6 böcker som mixar spänning med humor
Boktips

6 böcker som mixar spänning med humor

Föredrar du mord som serveras med ett gott skratt? Eller kanske lite halsbrytande action tillsammans med en nattsvart komedi? Vi listar sex läsvärda böcker som kombinerar spänning med humor.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 20 februari 2023

Föredrar du mord som serveras med ett gott skratt? Eller kanske lite halsbrytande action tillsammans med en nattsvart komedi? Vi listar sex läsvärda böcker som kombinerar spänning med humor.

Bok 1

Den store konstnären av Hanna Jedvik, Emmy Abrahamson

Inbunden
Köp boken

Spänning, humor, konst och mys är vad du kan förvänta dig av Den store konstnären. Radiojournalisterna Ann Ek och Esti Przybyszewski har äntligen fått sin stora chans. De ska göra ett reportage om konstnären Niki Falc som begått självmord i sitt hem på Österlen. Den bullälskande Ann och den organiserade Esti skulle bli ett bra team bara de kunde samarbeta. Och hur ska de göra när Falcs släktingar inte vill bli intervjuade?

Bok 2

Älgparadoxen av Antti Tuomainen

Inbunden
Köp boken

Uppföljaren till Kaninparadoxen kombinerar svart humor med halsbrytande action i en bok som är svår att lägga ifrån sig. Försäkringsmatematikern Henri Koskinen har äntligen fått den ärvda äventyrsparken på fötter igen, och nu har han siktet på det legendariska Älghoppet. Konungen av alla attraktioner, med hela tio äventyraktiviteter, kommer att dra horder av barn. Men så dyker det förflutna upp, bergochdalbanan översvämmas av mjukglass och de anställda går ut i strejk. Och Älghoppet? Det är inte ens till salu.

Översättare: Emil Johansson

Bok 3

Det rånar sig nog av Catharina Ingelman-Sundberg

Catharina Ingelman-Sundbergs bokserie Pensionärsligan har getts ut i 40 länder och hennes böcker om åldringarna som rånar banker och begår brott för att ge pengar till fattiga har fått läsare i alla åldrar. I den senaste delen ger sig gänget i cyberrymden och prövar lyckan bland kryptovalutor, artificiell intelligens och robotar. Med i spelet finns också en norsk oljemiljardär, antika guldmynt, förlista skepp, massor av champagne och riktigt vällagrad whisky. Samtidigt jagas pensionärerna av både polis och maffia…

Bok 4

Kalla spår av Matt Goldman

Matt Goldman har tidigare jobbat som manusförfattare på tv-serien Seinfeld, så det är kanske inte förvånande att hans deckardebut Kalla spår är full av mörk humor. Boken utspelar sig i ett kallt och snötäckt Minnesota. Nils Shapiro är en före detta polis och numera privatdetektiv som en dag blir tillfrågad att hjälpa polisen med ett fall. En kvinna har hittats mördad i sitt hem, vilket effektivt omintetgör polisens möjligheter att säkra spår efter förövaren. När Nils Shapiro efter mycket grävande börjar få fram information om offrets bakgrund dyker FBI plötsligt upp och kräver att han avslutar sitt uppdrag. Tillsammans med polisen Anders Ellegaard tvingas Shapiro gå helt utanför alla officiella kanaler, vilket gör utredningen både svårare och farligare.

Översättare: Mia Gahne

Bok 5

Mannen som dog två gånger av Richard Osman

Richard Osmans omtyckta Torsdagsmordklubben gjorde succé med sitt till åren komna detektivgäng, bosatta på det exklusiva äldreboendet på engelska landsbygden. De samlas över varsina koppar engelskt te och diskuterar de senaste morden i bygden. Uppföljaren bjuder på precis samma engelska cosy crime-mys, och är en självklar bok för anglofilen att krypa upp i fåtöljen med.

Översättare: Ing-Britt Björklund

Läs mer: Pensionärer löser mord i ”Torsdagsmordklubben” – nu kommer uppföljaren

Bok 6

Verkliga brott av Denise Mina

Anna McDonald gör sina barn klara för skolan, lagar frukost och lyssnar på en true crime-pod. Men när hennes make kommer nerför trapporna med ett tillkännagivande och Anna är plötsligt chockad och ensam. Hon behöver skingra tankarna och fokuserar på fallet i podden. En förlist yacht, en mördad familj, en möjlig internationell konspiration. Men det här fallet har en koppling till Anna, i ett annat liv kände hon ett av offren. Det är ett liv som hon har gjort allt för att lämna bakom dig, nu är hon övertygad om att hon vet vad som faktiskt hänt.

Översättare: Boel Unnerstad

En sida till? Fortsätt läs!