Foto: Unsplash 7 böcker som utspelar sig i sjukhusmiljö
Boktips

7 böcker som utspelar sig i sjukhusmiljö

Lysrörsbelysning och handdesinfektion, skalpeller, dropp och liv som börjar eller tar slut. På sjukhus trängs det extraordinära med det vardagliga. Vi tipsar om sju romaner som utspelar sig i sjukhusmiljö.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 04 juli 2022

Lysrörsbelysning och handdesinfektion, skalpeller, dropp och liv som börjar eller tar slut. På sjukhus trängs det extraordinära med det vardagliga. Vi tipsar om sju romaner som utspelar sig i sjukhusmiljö.

1. Barnmorskorna av Kristin Rohman

7 böcker som utspelar sig i sjukhusmiljö

En fängslande ljudboksserie där läsaren får följa Rana, Lisen och Helen i deras vardag på Nya Södersjukhuset i Stockholm. Följ med i vardagen som kantas av spännande förlossningar, konflikter mellan kollegor och flirtiga ögonkast. Trots kampen för att orka med yrket är det oslagbart att vara med vid livets början.

Köp Barnmorskorna här.
Lyssna på Barnmorskorna här.

2. De drabbade av Karin Wahlberg

7 böcker som utspelar sig i sjukhusmiljö

Sjukvårdsstrategen Carolina Broms hittas död i en enslig sommarstuga utanför Dalby i den skånska bokskogen. Hon har fentanyl i kroppen och har utsatts för ett kallblodigt överfall. Vilka kände till att hon var där? Kommissarie Claes Claesson och Veronika Lundberg har flyttat till Lund – nytt bo, ny tillvaro. Claes leder sin första mordutredning på den nya arbetsplatsen samtidigt som han försöker göra staden till sin. Veronika möter utmaningar på kirurgkliniken i Malmö och oroar sig över dottern Klaras svårigheter i den nya skolan. Dessutom möter vi strävsam sjukhuspersonal och cancersjuka patienter och deras anhöriga, som pendlar mellan hopp och förtvivlan.

Köp De drabbade här.
Lyssna på De drabbade här.

3. Jag vet allt det här av Annika Paldanius

7 böcker som utspelar sig i sjukhusmiljö

Hanna går på läkarlinjen. Hon vet vad hon vet, minns allt, analyserar livet. För vad ska man tro på om inte vetenskapen har svaren? Hon och vännerna Anna och Filippa är tre amasoner. De pluggar intensivt och tar för sig av livet. När Filippa blir deprimerad förändras allt. Hon dras ner i ett bottenlöst mörker och orkar ingeting, Hanna och Anna inte vet hur de ska räcka till. Samtidigt fortsätter deras liv med studier och relationer i samma takt, och deras egna hälsoproblem blir tydliga. En bok om kärlek, vänskap som rämnar, att bli vuxen och hur en läkare blir till.

Köp Jag vet allt det här här.

Missa inte! 6 romaner om sjuksköterskornas livsviktiga jobb

4. Den andra kvinnan av Therese Bohman

7 böcker som utspelar sig i sjukhusmiljö

Hon står längst ner i hierarkin på Norrköpings sjukhus. Efter läkarna, sjuksköterskorna och undersköterskorna. Hon återfinns i bespisningen. Men hon drömmer om att en dag bli författare och leva ett helt annat liv. En regnig dag råkar hon i samspråk med läkaren Carl Malmberg. Han erbjuder henne skjuts hem. Det blir början på en passionerad kärleks­historia mellan en gift man och en älskarinna som drömmer sig bort.

Köp Den andra kvinnan här.
Lyssna på Den andra kvinnan här.

5. Förlossningen av Måns Wadensjö

7 böcker som utspelar sig i sjukhusmiljö

Vinnaren av Katapultpriset 2010 för bästa svenska skönlitterära debut. På en förlossningsavdelning måste en ung man snabbt identifiera Regeln för att inte försvinna i sin blå landstingströja. Regeln sitter i väggarna, den avgör hur biträdet skär paprika på förlossingsmackorna, hur blodet torkas. I skydd av Regeln arbetar nattskiftet, utan den skulle allt verka ohyggligt skört, och dess grepp släpper först när man går genom den röda gången med den nyblivna mamman i rullstolen framför sig. På andra sidan, bakom lampan på receptionsdisken, möter en kvinna med en mans ansikte, och en svårbestämbar, djup sångröst.
En berättelse om verkligheten på en svensk förlossningsavdelning, om separationer, relationer och att bli en egen människa.

Köp Förlossningen här.

Läs mer: 4 böcker om historiska barnmorskor som gav järnet

7 böcker som utspelar sig i sjukhusmiljö

Göra gott är en kärleksfull skildring av ett livsviktigt yrke. Christie Watson berättar personligt och medkännande om de erfarenheter hon samlat under sina tjugo år som sjuksköterska – från födsel till död, från akuten till långvården. Vi får följa med när en orolig mamma för första gången vågar hålla sin för tidigt födda son i famnen. När akutlarmet går. Under plågsamt långa och komplicerade hjärtoperationer. Och vid det svåraste av allt, när ett barn har dött och den sörjande familjen ska ta farväl.

Köp Göra gott här.

7. Det här kommer göra ont av Adam Kay

7 böcker som utspelar sig i sjukhusmiljö

En smärtsamt rolig bok som samtidigt får hjärtat att brista. Adam Kay är nybakad läkare och tillträder sin AT-tjänst i London. Det visar sig vara ett utmanande yrkesliv. Det här kommer göra ont består av hans dagboksanteckningar – hisnande bakom-kulisserna-vittnesmål som får läsare att ömsom skratta, ömsom gråta. Läs om märkliga patienter, hysteriskt roliga reflektioner, hjärtskärande öden och oroväckande många främmande föremål på fel ställen.

Köp Det här kommer göra ont här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmasStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!