9 böcker som ger dig bokbaksmälla
Boktips

9 böcker som ger dig bokbaksmälla

Har du hört talas om "literary hangover"? Bokbaksmälla - att inte kunna gå vidare till en annan bok efter en riktigt stor läsupplevelse. Här nio sådana böcker, som du aldrig riktigt kommer att kunna lämna bakom dig.

Av: Mattias Timander
Mattias Timander
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 24 maj 2022

Har du hört talas om "literary hangover"? Bokbaksmälla - att inte kunna gå vidare till en annan bok efter en riktigt stor läsupplevelse. Här nio sådana böcker, som du aldrig riktigt kommer att kunna lämna bakom dig.

1. Sången om Akilles av Madeline Miller

9 böcker som ger dig bokbaksmälla

Sången om Akilles tog världen med storm och har gett hundratusentals människor bokbaksmälla. Den utspelar sig i Grekland under mytologins tid. Patroklos, en tafatt ung prins, tvingas gå i landsflykt och hamnar hos kung Peleus och hans perfekte son Akilles. Trots deras olikheter växer en innerlig vänskap fram mellan pojkarna, en relation som djupnar när de växer upp tillsammans.

När Helena av Sparta blir bortrövad skickas Akilles till kriget i Troja för att fullfölja sitt öde. Sliten mellan kärlek och oro över vännen gör Patroklos honom sällskap, utan att ana att allt de håller kärt kommer att sättas på prov under de kommande åren.

Översättare: Marianne Tufvesson

Köp Sången om Akilles här.
Lyssna på Sången om Akilles här.

2. Samlade dikter av Bodil Malmsten

9 böcker som ger dig bokbaksmälla

Efter att ha umgåtts med Bodil Malmstens dikter under en längre tid är det lätt att drabbas av känslan att man inte riktigt vill läsa något annat än Bodil Malmsten. Ofta hör man folk säga ”Vad skulle Bodil säga om det här” i samtida kulturdebatter. Hennes sista diktverk Det här är hjärtat lämnade knappast någon av hennes många läsare oberörd. Nu efter hennes död är diktboken en vacker sorgesång att återvända till när saknaden efter henne, eller den litterära baksmällan om ni så vill, blir för svår.

Köp Samlade dikter här.
Lyssna på Samlade dikter här.

Missa inte! Läs SelmaStories lista över Bodil Malmstens bästa dikter.

3. Jana Kippo-sviten av Karin Smirnoff

9 böcker som ger dig bokbaksmälla

Karin Smirnoffs debutroman Jag for ner till bror blev snabbt en stor succé tack vare sitt unika språk och huvudkaraktärens fängslande öde. Men när den tredje och sista boken i serien kom ut, var det många som upplevde ett slags tomhet, för att inte säga sorg. Det finns ju ingen annan som skriver som Karin Smirnoff, och efter att ha spenderat så mycket tid med Jana Kippo är det inte utan att man kommer sakna henne.

Köp Jana Kippo-sviten här.
Lyssna på Jana Kippo-sviten här.

 

4. Samlade verk av Lydia Sandgren

9 böcker som ger dig bokbaksmälla

Något som lätt orsakar svår bokbaksmälla är bra miljö- och karaktärsbeskrivningar, vilket kanske är Samlade verks allra främsta förtjänster. Lydia Sandgrens roman har berömts för sina psykologiskt trovärdiga och komplexa personporträtt, och formar fram en varm känsla för platserna (Göteborg, Antibes, Paris, m.fl.). När man läst de nästan 700 sidorna inträffar lätt separationsångest, och man börjar genast längta efter nästa bok av denna debutant!

Köp Samlade verk här.
Lyssna på Samlade verk här.

Läs mer om Samlade verk här!

5. Ett litet liv av Hanya Yanagihara

9 böcker som ger dig bokbaksmälla

Det ord man hör oftast om storsäljaren Ett litet liv är nog drabbande, varför den också har en given plats på denna lista. Berättelsen om den gåtfulle New York-advokaten Jude, hans tre nära vänskapsrelationer samt det inre mörker som förföljer honom genom livet är mycket berörande och har prisats gång på gång. Som läsare kastas man mellan starka känslor och många vittnar om den stora sorg boken lämnar efter sig. På samma sätt som en storslagen festkväll, är Hanya Yanagiharas roman en överväldigande upplevelse man riskerar att känna en viss matthet efter…

Köp Ett litet liv här.

Här är fem boktips för dig som älskade Ett litet liv.

6. Det slutar med oss av Colleen Hoover

9 böcker som ger dig bokbaksmälla

En annan riktig tårdrypare är denna känsliga och hjärtskärande kärlekshistoria av Colleen Hoover. Vi får följa Lily som gjort en lång resa från uppväxten i Maine till att öppna och driva sin egen blomsterbutik i Boston. Där träffar hon, och faller för drömkillen Ryle. Men efterhand i relationen kommer Lilys förflutna tillbaka och äventyrar deras förälskelse. Ett romantiskt gråtkalas som detta riskerar med stor sannolikhet att beröra dig så till den grad att du vaknar upp dagen efter med svår bokbaksmälla.

Köp Det slutar med oss här.
Lyssna på Det slutar med oss här.

7. Stöld av Ann-Helén Laestadius

9 böcker som ger dig bokbaksmälla

En högst aktuell literary hangover-bok är Ann-Helén Laestadius första vuxenroman Stöld. Berättelsen om Elsa som kommer från en renskötarfamilj skildrar en verklighet som den stora majoriteten i Sverige inte vet mycket om. I Sápmi pågår sedan länge konflikter mellan renskötande samer och andra, som lett till att den samiska befolkningen fått utstå en mängd hat och hot. Den sortens hat skildras i Stöld, och romanen är baserad på verkliga händelser i Norrbotten. Många av Ann-Helén Laestadius läsare upplever boken som omvälvande eftersom den ger nya perspektiv, och har därför svårt att veta vilken bok man ska läsa härnäst.

Köp Stöld här.
Lyssna på Stöld här.

Missa inte intervjun med Ann-Helén Laestadius!

8. Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk

9 böcker som ger dig bokbaksmälla

Som vid fallet med många av de tidigare nämnda böckerna formar den här romanen fram ett alldeles eget universum. När Olga Tokarczuk tilldelades Nobelpriset i litteratur 2018 blev detta för många det första mötet med författaren. I berättarjaget Janina Duszejkos värld, där allt kan förklaras med hjälp av astrologin, begås visserligen flera grymma mord. Men trots allt det obehagliga som sker i romanen är det lätt att som läsare längta tillbaka in i den. Kanske har också du funnit dig med att efter att ha läst Styr din plog över de dödas ben se på djur på ett annat sätt. Det är sådant som riktiga bokbaksmälleböcker kan göra med oss.

Köp Styr din plog över de dödas ben här.
Lyssna på Styr din plog över de dödas ben här.

9. Igår av Ágota Kristof

9 böcker som ger dig bokbaksmälla

En typisk bok som ofta anses orsaka literary hangover är Den stora skrivboken. Turligt nog för de som inte kunnat gå vidare från den, finns flera av Ágota Kristofs romaner översatta till svenska. Det visar sig att också kortromanen I går har samma magnetiska effekt som Den stora skrivboken. Möjligen är det något i huvudkaraktären Sandors repetitiva levnadsmönster som många kan känna igen sig i och därför har svårt att slita sig från. Han stannar kvar i ekorrhjulet, det vill säga fabriken där han arbetar, och han besöker sin vän Yolande. Ända tills Line uppenbarar sig igen – en förälskelse från förr, eller är det verkligen den riktiga Line?

Köp Igår här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Mattias Timander
Mattias Timander

Mattias Timander är litteraturvetare och kulturskribent från Kiruna, och jobbar som redaktör på SelmaStories. Instagram: @mattiastimander

En sida till? Fortsätt läs!