stora släkt på middag för första gången. Hur hamnade hon här? Maj känner hur barnet boxar hårt i magen. Överallt ser hon blickar och röster som dömer. Fast nu har hon väl ingenting att skämmas över? Motvilligt och mödosamt fortskrider Majs graviditet. Samtidigt försöker hon förstå vad som förväntas av henne i hennes nya och framgångsrika familj. Det är en berättelse om klass, moderskap och alkoholism.

Köp Att föda ett barn här.
Lyssna på Att föda ett barn här.

16. Barnbruden av Anna Laestadius Larsson

16 historiska skildringar av och med kvinnor

Den första delen i en trilogi om vänskap, svek, makt och frihet i det gustavianska Sverige. I juni 1774 närmar sig det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina Sveriges kust. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Adelsfröken Sophie von Fersen förbannar tyst sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill hellre vara på bal i prins Fredriks armar, inte passa upp på en tysk barnrumpa.

I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande. Förväntningarna på flickan är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på.
Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen – den stumma flickan som tar hand om andras skit.

Köp Barnbruden här.
Lyssna på Barnbruden här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!