5 böcker som skildrar föräldraskapets mörkare sidor
Boktips

5 böcker som skildrar föräldraskapets mörkare sidor

Överväldigande krav på rollen som mamma, förlamande förlossningsdepression eller ett barn som är rent av skrämmande. Ibland skaver föräldraskapet. Vi listar böckerna som skickligt utforskar dess mörkare sidor.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 24 maj 2021

Överväldigande krav på rollen som mamma, förlamande förlossningsdepression eller ett barn som är rent av skrämmande. Ibland skaver föräldraskapet. Vi listar böckerna som skickligt utforskar dess mörkare sidor.

Bok 1

Älskade barn av Ashley Audrain

Ashley Audrains roman som nu kommer på svenska är uppbyggd i tre olika tidslager. Vi får bekanta oss med Blythe som vill ge sitt barn all den kärlek hon själv undanhölls när hon växte upp. Men det är inte så lätt med det första barnet, och snart inser hon att det måste vara något som är fel med Violet eller med henne själv. När en tragedi drabbar familjen blir Blythe övertygad om att hennes värsta farhågor är sanna. En gastkramande roman om när moderskapet inte blir som man hoppades, men allt man fasade för.

Bok 2

Flicka A av Abigail Dean

Lex Gracie vill inte tänka på sin familj, inte heller på föräldrarnas skräckhus där hon och hennes syskon tvingades växa upp. Och hon vill inte tänka på sin identitet som Flicka A – flickan som till slut rymde och befriade sina syskon. Som framgångsrik advokat i New York har det varit enkelt för Lex att undvika de smärtsamma minnena, men när modern dör i fängelset kommer hennes förflutna ikapp henne.

Bok 3

Små katastrofer av Sarah Vaughan

Liz och Jess har varit vänner i över tio år, ända sedan de båda väntade sitt första barn och fann varandra i en mammagrupp. En sen kväll dyker Jess upp på sjukhuset där Liz arbetar som akutläkare. Jess tio månader gamla dotter har skadat huvudet, och hennes historia går inte ihop. Hur väl känner de egentligen varandra? Sara Vaughans spänningsroman Små katastrofer är en roman om moderskap, vänskap, lojalitet och skuld.

Bok 4

"Den bästa mamman" av Aimee Molloy

En smart och spännande thriller som utforskar moderskapets oändliga krav. En grupp nyblivna mammor träffas två gånger i veckan i Prospect Park i Brooklyn för lite välbehövlig tid tillsammans. När de en kväll går ut tillsammans är de bara ute efter en paus från småbarnsvardagen. Winnie är singel och tveksam till att lämna sin sex veckor gamla bebis med barnvakten men övertalas av de andra kvinnorna. Samma kväll försvinner han från sin spjälsäng. Ett desperat sökande inleds för att hitta honom och under dagarna som följer ställs allt på sin spets: hemligheter avslöjas, äktenskap sätts på prov och vänskap smulas sönder.

Bok 5

Hennes söner av Sogand Sasanpour

Inbunden
Köp boken

Fru Darija, hennes make och deras söner Frank och Kim bor i kvarteret Linjalen nära Medborgarplatsen på Södermalm. Medan mamman drömmer sig bort till ett annat liv, utforskar sönerna stadens nattliv. De hamnar i farligare och farligare situationer, och våld och droger blir vardag för dem.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!