10 böcker om gängkriminalitet - därför behöver vi läsa dem
Boktips

10 böcker om gängkriminalitet - därför behöver vi läsa dem

Gängkriminaliteten är ett av vår tids största samhällsproblem, vilket återspeglas i True Crime-genrens högkonjunktur. SelmaStories uppmärksammar vågen av böcker på temat och samtalar med en av förläggarna till böckerna.

Fotograf: Getty
Publicerad: 10 oktober 2023

Gängkriminaliteten är ett av vår tids största samhällsproblem, vilket återspeglas i True Crime-genrens högkonjunktur. SelmaStories uppmärksammar vågen av böcker på temat och samtalar med en av förläggarna till böckerna.

Hur kommer det sig egentligen att gängkriminaliteten i Sverige har blivit ett av litteraturens hetaste teman? Journalister, advokater, åklagare, poliser och kriminella delar alla med sig av sitt perspektiv – samtliga drivna av att försöka bidra med sin pusselbit av ljus i det svårförståeliga pusslet av aktörer, nätverk, kultur, politik och samhälle, som bidragit till att lilla Sverige blivit det land i Europa med flest dödsskjutningar.

I ett försök att förstå den rådande trenden träffar jag Åsa Lindström, förläggare på bokförlaget Forum. Hon har precis givit ut åklagaren Lisa Dos Santos bok Älskade bror – en rapport från gängvåldets Sverige. Läs vår intervju med Lisa här.

Hej Åsa Lindström, förläggare på bokförlaget Forum. Varför är böcker om gängkriminalitet så populära? 

Den här utvecklingen är relativt ny för oss, och vi alla försöker förstå den bortom tidningsrubriker och politiska slagord.

“Enkla lösningar har sällan relevans när man går djupare och lär sig mer om en fråga”

Vad tror du vill böckerna förmedla?

– Ett syfte med litteratur kan vara att spegla samtiden och hjälpa oss få fler perspektiv på det som händer i samhället. Enkla lösningar har sällan relevans när man går lite djupare och lär sig mer om en fråga. Det gäller till exempel Lisas bok; Alla pratar om strängare straff, men när man läser Älskade bror förstår man att det inte är så relevant. Det handlar om mycket mer komplexa lösningar som inte går att formulera i någon snärtig replik. Böckerna öppnar upp för fler perspektiv och går djupare.

Har boken ett mer tacksamt format, till skillnad från exempelvis en podcast?

– Ja, i crime-poddarna gottar man sig ofta i historierna, och man får inte alltid någon fördjupning.

Åsa menar att det som är gemensamt för många av de böcker som släppts på temat Gängkriminalitet är att de innehåller element av fördjupning, nya perspektiv, och att läsaren får följa med bakom kulisserna.

– Övergripande är tanken är att gå bortom mediebevakningen, politikernas retorik och få berätta hur det verkligen ser ut genom att lyfta fram människorna bakom rubrikerna. Att dessutom få ett inifrånperspektiv, att till exempel en åklagare skriver om den här världen inifrån, kan tillföra ytterligare en dimension, förklarar Åsa.

Boklista – uppmärksammade böcker om gängkriminalitet

 

Bok 1

Älskade bror - en rapport från gängvåldets Sverige av Lisa Dos Santos

Inbunden
Köp boken

Lisa Dos Santos är åklagaren som blev rikskänd för sin debattartikel om brottsmålsadvokaters etik-fattigaPR. Hennes bok Älskade bror – En rapport från gängvåldets Sverige bjuder in läsaren till hennes värld på åklagarkammaren för Grova brott, med utgångspunkt i ett gängrelaterat mord på Årstabron. Domen blev en av världens första livstidsdomar där FBI:s trojanska häst Anom funnits med som bevisning. Boken är en ögonöppnare om ett förlegat rättssystem som tjänar gängkriminella och oseriösa advokater med förtroendeuppdrag, avlönade av staten.

Läs SelmaStories intervju med Lisa Dos Santos här

Bok 2

När ingen lyssnar Av Diamant Salihu

En djupgående berättelse om Foxtrot, ett kriminellt nätverk ledd av Rawa Majid, och hur samhället misslyckats med att agera på förhandsvarningar. Boken skildrar hur brottsbekämpningen förändrades dramatiskt efter att Encrochat, en krypterad tjänst, bröts och lät rättsväsendet i realtid spåra gängmedlemmar och drogkurirers dialoger.  I denna täta atmosfär av hemligheter och snabba ingripanden framträder nya, hämndtörstande aktörer i narkotikakriget, inklusive en undflyende figur känd som Den kurdiska räven. Salihus berättelse, en uppföljare till den prisbelönta Tills alla dör fortsätter att kasta ljus på de mörka korridorerna i organiserad brottslighet och dess påverkan på samhället.

Bok 3

Mordet på Ribersborg av Theodor Lundgren, Therése Cedergren

Inbunden
Köp boken

I Malmö 2019 mördas en ung läkare med sitt barn i famnen, ett brott som skakar även den vana journalisten Therese Cedergren. När hon gräver djupare framträder en bild av Malmös kriminalitet, hämndspiraler och narkotikahandelens laglöshet. Samtidigt konfronteras hon med de anhörigas sorg. Detta var inte ett vanligt brott, inte ens för Malmö.

Bok 4

Ett ord för blod av Faysa Idle, Daniel Fridell & Theodor Lundgren

Ett ord för blod är en gripande skildring av Faysa Idle, en ung poet uppvuxen i Tensta, där hon balanserar på gränsen mellan det dagliga livet och det rådande gängvåldet som har orsakat omätbart lidande och förlust. Berättelsen tar sin början 2015 med mordet på en av grundarna av Dödspatrullen, en händelse som kastar Faysa in i en virvelvind av konflikter där till och med hennes egen bror, Bilal, väljer sida. Faysas debutbok, skriven i samarbete med författarna Daniel Fridell och Theodor Lundgren, är en rå och ärlig berättelse om överlevnad, sorg och kvinnans roll i en värld präglad av brutalt gängvåld och ständiga hot.

Bok 5

Imperiets barn : ett reportage av Liza Alexandrova-Zorina

Liza Alexandrova-Zorinas första bok på svenska, avslöjar en dold värld inom Sverige, där det post-sovjetiska samhället frodas i skuggorna, styrt av oskrivna lagar och svart ekonomi. Genom sina modiga reportage, ofta utförda under falsk identitet, kastar hon ljus över livet för dessa osynliga invånare: byggarbetare, städerskor, maffiamedlemmar och kvinnor som kämpar mot hederskultur, många drömmande om ett normalt liv.Alexandrova-Zorina de ofta osynliga historierna om de som lever i ett parallellt Sverige, där ryska är huvudspråket och svensk lag tycks obefintlig.

Bok 6

Mitt ibland oss av Evin Cetin & Jens Liljestrand 

I boken Mitt ibland oss träffar advokaten Evin Cetin offren och förövarna i gängvåldet. Utifrån djupintervjuerna försöker hon besvara hur det kommer sig att dödsskjutningar bland unga män har blivit en del av vardagen i ett så rikt land som Sverige. Boken är skriven tillsammans med den prisbelönta journalisten och författaren Jens Liljestrand.

Bok 7

Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

En av de böcker som kan ha haft störst inverkan i debatten kring gängkriminaliteten är Johanna Bäckström Lernebys Familjen. I boken – som gett Bäckström Stora Journalistpriset – granskar hon hur familjen Al Asim från Angered utanför Göteborg lyckats kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Boken är en av de bäst sålda fackböckerna i Sverige och har lästs flitigt, både på Kumla-anstalten och i kungafamiljens korridorer.

Bok 8

Satan från Borlänge av Miguel Guerrero, Anders Karlsen

Inbunden
Köp boken

Boken Satan från Borlänge är en självbiografisk berättelse av den före detta brottslingen Anders Karlsens, även kallad “Satan”. I boken öppnar han upp om sin tid som torped, gängmentor och knarklangare i den undre världen. Läsaren får ta del av hans resa från ett liv kantat av gränslöshet, droger och våld, till att idag jobba som behandlingsassistent – drogfri sedan sex år tillbaka.

Bok 9

Gangstervåld: Den nya brottsligheten av Fredrik Kärrholm

Fredrik Kärrholm ger ett närgånget och polisiärt perspektiv på temat i sin bok Gangstervåld: Den nya brottsligheten. Genom sitt arbete som polis i utsatta områden och studier i kriminologi vid Cambridge universitet presenterar Kärrholm sin analys av brottsligheten i dagens Sverige, vad den beror på och vad som bör göras för att lösa problemen.

Bok 10

Där jag kommer ifrån av Theodor Lundgren, Dragomir "Gago" Mrsic

Dragomir “Gago” Mrsics fick sitt stora genombrott som torped i Snabba Cash-filmerna. I sin självbiografi Där jag kommer ifrån öppnar han upp om uppväxten i Stockholmsförorten Fittja, liksom hans medverkan i det omtalade bankrånet mot Gotabanken i Stockholm 1990. Han berättar också om hur han lyckades hitta ut ur destruktiviteten, och hur han kom att bli en av Sveriges främsta skådespelare.

Bok 11

Svensk gangsterrap av Emil Arvidson

Inbunden
Köp boken

Svensk gansterrap: ett reportage är journalisten Emil Arvidsons reportagebok om gangsterrap-genren. Arvidson berättar om mordet på rapparen Einár och den nya svenska hiphopgenerationen. Boken bidrar med en unik inblick i det komplexa ekosystemet av producenter, sociala medier, fans och managers runt musiken, liksom artisterna själva, som vinner priser och toppar listor, samtidigt som de sitter häktade.

Ta del av fler True Crime-böcker här

 

Författare

Åklagaren Lisa dos Santos: “En perfekt storm har uppstått i vårt land”

En sida till? Fortsätt läs!