18 episka romaner för riktigt stora läsupplevelser
Boktips

18 episka romaner för riktigt stora läsupplevelser

Alla längtar vi efter den där stora läsupplevelsen. Den som bjuder på liv, död och kärlek och som utspelar sig över flera decennier och inrymmer de eviga livsfrågorna. Här är våra 18 bästa tips på riktigt stora läsupplevelser.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 15 december 2022

Alla längtar vi efter den där stora läsupplevelsen. Den som bjuder på liv, död och kärlek och som utspelar sig över flera decennier och inrymmer de eviga livsfrågorna. Här är våra 18 bästa tips på riktigt stora läsupplevelser.

Bok 1

Ankor, Newburyport av Lucy Ellmann

Inbunden
259 kr
Köp boken

Lucy Ellmann har jämförts med författargiganter som Joyce och Woolf och hennes tusen sidor långa roman Ankor, Newburyport har hyllats som en av vår tids stora romaner. En hemmafru i Ohio bakar den ena pajen efter den andra. Hon oroar sig för sina barn, tänker på sitt äktenskap och på sina döda föräldrar. Hon grubblar över klimatförändringarna, Donald Trump, skolskjutningar och massförstörelsevapen. I en vild medvetandeström pendlar Lucy Ellmann mellan det meningsfulla och det meningslösa, mellan nuet och det förflutna.

Översättare: Eva Åsefeldt

Bok 2

Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

Inbunden
219 kr
Köp boken

Ida Ilsted och Vilhelm Hammershøi träffas när Idas bror Peter tar med sig konstnärsvännen hem på sommarlov. Under sommaren friar Vilhelm till Ida, men parets mödrar undrar vad Vilhelm ser i henne. Idas mor är psykiskt labil och tror inte att någon vill ha dottern, medan Vilhelms mor inte vill att hennes begåvade son ska gifta sig över huvudtaget. Men paret gifter sig ändå. De reser till Paris, Italien och London för att leta motiv. Vilhelm målar alltmer interiörer och porträtt, men mest målar han Ida.

Översättare: Ninni Holmqvist

Bok 3

Hem av Karin Erlandsson

Inbunden
199 kr
Köp boken

Karin Erlandssons roman Hem är en berättelse om finlandsvensk historia ur ett kvinnligt perspektiv. Läsaren får ta del av en rad människoöden, som alla förenas av havet – resans och längtans hav. Efter succén med fantasyserien Legenden om ögonstenen är Karin Erlandsson tillbaka med en episk, historisk roman som inte kommer att lämna någon oberörd. Romanen ges ut simultant i Finland och Sverige.

Bok 4

Det holländska huset av Ann Patchett

Inbunden
199 kr
Köp boken

Andra världskriget börjar ta slut och Cyril Conroy står i begrepp att uppföra sitt fastighetsimperium; han har storslagna visioner. Cycil förvärvar ”Det holländska huset” – en lyxkåk i Philadelphia, som en överraskning till hustruns födelsedag. Huset blir starten på familjens enorma framgångar, men ska också komma att bli dess fall. Ann Patchetts roman är ett mästarprov, och tar på ett djupt berörande sätt upp tidlösa frågor som familjerelationer och syskonskap, att ärva och konsten att förlåta och lämna sitt förflutna bakom sig.

Översättare: Anna Strandberg

Bok 5

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Inbunden
229 kr
Köp boken

Ett litet liv är en gripande, skoningslös och oförglömlig bok, en bok för dig som vill bli totalt uppslukad under 700 sidor. Det här är berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York. Boken följer över flera decennier och växlar mellan nattsvart mörker och ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude – Jude St Francis, som förblir en gåta för dem som står honom närmast.

Översättare: Niclas Nilsson

Bok 6

Drift av Jenny Holmqvist

Inbunden
199 kr
Köp boken

Jenny Holmqvists debutroman spänner över både generationer och kontinenter. De tre karaktärerna i Drift är släkt, men binds också samman genom sina begär och starka längtan. Det handlar om Eva som i slutet av 40-talet flyttar till Kanada efter att hon tvingats bryta upp från sin hemstad Uppsala. Om Marta, en flicka som lever i ett slags efteråt på en gård i Thunder Bay på 60-talet och försöker förstå sin mammas försvinnande. Och om James som försöker hitta sin plats i 80-talets San Francisco dit han flyttat för att studera matematik.

Läs mer: ”Jag ville förmedla något om hur trassligt det är att vara människa”

Bok 7

Den svavelgula himlen av Kjell Westö

Pocket
69 kr
Köp boken

Den svavelgula himlen följer från det solblekta 1960-talet till vår mörka tid. En Helsingforspojke växer upp i skuggan av den välbärgade familjen Rabell, vilka har en ståtlig gård i närheten av hans föräldrars enkla sommarstuga. Pojken blir vän med den självsäkre Alex och får vistas nära familjen, som visar sig bära på hemligheter under den polerade ytan. Men han blir också förälskad i Alex lillasyster Stella Rabell. Deras band är starkt men relationen är skoningslös, och genom decennierna kretsar de två ständigt kring varandra utan att kunna välja eller välja bort kärleken, samtidigt som den stora världen förändras och tränger in i deras liv.

Bok 8

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

Inbunden
69 kr
Köp boken

Det här är berättelsen om kärlek, rasism och klass i Afrika och USA i vår egen tid. Precis som i sin genombrottsroman En halv gul sol lyckas Chimamanda Ngozi Adichie skildra ett helt samhälle och en tidsanda genom några få, utmejslade öden. Ifemelu och Obinze blir kära redan i tonåren i Nigeria. Hon får ett visum för att studera i USA, och meningen är att han ska följa efter. Men attacken mot World Trade Center kommer emellan. Män från afrikanska länder får ännu svårare att ta sig dit. Många, många år senare möts de igen och ställs nu inför sitt livs svåraste beslut.

Översättare: Ragnar Strömberg

Bok 9

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini

Pocket
69 kr
Köp boken

Ödet, kriget och förlusterna för Mariam och Laila samman, två generationers kvinnor med olika syn på kärlek och familj, men bortgifta med samma man. Och medan de uthärdar det ständigt växande våldet kring dem, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de allt närmare varandra. De blir som systrar, som mamma och dotter för varandra och deras starka vänskap kom till sist att förändra inte bara deras liv, utan även den kommande generationens liv. Tusen strålande solar är en gripande berättelse om en oförsonlig tid, en osannolik vänskap och en kärlek större än livet självt.

Översättare: Johan Nilsson

Bok 10

En gentleman i Moskva av Amor Towles

Pocket
69 kr
Köp boken

I juni 1922 eskorteras greve Alexander Rostov från en rättegångssal i Moskva till det fashionabla Hotell Metropol. Han har stått åtalad för en dikt han skrivit och med nöd och näppe undgått dödsstraff; istället döms han till husarrest på obestämd tid och tvingas flytta till ett litet vindsrum på hotellet. Medan Sovjetunionen genomgår decennier av våldsamma omvälvningar försöker Rostov skapa en ny mening och ett annat slags rikedom i sitt liv. Han lär känna Nina, en nioårig flicka, som blir hans ledsagare in i hotellets sällsamma värld. Hotell Metropol förser såväl Rostov som oss läsare med en varm blandning av mänsklighet, romantik, äventyr och märkliga sammanträffanden.

Översättare: Annika Hultman-Löfvendahl, Jan Hultman

Bok 11

Steglitsan av Donna Tartt

Pocket
59 kr 69 kr
Köp boken

Steglitsan är en oförglömlig odyssé genom dagens Amerika och ett drama med nästan outhärdlig skärpa och intensitet. Det är en berättelse om förlust och besatthet, överlevnad och identitet och om konstens intensiva dragningskraft. Den unge Theo Decker överlever mirakulöst en olycka som tar hans mammas liv. Ensam och sviken av sin pappa flyttar han in hos en väns familj i New York, samtidigt som han kämpar med att finna en mening i sitt nya liv. Under åren som följer blir han uppslukad av en av de få saker som påminner honom om hans mamma: en liten, mystiskt fascinerande målning. En målning som till slut drar in honom i konstens kriminella baksida.

Översättare: Rose-Marie Nielsen

Bok 12

Pachinko av Min Jin Lee

I en liten fiskeby i Yeondgo i Korea föds år 1911 Sunja, den efterlängtade dottern till mycket fattiga föräldrar. När Sunja blir gravid med en gift yakuza hotar hela familjens tillvaro att falla samman. Men när en kristen präst ber om hennes hand uppenbarar sig en lösning; ett nytt liv i Japan som hans hustru. I ett främmande land där hon inte känner någon och inte pratar språket måste hon finna styrkan att skapa sig ett nytt hem, och göra de uppoffringar som krävs för att överleva. Pachinko är berättelse om familj, identitet, kärlek, död och överlevnad som spänner över fyra generationer och flera årtionden.

Översättare: Lars Ahlström

Bok 13

Spill av Sigrid Combüchen

En författare får ett brev från en av sina läsare, Hedwig Langmark, som känt igen sig i ett beskrivet foto i en av författarens böcker. Genom brevväxlingen och författarens egna efterforskningar växer en berättelse om Heddas liv som ung. Men mellan författaren och den gamla Hedda uppstår en dragkamp om hur och varför hennes liv blev som det blev.

Bok 14

Lord Nevermore av Agneta Pleijel

I den här boken får vi bekanta oss med två unga polacker som vid första världskrigets utbrott far ut i världen tillsammans; den ene, Bron, för att studera de s.k. primitiva folken utanför Nya Guinea, den andre, barndomsvännen Stas, för att komma över sin fästmös självmord. I Melbourne möter Bron Ellie som blir hans hustru, medan Stas far tillbaka för att slåss för Polen. De två männens djupa och komplicerade vänskap ligger kvar som en klangbotten romanen igenom. De blir båda berömda, men var de någonsin lyckliga?

Bok 15

De små tingens gud av Arundhati Roy

Genom de sjuåriga tvillingarna Rahel och Estha skildras den indiska delstaten Keralas historia, där släktbråk, kastsystem och politik har byggt murar kring kärleken. Det finns stränga regler för vem som får älska vem. Och hur mycket. Men i bakgrunden, alltid närvarande, finns De Små Tingens Gud som skänker stunder av gränslös njutning och närhet.

Översättare: Gunilla Lundborg

Bok 16

Midnattsbarnen av Salman Rushdie

Pocket
69 kr
Köp boken

Indien blir självständigt i augusti 1947. Den natten föds de 1 001 midnattsbarnen. De är länkade vid historien, fångar i landets öde. De har också magiska gåvor. Saleem Sinai, född i tolvslaget, kan avläsa alla tankar, från makthavarna till tiggarna i slummen. Kring denne bisarre hjälte växer en myllrande rik och sagoskimrande skröna fram, ett epos om Indiens våldsamma historia i en tid av svek, förtryck och förlorade drömmar.

Översättare: Cai Melin

Bok 17

Manhattan beach av Jennifer Egan

Inbunden
199 kr
Köp boken

Efter att Anna Kerrigans pappa försvunnit under oklara omständigheter tvingas hon axla ansvaret för familjen. När kriget bryter ut 1939 får hon jobb på skeppsvarvet och blir sedan varvets första kvinnliga dykare, samtidigt som letandet efter fadern leder henne till gangstern Dexter Styles och hans glamorösa värld. Manhattan Beach är en bok om kärlek och gangsters – en levande historisk noir med oförglömliga karaktärer.

Översättare: Niclas Nilsson

Bok 18

Vera av Anne Swärd

Pocket
69 kr
Köp boken

Under falskt namn kommer den unga Sandrine från krigets mörker till ett soldränkt Sommarsverige år 1945. Hennes enda bagage är ett barn hon tänkt göra sig av med, och en hemlighet som hon är beredd att göra vad som helst för att behålla. Sju månader senare står hon brud på en ö längst ute i skärgården, hon ska gifta sig med den dubbelt så gamla kvinnoläkaren Ivan Ceder. Men under bröllopsnatten drar en farlig snöstorm in över arkipelagen och hela festföljet fryser fast ute på ön. Det är som om denna natt förebådar hur resten av äktenskapet ska bli – ett iskallt äktenskap byggt på hemligheter, lögner och rädsla.

 

En sida till? Fortsätt läs!