Böckerna som slår hål på myterna om moderskap
Boktips

Böckerna som slår hål på myterna om moderskap

Underbart, fruktansvärt, enkelt, omöjligt och komplicerat. Moderskap, barnlängtan eller avsaknaden av den kan beskrivas på oändligt många sätt. SelmaStories listar elva böcker som på olika vis nyanserar bilden av vad det innebär att vara – eller inte vara – en mamma.

Av: SelmaStories
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 13 januari 2023

Underbart, fruktansvärt, enkelt, omöjligt och komplicerat. Moderskap, barnlängtan eller avsaknaden av den kan beskrivas på oändligt många sätt. SelmaStories listar elva böcker som på olika vis nyanserar bilden av vad det innebär att vara – eller inte vara – en mamma.

Bok 1

Dina perfekta sidor av Colleen Hoover

danskt band
Köp boken

Kraftfull och känslosam bladvändare från Colleen Hoover, författaren bakom succén Det slutar med oss, som utforskar temat barnlöshet. Den centrala frågan är: Hur starkt behöver kärleken vara för att ett förhållande ska hålla när båda parter är sårade? Quinn och Grahams passion hotas av ett äktenskap fullt av hinder. Minnen, felsteg och hemligheter som byggts upp genom åren riskerar att klyva deras band, och det enda som kan rädda dem är också det mest ödesdigra. En smärtsam skildring av en sargad relation balanserande på tidigare löften, en känsla av otillräcklighet, hopp om mer och en odödlig kärlek.

Bok 2

Naturliga beteenden av Golnaz Hashemzadeh Bonde

Det är Lily och mamma, men mamma är oftare borta än hemma, och när hon är hemma är hon ändå inte riktigt där. Lily får ta hand om sig själv så gott det går. Tjugo år senare vågar sig Lily på att själv bli mamma. Men vad vet hon om hur man gör, hon som aldrig blivit mödrad?

Bok 3

Systrar oavsett av Eleonora Von Essen

En allvarlig och samtidigt komisk debut om syskonskap och mödraskap. Leona växer upp i en okonventionell familj med en sexterapeut till mamma och fyra syskon. Hennes systrar har alltid varit en trygghet i livet och de har delat sorg, glädje och alla viktiga beslut. Men när Leona drabbas av sitt livs största smärta ställs systerskapet på prov. Minnen hon har tryckt undan gör sig påminda och Leona ifrågasätter både sig själv och den relation hon alltid satt främst. em är hon utan sina systrar? Hindrar systrarna henne från att hitta sin egen väg? Och varför har hon alltid känt sig utanför?

Bok 4

Den stora kyrkan av Tove Folkesson

Efter den hyllade trilogin som började med Kalmars jägarinnor och den hyllade romanan Hennes ord är Tove Folkesson nu aktuell Den stora kyrkan, andra delen i en berättelsen om den naturliga döden och födandets stora mysterium. I boken är jaget Tove Folkesson. Hon återvänder gång på gång till släktgården på Öland, och här finns mormodern som alltid funnits, men som snart inte gör det längre. Tove och hennes fru har bestämt sig för att skaffa barn. Hennes ord och Den stora kyrkan, som kan läsas fristående, är en berättelse om ett slut och en början.

 ”Tove Folkesson är en omistlig uttolkare av vår avförtrollade värld”
Jens Christian Brandt, Dagens-Nyheter

Bok 5

Jag säger det ni tänker av Curtis Sittenfeld

Inbunden
Köp boken

Författaren bakom böcker som I en klass för sig och Presidentens hustru är tillbaka med en smart och rolig novellsamling, varav flera noveller berör just moderskap. Curtis Sittenfeld vänder upp och ned på förutfattade meningar om klass, förhållanden och könsroller i ett splittrat USA. Hennes karaktärer vittnar om vilsenheten och förvirringen som följer första barnet och om ursinniga och skrikande bebisar.

Översättare: Klara Lindell

Bok 6

Moderskap av Sheila Heti

Sheila Heti utforskar moderskapets mytologi och frågan om hur man som människa egentligen ska leva. Någonstans mellan 30 och 40 kan huvudpersonen i Moderskap inte längre ducka för frågorna. Samtidigt som vännerna överlägger vid vilken tidpunkt det passar de bäst att bli mödrar, funderar hon på huruvida moderskapet alls är för henne. Naket och ärligt om föräldraskap för alla som funderar på att skaffa barn, som har barn, som inte har barn och som inte vill ha barn.

Översättare: Klara Lindell

Läs också: Sheila Heti skrev sig genom beslutet att inte bli mamma

Bok 7

Eufori av Elin Cullhed

Elin Cullhed skrev denna prisade roman om Sylvia Plaths sista år i livet under en period när hon själv var mitt i det komplicerade förhållandet till moderskapet – och av det har hon lånat mycket till texten. Resultatet är en svindlande fantastisk roman om förtvivlan, glädje, svartsjuk, storhetsvansinne, frustration, ångest och tros allt och alltid: kärleken till barnen. ¨

Bok 8

En nästan perfekt dag av Mareike Krügel

Inbunden
Köp boken

En vanlig fredag navigerar Katharina vant i vardagskaoset kring 11-åriga Helli och 17-åriga Alex. Hennes veckopendlande make Costas har bestämt sig för att stanna på en firmafest i Berlin över natten, och Katharina gör sitt bästa för att vara okej med hans beslut. Ingen vet att Katharina bär på en hemlighet som får tankarna att rusa runt i huvudet. Blev livet som hon ville? Vad hände med alla drömmar? En relationsroman med humor, värme och svärta om att få ihop livspusslet och inte riktigt veta hur man ska hjälpa sina barn.

Översättare: Sofia Lindelöf

Bok 9

Barnvagnsblues av Ester Roxberg

Agnes vandrar ensam runt med barnvagnen i ett 30-gradigt Sommarstockholm. Hennes vänner är bortresta och det finns ingenstans att ta vägen med en liten bebis, det enda undantaget är öppna förskolan och föräldragruppen som hon skyr. Hon rör sig i ett eget känslomässigt mikrokosmos och frågar sig själv vem hon har blivit, och vem hon ska bli. Ester Roxberg väcker frågor om föräldraskap och tillhörighet, om alltings förgänglighet och hur ens liv definieras av vad man gör snarare än vem man är.

Läs också: Ester Roxberg: ”Så fort man inte är den lyckliga mamman, är man förlossningsdeprimerad”

Bok 10

Bära barnet hem av Cilla Naumann

Berättaren reser till andra sidan jorden för att hennes son, Adam, ska få träffa sin biologiska mor. Förberedelserna väcker oro och berättaren frågar sig själv var han kommer att höra hemma nu. Samtidigt är hennes egen mamma påväg in i en glömska där tiden är i oordning och det är oklart vem som är mor till vem. Vi får också följa barnflickan Ana, vars enda spår från sin mor är tre rader på en papperslapp. Bära barnet hem är en roman som ställer frågor om vad det innebär att vara förälder, vad det innebär att få tillhöra och när ett barn blir ens eget.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer