11 historiska romaner som utspelar sig under medeltiden
Boktips

11 historiska romaner som utspelar sig under medeltiden

Gör dig redo för ett riktigt äventyr. SelmaStories listar elva böcker som tar dig tillbaka till en värld full av vikingar och ädla riddare - där intriger, maktspel och förräderi ständigt är närvarande.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Getty
Publicerad: 24 maj 2022

Gör dig redo för ett riktigt äventyr. SelmaStories listar elva böcker som tar dig tillbaka till en värld full av vikingar och ädla riddare - där intriger, maktspel och förräderi ständigt är närvarande.

Bok 1

Katedralserien av Ken Follett

Katedralserien är en storslagen skildring av 1100-talets krigshärjade England. Med bred pensel målar Ken Follett upp medeltidens myllrande och färgstarka värld av sammansvetsade familjer, bönder, kungligheter, tjänsteflickor, riddare och munkar. En värld av makthunger, religiös fanatism, skönhetstörst, okunskap och vanliga hyggliga människors försök att klara sig från den ena dagen till den andra

Missa inte! Möt Ken Follett – mannen bakom de tidlösa klassikerna.

Bok 2

"Vikingafurstinnan" av Catharina Ingelman-Sundberg

Catharina Ingelman-Sundbergs historiska roman har verklighetsbakgrund och berättar om en spännande tid med politiska förvecklingar mellan dåvarande Norge, Sverige och Ryssland i början av 1000-talet. Här får vi följa Ingegerd Olofsdotter – vikingatidens mäktigaste kvinna. Hon blev Sveriges första helgon och var en av våra första kvinnliga offentliga personligheter.

 

Bok 3

Serien om Arn Magnusson av Jan Guillou

Vägen till Jerusalem är första delen i Jan Guillous trilogi som ligger till grund för den hyllade filmen om den svenska medeltiden och korstågen i det Heliga landet, dit den fiktive korsriddaren Arn Magnusson reser för att strida för kristendomen. Det är en storartad historisk roman med kraft och must och episk bredd som tål att jämföras med de klassiska föregångarna i genren.

Bok 4

Uhtred-serien av Bernard Cornwell

Böckerna bakom den brittiska tv-serien The last kingdom. Med stor historisk kunskap tar Bernard Cornwell sig an kampen om herraväldet över England på 800-talet. Uhtred är bara nio år när han tas till fånga av jarl Ragnar och blir dennes fosterson. Danerna erövrar rike efter rike från engelsmännen; ingenting tycks kunna stoppa dem. Under tiden växer Uhtred upp till en duglig krigare som är lojal mot Ragnar och danerna, men han drömmer om att återvända till Northumbria och återta det arv som hans farbror stulit från honom.

 

 

Bok 5

"Påven Johanna" av Donna Woolfolk Cross

En mustig och färgsprakande historisk roman om en kvinna som brann för sin lust att lära, som inte lät sig avskräckas av någonting och som lyckades dupera hela den katolska världen och bli vald till påve i Rom. Författaren Donna Woolfolk Cross ägnade sju år åt att samla material och skriva om denna omstridda historiska person och detta makalösa kvinnoöde.

Läs också: Historiska skildringar av och med kvinnor

Bok 6

Serien om Torstein Tormodson av Bjørn Andreas Bull-Hansen

Game of Thrones i vikingamiljö! Jomsviking är den första boken i Bjørn Andreas Bull-Hansens serie som följer Torstein Tormodsons som mot alla odds står upp mot kungamakt och tyranni. Det är en dramatisk berättelse om en spännande tid i den norska historien, och den skildrar legendariska händelser som sjöslaget vid Svolder och mordet på Håkan Jarl.

Bok 7

"Katedralen vid havet" av Ildefonso Falcones

Katedralen vid havet är Ildefonso Falcones debutroman. Denna internationella bästsäljare är en levande och fascinerande skildring av Barcelonas storhetstid som viktig handels- och sjöfartsstad. Den speglar ett samhälle präglat av stora sociala orättvisor, pestens härjningar och religionens hårda grepp om folket. En gripande historia om okuvlig frihetslängtan och gränslös passion.

Bok 8

"Rosens namn" av Umberto Eco

Umberto Ecos roman Rosens namn blev en världssuccé när den utkom och har sålts i miljontals exemplar världen över. Broder William är utsänd till ett norditalienskt benediktinkloster för att medla i maktkampen mellan påven i Avignon och kejsar Ludvig, men får snart annat att göra. Under sju skräckfyllda dygn hittas den ena munken efter den andra mördad, och William förvandlar sig till detektiv.

Bok 9

Vikingatrilogin av Catharina Ingelman-Sundberg

Vikingablot är den första delen i Catharina Ingelman-Sundbergs trilogi som utspelar sig i vikingatidens Birka. Erik Bärnstenshandlare är på väg hem efter en handelsfärd i västerled. Ombord på hans skepp finns munken Ansgar som fått kejsarens order om att kristna svearna. Till Birka söker sig också den unga Estrid, som fördrivits från hemmet. I den blomstrande vikingastaden försöker hon skapa sig en framtid och hennes vägar korsar Eriks och Ansgars …

Bok 10

Röde orm av Frans G. Bengtsson

Frans G. Bengtssons älskade klassiker har kallats en sällsynt lyckad förening av fornnordisk och österländsk saga och utspelar sig kring år 1000, när vikingarna härjade längs Europas kuster och i de ryska flodsystemen, men också tog intryck av de folk och kulturer de mötte. Här får vi läsa om Orm, vars äventyr börjar när han som yngling av en slump hamnar på ett vikingaskepp.

 

Bok 11

Vikingaserien av Agneta Arnesson Westerdahl

Havets hundar är första delen i Agneta Arnesson Westerdahls dramatiska romanserie om vikingatiden. Mitt i natten vaknar Saga med bultande öga och sprucket ögonbryn. Hon måste fly. När hon ger sig av är det för att aldrig återvända. Under sin flykt kommer Saga i kontakt med havshundarna – vikingatidens människohandlare.Och snart får Saga veta något omvälvande om sin egen bakgrund. Men kommer hon någonsin få reda på sanningen?

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!