9 samtida böcker om gängkriminalitet
Boktips

9 samtida böcker om gängkriminalitet

Gängkriminaliteten är ett av vår tids största samhällsproblem, vilket återspeglas i True Crime-genrens högkonjunktur. SelmaStories uppmärksammar vågen av böcker på temat och samtalar med en av förläggarna till böckerna.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 19 december 2022

Gängkriminaliteten är ett av vår tids största samhällsproblem, vilket återspeglas i True Crime-genrens högkonjunktur. SelmaStories uppmärksammar vågen av böcker på temat och samtalar med en av förläggarna till böckerna.

Hur kommer det sig egentligen att gängkriminaliteten i Sverige har blivit ett av litteraturens hetaste teman? Journalister, advokater, åklagare, poliser och kriminella delar alla med sig av sitt perspektiv – samtliga drivna av att försöka bidra med sin pusselbit av ljus i det svårförståeliga pusslet av aktörer, nätverk, kultur, politik och samhälle, som bidragit till att lilla Sverige blivit det land i Europa med flest dödsskjutningar.

I ett försök att förstå den rådande trenden träffar jag Åsa Lindström, förläggare på bokförlaget Forum. Hon har precis givit ut åklagaren Lisa Dos Santos bok Älskade bror – en rapport från gängvåldets Sverige. Läs vår intervju med Lisa här.

Hej Åsa Lindström, förläggare på bokförlaget Forum. Varför är böcker om gängkriminalitet så populära? 

Den här utvecklingen är relativt ny för oss, och vi alla försöker förstå den bortom tidningsrubriker och politiska slagord.

“Enkla lösningar har sällan relevans när man går djupare och lär sig mer om en fråga”

Vad tror du vill böckerna förmedla?

– Ett syfte med litteratur kan vara att spegla samtiden och hjälpa oss få fler perspektiv på det som händer i samhället. Enkla lösningar har sällan relevans när man går lite djupare och lär sig mer om en fråga. Det gäller till exempel Lisas bok; Alla pratar om strängare straff, men när man läser Älskade bror förstår man att det inte är så relevant. Det handlar om mycket mer komplexa lösningar som inte går att formulera i någon snärtig replik. Böckerna öppnar upp för fler perspektiv och går djupare.

Har boken ett mer tacksamt format, till skillnad från exempelvis en podcast?

– Ja, i crime-poddarna gottar man sig ofta i historierna, och man får inte alltid någon fördjupning.

Åsa menar att det som är gemensamt för många av de böcker som släppts på temat Gängkriminalitet är att de innehåller element av fördjupning, nya perspektiv, och att läsaren får följa med bakom kulisserna.

– Övergripande är tanken är att gå bortom mediebevakningen, politikernas retorik och få berätta hur det verkligen ser ut genom att lyfta fram människorna bakom rubrikerna. Att dessutom få ett inifrånperspektiv, att till exempel en åklagare skriver om den här världen inifrån, kan tillföra ytterligare en dimension, förklarar Åsa.

Boklista – uppmärksammade böcker om gängkriminalitet

 

Bok 1

Älskade bror - en rapport från gängvåldets Sverige av Lisa Dos Santos

Inbunden
239 kr
Köp boken

Lisa Dos Santos är åklagaren som blev rikskänd för sin debattartikel om brottsmålsadvokaters etik-fattigaPR. Hennes bok Älskade bror – En rapport från gängvåldets Sverige bjuder in läsaren till hennes värld på åklagarkammaren för Grova brott, med utgångspunkt i ett gängrelaterat mord på Årstabron. Domen blev en av världens första livstidsdomar där FBI:s trojanska häst Anom funnits med som bevisning. Boken är en ögonöppnare om ett förlegat rättssystem som tjänar gängkriminella och oseriösa advokater med förtroendeuppdrag, avlönade av staten.

Läs SelmaStories intervju med Lisa Dos Santos här

Bok 2

Tills alla dör av Diamant Salihu

Diamant Salihus uppmärksammade bok Tills alla dör har belönats med Stora Journalistpriset och redogör för det media benämner som Rinkebykonflikten, där Salihu pratar direkt med människorna som omnämns i utredningarna. Utifrån intervjuer med 130 personer som alla berörs av gängkonflikerna, främst unga män, får alla en chans att ge sin version av problemet. Vidare ger Salihu ett större perspektiv på problemet och visar på hur allt hänger ihop.

 

Bok 3

Mitt ibland oss av Evin Cetin & Jens Liljestrand 

I boken Mitt ibland oss träffar advokaten Evin Cetin offren och förövarna i gängvåldet. Utifrån djupintervjuerna försöker hon besvara hur det kommer sig att dödsskjutningar bland unga män har blivit en del av vardagen i ett så rikt land som Sverige. Boken är skriven tillsammans med den prisbelönta journalisten och författaren Jens Liljestrand.

Bok 4

Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

En av de böcker som kan ha haft störst inverkan i debatten kring gängkriminaliteten är Johanna Bäckström Lernebys Familjen. I boken – som gett Bäckström Stora Journalistpriset – granskar hon hur familjen Al Asim från Angered utanför Göteborg lyckats kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Boken är en av de bäst sålda fackböckerna i Sverige och har lästs flitigt, både på Kumla-anstalten och i kungafamiljens korridorer.

Bok 5

Despotens fall av Lasse Wierup

Inbunden
229 kr
Köp boken

Lasse Wierup är journalisten som sedan 1990-talet ägnat sin tid åt att bevaka brottsligheten i Sverige. Redan 2007 utgav Wierup, tillsammans med Matti Larsson, boken Svensk maffia – en kartläggning av de kriminella gängen. 2020 utkom Gangsterparadiset som belönades med Stora Fackbokspriset och Guldspaden.

2023 släpper Lasse Wierup boken Despotens fall : Berättelsen om Vårbynäterkets skräckvälde och hackerattacken som ändrade allt. Boken kretsar kring gripandet av en svensk gängledare i Madrid. Wierup har följt ledaren och Vårbynätverket han tillhör, från uppväxten i Vårby gård, in i kriminaliteten och fram till gripandet som möjliggjordes tack vare polisens tillgång till den krypterade mobiltjänsten Encrochat.

 

Bok 6

Satan från Borlänge av Miguel Guerrero, Anders Karlsen

Inbunden
219 kr
Köp boken

Boken Satan från Borlänge är en självbiografisk berättelse av den före detta brottslingen Anders Karlsens, även kallad “Satan”. I boken öppnar han upp om sin tid som torped, gängmentor och knarklangare i den undre världen. Läsaren får ta del av hans resa från ett liv kantat av gränslöshet, droger och våld, till att idag jobba som behandlingsassistent – drogfri sedan sex år tillbaka.

Bok 7

Gangstervåld: Den nya brottsligheten av Fredrik Kärrholm

Fredrik Kärrholm ger ett närgånget och polisiärt perspektiv på temat i sin bok Gangstervåld: Den nya brottsligheten. Genom sitt arbete som polis i utsatta områden och studier i kriminologi vid Cambridge universitet presenterar Kärrholm sin analys av brottsligheten i dagens Sverige, vad den beror på och vad som bör göras för att lösa problemen.

Bok 8

Där jag kommer ifrån av Theodor Lundgren, Dragomir "Gago" Mrsic

Inbunden
239 kr
Köp boken

Dragomir “Gago” Mrsics fick sitt stora genombrott som torped i Snabba Cash-filmerna. I sin självbiografi Där jag kommer ifrån öppnar han upp om uppväxten i Stockholmsförorten Fittja, liksom hans medverkan i det omtalade bankrånet mot Gotabanken i Stockholm 1990. Han berättar också om hur han lyckades hitta ut ur destruktiviteten, och hur han kom att bli en av Sveriges främsta skådespelare.

Bok 9

Svensk gangsterrap av Emil Arvidson

Inbunden
229 kr
Köp boken

Svensk gansterrap: ett reportage är journalisten Emil Arvidsons reportagebok om gangsterrap-genren. Arvidson berättar om mordet på rapparen Einár och den nya svenska hiphopgenerationen. Boken bidrar med en unik inblick i det komplexa ekosystemet av producenter, sociala medier, fans och managers runt musiken, liksom artisterna själva, som vinner priser och toppar listor, samtidigt som de sitter häktade.

Ta del av fler True Crime-böcker här

 

Författare

Åklagaren Lisa dos Santos: “En perfekt storm har uppstått i vårt land”

En sida till? Fortsätt läs!