11 böcker som tar dig till Vikingatiden
Boktips

11 böcker som tar dig till Vikingatiden

Intresset för Vikingatiden, och de nordbor som ofta kallas för vikingar, är stort – vilket även märks i litteraturen. SelmaStories har samlat elva böcker som tar dig från plundringståg i fjärran länder till den mäktiga staden Miklagård.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 02 mars 2023

Intresset för Vikingatiden, och de nordbor som ofta kallas för vikingar, är stort – vilket även märks i litteraturen. SelmaStories har samlat elva böcker som tar dig från plundringståg i fjärran länder till den mäktiga staden Miklagård.

Bok 1

Vikingaserien av Agneta Arnesson Westerdahl

Miklagård är den fjärde fristående delen i Agneta Arnesson Westerdahls Vikingaserien, som jämförts med Frans G. Bengtssons klassiker Röde Orm. I denna bok anländer Rindi, Ormika och trälkvinnan Disa till Miklagård efter en lång färd från Gotland för att byta pälsskinn mot siden. Disa drömmer sanndrömmar och varnar för överfall och jordbävningar. En ny tro får Rindi att vilja döpa sig. Hennes önskan att lära sig läsa och skriva är stark, men Ormika tänker inte låta henne välja väg i livet.

Bok 2

Röde Orm av Frans G. Bengtsson

Frans G. Bengtssons älskade klassiker Röde orm utspelar sig kring år 1000, när vikingarna härjade längs Europas kuster och i de ryska flodsystemen, men också tog intryck av de folk och kulturer de mötte. Här får vi läsa om Orm, vars äventyr börjar när han som yngling av en slump hamnar på ett vikingaskepp.

Bok 3

Vikingablot av Catharina Ingelman-Sundberg

Storpocket
Köp boken

I första delen av Catharina Ingelman-Sundbergs vikingatrilogin reser Erik Bärnstenshandlare hem till Birka efter en handelsfärd. Han lovade sin fästekvinna, Jorunn, att vara tillbaka inom ett år. Nu har det gått tre år. Erik kommer till hemstaden samma dag som Jorunn står brud med hans bror. Erik hävdar att Jorunn fortfarande är hans kvinna och försöker ta brudgummens plats, och hatet mellan bröderna växer.

Bok 4

Jomsviking av Bjørn Andreas Bull-Hansen

Bjørn Andreas Bull-Hansens serie om Torstein Tormodson beskrivs som Game of Thrones i vikingamiljö. Vi får följa Torstein som måste uppleva en slavs slitsamma och fredlösa tillvaro innan han växer upp till att bli en fruktad krigare och legosoldat. Längs vägen vävs hans öde ihop med Olav Tryggvasons som vill ha makten i Norge och göra Vite Krist till den nya guden.

Översättare: Cajsa Mitchell

Bok 5

Aftonen och morgonen av Ken Follett

Storpocket
Köp boken

Trettio år efter att Svärdet och spiran först kom ut återvänder Ken Follett med en berättelse som utspelar sig före de tre övriga böckerna i Katedralserien. Året är 997, mörkaste medeltiden i England. Landet är under attack från flera håll och vikingar plundrar Englands östkust i blodstänkta räder. Kungens makt är försvagad, de mäktiga utnyttjar de svagaste och blodutgjutelser är vardagsmat – kaos härskar. I denna turbulenta tid vävs tre personers liv samman.

Översättare: Lena Karlin och Jens Ahlberg

Bok 6

Odens spel av Tim Hodkinson

År 916 flyr en ung kvinna från sitt hem på Orkneyöarna för att rädda livet på sitt ofödda barn. Arton år senare siar en völva att ondskan från det förflutna är på väg tillbaka och kommer att sträcka ut sin långa arm efter kvinnans son. Nu, arton år gammal, tvingas Einar Unnsson i landsflykt. Hans mor råder honom att söka upp den fruktade krigaren Torfinn jarl – även kallad Skallklyve – på Orkneyöarna.

Översättare: Leif Jacobsen

Bok 7

Det sista kungadömet av Bernard Cornwell

Bokserien bakom den älskade serien The last kingdom. Uhtred är bara nio år när han möter danerna för första gången, och redan samma dag är hans barndom över för alltid. I slaget om York mellan engelsmän och daner tas Uhtred till fånga av jarl Ragnar och blir hans fosterson. Uhtred upp till en duglig krigare som är lojal med Ragnar och danerna, men han drömmer om att återvända till Northumbria och ta tillbaka det arv hans farbror stulit från honom.

Översättare: Leif Jacobsen

Bok 8

Blandat blod av Katarina Mazetti

En kall vinternatt lämnar Alfdis utan förklaring sin man och sina två små söner. Många år senare möter vikingen Svarte den vackra sidenhandlardottern Milka på en marknad i österled. Hon och hennes bror är utblottade och ser ingen annan utväg än att följa med de resliga handelsmännen till Norden. Två olika kulturer möts och blod blandas. Vad framtiden har i sitt sköte kan Milka inte i sin vildaste fantasi föreställa sig.

Bok 9

Tusenårsriket av Tonny Gulløv

Året är 937 och Britannien härjas ännu en gång av danernas plundringståg. Ulv blir tagen som träl och fastkedjad vid en årbänk på skeppet Havsormen. Där lär han känna den gigantiske mannen Ymer. För att öka Ulvs chanser att överleva bland de hårdföra männen från norr försöker Ymer förgäves få fason på honom, men Ulv vägrar att acceptera livet som träl, vilket nästan kostar honom huvudet­…

Översättare: Carla Wiberg

Bok 10

Sagan om Turid av Elisabeth Östnäs

Kungadotterna är den första delen i Elisabeth Östnäs hyllade trilogi Sagan om Turid. Turids värld är en hård vikingavärld. Den vintern då svälten slår hårt mot den lilla byn ställs allt på sin spets. Turid behöver använda de krafter hon har för att överleva – och även krafter som hon ännu inte lyckats bemästra.

Bok 11

Halvdan och Meia. Bland trälar och gudar - äventyr och fakta om vikingar av Martin Widmark

Inbunden
Köp boken

Vikingaberättelser för barn

Upplev hur livet i Norden var på vikingatiden. Med inspiration från Frans G Bengtsson har Martin Widmark och Mats Vänehem skapat en serie mustiga rövarhistorier om den unge pojken Halvdan. Tillsammans med kompisen Meia råkar han ut för spännande äventyr där deras lojalitet, mod och påhittighet ställs på prov gång på gång.

Bonustips!

Oden, Tor, Frej och Freja. Nordborna trodde på många olika gudar och gudinnor. Nedan listar vi två böcker för dig som vill lära dig mer om den fornnordiska mytologin och de fantastiska asasagorna.

Bok 1

Nordiska gudasagor av Katarina Harrison Lindbergh

De nordiska sagorna har berättats i olika versioner i över tusen år. I denna bok framträder Tor, Freja, Oden, Loke och andra figurer ur den nordiska sagoskatten på ett både bekant och oväntat sätt. Katarina Harrison Lindbergh utgår från Eddan när hon återberättar myterna med lika delar humor och allvar.

Bok 2

Nordiska myter av Neil Gaiman

Inbunden
Köp boken

I boken Nordiska myter återberättar Neil Gaiman de nordiska asasagorna. Med enorm skicklighet spänner han en båge som börjar med Yggdrasil och födelsen av de nio världarna och slutar med Ragnarök – gudarnas skymning och födelse av en ny tid och nya människor.

Översättare: Kristoffer Leandoer

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!