15 historiska skildringar av och med kvinnor
Böckerna

15 historiska skildringar av och med kvinnor

Under en lång tid var det bara män som var beslutsfattare och historieskrivare. Deras erfarenheter skrevs in i historieböckerna, medan kvinnornas perspektiv ofta har glömts — eller valts — bort. Vi tipsar om några romaner som skildrar olika historiska perioder, men med kvinnors relationer, vardag och liv i fokus.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 08 april 2022

Under en lång tid var det bara män som var beslutsfattare och historieskrivare. Deras erfarenheter skrevs in i historieböckerna, medan kvinnornas perspektiv ofta har glömts — eller valts — bort. Vi tipsar om några romaner som skildrar olika historiska perioder, men med kvinnors relationer, vardag och liv i fokus.

1. Jag står här och stryker av Tillie Olsen

15 historiska skildringar av och med kvinnor

Den amerikanska författaren Tillie Olsen har hyllats som skildrare av den kvinnliga tystnaden. Hon skrev om hårt arbetande kvinnors lott i manssamhället och moderskapets ambivalens – och nu kommer hennes novellsamling från 1961 i svensk utgåva. Jag står här och stryker som först gavs ut under titeln Tell Me a Riddle består av fyra noveller och är numera lektyr i litteraturundervisningen vid amerikanska universitet.

Översättare: Else Lundgren

Köp Jag står här och stryker här.

2. Hem av Karin Erlandsson

15 historiska skildringar av och med kvinnor

Karin Erlandssons nya roman Hem är en berättelse om finlandsvensk historia ur ett kvinnligt perspektiv. Läsaren får ta del av en rad människoöden, som alla förenas av havet – resans och längtans hav. Efter succén med fantasyserien Legenden om ögonstenen är Karin Erlandsson tillbaka med en episk, historisk roman som inte kommer att lämna någon oberörd. Romanen ges ut simultant i Finland och Sverige.

Köp Hem här.
Läs Hem som e-bok här.

3. Eufori av Elin Cullhed

15 historiska skildringar av och med kvinnor

Eufori är en fantasi om Sylvia Plaths sista år i livet, och romanen tilldelades 2021 års Augustpris. Den utspelar sig tidigt 60-tal och Sylvia och maken (poeten Ted Hughes) har lämnat London för den engelska landsbygden. Författarparet bor med sina två små barn i ett kråkslott i Devon och i boken, som är skriven som en inre monolog, möter vi en både förtvivlad och uppspelt Sylvia. Hon slits mellan moderskapet och det egna rummet. Längtar efter att få skriva och är frustrerad över maken och att hennes författarskap får stå tillbaka för hans.

Köp Eufori här.
Lyssna på Eufori här.

Intervju: Elin Cullhed har skrivit en roman om Sylvia Plaths sista år i livet

4. De saknade vännernas bok av Lisa Wingate

 

15 historiska skildringar av och med kvinnor

I romanen De saknade vännernas bok är vi mitt i den svåra efterkrigstiden som följde amerikanska inbördeskriget (som pågick 1861 till 1865). Hannie är 18 år och på jakt efter sin familj som rövats bort av slavhandlare. Etthundra år senare hittar Benny en gammal bok på skolan i Louisiana där hon arbetar. Stämningen är deppig, folk har tappat kontakten med sitt förflutna. Men tack vare boken får Benny kontakt med historien, och hennes liv är därmed förändrat.

Köp De saknade vännernas bok här.
Lyssna på De saknade vännernas bok här.

5. God natt Madame av Carina Burman

15 historiska skildringar av och med kvinnor

Carina Burman är författaren och litteraturvetaren som nu kommit ut med en gripande roman som bygger på Anna Charlotta von Stapelmohr/Schröderheims liv. En kvinna som ofta besökte hovet och var nära vän med Carl Michael Bellman. Men tack vare, eller på grund av, hennes kvickhet hamnar hon plötsligen i kylan. Året är 1790, och Anna Charlotta sätter sig ned för att skriva berättelsen om sitt liv. Carina Burman får läsaren att glömma de över tvåhundra åren som skiljer läsaren från berättaren. God natt Madame är både rolig och sorglig, och mycket välskriven.

Köp God natt Madame här.
Köp God natt Madame som e-bok här.
.

6. Ellens val: Friheten av Moa Eriksson Sandberg

15 historiska skildringar av och med kvinnor

Den fjärde delen i en unik och beroendeframkallande romanserie om kärlek och systerskap, i en tid av förändring. Ellen har äntligen hittat sin syster – men blir deras återförening som Ellen föreställt sig? Samtidigt intensifieras relationen med Carl och Ellens vän Ingeborg blir blixtförälskad i herrgårdssonen Anton. Men Ingeborg vill inte ha det liv Anton kan erbjuda – hon vill studera till läkare och måste därför fatta ett tufft beslut. Gabriellas och Oskars äktenskap sätts på prov när de båda utsätts för farliga frestelser.

Köp Ellens val: Friheten här.
Lyssna på hela serien Ellens val här.

7. Den franska fotografen av Natasha Lester

15 historiska skildringar av och med kvinnor

Den franska fotografen är en roman om familjehemligheter, kärlek och mod. När Jessica May reser till det ockuperade Frankrike som kvinnlig fotograferande krigskorrespondent motarbetas hon av alla. Men mötet med kapten Dan Hallworth och en liten föräldralös flicka förändrar allt. Omgivna av krigets fasor utvecklar de en djup vänskap som ger Jess styrkan att fortsätta skildra krigets verklighet.

Köp Den franska fotografen här.
Lyssna på Den franska fotografen här.

8. Sparven av Elisabeth Östnäs

15 historiska skildringar av och med kvinnor

Den unga kvinnan Sparven lever bland de fattigaste i Stockholm i mitten av 1700-talet när hon lockas av en ny sekt i Skevik ute på Värmdö. Faror lurar överallt i staden och det är omöjligt att veta vem som går att lita på. Frågan är om sekten kan hjälpa Sparven eller om allt bara kommer att bli ännu värre.

Köp Sparven här.
Lyssna på Sparven här.

9. Tyska huset av Annette Hess

15 historiska skildringar av och med kvinnor

En mäktig debutroman som redan har tagit Tyskland med storm. I Frankfurt 1963 blir översättaren Eva Bruhns inkallad som tolk under Auschwitzrättegångarna. Att lyssna på de fasansfulla vittnesmålen väcker frågor kring hennes egen historia. Varför vägrar hennes föräldrar att prata om sitt liv under kriget? Och varför undviker pojkvännen Jürgen alla frågor om det förflutna?

Köp Tyska huset här.
Lyssna på Tyska huset här.

10. En andra allians av Denise Rudberg

15 historiska skildringar av och med kvinnor

Den andra delen i Denise Rudbergs serie Kontrahenterna, en spänningsserie som utspelar sig i andra världskrigets Stockholm där vi får följa de tre unga kvinnorna Elisabeth, Iris och Signe som under brinnande krig valts ut för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. I En andra allians växer sig Nazityskland allt starkare och tyskarna går på midsommardagen 1942 in i Ryssland.

Köp En andra allians här.
Lyssna på En andra allians här.

11. Kvinnorna på Flanagans av Åsa Hellberg

15 historiska skildringar av och med kvinnor

Den andra delen i Åsa Hellbergs serie om lyxhotellet Flanagans. Vännerna Elinor och Emma har drivit hotellet i tjugo år och det går strålande, men under ytan hotar skuld- och skamkänslor att brisera. Kompanjonerna har fått betala ett högt pris för framgången och har offrat allt – inklusive familjelivet. Emmas dotter Frankie är en revolutionär ung kvinna som hatar sin mamma. Elinors dotter Billie flyr från sin mammas förväntningar och börjar studera i Uppsala. Intrigerna på Londonhotellet tar ny fart när 1980-talet når sin mitt med flärd, droger och sex. Och mellan kvinnorna står Sebastian. Kommer verkligen vänskapen, och hotellet, att överleva om sanningen kommer fram?

Köp Kvinnorna på Flanagans här.
Lyssna på hela Flanagans-serien här.

12. Herravälde av Elin Olofsson

15 historiska skildringar av och med kvinnor

Det är svensk försommar 1921 när Alice måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Han har fått ett slaganfall och Alice upptäcker att allt är ett luftslott. Ingen går att lita på. Rollen hon fostrats till spricker sönder och lusten till Halvard, mannen hon gav upp, vägrar dö. Thomasine bestämmer sig efter ett möte med mästermålaren Anders Zorn för att bli konstnär. Kan hennes tvivelaktiga förflutna vara Alice till hjälp? Samtidigt säljer pigan Brita uppgifter om sin arbetsgivare till en tidningsman. Deras relation påverkar till slut riksdagsvalet. Det är det första året som kvinnor får rösta, men männen har fortfarande makten.

Köp Herravälde här.
Lyssna på Herravälde här.

13. Lätta ditt hjärta av Karin Wahlberg

15 historiska skildringar av och med kvinnor

Den tredje delen i Karin Wahlbergs romanserie om människorna kring lasarettet i Ekstad under 1950-talet. Stina Rudström är äntligen färdig med sin utbildning och börjar på sitt första riktiga jobb som barnmorska på Allmänna BB i Stockholm. Hon vill göra skillnad för andra människor.

I Ekstad är det fortsatt brist på sjuksköterskor. Syster Greta, avdelningsföreståndare på Epidemin drar en lättnadens suck när hon får tag i en ny sköterska till sin avdelning. Men hon känner sig lite tveksam till syster Katjas kvalifikationer. Var kommer hon ifrån egentligen?

Lilla Marianne som bara går i andra klass oroar sig för mamma Sonja. Oftast ligger hon i soffan när Marianne kommer hem från skolan. Sonja får medicin från sjukhuset och är trött, så trött. Tant Nancy hjälper henne och ett par gånger har ambulansen fått hämta henne.

Köp Lätta ditt hjärta här.
Lyssna på Lätta ditt hjärta här.

Läs också: 4 böcker om historiska barnmorskor som gav järnet

14. Att föda ett barn av Kristina Sandberg

15 historiska skildringar av och med kvinnor

Det är 1938 och Majs 21-årsdag. Hon är nygift och gravid. Hon ska ha över sin nya, stora släkt på middag för första gången. Hur hamnade hon här? Maj känner hur barnet boxar hårt i magen. Överallt ser hon blickar och röster som dömer. Fast nu har hon väl ingenting att skämmas över? Motvilligt och mödosamt fortskrider Majs graviditet. Samtidigt försöker hon förstå vad som förväntas av henne i hennes nya och framgångsrika familj. Det är en berättelse om klass, moderskap och alkoholism.

Köp Att föda ett barn här.
Lyssna på Att föda ett barn här.

15. Barnbruden av Anna Laestadius Larsson

15 historiska skildringar av och med kvinnor

Den första delen i en trilogi om vänskap, svek, makt och frihet i det gustavianska Sverige. I juni 1774 närmar sig det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina Sveriges kust. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Adelsfröken Sophie von Fersen förbannar tyst sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill hellre vara på bal i prins Fredriks armar, inte passa upp på en tysk barnrumpa.

I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande. Förväntningarna på flickan är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på.
Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen – den stumma flickan som tar hand om andras skit.

Köp Barnbruden här.
Lyssna på Barnbruden här.

Vill du ha fler boktips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!