Säsongens spänning! 22 nya deckare att läsa hösten 2022
Boktips

Säsongens spänning! 22 nya deckare att läsa hösten 2022

Camilla Läckberg är tillbaka i Fjällbacka, Kepler-duon kommer ut med en ny bok och Lina Bengtsdotter bjuder på suggestiv spänning. Här är listan för alla deckarälskare med 22 nya böcker att läsa i höst.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 18 oktober 2022

Camilla Läckberg är tillbaka i Fjällbacka, Kepler-duon kommer ut med en ny bok och Lina Bengtsdotter bjuder på suggestiv spänning. Här är listan för alla deckarälskare med 22 nya böcker att läsa i höst.

Bok 1

Skuggläge av Kristina Ohlsson

Storpocket
Köp boken

Kristina Ohlssons tredje bok i Strindbergserien. När vi nu återser Hovenäset och August Strindberg är det sommar och havet glittrar. Men idyllen skakas när en man hittas hängd i ett hopptorn vid badplatsen. Dödsfallet väcker misstankar hos polisen, vem är mannen? Och vad har fört honom till Hovenäset? Utredningen leder polisen bakåt i tiden till sommaren 1989 då Lydia Broman hittades mördad och styckad i sitt hem.

Bok 2

Botgöraren av Viveca Sten

Inbunden
Köp boken

På det lyxhotellet Copperhill Mountain Lodge i Åre påträffas den framgångsrika företagaren Charlotte Wretlind brutalt mördad. Daniel och Hanna på Årepolisen tar sig an fallet som skakat bygden och orsakat allmän panik. Spåren ska så småningom komma att leda till det berömda skidhotellet i Storlien — en anrik anläggning som inte längre är vad det varit.

Samtidigt har båda poliserna, som vi känner igen från de tidigare böckerna i serien, själsliga problem som de försöker reda ut. Sammanvävt med den storslagna jämtländska naturen och de gripande karaktärerna är Viveca Stens Botgöraren ett måste för krimläsaren i höst.

Bok 3

Gökungen av Camilla Läckberg

Camilla Läckberg är äntligen tillbaka i Fjällbacka! I Gökungen, den elfte delen i succéserien, skakas det lilla kustsamhället av två fruktansvärda händelser. En känd fotograf hittas brutalt mördad och en nobelpristagare i litteratur utsätts för ett våldsamt dåd när han kommer till västkusten för att skriva sin tionde bok. Patrik Hedström och hans kollegor kommer ingenstans i utredningen. Men Erica Falk som samtidigt gräver i ett tragiskt mord  i 80-talets Stockholm inser snart att det förflutnas trådar sträcker sig in i nutiden…

Bok 4

Spindeln av Lars Kepler

Storpocket
Köp boken

Spegelmannen blev 2020 års mest sålda bok i Sverige och nu är Kepler tillbaka med en ny del i deras älskade serie om kommissarie Joona Linna.

I Spindeln hittas en säck med en kropp fastsurrad i ett träd i Stockholms skärgård. Vid mordplatsen återfinns en patronhylsa och via komplicerade gåtor börjar förövaren ge polisen möjlighet att stoppa serien av mord. Joona Linna och Saga Bauer försöker tillsammans att lägga pusslet och den våldsamma jakten på mördaren blir allt mer desperat.

Läs mer: Lars Kepler – här är hela bokserien av deckarduon

Bok 5

Minnesförlusten av Anna Fredriksson

Författaren Anna Fredriksson släpper sin första bok i spänningsgenren. I hennes psykologiska thriller vaknar en kvinna upp på sjukhuset utan ett ett enda minne. En id-handling visar att hon heter Klara och är 37 år men varför har hon hittats skadad och livslös ute till havs? Med hjälp av en psykolog försöker hon förstå sanningen om sig själv, men ju mer hon får reda på desto mer inser hon att någon är ute efter henne.

Bok 6

Mr Ett av Jens Lapidus

Storpocket
Köp boken

En av våra mest älskade spänningsförfattare Jens Lapidus släpper nytt i höst. I Mr Ett möter vi gangsterbossen Isak. Han ska sälja sina tillgångar och bli vit. Men när när hans son försvinner brinner dealen inne och Isak måste tillbaka på gatan. Samtidigt dras paret Teddy och Emelie in i den maktkamp som uppstår efter Isaks abdikation.

Bok 7

Det glömda barnet av Donna Leon

Donna Leons 22:a (!) del i Venedigserien. I Det glömda barnet får kommissarie Brunetti ett upprört samtal från sin fru Paola. En dövstum man som hjälpt till på kemtvätten har hittats död. Det sägs att han har överdoserat sömnmedel, men Paola har svårt att acceptera den förklaringen. Brunetti börjar undersöka saken och inser snart hur lite man vet om döde mannen. Efter ett samtal med hans mamma får han dessutom en känsla av hon döljer något och en obehaglig historia börjar rullas upp.

Bok 8

En sista ton av Randi Fuglehaug

Inbunden
Köp boken

I Randi Fuglehaugs En sista ton återvänder journalisten Agnes Tveit till sin hemstad Voss. Under en jazzfestival i staden faller den världsberömda saxofonisten Marta Tverberg död ner på scenen och de 600 åskådarna blir vittne till dramat. Agnes Tveit håller på med en biografi om Tverberg och under sin research får hon reda på flera av stjärnans hemligheter. Hon startar sin egen utredning och ju närmare hon kommer gåtans lösning, desto farligare blir det för henne själv.

Bok 9

Syndabarn av Ulrika Rolfsdotter

I Ulrika Rolfsdotters Syndabarn blir socionomen Annie Ljung återigen ofrivilligt indragen i en brottsutredning. Det är i augusti som tre tonårsflickor hittas vid en strand i Ådalen. Två är dem är dödade, en svårt skadad. Den lilla byn är i chock och det visar sig snart att flickornas familjer har en koppling till socialtjänsten. När Annie tillsammans med Kramforspolisen försöker ta reda på vem som är den skyldige får det personliga konsekvenser.

Bok 10

Tala med de döda av Anna Jansson

Nytt av deckarmästarinnan Anna Jansson. Tala med de döda kretsar kring ett fall där ett skelett efter en 9-årig flicka hittats i en grotta i ett naturreservat. Polisens spår leder bakåt i tiden, till ett fosterhem som tog emot unga flickor. Det är kriminalinspektör Kristoffer Bark som tagit sig an fallet, men eftersom fosterhemmet senare brann ner är det ont om ledtrådar. Tipset om flickans kvarlevor kom från en kvinna, Magdalena Fernåker, som påstår sig ha mediala förmågor. Men när hon kallas till förhör kan ingen hitta henne.

Bok 11

Det rånar sig nog av Catharina Ingelman-Sundberg

Pensionärsligan slår till igen! I Catharina Ingelman-Sundbergs Det rånar sig nog ger sig medlemmarna ut på en stöldturné för att hjälpa utsatta. Men eftersom bankerna saknar kontanter tar de sig ut i cyberrymden för att pröva lyckan bland kryptovalutor och robotar.

Bok 12

Rovet av Stefan Spjut

Inbunden
Köp boken

Stefan Spjuts Rovet är den första delen i en trilogi om troll som växt fram ur den tidigare romanen Stallo. En pojke försvann för 20 år sedan och nu händer det igen. Susso är den som anar vidden av det som skett. För detta kommer hon att jagas. Men vem jagar henne?

Bok 13

Lågorna av Lina Bengtsdotter

En suggestiv spänningsroman. Så beskrivs Lina Bengtsdotters Lågorna som kommer i september. Det handlar om Vega som återvänder till uppväxtorten Silvebro efter åtta år i London. Hon har kommit hem för att begrava Katja. Under uppväxten var de oskiljaktiga men en katastrofal händelse i gymnasiet fick dem att glida isär. Nu söker Vega svaret på frågorna kring vännens försvinnande samtidigt som hon försöker hitta ett sätt att berätta sin och Katjas historia.

Bok 14

Kärlekens algoritm av Mons Kallentoft

Mons Kallentoft ger ut den första delen i en ny thrillerserie. Kärlekens algoritm utspelar sig i Stockholm 2023 och berättar om en polariserad framtid.

I köket på Brasserie Astoria slavar Elle Videman i diskrummet för sin överlevnad. I en cell på Österåkers säkerhetsavdelning sitter hennes pappa på livstid, för ett mord han inte begått. Eller? I jakten på sanningen möter Elle kriminalpolisen Leo Madvig som utredde fallet, den gränslösa men dödligt lojala transpersonen Lulu och det muskelsjuka datageniet Vic.

 

Bok 15

Dödsbädden av Katarina Wennstam

Inbunden
Köp boken

I november kommer den tolfte delen i Wennstams Justitiaserie. Polisen Eddie står i fokus i nya Dödsbädden. Just när han ska få barn med Shirin går hans mamma bort, och vid dödsbädden uppdagas en historia som ändrar hans bild av uppväxten. Samtidigt dör en firad tv-stjärna i Stockholm, och utredaren Charlotta letar bland ryktena som i många år har omgärdat honom.

Bok 16

100 procent av Anders Roslund

Storpocket
Köp boken

I oktober kommer en ny del i Anders Roslunds Hoffman och Grens-serie. Thrillern 100 procent kretsar kring frågor som: Varför krossas en kropp ben för ben och varför bränns en tredje sönder med olika vätskor? Hur säkert är egentligen ett säkert DNA-spår? Och – vad hände egentligen med kriminalkommissarie Ewert Grens, han som sköt sig själv för att avsluta allt?

Läs mer: 9 spänningsromaner som innehåller samhällskritik

Bok 17

Tid för barmhärtighet av John Grisham

Deckarlegenden John Grisham fortsätter att underhålla. I november kommer hans tredje fristående bok om advokaten Jake Brigance.

Polisen skyddar Stuart Kofer och att hans flickvän Josie ofta ser blåslagen ut blundar man för. Men Josies tonårsbarn blundar inte. En kväll när deras mamma blivit allvarligt misshandlad orkar inte sonen Drew mer – han skjuter Stuart till döds. Jake Brigance blir tilldelad fallet. Hela stan tycks överens om vilket straff Drew ska få – kan Jake få juryn att se på händelsen på ett annat sätt?

Bok 18

Systern av Mikaela Bley

I december kommer den andra delen i Mikaela Bleys krimserie. I Systern kopplas Henrik Hedin och Leia Kaplan på Grova Brott i Malmö in i en mordutredning efter en brand. Det var efter en födelsedagsmiddag hos familjen Gyllenstedt som tjock rök letade sig in bland gästerna. Elden spred sig snabbt i skånegården och 18-åriga Märtha, den yngsta dottern i familjen, dör i lågorna.

Bok 19

Bortbytaren av Anders De La Motte

Anders de la Motte ger ut första delen i ny krimserie där läsaren får bekanta sig med den egensinniga kriminalinspektören Leonore Asker. När hon blir befordrad till chef för den så kallade Avdelningen för förlorade själar dras hon in i ett av de egendomliga fallen. Någon placerar ut små olycksbådande figurer i ett modelljärnvägslandskap och en av dem visar sig föreställa den kidnappade kvinnan.

Bok 20

Terapi av Sebastian Fitzek

häftad
Köp boken

Sebastian Fitzeks thrillers har sålt i över 13 miljoner exemplar världen över, och i november kommer hans debutbok ut på svenska. Det handlar om psykiatern Viktor Larenz vars tolvåriga dotter försvunnit. Läsaren möter också romanförfattaren Anna Glass. Hon lider av en ovanlig form av schizofreni: Alla karaktärer hon skapar i sina böcker blir verkliga för henne. I sin senaste roman har hon skrivit om en ung flicka med en okänd sjukdom som har försvunnit spårlöst. Kan det vara så att Annas vanföreställningar beskriver Josys sista dagar?

Läs mer: Ich liebe Deutschland! Vi listar 8 tyska romaner att upptäcka

Bok 21

En bättre plats av Annika Alm

Inbunden
Köp boken

Annika Alms En bättre plats beskrivs som en spännande bladvändare. Deckaren kretsar kring ett fall där en 14-årig flicka hittats död på klipporna nedanför en kursgård på Lidingö. Kvällen innan anordnade tankesmedjan Arbitrium sin årliga sommarfest. Näringslivstoppar minglade med unga framtidshopp och champagnen flödade. Var flickan med på festen? Har hon ramlat eller blivit utsatt för ett brott Kriminalinspektör Mikaela Friis, gruppledare får ett komplicerat fall på sitt bord.

 

Bok 22

Gränslös av Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst, en av Norges främsta kriminalförfattare, kommer ut med en ny William Wisting-deckare. I Gränslös blir Wisting kontaktad av en grupp människor som tillsammans försöker lösa det ouppklarade mordet på den australiensiske backpackaren Ruby Thompson. En av de mest aktiva medlemmarna kallar sig Astria och har uppgett att hon kommer från Norge. Hon har sagt sig vara nära en möjlig lösning men så blir det plötsligt helt tyst från henne. Motvilligt låter sig Wisting dras in i fallet och gruppens efterforskningar.

Läs mer: Allt du behöver veta om bokserien William Wisting 

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!