4 böcker om historiska barnmorskor som gav järnet
Böckerna

4 böcker om historiska barnmorskor som gav järnet

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 04 maj 2018

Barnmorskorna har en otroligt stor roll i de flesta liv – de hjälpte oss till världen och tog emot oss när vi föddes. Historiskt har barnmorskor ibland också haft en starkt politisk betydelse.  Här är våra tips på fyra dramatiska romaner om barnmorskor förr.

Barnmorskan av Katja Kettu

Barnmorskan Katja Kettu

Berättelsen om barnmorskan Skelöga i nordligaste Finland som handlöst faller för den tyskfinske SS-officeren Johann spränger alla gränser och belönades med det prestigefyllda Runebergspriset. ”Det är kroppsligt, köttsligt, äckelrealistiskt såväl till sitt innehåll som till den språkliga utformningen”, sa prisjuryn i sin motivering. ”Men den nordliga naturen och språkets rikedom ger samtidigt romanen ett stänk av magisk realism. Katja Kettus Barnmorskan är lika skrämmande och starkt fascinerande på samma gång.”

Lätta ditt hjärta av Karin Wahlberg

Lätta ditt hjärta av Karin Wahlberg

Tredje delen i Karin Wahlbergs älskade romanserie om människorna kring lasarettet i Ekstad under 1950-talet handlar om Stina Rudström som äntligen är färdig med sin utbildning. Stolt och andaktsfull stiger hon in på Allmänna BB i Stockholm för att påbörja sitt första riktiga arbete som barnmorska. Hon vill vara en person som kan göra skillnad för andra människor. Hon ser till och med fram emot att få arbeta över. Glänsande barnkroppar, blod och fostervatten, uppdraget känns både påtagligt och livsbejakande.

 

Yngel av Mo Yan

Huvudobjektet i denna förkrossande romam Hjärtat Wan, prisas i sin ungdom på 1950-talet för sina färdigheter som barnmorska i Kina. När hennes fästman visar sig vara en avhoppare bestämmer hon sig dock för att visa lojalitet mot partiet genom att strikt driva igenom dess befolkningspolitik. Med tiden hinner hon även med två tusen aborter, otaliga tvångssteriliseringar och en mängd utredningar om olagliga graviditeter. Mo Yan berättar historien med mörk humor och väjer inte för hur det fula och vackra kan blandas samman.

Barnmorskan i Hope River av Patricia Harman

Barnmorskan-i-Hope-River

I depressionens Virginia tar Patience Murphy jobbet som ingen annan vill ha. I hennes tuffa vardag som barnmorska delar hon i ena stunden föräldrars sorg över ett förlorat barn för att i nästa stund dela lyckan inför ett nytt liv. Sitt eget känsloliv förvarar Patience dock bakom ett hårt pansar, som även döljer en mörk hemlighet. När den svarta flickan Bitsy dyker upp tvingas Patience omvärdera mycket, och deras oväntade vänskap blir en tändande gnista.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En sida till? Fortsätt läs!