Foto: Unsplash C'est merveilleux! 11 underbara böcker som utspelar sig i Paris
Boktips

C'est merveilleux! 11 underbara böcker som utspelar sig i Paris

Du behöver inte vara frankofil för att älska böcker som utspelar sig i Paris. Vi tipsar om elva böcker som fångar den unika stämningen som går att finna i ljusets och kärlekens stad.

Av: Elsa Sjögren
Publicerad: 11 maj 2022

Du behöver inte vara frankofil för att älska böcker som utspelar sig i Paris. Vi tipsar om elva böcker som fångar den unika stämningen som går att finna i ljusets och kärlekens stad.

1. Magnificat av Linnea Axelsson

C’est merveilleux! 11 underbara böcker som utspelar sig i Paris

Linnea Axelsson slog igenom brett med Augustprisbelönta dikteposet Ædnan. I hennes nya roman Magnificat möter vi en enbarnsmor som fått frågan om hon vill föda ett barn åt sin nära vän, som surrogatmor. Medan kvinnan vandrar runt på Paris gator grunnar hon på sitt beslut. Samtidigt får ett oväntat besök av en ungdomskärlek hon trodde var död henne att blicka tillbaka till barndomen hemma i Sápmi.

Köp Magnificat här.
s Magnificat som e-bok här.

2. Kärlekens exil av Sandy Harry Ceesay

C’est merveilleux! 11 underbara böcker som utspelar sig i Paris

Kärlekens exil är en poetisk roman som berör teman som våld, förlust, migration och kärlek. Vi följer Peti och Kamil som är barn när familjen flyttar från Sverige till Paris. Deras gambiske pappar älskar staden, men deras liv blir omtumlade när mamman dör. Som ung vuxen utsätts Kamil för ett hatbrott vilket komplicerar hans relation till pappan. Samtidigt pågår den spirande kärlekshistorien mellan Kamil och jämnårige Lamin.

Köp Kärlekens exil här.

3. Den gråtande violinisten av Veronica Sjöstrand

C’est merveilleux! 11 underbara böcker som utspelar sig i Paris

I juni kommer den andra delen i deckarserien om konstexperten Stella Rodin! Den här gången har en hyllad violinist och världsstjärna vid namn Angela Yin hittats mördad i Paris. I hennes hem finner man även hennes Stradivarius som har slagits i småbitar. Samtidigt försvinner Angelas syster Sophie spårlöst och den franska polisen gör allt för att hitta gärningsmännen i tid. Stella Rodin kallas till Paris för att utreda brottet åt försäkringsbolaget och inser allt inte är vad det synes vara. Under tiden råder det kaos hos familjen Rodin i Stockholm då Stellas far gått bort och familjehemligheter uppdagas..

Köp Den gråtande violinisten här.
Lyssna på Den gråtande violinisten här.

4. Sömmerskans gåva av Fiona Valpy

C’est merveilleux! 11 underbara böcker som utspelar sig i Paris

Paris, 1940. Den franska huvudstaden är ockuperad av nazisterna och tre unga sömmerskor bär på stora hemligehter. Mireille är med i motståndsrörelsen, Claire har blivit förförd av en tysk officer och Viviennes hemlighet är större än vad någon kan ana. Alla tre ställs inför omöjliga val. Är deras band så starka att de kan överleva mänsklighetens mörkaste tid? Många år senare reser Claires barnbarn Harriet till Paris för att söka sina rötter, där upptäcker hon sin familjs mörka och dramatiska historia.

Översättare: Christina Mansicka

Köp Sömmerskans gåva här.
Lyssna på Sömmerskans gåva här.

C’est merveilleux! 11 underbara böcker som utspelar sig i Paris

Camille arbetar natt som städerska, bor i ett minimalt och kallt vindsrum och gör sitt bästa för att försvinna. Philibert de la Durbellière är en plågsamt blyg aristokrat som säljer vykort utanför ett museum. En kväll räddar han Camille från det kalla rummet och låter henne bo i sin stora våning en trappa ned. Camille möter Philiberts inneboende Franck, en stilig men ohyfsad kock. Sakta men säkert kryper de ur sina skal och berättar sina historier för varandra. Anna Gavalda skriver känsligt om kärlek, vänskap, konflikter och försoning, med Paris som en lika viktig karaktär.

Översättare: Maria Björkman

Köp Tillsammans är man mindre ensam här.

6. I väntan på Bojangles av Olivier Bourdeaut

C’est merveilleux! 11 underbara böcker som utspelar sig i Paris

I en stor lägenhet i Paris bor en ung pojke tillsammans med sina föräldrar. Hans mor byter namn varje dag och hans far älskar att ljuga ihop historier. Lägenheten är full av märkliga prylar, och varje morgon dansar föräldrarna till Nina Simones Mister Bojangles. Varje dag är ett äventyr, men när Skatteverket knackar på dörren hinner verkligheten ikapp familjen. Mamman glider över gränsen till galenskap och blir tvångsintagen. Pappan och sonen kläcker tillsammans en galen plan för att kidnappa henne och få sitt gamla liv tillbaka.

Översättare: Ulla Linton

Köp I väntan på Bojangles här.

7. Igelkottens elegans av Muriel Barbery

C’est merveilleux! 11 underbara böcker som utspelar sig i Paris

Renée Michel jobbar som portvakt i en ståtlig fastighet i Paris finare kvarter. Hon lever ett diskret liv dolt bakom schablonbilden av den vresiga och obildade portvakten, men är egentligen en självlärd älskare av konst, musik, filosofi och litteratur. Paloma Josse är 12 år och bor med sin familj i en paradvåning i samma hus. Hon är brådmogen, överbegåvad och tycker att livet mest är absurt. Därför har hon bestämt sig för att begå självmord på sin 13-årsdag. Palomas och Renées vägar korsas när den japanska affärsmannen Kakuro Ozu flyttar in i huset.

Översättare: Marianne Öjerskog och Helén Enqvist

Köp Igelkottens elegans här.

8. Ekon av längtan av Tamara McKinley

C’est merveilleux! 11 underbara böcker som utspelar sig i Paris

Sjuksköterskan Annabelle Blake har flytt London för Paris efter att illasinnade rykten gjort det omöjligt för henne att jobba i staden. Det är 1930-tal, och hon träffar poeten Etienne och målaren Henri. De är charmiga och begåvade och lever båda ett utsvävande liv. Annabelle förförs av Paris nöjesliv, men när allt fler unga ägnar sig åt att bekämpa fascismen i Spanien tvingas även Annabelle inse att kriget är ett faktum. Flera år senare kommer den unga konstnären Eugenie Ashton till Paris. Precis som sin mor Annabelle förälskar hon sig i staden, men mörka familjehemligheter vänder upp och ner på tillvaron.

Översättare: Eva Haskå

Köp Ekon av längtan här.

9. En fest för livet av Ernest Hemingway

C’est merveilleux! 11 underbara böcker som utspelar sig i Paris

Ernest Hemingways sista bok är en självbiografisk berättelse om författarens liv i Paris på 1920-talet. Han jobbar som utrikeskorrespondent tidningen Toronto Star med Frankrike och Europa som bevakningsområde. Samtidigt skriver han noveller och är övertygad om att han en dag ska slå igenom som författare. Hemingway är nygift med sin första fru, Hadley, och är nybliven pappa. Vi följer honom genom Paris gator och träffar kulturpersonligheter som F Scott och Zelda Fitzgerald, Gertrude Stein och James Joyce.

Översättare: Christian Ekvall

Köp En fest för livet här.

10. Vid foten av Montmartre av Britta Röstlund

C’est merveilleux! 11 underbara böcker som utspelar sig i Paris

På Mancebos speceriaffär nära Montmartre går livet sin stilla gång. Tillvaron förändras när madame Cat ger honom i uppdrag att spionera på hennes man som hon misstänker är otrogen. Mancebo blir en ambitiös om än nervös detektiv och upptäcker att saker inte är som han trott. Inte långt därifrån sitter en journalist på ett café. En man kommer fram och frågar: Väntar ni på monsieur Bellivier? Hon svarar ja, och hamnar på ett kontor med en tillsynes meningslös uppgift – att under några veckor vidarebefordra mail. Efter varje arbetsdag får hon blommor av receptionisten. Varför? Och vem är denna mystiske monsieur Bellivier? Vid foten av Montmartre är en gåtfull, rolig och spännande historia med ett oväntat slut, och självklart med Paris som skådeplats.

Köp Vid foten av Montmartre här.

11. Lilla smycket av Patrick Modiano

C’est merveilleux! 11 underbara böcker som utspelar sig i Paris

Nobelpristagaren Patrick Modianos böcker rör sig alltid på gatorna i den älskade hemstaden Paris. I denna berörande och fina lilla roman möter läsaren Thérèse, eller Lilla smycket som hennes mamma alltid kallade henne. En dag i tunnelbanan får hon syn på någon som verkligen ser ut som hennes mamma, vilket måste vara en omöjlighet eftersom hon sägs ha dött i Marocko för 10 år sen. Thérèse följer efter kvinnan, på jakt efter sin mor, och på samma gång efter sitt eget förflutet, och minnena hon inte visste att hon hade…

Köp Lilla smycket här.
Lyssna på Lilla smycket här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!