19 episka romaner för riktigt stora läsupplevelser
Boktips

19 episka romaner för riktigt stora läsupplevelser

Alla längtar vi efter den där stora läsupplevelsen. Den som bjuder på liv, död och kärlek och som utspelar sig över flera decennier och inrymmer de eviga livsfrågorna. Här är våra 19 bästa tips på riktigt stora läsupplevelser.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 11 maj 2023

Alla längtar vi efter den där stora läsupplevelsen. Den som bjuder på liv, död och kärlek och som utspelar sig över flera decennier och inrymmer de eviga livsfrågorna. Här är våra 19 bästa tips på riktigt stora läsupplevelser.

Bok 1

Teatern vid stranden av Joanna Quinn

Inbunden
205 kr 219 kr
Köp boken

I engelska Dorset växer de tre Seagrave-syskonen upp på ett gods nära havet. När den nyfikna Cristabel upptäcker ett strandat valskelett, väljer syskonen att bygga en teater i den. Syskonen har blivit vuxna vid andra världskrigets brytpunkt, och tillvaron blir allvarsam. Cristabel och hennes yngre bror Digby av rekryteras av underrättelsetjänsten för att spela sina svåraste roller någonsin.

Översättare: Jan Hultman, Annika Hultman-Löfvendahl

Bok 2

Fördolt är minnet av människan av Mohamed Mbougar Sarr

Inbunden
229 kr 239 kr
Köp boken

”En stor bok handlar om ingenting, och ändå finns allt där”

Mohamed Mbougar Sarr vann 2021 det prestigefulla Goncourtpriset för Fördolt är minnet av människan i Frankrike. Nu finns den äntligen att läsa i svensk översättning av Cecilia Franklin. T.C Elimane är en senegalesisk författare som skrev en mytomspunnen roman på 30-talet. Efter romanens utgivning möttes han av rasism, anklagades för plagiat och försvann spårlöst. Diégane Latyr Faye, liksom T.C Elimane, är en senegalesisk författare som blir besatt av att hitta den försvunna författaren. Sökandet efter sanningen leder Diégane över tre kontinenter, och fram till två av historiens största tragedier: kolonialismen och förintelsen. Denna storslagna roman är en litterär labyrint om minne och identitet, kärlek, historia och litteratur.

Bok 3

En lyckligare tid av Claire Lombardo

Storpocket
119 kr
Köp boken

En 40-årig resa genom livet, kärleken, familjebanden och systerskap. Marilyn och David Sorenson har varit tillsammans sedan de förälskade sig på 1970-talet, och deras kärlek har alltid varit oövervinnelig, trots prövningar livet har gett dem. Nu, 2016, brottas deras fyra vuxna döttrar med sina egna problem och kämpar för att hitta meningen med sina liv och en relation som är lika stark som föräldrarnas. Med ärlighet och realism utforskar En lyckligare tid såriga relationer, alkoholproblemen, drömmen om det perfekta livet och hemligheter som hotar att avslöjas. En historia om familj, kärlek och överlevnad.

Översättare: Anna Strandberg

Bok 4

Den hemliga historien av Donna Tartt

Storpocket
119 kr
Köp boken

Richard Papen, börjar på college och blir snart accepterad av en grupp intellektuella på college. Gruppen fascinerar honom, men han inser snabbt att de sysslar med mer än bara vanligt collegeliv – de ägnar sig åt dekadent alkohol, droger, riter och ritualer i sann dionysisk anda. Men när lekarna går överstyr och någon dör måste gruppen ta ansvar för sina handlingar.

Den hemliga historien blev en sensation när den publicerades 1992 och har sedan dess sålt i miljontals exemplar över hela världen. Boken anses idag som en modern klassiker och fortsätter att locka nya läsare inte minst via booktok.

Översättare: Nille Lindgren

Bok 5

Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

Inbunden
199 kr 229 kr
Köp boken

Ida Ilsted och Vilhelm Hammershøi träffas när Idas bror Peter tar med sig konstnärsvännen hem på sommarlov. Under sommaren friar Vilhelm till Ida, men parets mödrar undrar vad Vilhelm ser i henne. Idas mor är psykiskt labil och tror inte att någon vill ha dottern, medan Vilhelms mor inte vill att hennes begåvade son ska gifta sig över huvudtaget. Men paret gifter sig ändå. De reser till Paris, Italien och London för att leta motiv. Vilhelm målar alltmer interiörer och porträtt, men mest målar han Ida.

Översättare: Ninni Holmqvist

Bok 6

Teatern vid stranden av Joanna Quinn

Inbunden
205 kr 219 kr
Köp boken

Teatern vid stranden följer de tre syskonen Seagrave under deras uppväxt på en herrgård nära havet i engelska Dorset. Tillsammans bygger de upp en teater inne i ett strandat valskelett, vilket Cristabel, den mest äventyrliga av dem, har hittat på stranden. Men när andra världskriget bryter ut och syskonen blir äldre, förändras deras tillvaro dramatiskt. Den lekfulla stämningen byts ut mot en allvarligare verklighet. Cristabel och den yngre brodern Digby kallas till tjänst av underrättelsetjänsten, och de ställs inför sina mest utmanande och farliga uppdrag någonsin.

Översättare: Annika Hultman-Löfvendahl, Jan Hultman

Bok 7

Det holländska huset av Ann Patchett

Inbunden
199 kr 219 kr
Köp boken

Andra världskriget börjar ta slut och Cyril Conroy står i begrepp att uppföra sitt fastighetsimperium; han har storslagna visioner. Cycil förvärvar ”Det holländska huset” – en lyxkåk i Philadelphia, som en överraskning till hustruns födelsedag. Huset blir starten på familjens enorma framgångar, men ska också komma att bli dess fall. Ann Patchetts roman är ett mästarprov, och tar på ett djupt berörande sätt upp tidlösa frågor som familjerelationer och syskonskap, att ärva och konsten att förlåta och lämna sitt förflutna bakom sig.

Översättare: Anna Strandberg

Bok 8

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Storpocket
149 kr
Köp boken

Ett litet liv är en gripande, skoningslös och oförglömlig bok, en bok för dig som vill bli totalt uppslukad under 700 sidor. Det här är berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York. Boken följer över flera decennier och växlar mellan nattsvart mörker och ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude – Jude St Francis, som förblir en gåta för dem som står honom närmast.

Översättare: Niclas Nilsson

Bok 9

Samlade verk av Lydia Sandgren

Pocket
79 kr
Köp boken

Psykologstudenten Rakels mamma  försvann mystiskt för länge sedan och när hon möter henne igen  på en utställningsaffisch av konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt väcks många frågor. Samtidigt genomgår hennes pappa, förläggaren Martin Berg, en svår livskris som sätter allt på spel.

Samlande Verk är inte bara en roman om familjedraman, utan den är också en kärlekshistoria som skildrar djup kärlek och mångårig vänskap. Konst och dess betydelse i förhållandet mellan fiktion och sanning är också en central del.

Bok 10

Den svavelgula himlen av Kjell Westö

Pocket
69 kr
Köp boken

Den svavelgula himlen följer från det solblekta 1960-talet till vår mörka tid. En Helsingforspojke växer upp i skuggan av den välbärgade familjen Rabell, vilka har en ståtlig gård i närheten av hans föräldrars enkla sommarstuga. Pojken blir vän med den självsäkre Alex och får vistas nära familjen, som visar sig bära på hemligheter under den polerade ytan. Men han blir också förälskad i Alex lillasyster Stella Rabell. Deras band är starkt men relationen är skoningslös, och genom decennierna kretsar de två ständigt kring varandra utan att kunna välja eller välja bort kärleken, samtidigt som den stora världen förändras och tränger in i deras liv.

Bok 11

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

Pocket
69 kr
Köp boken

Det här är berättelsen om kärlek, rasism och klass i Afrika och USA i vår egen tid. Precis som i sin genombrottsroman En halv gul sol lyckas Chimamanda Ngozi Adichie skildra ett helt samhälle och en tidsanda genom några få, utmejslade öden. Ifemelu och Obinze blir kära redan i tonåren i Nigeria. Hon får ett visum för att studera i USA, och meningen är att han ska följa efter. Men attacken mot World Trade Center kommer emellan. Män från afrikanska länder får ännu svårare att ta sig dit. Många, många år senare möts de igen och ställs nu inför sitt livs svåraste beslut.

Översättare: Ragnar Strömberg

Bok 12

Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez

Inbunden
239 kr
Köp boken

Klassikern Hundra år av ensamhet följer familjen Buendía och deras öden under sju generationer i den lilla colombianska byn Macondo. Historien börjar med grundandet av byn och José Arcadio Buendía, och slutar på ett oförglömligt vis som binder ihop byns och släktens öde. Detta mästerverk av magisk realism, publicerades för första gången på svenska 1970, men nu finns nu i en nyöversättning av Lina Wolff.

Översättare: Lina Wolff

Bok 13

En gentleman i Moskva av Amor Towles

Pocket
69 kr
Köp boken

I juni 1922 eskorteras greve Alexander Rostov från en rättegångssal i Moskva till det fashionabla Hotell Metropol. Han har stått åtalad för en dikt han skrivit och med nöd och näppe undgått dödsstraff; istället döms han till husarrest på obestämd tid och tvingas flytta till ett litet vindsrum på hotellet. Medan Sovjetunionen genomgår decennier av våldsamma omvälvningar försöker Rostov skapa en ny mening och ett annat slags rikedom i sitt liv. Han lär känna Nina, en nioårig flicka, som blir hans ledsagare in i hotellets sällsamma värld. Hotell Metropol förser såväl Rostov som oss läsare med en varm blandning av mänsklighet, romantik, äventyr och märkliga sammanträffanden.

Översättare: Annika Hultman-Löfvendahl, Jan Hultman

Bok 14

Steglitsan av Donna Tartt

Pocket
69 kr
Köp boken

Steglitsan är en oförglömlig odyssé genom dagens Amerika och ett drama med nästan outhärdlig skärpa och intensitet. Det är en berättelse om förlust och besatthet, överlevnad och identitet och om konstens intensiva dragningskraft. Den unge Theo Decker överlever mirakulöst en olycka som tar hans mammas liv. Ensam och sviken av sin pappa flyttar han in hos en väns familj i New York, samtidigt som han kämpar med att finna en mening i sitt nya liv. Under åren som följer blir han uppslukad av en av de få saker som påminner honom om hans mamma: en liten, mystiskt fascinerande målning. En målning som till slut drar in honom i konstens kriminella baksida.

Översättare: Rose-Marie Nielsen

Bok 15

Pachinko av Min Jin Lee

I en liten fiskeby i Yeondgo i Korea föds år 1911 Sunja, den efterlängtade dottern till mycket fattiga föräldrar. När Sunja blir gravid med en gift yakuza hotar hela familjens tillvaro att falla samman. Men när en kristen präst ber om hennes hand uppenbarar sig en lösning; ett nytt liv i Japan som hans hustru. I ett främmande land där hon inte känner någon och inte pratar språket måste hon finna styrkan att skapa sig ett nytt hem, och göra de uppoffringar som krävs för att överleva. Pachinko är berättelse om familj, identitet, kärlek, död och överlevnad som spänner över fyra generationer och flera årtionden.

Översättare: Lars Ahlström

Bok 16

Lord Nevermore av Agneta Pleijel

I den här boken får vi bekanta oss med två unga polacker som vid första världskrigets utbrott far ut i världen tillsammans; den ene, Bron, för att studera de s.k. primitiva folken utanför Nya Guinea, den andre, barndomsvännen Stas, för att komma över sin fästmös självmord. I Melbourne möter Bron Ellie som blir hans hustru, medan Stas far tillbaka för att slåss för Polen. De två männens djupa och komplicerade vänskap ligger kvar som en klangbotten romanen igenom. De blir båda berömda, men var de någonsin lyckliga?

Bok 17

De små tingens gud av Arundhati Roy

Genom de sjuåriga tvillingarna Rahel och Estha skildras den indiska delstaten Keralas historia, där släktbråk, kastsystem och politik har byggt murar kring kärleken. Det finns stränga regler för vem som får älska vem. Och hur mycket. Men i bakgrunden, alltid närvarande, finns De Små Tingens Gud som skänker stunder av gränslös njutning och närhet.

Översättare: Gunilla Lundborg

Bok 18

Midnattsbarnen av Salman Rushdie

Pocket
69 kr
Köp boken

Indien blir självständigt i augusti 1947. Den natten föds de 1 001 midnattsbarnen. De är länkade vid historien, fångar i landets öde. De har också magiska gåvor. Saleem Sinai, född i tolvslaget, kan avläsa alla tankar, från makthavarna till tiggarna i slummen. Kring denne bisarre hjälte växer en myllrande rik och sagoskimrande skröna fram, ett epos om Indiens våldsamma historia i en tid av svek, förtryck och förlorade drömmar.

Översättare: Cai Melin

Bok 19

Manhattan beach av Jennifer Egan

Inbunden
199 kr
Köp boken

Efter att Anna Kerrigans pappa försvunnit under oklara omständigheter tvingas hon axla ansvaret för familjen. När kriget bryter ut 1939 får hon jobb på skeppsvarvet och blir sedan varvets första kvinnliga dykare, samtidigt som letandet efter fadern leder henne till gangstern Dexter Styles och hans glamorösa värld. Manhattan Beach är en bok om kärlek och gangsters – en levande historisk noir med oförglömliga karaktärer.

Översättare: Niclas Nilsson

En sida till? Fortsätt läs!