8 poddar som blivit böcker
Boktips

8 poddar som blivit böcker

Önskar du att din favoritpodcast blev en bok? Grattis! Här är 8 svenska och internationella succépoddar som blivit böcker baserade på podcasternas innehåll.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 15 mars 2021

Önskar du att din favoritpodcast blev en bok? Grattis! Här är 8 svenska och internationella succépoddar som blivit böcker baserade på podcasternas innehåll.

Bok 1

Kvinnomanualen av Anna Björklund

Inbunden
Köp boken

Della Q var en mycket omtalad podd som väckte stor debatt, och en av poddarna var skribenten Anna Björklund. I hennes nya bok Kvinnomanualen granskar hon dagens kvinnoroll med ett kritiskt öga, och ställer sig frågan om den moderna kvinnan verkligen bara kan leva på ett sätt, eller om en mer ”konservativ” livsstil också är möjlig utan att behöva vara antifeministisk. Boken innehåller dessutom lustfyllda berättelser och underhållande tankar om politik och filosofi.

Bok 2

Renegades av Barack Obama och Bruce Springsteen

Barack Obama och Bruce Springsteen släpper boken Renegades – Born in the USA. Här får vi ta del av äkta, intima och engagerande samtal mellan två världsberömda människor.

Boken har sin bakgrund i den hyllade podcasten med samma namn och som tillhör en av de mest lyssnade internationella podcasten på Spotify. Samtalen som vi får ta del av tar upp vanliga tankar om livet och kärleken till Amerika. Vi får också ta del av Obamas tal och Springsteens texter.

Bok 3

Godnattsagor för vuxna av Kathryn Nicolai

Inbunden
Köp boken

En bok för dig som ligger vaken om nätterna och har sömnbrist. Den består av en samling korta och lugnande berättelser för att motverka oro när du ska försöka sova. Den är uppmuntrande och fylld av tröst men är samtidigt inte för lång eller avancerad för att ta sig igenom. Författaren Kathryn Nicolai har den populära podcasten Nothing Much Happens med godnattsagor som har flera miljoner nedladdningar världen över.

Bok 4

Kom du? av Amanda Colldén, Anna Dahlbäck

Kartonnage
Köp boken

En bok efter den svenska podcastfavoriten Alla våra ligg. Amanda Colldén och Anna Dahlbäck tar reda på hur man ser på kvinnlig njutning och återberättar egna upplevelser, orgasmtips och för diskussioner om sex. I denna bok vill kvinnorna bakom podcasten spräcka hål på myter kring kvinnlig orgasm och förändra förlegade normer om kvinnans kropp och sex.

Bok 5

Vi borde vara lyckliga av Ida Höckerstrand, Sofie Hallberg

Inbunden
Köp boken

En handbok som innehåller massor av bra livsråd. Den psykiska ohälsan i samhället ökar i världen och i Sverige trots att vi idag har bra förutsättningar för att leva ett gott liv. Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg bakom  Ångestpodden diskuterar alla känslor som kan leda till ångest och berör ämnen som kärlek, bekräftelsebehov och självkänsla.

Missa inte! Läs vår intervju med Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg.

Bok 6

Snedtänkt av Kalle Lind

Storpocket
Köp boken

Kalle Lind är ansiktet bakom podcasten Snedtänkt som funnits sedan 2014. I sin podcast diskuterar han med sina gäster om det bortglömda i kultur- och nöjesvärlden under 1900-talet. I boken med samma titel går han till botten med dessa ämnen och lyfter fram människor som gått sin egna väg. Han vill åskådliggöra en värld av starka personer i underhållningsbranschen.

Bok 7

Tunnel 29 av Helena Merriman

Kalla kriget och berlinmuren som åtskilde Väst- och Österberlin. Joachim Rudolph är 22 år och student i Östberlin. I september 1961 riskerar han hela sitt liv när han flyr till andra sidan muren. Ett par månader senare är det han som bygger en tunnel från västsidan för att rädda människor. Tunnel 29 är historien som bygger på de modiga människorna som byggde tunneln, det amerikanska tv-bolaget som finansierade räddning och om spionen som förrådde tunnelarbetarna. Boken är baserad på podcasten från BBC radio.

Bok 8

Creepypasta av Jack Werner

Först kom en bok, sen kom en podcast. Idag hör Creepypodden till Sveriges största podcast som leds av journalisten Jack Werner. Boken har varit slutsåld men här är den enaståenden nyutgåvan som innehåller spökhistorier från internet. På internetforum och bloggar började läskiga spökhistorier att publiceras efter millenieskiftet. Användarna var hemliga och okända och skärmdumpade skräckhistorier började sprida sig. I denna bok får vi ta del av de bästa historierna.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer